Ухвала
від 22.12.2021 по справі 293/126/16-ц
ВЕЛИКА ПАЛАТА ВЕРХОВНОГО СУДУ

У Х В А Л А

22 грудня 2021 року

м. Київ

Справа № 293/126/16-ц

Провадження № 14-219зц21

Велика Палата Верховного Суду у складі:

судді-доповідача Ситнік О. М.,

суддів Анцупової Т. О., Британчука В. В., Власова Ю. Л., Григор`євої І. В., Гриціва М. І., Гудими Д. А., Желєзного І. В., Золотнікова О. С., Катеринчук Л. Й., Князєва В. С., Крет Г. Р., Лобойка Л. М., Пількова К. М., Прокопенка О. Б., Рогач Л. І., Сімоненко В. М., Ткача І. В., Штелик С. П.

перевірила скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Верховного Суду від 27 вересня 2021 року у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду Зайцева А. Ю., Коротенка Є. В., Тітова М. Ю.

у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Житомирській області про відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок трудового каліцтва, стягнення виплати щомісячної компенсації в результаті втрати працездатності та

ВСТАНОВИЛА:

У лютому 2016 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом про перерахунок щомісячної компенсації втрати працездатності внаслідок трудового каліцтва та стягнення недоплаченої компенсації, майнової і моральної шкоди.

21 січня 2021 року рішенням Коростишівського районного суду Житомирської області, залишеним без змін постановою Житомирського апеляційного суду від 01 червня 2021 року, в задоволенні позову відмовлено.

27 вересня 2021 року ухвалою колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Коростишівського районного суду Житомирської області від 21 січня 2021 року та постанову Житомирського апеляційного суду від 01 червня 2021 року відмовлено у зв`язку з тим, що касаційному оскарженню не підлягають судові рішення в малозначних справах за відсутності обставин, передбачених у пункті 2 частини третьої статті 389 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України).

У грудні 2021 року ОСОБА_1 звернувся до Великої Палати Верховного Суду зі скаргою, у якій просив скасувати ухвалу колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 27 вересня 2021 року та ухвалити нове рішення яким:стягнути з ОСОБА_2 на його користь компенсацію з втрати працездатності у розмірі 100 000 грн, моральну шкоду в сумі 50 000 грн, витрати на лікування та медичну допомогу в сумі 3 000 грн; зобов`язати Управління щомісячно в подальшому виплачувати йому компенсацію (пенсію), враховуючи зміни у виплаті середньомісячного заробітку, але не менше 1 907,40 грн, стягнути з Управління на його користь суму неотриманої пенсії за період з 01 жовтня 2016 року до 10 грудня 2021 року в розмірі 101 493,40 грн та моральну шкоду в сумі 30 000 грн за зволікання розгляду справи.

Велика Палата Верховного Суду перевірила скаргу та додані до неї матеріали і зазначає таке.

Відповідно до частини другої статті 6 і частини другої статті 19 Конституції України органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України та зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно із частиною першою статті 36, пунктами 1, 5 частини другої статті 37 Закону України Про судоустрій і статус суддів Верховний Суд є найвищим судом у системі судоустрою України, який здійснює правосуддя як суд касаційної інстанції. У складі Верховного Суду діють, зокрема, Касаційний цивільний суд і Велика Палата Верховного Суду.

Відповідно до пункту 1 частини другої статті 45 цього Закону Велика Палата Верховного Суду у визначених законом випадках здійснює перегляд судових рішень у касаційному порядку з метою забезпечення однакового застосування судами норм права.

Судом касаційної інстанції в цивільних справах є Верховний Суд, що передбачено у статті 388 ЦПК України.

Право на касаційне оскарження та судові рішення, які можуть бути оскаржені в касаційному порядку, визначено у статті 389 ЦПК України.

Порядок подання касаційної скарги врегульовано в ЦПК України. Зокрема, у частині першій статті 391 ЦПК України закріплено, що касаційна скарга подається безпосередньо до суду касаційної інстанції, яким є Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду.

Відповідно до змісту статей 393, 394 ЦПК України повноваженнями прийняти касаційну скаргу та відкрити касаційне провадження наділений Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду. Відкриття касаційного провадження передбачає перевірку правильності оформлення касаційної скарги та дотримання порядку її подання, у тому числі сплату судового збору та дотримання строків на касаційне оскарження.

Порядок передачі справи до Великої Палати Верховного Суду передбачено в частинах третій - шостій статті 403 ЦПК України. При цьому саму норму наведено в параграфі 3 глави 2 розділу V Касаційний розгляд ЦПК України. У ній передбачено, що після відкриття касаційного провадження, підготовки справи до касаційного розгляду та попереднього розгляду справи до Великої Палати Верховного Суду передається відповідна цивільна справа.

Тобто чинним ЦПК України не передбачено право Великої Палати Верховного Суду вирішувати питання про відкриття касаційного провадження та про перегляд судових рішень Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду.

Зі змісту скарги ОСОБА_1 , поданої до Великої Палати Верховного Суду, убачається, що він не погоджується з ухвалоюколегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 27 вересня 2021 року, якою відмовлено у відкритті касаційного провадження за його касаційною скаргоюу справі № 293/126/16-ц, просить її скасувати та ухвалити нове рішення - про задоволення його позовних вимог з урахуванням уточнень, вказаних у скарзі .

Звернення із цією скаргоюне свідчить про те, що Велика Палата Верховного Суду має прийняти справу без урахування порядку, передбаченого ЦПК України.

Чинний процесуальний закон не передбачає інституту перегляду Великою Палатою Верховного Суду судових рішень Касаційного цивільного суду (окрім перегляду судових рішень за виключними обставинами відповідно до глави 3 розділу V ЦПК України), так як судові рішення Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду є остаточними і оскарженню не підлягають.

Оскільки ухвалою колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 27 вересня 2021 рокувідмовлено у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Коростишівського районного суду Житомирської області від 21 січня 2021 року та постанову Житомирського апеляційного суду від 01 червня 2021 року, а Велика Палата Верховного Суду відповідно до норм чинного ЦПК України не наділена повноваженнями здійснювати перегляд такої ухвали суду касаційної інстанції, то скарга підлягає поверненню ОСОБА_1 .

Керуючись статтями 388, 391, 393, 394, 403 ЦПК України, Велика Палата Верховного Суду

УХВАЛИЛА:

У прийнятті скарги ОСОБА_1 на ухвалу колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 27 вересня 2021 року в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Житомирській області про відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок трудового каліцтва, стягнення виплати щомісячної компенсації в результаті втрати працездатності - відмовити та повернути її скаржнику разом з доданими до скарги матеріалами.

Учасникам справи надіслати копії цієї ухвали до відома.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання й оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач О. М. Ситнік

Судді: Т. О. Анцупова В. С. Князєв

В. В. Британчук Г. Р. Крет

Ю. Л. Власов Л. М. Лобойко

І. В. Григор`єва К. М. Пільков

М. І. Гриців О. Б. Прокопенко

Д. А. Гудима Л. І. Рогач

І. В. Желєзний В. М. Сімоненко

О. С. Золотніков І. В. Ткач

Л. Й. Катеринчук С. П. Штелик

СудВелика палата Верховного Суду
Дата ухвалення рішення22.12.2021
Оприлюднено31.12.2021
Номер документу102342549
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —293/126/16-ц

Ухвала від 22.12.2021

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Ситнік Олена Миколаївна

Ухвала від 27.09.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Зайцев Андрій Юрійович

Постанова від 01.06.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Павицька Т. М.

Постанова від 01.06.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Павицька Т. М.

Ухвала від 13.04.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Павицька Т. М.

Ухвала від 13.04.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Павицька Т. М.

Ухвала від 13.04.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Павицька Т. М.

Ухвала від 22.03.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Павицька Т. М.

Рішення від 21.01.2021

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Пасічний Т. З.

Рішення від 21.01.2021

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Пасічний Т. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні