Ухвала
від 20.12.2021 по справі 752/9946/21
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/9946/21

Провадження № 1-кс/752/10069/21

У Х В А Л А

20 грудня 2021 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого прокурора першого відділу процесуального керівництва Другого управління організації і процесуального керівництва у кримінальних провадженнях органів Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесцального керівництва досудовим розслідуванням органів Державного бюро розслідувань та нагляду за його оперативними підрозділами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 пропродовженнястрокудосудовогорозслідуванняукримінальномупровадженні№ 42020000000001266 від 09.07.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 1, 3 ст. 197-1, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364-1, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

До провадження слідчого судді надійшло клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва Другого управління організації і процесуального керівництва у кримінальних провадженнях органів Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесцального керівництва досудовим розслідуванням органів Державного бюро розслідувань та нагляду за його оперативними підрозділами Державного бюро розслідуваньОфісуГенеральногопрокурора ОСОБА_3 пропродовженнястрокудосудовогорозслідуванняукримінальномупровадженні№ 42020000000001266 від 09.07.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 1, 3 ст. 197-1, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364-1, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України на 12 місяців.

Слідчий надав заяву про розгляд зазначеного клопотання за його відсутності, просить клопотання задовольнити з викладених в клопотанні підстав.

Слідчий суддя дослідивши матеріали клопотання та додані до нього документи, приходить до наступного.

У зв`язку з неприбуттям у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі та на підставі ч.4ст.107 КПК Українифіксування кримінального провадження в суді за допомогою технічних засобів не здійснюється.

Згідно з вимогамист. 219 КПК Українистрок досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Частиною 1ст. 294 КПК Українипередбачено, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другійстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертоїстатті 219 цього Кодексу.

Відповідно до пунктів 2, 3 частини 4статті 219 цього Кодексу, строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати:

2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину;

3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 2ст. 295-1 КПК Україниу клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються:

1) найменування (номер) кримінального провадження;

2) всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження;

3) обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше;

4) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій;

5) інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. При цьому слідчий, прокурор зобов`язані зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування.

З клопотання слідчого вбачається, що Офісом Генерального прокурора розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42020000000001266 від 09.07.2020 за фактом незаконних дій службових осіб органів державної влади у сфері містобудування та земельних правовідносин, а також окремих суб`єктів господарювання, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 1, 3 ст. 197-1, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364-1, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні проводиться слідчими Головного управління Національної поліції у місті Києві.

Згідно матеріалів кримінального провадження, посадовцями органів державної влади, що здійснюють правозастосовні та правоохоронні функції у сфері земельного та містобудівного контролю, налагоджено систему відмов у видачі та реєстрації дозвільних документів, що дають право на здійснення містобудівної діяльності, а також щодо виділення земельних ділянок під забудову, та створюються умови для змушування забудовників звертатись до підконтрольних суб`єктів господарювання для вирішенням питань у сфері земельних відносин (отримання ділянки в оренду для будівництва), видачі містобудівних умов та обмежень, видачі документів дозвільного характеру на початок будівництва, реєстрації документів про готовність об`єкту до експлуатації, сертифікатів відповідності, ліцензій, проведенні перевірок контролюючими органами.

Внаслідок таких незаконних дій замовники будівництва, розуміючи незаконний характер будівництва, такі витрати відносяться до вартості об`єкту будівництва, які в подальшому покриваються за рахунок інвестора.

Крім того, з метою уникнення оподаткування та для залучення готівкових коштів забудовники використовують фірми оптимізатори, які за фіктивними (безтоварними) угодами мінімізують базу оподаткування, та спеціально створені фонди фінансування будівництва за договорами фінансування.

Поряд з цим, в ході процесу будівництва мають місце непоодинокі факти нецільового використання земельних ділянок; відхилення від проекту будівництва на користь збільшення будівельних обсягів; будівництва без дозвільних документів та відповідних погоджень, які є пов`язаними зі зловживаннями службовими повноваженням службових осіб відповідних органів при незаконних діях у сфері безпосереднього дотримання містобудівного законодавства замовниками та підрядниками будівництва, що містять ознаки відповідних кримінальних правопорушень.

Зокрема виявлені окремі факт незаконного будівництва такими суб`єктами господарювання (замовниками та генеральними підрядниками), як ОК «ЖБК» «Орхідея-8»; ПАТ «Трест Житлобуд-1», ПП «Укртексколор», ТОВ «Всеукраїнський аукціонний центр з продажу активів та майна банкрутів», ПАТ «Львівський завод залізобетонних виробів», ТОВ "Слов`янський дім ФПУ", ПП "Віва-Ф"; ТОВ "Карелла", ТОВ "Роксав", ТОВ "Комфорт-Траст"; Академія праці, соціальних відносин і туризму, ТОВ «Ремі Сервіс», ТОВ "Реновація", ОК "Фаворит".

Крім того, встановлено будівництва за межами міста Києва незаконної забудови комерційної нерухомості, з порушенням містобудівних нормативних приписів без належного оформлення містобудівних умов, проектної документації, будівельного паспорту та декларації про готовність об`єкту будівництва.

При цьому з порушенням цільового призначення земельних ділянок, без його зміни у встановленому законом порядку та розроблення відповідного проекту землеустрою, всупереч Генеральному плану території, в межах земель кооперативів, призначених для індивідуального житлового будівництва, ОСОБА_4 за попередньою змовою зі службовими особами ТОВ «ЧПШ «Успіх», ФОП ОСОБА_5 та службовими особами контролюючих органів у сфері містобудування та органами Держгеокадастру завершено будівництво з метою подальшого використання її як комерційної нерухомості в порушення положень Земельного кодексу України, Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Законів України «Про архітектурну діяльність» та «Про основи містобудування» в межах земельних ділянок з кадастровими номерами 3222485900:03:002:0026 та 3222485900:03:002:0026 для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).

В ході досудового розслідування також встановлено, що за розпорядженням виконавчого комітету Київської міської ради (КМДА) від 24.07.2019 № 1311 затверджено кошторисну вартість робіт по об`єкту «Будівництво берегоукріплюючих споруд та зони відпочинку вздовж Русанівської протоки у Дніпровському районі міста Києва» у розмірі 91674200 грн., з яких фактично використано 41863300 грн., незважаючи на те, що в порушення ст. 37 Закону України «Про регулювання містобудівної документації» КП «ПЛЕСО» не отримано дозвіл на початок будівельних робіт з берегоукріплення.

Згідно Детального плану забудови території, затвердженого рішенням Київської міської ради від 17.11.2005 № 399/2860, на земельних ділянках загальною площею 21,5 га за адресою: м. Київ, вул. Степана Сагайдака (наразі Євгена Маланюка), 101, здійснюється будівництво житлового комплексу з об`єктами торгівельної і соціально-побутової інфраструктури ПрАТ «Дарницький комбінат будівельних матеріалів», який як замовник будівництва згідно архітектурно-планувального завдання № 03-0677 від 16.10.2003 на проектування об`єкту будівництва має забезпечити розробку та затвердження проектної документації інженерної підготовки території, тобто створення берегоукріплення території вздовж Русанівської протоки на ділянці забудови.

При цьому на замовлення КП «ПЛЕСО» за договором від 25.06.2018 № 998 на підставі розпорядження виконавчого органу Київської міської ради № 8 від 21.05.2018 «Про програму соціально-економічного розвитку міста Києва на 2018-2020 роки» та розпорядження КМДА № 1053 від 10.06.2019 «Про будівництво берегоукріплюючих споруд та зони відпочинку вздовж Русанівської протоки у Дніпровському районі міста Києва» ТОВ «БК «Міськбудінвест» виготовлено у 2018 році проектно-кошторисну документацію з будівництва берегоукріплення та зони відпочинку.

В ході проведення досудового розслідування, з метою встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, осіб, причетних до його вчинення, проведено низку слідчих (розшукових), процесуальних дій, а саме:

-проведено більше 20 допитів службових осіб контролюючих органів у сфері земельних правовідносин та містобудівного законодавства. зокрема Держгеокадастру, ДАБІ, екологічної інспекції з питань виявлених порушень та проведення відповідних перевірок;

-надано доручення оперативному підрозділу Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України ст. 40 КПК України для проведення слідчих (розшукових) дій (15 доручень);

-проведено іззалученням спеціалістівогляди наступних земельних ділянок за адресою: АДРЕСА_1 з кадастровим номером №3222485900:03:002:0025, площею 0, 1002 га, за адресою: АДРЕСА_1 , з кадастровим номером №3222485900:03:002:0026, площею 0, 1002 га, які зареєстровані на праві приватної власності за ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 ; земельної ділянки та розташованих на ній будівель і споруд, за адресою: м. Київ, вул. Курганівська, 7 у Печерському районі, кадастровий номер земельної ділянки: 8000000000:82:096:0011, площею 0,1 га, яка належить на праві приватної власності ТОВ «Дружба Народів СНД» код ЄДРПОУ 40890382; земельних ділянокз кадастровимномером 8000000000:66:108:0002,площею 2,3358га,та зкадастровим номером8000000000:66:105:0002,площею 19,1819га,за адресою:м.Київ,вул.Євгена Маланюка(СтепанаСагайдака),101у Дніпровськомурайоні,які перебуваютьу комунальнійвласності територіальноїгромади містаКиєва тана правікористування належатьПАТ «Дарницькийкомбінат будівельнихматеріалів іконструкцій» (кодЄДРПОУ 04012299), за адресою: м. Київ, пров. Балтійський, 23 у Оболонському районі, з кадастровимномеромземельної ділянки: 8000000000:78:113:0001, площею 9,7168 га, яка перебуває у комунальній власності територіальної громади міста Києва та на праві користування належить ПАТ «Київськийсклотарний завод» (код ЄДРПОУ 00293278);

-визнано речовими доказами у даному кримінальному провадженні земельні ділянки, використання яких здійснюється всупереч їх цільовому призначенню, зокрема земельні ділянки з кадастровими номерами 8000000000:66:108:0002, 000000000:66:105:0002, 8000000000:82:096:0011; 3222485900:03:002:0025, 3222485900:03:002:0026,

-залучено в якості спеціалістів фахівців контролюючих органів у сфері землевпорядних та містобудівних правовідносин з метою надання консультацій та перевірок ряду об`єктів,

-направлено понад 40 запитів, в порядку ст. 93 КПК України, до контролюючих органів та суб`єктів господарювання ОК «ЖБК» «Орхідея-8»; ПАТ «Трест Житлобуд-1», ПП «Укртексколор», ТОВ «Всеукраїнський аукціонний центр з продажу активів та майна банкрутів», ПАТ «Львівський завод залізобетонних виробів», ТОВ "Слов`янський дім ФПУ", ПП "Віва-Ф"; ТОВ "Карелла", ТОВ "Роксав", ТОВ "Комфорт-Траст"; Академія праці, соціальних відносин і туризму, ТОВ «Ремі Сервіс», ТОВ "Реновація", ОК "Фаворит",

- накладено арешти на ряд земельних ділянок на підставі відповідних ухвал слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва,

- на підставі ухвал слідчого судді отримано ряд тимчасових доступів до дозвільної документації ПАТ «Трест Житлобуд-1», ТОВ "Комфорт-Траст"; Академія праці, соціальних відносин і туризму та інших.

Однак, у силу великого обсягу слідчих (розшукових) та процесуальних дій, які проведено і які ще потребується провести для збирання доказів у цьому кримінальному провадженні, закінчити досудове розслідування у ньому у строк визначений чинним КПК України не представляється за можливе.

На даний час за результатами проведення слідчих дій у кримінальному провадженні не отримано достатніх доказів для вручення обґрунтованої підозри особам, у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 1, 3 ст. 197-1, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364-1, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні закінчується 09.01.2022, але завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим, оскільки необхідно виконати наступні процесуальні та слідчі дії, проведення та завершення яких потребує додаткового часу (не менше 6 місяців), а саме:

- допитати службових осіб суб`єктів господарювання, якими здійснюються будівельні роботи з порушенням встановленого законодавством порядку, також службовців контролюючих органів на предмет законності здійснення відповідних будівельних робіт та отримання замовниками дозвільних документів;

- отримати інформацію та акти проведених перевірок з питань ОК «ЖБК» «Орхідея-8»; ПАТ «Трест Житлобуд-1», ПП «Укртексколор», ТОВ «Всеукраїнський аукціонний центр з продажу активів та майна банкрутів», ПАТ «Львівський завод залізобетонних виробів», ТОВ "Слов`янський дім ФПУ", ПП "Віва-Ф"; ТОВ "Карелла", ТОВ "Роксав", ТОВ "Комфорт-Траст"; Академія праці, соціальних відносин і туризму, ТОВ «Ремі Сервіс», ТОВ "Реновація", ОК "Фаворит", ТОВ «Дружби народів СНД», та ряду інших суб`єктів господарювання;

- отримати доступ до всіх документів ДАБІ щодо надання дозволів на здійснення будівельних робіт відповідної категорії СС2, СС3 (перед ліквідацією ДАБІ та створенням ДІАМ) вказаним суб`єктам господарювання,

- із залученням спеціалістів у сфері містобудівного законодавства здійснити огляд та аналіз дозвільної документації, отриманої вказаними суб`єктами господарювання,

- після отримання консультацій спеціалістів та фахівців вирішити питання про проведення землевпорядних, будівельно-технічних експертиз з метою встановлення та підтвердження виявлених порушень чинного земельного та містобудівного законодавства, а також обрахування сум заподіяної шкоди охоронюваним правам та законним інтересам,

- допитати службових осіб суб`єктів господарювання замовників, генеральних підрядників та підрядників ряду об`єктів будівництва,

- виконати інші слідчі (розшукові) дії, в яких може виникнути необхідність під час досудового розслідування.

Так, системним аналізом загальних засад кримінального провадження та практики ЄСПЛ встановлено, що розслідування має бути ретельним, безстороннім і сумлінним. Розслідування повинне забезпечити встановлення винних осіб та їх покарання. Органи державної влади повинні вжити всіх заходів для отримання всіх наявних доказів, які мають відношення до події, показань очевидців, доказів експертиз. Будь-які недоліки у розслідуванні, які підривають його здатність встановити відповідальну особу, створюють ризик недодержання такого стандарту.

Вказані вище слідчі (розшукові), процесуальні дії не можуть бути здійснені та завершені у встановлений законом строк з об`єктивних причин, а саме в силу їх обсягу,кількості,числа свідків,необхідності отриманнявисновку експертизидля визначеннясуми заподіянихзбитків.Крім того, проведення тазавершення якихпотребує додатковогочасуне менше як 6 місяців.

Слідчий суддя приймає до уваги п. 42 рішення Європейського Суду з прав людини від 13.01.2011 р. у справі «Михалкова та інші проти України» в якому зазначено, що розслідування має бути ретельним, безстороннім і сумлінним. Розслідування повинне забезпечити встановлення винних осіб та їх покарання. Органи державної влади повинні вжити всіх заходів для отримання всіх наявних доказів, які мають відношення до події, показань очевидців, доказів експертиз. Будь-які недоліки у розслідуванні, які підривають його здатність встановити відповідальну особу, створюють ризик недодержання такого стандарту.

Враховуючи, що строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні закінчується 09.01.2022, однак завершити досудове розслідування до спливу вказаного строку не можливо, у зв`язку з необхідністю проведення процесуальних, слідчих (розшукових) дій, тому у органу досудового розслідування виникла необхідність у продовженні строку досудового розслідування.

Враховуючи зазначені обставини справи, слідчий суддя приходить до висновку про обґрунтованість клопотання слідчого та наявність підстав для його задоволення.

Керуючись ст. ст.219,294,295-1 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № № 42020000000001266 від 09.07.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 1, 3 ст. 197-1, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364-1, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України, на дванадцяти місяців, тобто до 09.01.2023 включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу102038800
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —752/9946/21

Ухвала від 28.09.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 20.04.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Постанова від 15.02.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Постанова від 10.02.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Постанова від 20.12.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Ухвала від 20.12.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 22.11.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Юрдига Ольга Степанівна

Ухвала від 12.11.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 20.09.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 01.11.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Ященко Микола Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні