Рішення
від 28.04.2010 по справі 2о-23
ДУБРОВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2о-23/10

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 квітня 2010 року Дубровиц ький районний суд Рівненсько ї області у складі:

головуючого Сидоренко З. С.,

за участю секретаря Пінч ук О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Дубро виця справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту належ ності правовстановлюючих до кументів,

в с т а н о в и в :

Заявниця ОСОБА_1 зверну лася в суд із заявою та просит ь встановити факт належності її батьку ОСОБА_2, який помер І НФОРМАЦІЯ_1 в м.Дубровиця, серт ифіката акцій серії НОМЕР_1 ві д 12.04.2005 року ВАТ «Україна» (34100 Рів ненська область м.Дубровиця вул.Вокзальна,14 код ЄДРПОУ 13976642) на дві тисячі простих іменни х акцій, номінальною вартіст ю 0,25 коп. кожна на ім' я ОСОБА_2;

- заяви на пільгове придбанн я акцій громадянином України №23-6/9 від 29.11.2001 року про придбання за грошові кошти 3060 акцій номі нальною вартістю 765 грн. ВАТ «У кртелеком» (01030 м.Київ бул.Т.Шев ченка,18) на ім' я ОСОБА_2 та Прив атизаційного плптіжного дор учення №6/924 від 29.11.2001 року про опл ату ОСОБА_2 382,50 грн. Рівненській дирекції ВАТ «Укртелеком» з а придбані акції.

Свої вимоги мотивує тим, щ о після смерті батька відкри лась спадщина, яку вона прийн яла, як спадкоємець першої че рги за законом. В масу спадков ого майна входять також цінн і папери, які належали її бать ку. Однак отримати свідоцтво про право на спадщину на них в она не має можливості по тій п ричині, що в названих докумен тах по батькові її батька зап исано не «ОСОБА_2», а «ОСОБА_2».

В судовому засіданні зая вниця заяву підтримала.

Вислухавши заявницю, дос лідивши докази по справі, суд в задоволенні заяви відмовл яє з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.3 ЦПК Ук раїни кожна особа має право з вернутися до суду за захисто м своїх порушених, невизначе них або оспорюваних прав, сво бод чи інтересів.

Суд, здійснюючи правосуд дя, захищає права, свободи та і нтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, д ержавні та суспільні інтерес и у спосіб, визначений закона ми України, як це передбачено в ст.4 ЦПК України.

Як випливає із ст.25 ЦК Укра їни фізичні особи мають здат ність бути суб' єктом цивіль них прав і обов' язків, мати б удь-яке право чи обов' язок з тих, що надаються чи допускаю ться законом, тобто - юридич ну можливість, що випливає із закону.

Набуття конкретних суб' єктивних прав та володіння н ими означає реалізацію право здатності і здійснюється за наявності певних юридичних ф актів.

Згідно ч.4 вищевказаної ст атті цивільна правоздатніст ь особи є невіддільною від не ї і припиняється з її смертю.

Як вбачається з матеріал ів справи ОСОБА_2 помер ІНФОРМ АЦІЯ_1, а тому правоздатність о станнього припинилась в моме нт його смерті.

Відповідно до п.6 ч.1 ст.256 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту нале жності правовстановлюючих д окументів особі, прізвище, ім ' я, по батькові, місце і час н ародження якої, що зазначені в документі, не збігаються з і м' ям, по батькові, прізвищем , місцем і часом народження ці єї особи, зазначеним у свідоц тві про народження або в пасп орті.

По справах про встановленн я факту належності правоуста новчого документу заявнику с лід подати заяву з доказом то го, що цей документ належить й ому і що організація, яка його видала, не має можливості вне сти в нього відповідні випра влення.

Виходячи із норм законодав ства, можна зробити висновок , що ОСОБА_1 не має права зверта тися до суду за захистом прав померлого ОСОБА_2, оскільки до суду за захистом своїх поруш ених, невизначених або оспор юваних прав, свобод чи інтере сів може звернутися лише фіз ична особа наділена цивільно ю правоздатністю.

Враховуючи вищенаведене, с уд вважає, що немає підстав дл я задоволення заяви ОСОБА_1

Керуючись ст.ст.10, 60, 212, 215, п.6 с т.256, 259, 292, 294 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

В задоволенні заяви ОС ОБА_1 про встановлення факту н алежності правовстановлююч их документів відмовити за б езпідставністю.

Рішення може бути оскарж ено до апеляційного суду Рів ненської області через Дубро вицький районний суд з подан ням в десятиденний строк зая ви про апеляційне оскарження з наступним поданням в двадц ятиденний строк після подачі цієї заяви апеляційної скар ги.

Рішення може бути також о скарженим і без подання заяв и про апеляційне оскарження у випадку подання апеляційно ї скарги в десятиденний стро к.

У випадку неподання заяв и в десятиденний строк, рішен ня набирає законної сили піс ля закінчення цього строку.

Якщо буде подано заяву пр о апеляційне оскарження, але в подальшому не подано апеля ційної скарги в двадцятиденн ий строк з моменту подання за яви про апеляційне оскарженн я, то рішення набирає законно ї сили після закінчення цьог о строку.

Суддя: підпис.

З оригіналом згідно.

Голова Дубровицького

районного суду З.С.Сидоренко

СудДубровицький районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення28.04.2010
Оприлюднено03.02.2011
Номер документу10238904
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2о-23

Рішення від 15.02.2011

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Чонка В. В.

Ухвала від 01.04.2011

Цивільне

Сватівський районний суд Луганської області

Половинка В. О.

Ухвала від 10.09.2010

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Якименко Лариса Григорівна

Рішення від 27.10.2010

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Шумський Анатолій Адамович

Рішення від 13.08.2010

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Боярський Олександр Олександрович

Рішення від 06.08.2010

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Золотоверхий Олександр Іванович

Рішення від 09.06.2010

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Федіна Аліна Василівна

Ухвала від 25.05.2010

Цивільне

Віньковецький районний суд Хмельницької області

Волкова Оксана Миколаївна

Рішення від 12.02.2010

Цивільне

Буринський районний суд Сумської області

Стеценко Валентина Сергіївна

Рішення від 28.04.2010

Цивільне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Сидоренко Зоя Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні