Ухвала
від 23.12.2021 по справі 2-3865/05
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД


УХВАЛА

23 грудня 2021 року

м. Харків

справа № 2-3865/05

провадження № 22-ц/818/5577/21

Харківський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати у цивільних справах:

головуючого - Котелевець А.В.,

суддів - Бурлака І.В., Хорошевського О.М.,

за участю секретаря - Жадан А.С.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач- Адміністрація Шевченківського району Харківської міської ради,

особа, яка подала апеляційну скаргу - ОСОБА_2 ,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Головне управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області,

розглянув у відкритому судовому засіданні клопотання ОСОБА_3 - представника Адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради про залучення до участі у справі в якості правонаступника за апеляційною скаргою ОСОБА_4 - представника ОСОБА_2 на рішення Дзержинського районного суду м. Харкова від 10 березня 2005 року в складі судді Набіуліної С.А.,

у с т а н о в и в :

13 січня 2005 року ОСОБА_1 звернулась до суду до Дзержинської районної ради м. Харкова, третя особа ОГПО № 8 про визнання права власності на будівлю.

Рішенням Дзержинського районного суду м. Харкова від 10 березня 2005 року позов ОСОБА_1 задоволено. Визнано за ОСОБА_1 право власності на споруди за адресою: АДРЕСА_1 , а саме одноповерховий будинок Ж-1 з підвалом, мансардою і з прибудованим гаражем загальною площею 302,7 кв м . , в тому числі житловою 88,3 кв м . і додатковою214,4 квм.; сараєм площею 5,3 кв м, бесідкою площею 15,9 кв м . і кам`яним парканом по периметру будинку площею 251,4 кв м . , двома залізними воротами, замощенням площею 101,5 кв м.

На зазначене рішення суду першої інстанції 12 серпня 2021 року ОСОБА_4 - представник ОСОБА_2 подав апеляційну скаргу, справу було призначено до розгляду в суді апеляційної інстанції.

22 листопада 2021 року Міняйлова Оксана Миколаївна - представник Адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради подала до суду апеляційної інстанції клопотання про залучення до участі у справі правонаступника відповідача.

Клопотання мотивоване тим, що Адміністрація Шевченківського району як виконавчий орган міської ради діє на підставі Положення про Адміністрацію Шевченківського району Харківської міської ради, затвердженого рішенням 1 сесії Харківської міської ради 8 скликання від 09 грудня 2020 року № 7/20. Відповідно до п. 1.3 зазначеного положення Адміністрація району є правонаступником Дзержинської районної в м. Харкові ради, виконавчого комітету Дзержинської районної в м. Харкові ради в межах наданих їй повноважень у зв`язку з їх реорганізацією шляхом приєднання. Згідно з Положенням про Адміністрацію Шевченківського району Харківської міської ради, Адміністрація не наділена повноваженнями у сфері житлових правовідносин. Апелянтом в апеляційній скарзі помилково зазначено у якості відповідача Адміністрацію Шевченківського району Харківської міської ради, яка вже не має необхідного обсягу повноважень щодо предмета спору. Ураховуючи вищезазначене, вирішення зазначеної справи не може вплинути на права та обов`язки Адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради, як представницького органу територіальної громади міста Харкова, до повноважень якої належить здійснення контролю за схоронністю житлового фонду. Адміністрація району не є суб`єктом спірних правовідносин, а тому не може бути учасником зазначеного судового спору.

Посилаючись на вказані обставини, Адміністрація Шевченківського району Харківської міської ради просила залучити до участі у справі в якості правонаступника Харківську міську раду.

Перевіривши доводи заяви, судова колегія вважає за необхідне задовольнити заяву.

Відповідно до статті 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

Законодавство України розглядає різні підстави для правонаступництва юридичної особи, зокрема таке може виникати на підставі договору, закону або за рішенням органу управління юридичної особи.

Із матеріалів справи вбачається, що предметом заявленого позову є вимоги щодо визнання права власності на будівлю.

Враховуючи викладене, заява про залучення до участі у справі правонаступника відповідача підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.83, 84,260,261, 367 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Клопотання Міняйлової Оксани Миколаївни - представника Адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради про залучення правонаступника - задовольнити.

Залучити до участі у справі № 2-3865/05 Харківську міську раду, як правонаступника Адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради.

Надіслати Харківській міській раді копію апеляційної скарги та надати Харківській міській раді строк на подання відзиву протягом 5 днів з дня отримання копії апеляційної скарги.

Розгляд справи відкласти на 10 березня 2022 року о 15 год. 40 хв.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її підписання суддями і може бути оскаржена в касаційному порядку протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення безпосередньо до Верховного Суду.

Головуючий А.В. Котелевець

Судді І.В. Бурлака

О.М. Хорошевський

Дата ухвалення рішення23.12.2021
Оприлюднено26.12.2021
Номер документу102219281
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-3865/05

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Дундар Ірина Олександрівна

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 19.05.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 18.01.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Хіль Л. М.

Ухвала від 18.01.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Хіль Л. М.

Ухвала від 23.12.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Котелевець А. В.

Ухвала від 07.09.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Котелевець А. В.

Ухвала від 18.08.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Котелевець А. В.

Ухвала від 13.08.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Котелевець А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні