Ухвала
від 21.12.2021 по справі 191/3286/19
СИНЕЛЬНИКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 191/3286/19

Провадження № 1-в/191/803/21

У Х В А Л А

іменем України

21 грудня 2021 року м. Синельникове

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Синельникове подання представника Синельниківського МРВ філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області ОСОБА_3 про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направлення для відбування покарання призначеного вироком Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 12.11.2020 року відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Синельникове, громадянина України, студента Синельниківського професійного ліцею, засудженого 12.11.2020 року Синельниківським міськрайонним судом за ч.3 ст.185, ст.75, ст.104 КК України до 5 років позбавлення волі з іспитовим строком 2 роки, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

за участю прокурора ОСОБА_5 , представника Синельниківського МРВ з питань пробації ОСОБА_6 , засудженого - ОСОБА_4 , законного представника засудженого ОСОБА_7 , захисника ОСОБА_8 ,-

ВСТАНОВИВ:

До судунадійшло поданняпредставника СинельниківськогоМРВ філіїДержавної установи«Центр пробації»у Дніпропетровськійобласті ОСОБА_3 проскасування звільненнявід відбуванняпокарання звипробуванням танаправлення длявідбування покарання ОСОБА_4 .

В поданні зазначено, що вирок Синельниківського міськрайонного суду від 12.11.2020 року стосовно засудженого ОСОБА_4 прийнятий до виконання Синельниківським районним відділом № 2 філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області 29.06.2021 року, в цей же день засуджений узятий на облік.

07.07.2021 року ОСОБА_4 , в присутності матері, належним чином був ознайомлений з порядком та умовами відбування покарання в період іспитового строку, з обов`язками покладеними на нього судом - за п.1,п.2, ч.1, п.2 ч.3 ст.76 КК України, з наслідками невиконання обов`язків покладених судом, за систематичні порушення громадського порядку, про що у нього відібрано відповідну підписку. В цей же день відділом пробації винесено постанову про встановлення ОСОБА_4 днів явки на реєстрацію - II та IV понеділок кожного місяця, з якою засуджений ознайомлений під підпис.

Під час перебування на обліку ОСОБА_4 допустив порушення обов`язку, покладеного на нього судом за п. 1 ч.1 ст.76 КК України: не з`явився до Синельниківського районного відділу №2 на реєстрацію в призначений день, 27.09.2021 року. Згідно письмового пояснення засудженого від 30.09.2021 року, поважних причин неявки не мав. За вказане порушення ОСОБА_4 відповідно до ст. 166 КВК України, в присутності матері, винесено застереження у вигляді письмового попередження та роз`яснено, що у разі подальшого ухилення від відбування покарання з випробуванням до суду буде направлено подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання.

Незважаючи на винесене попередження, в призначений день 25.10.2021 року, ОСОБА_4 на реєстрацію до Синельниківського районного відділу № 2 філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області не з`явився, 01.11.2021 року ОСОБА_4 надав письмове пояснення, відповідно до якого поважної причини своєї неявки на реєстрацію він знову не мав.

Враховуючи викладене просить суд, скасувати засудженому ОСОБА_4 звільнення від відбування покарання з випробуванням та направити його для відбування покарання, призначеного вироком Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровській області від 12.11.2020 року у виді 5 років позбавлення волі.

В судовому засіданні представник ДУ «Центрпробації» ОСОБА_6 підтримала подання та просила скасувати засудженому ОСОБА_4 звільнення від відбування покарання з випробуванням та направити його для відбування покарання, призначеного вироком Синельниківського міськрайонного суду від 12.11.2020 року у виді 5 років позбавлення волі, у зв`язку з не виконанням обов`язків покладених на нього судом. В період іспитового строку ОСОБА_4 було притягнуто до адміністративної відповідальності, до кримінальної відповідальності не притягувався. За попереднім вироком ОСОБА_4 сплачує штраф. Також, зазначила, що на даний час ОСОБА_4 регулярно з`являється на реєстрацію до відділу пробації.

Засуджений ОСОБА_4 у судовому засіданні пояснив, що не з`явився на реєстрацію двічі: перший раз через незадовільний стан здоров`я, була температура, до лікарні не звертався оскільки не має сімейного лікаря; другий раз сплутав дати. Також зазначив, що на даний час з`являється на реєстрацію регулярно, зобов`язується більше не порушувати правила відбування покарання з випробування. Просив не скасовувати іспитовий строк.

Законний представник засудженого ОСОБА_7 у судовому засіданні пояснив, що син знав в які дні йому необхідно з`являтись на реєстрацію, тому він не контролював його, просив відмовити у задоволенні даного клопотання та зобов`язався в подальшому контролювати сина. Пояснив, що син виправився, допомагає по дому і допомагає працювати. Пропуски в ліцеї є, тому що ніхто зараз не навчається, було дистанційне навчання. Зараз проходить навчальна практика але у учнів не має можливості її відпрацьовувати із-за карантинних обмежень

Захисник ОСОБА_8 у судовому засіданні підтримав позицію свого підзахисного, просив відмовити у задоволенні клопотання відділу пробації, оскільки останній виправляється та на даний час виконує обов`язки покладені на нього судом.

Прокурор в судовому засіданні заперечував, щодо задоволення даного подання, оскільки неявка засудженого ОСОБА_4 на реєстрацію до відділу пробації не є умисною та систематичною.

Суд, заслухавши думку учасників провадження, вивчивши матеріали особової справи засудженої, вважає за необхідне відмовити у задоволенні подання з наступних підстав.

У відповідності до ч. 2ст.78 КК України, якщо засуджений не виконує покладені на нього обов`язки або систематично вчинює правопорушення, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, суд направляє засудженого для відбування призначеного покарання.

Згідно п. 3 ч.2ст.539КПК України клопотання (подання) про вирішення питання, пов`язаного із виконанням вироку, подається до місцевого суду в межах територіальної юрисдикції якого проживає засуджений, - у разі необхідності вирішення питань, передбачених п.8 ч.1ст.537 цього Кодексу.

Згідно ч. 2 ст.166 КВК України, якщо засуджений не виконує покладені на нього обов`язки або систематично вчинює правопорушення, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, кримінально-виконавча інспекція вносить до суду подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання.

Згідно ч.5ст.166 КВК Україниповажними причинами неявки засудженого до кримінально-виконавчої інспекції в призначений строк визнаються: несвоєчасне одержання виклику, хвороба та інші обставини, що фактично позбавляють його можливості своєчасно прибути за викликом і які документально підтверджені.

Виходячи з вимог ч.2 ст.78 КК України, якщо засуджений не виконує покладені на нього обов`язки або систематично вчиняє правопорушення, що потягли за собою адміністративне стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, суд направляє засудженого для відбування призначеного покарання, що повністю кореспондується з положеннями ст.166 КВК України, в якій наведена відповідальність осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням.

Систематичним вчиненням правопорушень, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про небажання стати на шлях виправлення, є вчинення засудженим протягом іспитового строку трьох і більше таких правопорушень.

У відповідності до п.10 Постанови ПленумуВСУ від24.10.2003року №7«Про практикупризначення судамикримінального покарання» згідно ч.2ст.78КК України суд за поданням органу, який здійснює контроль за поведінкою засудженого, звільненого від відбування покарання з випробуванням, може прийняти рішення про скасування звільнення та про направлення засудженого для відбування призначеного покарання в разі невиконання покладених на нього обов`язків, визначенихст.76 КК України, або систематичного (три і більше разів) вчинення правопорушень, що потягли адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення.

Судом встановлено, що вироком Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 12.11.2020 року ОСОБА_4 , визнано винуватимза вчиненнякримінального правопорушення,передбаченого ч.3ст.185КК Українита призначено йому покарання у виді позбавлення волі строком на 5 років.

На підставіст.104 ККУкраїни ОСОБА_4 від відбуванняпризначеного покараннязвільнено зіспитовим строком на2 (два)роки. Напідставі п.1,2ч.1,п.2ч.3ст.76КК Українизобов`язано засудженого ОСОБА_4 періодично з`являтисядля реєстраціїдо уповноваженогооргану зпитань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання, не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Із особовоїсправи №62/21вбачається,що засуджений ОСОБА_4 у періодз 12.07.2021року до25.10.2021року не з`явився на реєстрацію тільки 27.09.2021 року та 25.10.2021 року( а.с.29).

В своїхпоясненнях засудженийзазначив,що не з`явився на реєстрацію двічі: перший раз через незадовільний стан здоров`я, була температура, до лікарні не звертався, оскільки не має сімейного лікаря; другий раз сплутав дати.

Крім того,засуджений ОСОБА_4 нових кримінальних правопорушень не вчиняв і до кримінальної відповідальності не притягувався.

Викладені обставинисвідчать провідсутність умислузасудженого ОСОБА_4 у порушенні обов`язків, покладених на нього судом у зв`язку з відбуванням покарання з випробуванням.

Приймаючи доуваги вищезазначене,керуючись принципамигуманності,виваженості тарозсудливості,а такожте,що ОСОБА_4 не з`явився на реєстрацію два рази, дійсно бажає стати на шлях виправлення, суд приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення даного подання та вважає його поданим передчасно, що не позбавляє орган пробації у випадку наявності підстав, визначенихКВК Українизнов звертатисьдо судуз повторнимподанням уразіпорушення ОСОБА_4 обов`язків, визначених судом та застосування до засудженого письмового попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання.

Також,суд вважає,що станомна часрозгляду поданняможливості виправноговпливу на ОСОБА_4 в порядку звільнення від відбування покарання з випробуванням ще не вичерпані. Інших кримінальних правопорушень протягом іспитового строку не вчинив, є студентом Синельниківського професійного ліцею, за місцем проживання характеризується позитивно, допущені ним порушення порядку й умов звільнення від відбування покарання з випробуванням не є систематичним та не свідчать про його стійкі наміри ухилитись від виконання покладених на нього судом обов`язків.

Суд,також вважаєза доцільнепопередити ОСОБА_4 про недопущення порушення умов відбуття покарання та надати останньому можливість для виправлення без позбавлення волі.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст.537,539 КПК України, ч. 2ст. 78 КК України,ст. 166 КВК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

В задоволенні подання представника Синельниківського МРВ філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області ОСОБА_3 про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання Синельниківським міськрайонним судом Дніпропетровської області від 12.11.2020 року засудженого ОСОБА_4 - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду через Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області протягом семи діб з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу102142628
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях

Судовий реєстр по справі —191/3286/19

Ухвала від 18.11.2022

Кримінальне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 21.12.2021

Кримінальне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Бондаренко Г. В.

Ухвала від 30.11.2021

Кримінальне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Бондаренко Г. В.

Ухвала від 28.05.2021

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Джерелейко О. Є.

Ухвала від 05.05.2021

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Джерелейко О. Є.

Ухвала від 17.03.2021

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Джерелейко О. Є.

Ухвала від 07.09.2020

Кримінальне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Кухар Д. О.

Ухвала від 07.09.2020

Кримінальне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Кухар Д. О.

Ухвала від 30.12.2020

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Джерелейко О. Є.

Ухвала від 24.12.2020

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Джерелейко О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні