Ухвала
від 21.12.2021 по справі 910/14134/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

21.12.2021Справа № 910/14134/21

За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю Глобалмані до Товариства з обмеженою відповідальністю Фокус Медіа про захист особистого немайнового права на недоторканність ділової репутації та спростування недостовірної інформації Суддя Смирнова Ю.М.

Представники учасників справи:

від позивачаЛайтаренко О.В. від відповідачаКрупка М.П.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Глобалмані звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Фокус Медіа , в якому просить суд:

- визнати недостовірною та такою, що порушує особисте немайнове право на недоторканість ділової репутації Товариства з обмеженою відповідальністю Глобалмані (код ЄДРПОУ 36425142), інформацію, яка була поширена Товариством з обмеженою відповідальністю Фокус Медіа (код ЄДРПОУ 38812698) на веб-сайті https://focus.ua у мережі Інтернет у публікації (статті) від 07.04.2021 за посиланням https://focus.ua/uk/ukraine/479336-scheta-globalmoney-byli-arestovany-kak-veshchdok-v-ugolovnom-proizvodstve-glаvа-рrаvlеniya-banka-alyans під назвою Рахунки GlobalMoney були арештовані, як речовий доказ у кримінальному провадженні, - глава правління Банку Альянс ;

- зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю Фокус Медіа (код ЄДРПОУ 38812698) не пізніше наступного дня після набрання законної сили судовим рішенням у даній справі спростувати недостовірну інформацію про Товариство з обмеженою відповідальністю Глобалмані (код ЄДРПОУ 36425142), яка була поширена на веб-сайті https://focus.ua у мережі Інтернет у публікації (статті) від 07.04.2021 за посиланням https://focus.ua/uk/ukraine/479336-scheta-globalmoney-byli-arestovany-kak-veshchdok-v-ugolovnom-proizvodstve-glаvа-рrаvlеniya-banka-alyans під назвою Рахунки GlobalMoney були арештовані, як речовий доказ у кримінальному провадженні, - глава правління Банку Альянс , шляхом розміщення в мережі Інтернет на головній сторінці веб-сайту https://focus.ua повного тексту судового рішення у цій справі, не допускаючи при цьому власних коментарів, із забезпеченням вільного доступу до спростування без вимоги внесення паролів та/або кодів доступу тощо, під заголовком: Спростування як недостовірної інформації щодо Товариства з обмеженою відповідальністю Глобалмані (GlobalMoney), висвітленої (поширеної) Товариством з обмеженою відповідальністю Фокус Медіа на веб-сайті https://focus.ua 07.04.2021 , який (заголовок) має бути виконаний таким же самим шрифтом, як назва вищевказаної публікації (статті).

Як стверджує позивач у позовній заяві, вищевказана інформація щодо Товариства з обмеженою відповідальністю Глобалмані , поширена Товариством з обмеженою відповідальністю Фокус Медіа на веб-сайті https://focus.ua у мережі Інтернет необмеженому колу осіб, не є оціночними судженнями, а містить конкретні фактичні дані щодо позивача, які не відповідають дійсності, є неправдивими та такими, що завдають шкоди діловій репутації останнього.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 06.09.2021 на підставі ст.174 Господарського процесуального кодексу України позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Глобалмані було залишено без руху.

Позивачем у строк, встановлений судом, усунуто недоліки позовної заяви.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 24.09.2021 відкрито провадження у справі №910/14134/21, справу вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання у справі призначено на 20.10.2021.

20.10.2021 від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в якому відповідач проти задоволення позову заперечує.

У підготовчому засіданні 20.10.2021 оголошувалась перерва до 18.11.2021.

05.11.2021 від позивача надійшло клопотання про поновлення строку для подання доказів та долучення доказів до матеріалів справи. Вказане клопотання судом задоволено.

09.11.2021 від позивача надійшла відповідь на відзив.

У підготовчому засіданні 18.11.2021 судом постановлено протокольну ухвалу про продовження строку підготовчого провадження у справі на 30 днів та оголошено перерву у підготовчому засіданні до 08.12.2021.

08.12.2021 від відповідача надійшли заперечення на відповідь на відзив.

У підготовчому засіданні 08.12.2021 представником позивача подано клопотання про витребування доказів, а також клопотання про долучення доказів.

У підготовчому засіданні 08.12.2021 судом задоволено клопотання позивача про долучення доказів до матеріалів справи та оголошено перерву у підготовчому засіданні до 21.12.2021.

У підготовчому засіданні 21.12.2021 представник позивача просив залишити без розгляду подане ним 08.12.2021 клопотання про витребування доказів та подав нове клопотання про витребування доказів, в якому позивач просить витребувати від Товариства з обмеженою відповідальністю Сервіс Онлайн та Товариства з обмеженою відповідальністю Ван Телеком :

- інформацію стосовно реєстранта (власника) доменного імені focus.ua, а саме: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я по батькові) для фізичних осіб заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв`язку, офіційну електронну адресу та адресу електронної пошти, а також копії всіх документів, наявних у Товариства з обмеженою відповідальністю Сервіс Онлайн /Товариства з обмеженою відповідальністю Ван Телеком стосовно реєстрації та підтримки чинності доменного імені focus.ua;

- інформацію з приводу передачі реєстрантом права користування доменним іменем focus.ua іншій особі, із проведенням процедури переделегування доменного імені та внесенням відповідного запису про це до реєстру домену, а саме: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я по батькові) для фізичних осіб заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв`язку, офіційну електронну адресу та адресу електронної пошти, а також копії всіх документів, наявних у Товариства з обмеженою відповідальністю Сервіс Онлайн /Товариства з обмеженою відповідальністю Ван Телеком стосовно передачі прав користування доменним іменем focus.ua.

При цьому, у клопотанні позивач просить визнати поважними причини неподання до суду (разом із позовною заявою) даного клопотання та поновити строк на його подання.

Відповідач проти заявленого позивачем клопотання заперечує.

Відповідно до ст. 81 Господарського процесуального кодексу України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Частиною 3 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 119 Господарського процесуального кодексу України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Позивач зазначає, що у даному випадку поважними причинами неподання клопотання разом з поданням позовної заяви до суду є факт виникнення відповідних обставин (заперечень з боку відповідача щодо приналежності йому відповідного веб-ресурсу) вже після звернення позивача з даним позовом до суду (з огляду на сформульовану Товариством з обмеженою відповідальністю Фокус Медіа у своєму відзиві позицію).

Враховуючи доводи позивача, наведені у клопотанні, суд визнає строк на подання клопотання про витребування доказів таким, що пропущений Товариством з обмеженою відповідальністю Глобалмані з поважних причин, а тому клопотання позивача про поновлення строку на подання клопотання про витребування доказів підлягає задоволенню.

В обґрунтування заявленого клопотання про витребування доказів позивач зазначає, що такі докази можуть підтвердити обставини щодо належності веб-сайту https://focus.ua саме відповідачу.

Так, позивач зазначає, що у відзиві на позовну заяву відповідач заперечує той факт, що власником веб-сайту https://focus.ua є саме Товариство з обмеженою відповідальністю Фокус Медіа . В свою чергу, як зазначено у довідці Дочірнього підприємства Центр компетенції адресного простору мережі Інтернет Консорціуму Український центр підтримки номерів і адрес від 25.08.2021 №281/2021-Д, доменне ім`я focus.ua було зареєстровано на підставі Свідоцтва на знак для товарів і послуг №76695, власником згідно з відомостями Державного реєстру свідоцтв України на знаки для товарів і послуг, є Товариство з обмеженою відповідальністю Фокус Медіа . У вказаній довідці зроблено висновок, що власником веб-сайту https://focus.ua є володілець облікового запису - Товариство з обмеженою відповідальністю Фокус Медіа , якщо інше не визначено умовами договору між останнім та отримувачем послуг хостингу та/або реєстрантом доменного імені focus.ua, або якщо такий договір відсутній.

Як вказує позивач, згідно до доступної для публічного ознайомлення у мережі Інтернет інформації, реєстратором доменного імені focus.ua є Товариство з обмеженою відповідальністю Сервіс Онлайн , а інформація про реєстранта відповідного доменного імені в службі WHOIS є скритою.

Позивач вказує, що з метою належного захисту прав та законних інтересів позивача, АО Правова та економічна безпека звернулося до Товариства з обмеженою відповідальністю Сервіс Онлайн із адвокатським запитом №1711/1 від 17.11.2021 щодо надання інформації, зокрема, про реєстранта доменного імені focus.ua.

Листом №986 від 07.12.2021 Товариство з обмеженою відповідальністю Сервіс Онлайн у відповідь на адвокатський запит повідомило, що доменне ім`я focus.ua обслуговується на замовлення реєстратора системи DRS - ТОВ Ван Телеком і саме до нього слід звернутися для надання запитуваної інформації. При цьому, як вказує позивач, відповідь на адвокатський запит щодо надання відповідної інформації ТОВ Ван Телеком не надано.

Розглянувши клопотання позивача про витребування доказів, заслухавши пояснення представників сторін з цього приводу, суд дійшов висновку, що з огляду на предмет та підстави позовних вимог, клопотання відповідача про витребування доказів підлягає частковому задоволенню, а саме в частині витребування у Товариства з обмеженою відповідальністю Сервіс Онлайн та Товариства з обмеженою відповідальністю Ван Телеком інформації стосовно реєстранта (власника) доменного імені focus.ua, а саме: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я по батькові) для фізичних осіб заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв`язку, офіційну електронну адресу та адресу електронної пошти.

При цьому, суд звертає увагу, що за приписами ч.ч. 7, 8 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Також суд попереджає, що відповідно до ч. 9 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

У зв`язку з витребуванням нових доказів підготовче засідання підлягає відкладенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 81, 119, 182, 183, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

1. Поновити позивачу строк на подання клопотання про витребування доказів у справі №910/14134/21.

2. Клопотання позивача про витребування доказів задовольнити частково.

3. У порядку ст. 81 Господарського процесуального кодексу України витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю Сервіс Онлайн (Україна, 49102, Дніпропетровська обл., місто Дніпро, вулиця Данила Галицького, будинок 7, квартира 91, ідентифікаційний код 33383990) інформацію стосовно реєстранта (власника) доменного імені focus.ua , а саме: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я по батькові) для фізичних осіб заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв`язку, офіційну електронну адресу та адресу електронної пошти.

4. У порядку ст. 81 Господарського процесуального кодексу України витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю Ван Телеком (Україна, 65114, Одеська обл., місто Одеса, Люстдорфська дорога, будинок 140-А, кабінет 312, ідентифікаційний код 35049144) інформацію стосовно реєстранта (власника) доменного імені focus.ua , а саме: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я по батькові) для фізичних осіб заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв`язку, офіційну електронну адресу та адресу електронної пошти.

5. Витребувані даною ухвалою докази подати до суду у строк до 17.01.2022 .

6. Відкласти підготовче засідання у справі на 09.02.22 о 10:20. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44-Б, зал № 5 (корпус Б ).

7. Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Ю.М. Смирнова

Дата ухвалення рішення21.12.2021
Оприлюднено05.01.2022
Номер документу102408177
СудочинствоГосподарське
Сутьзахист особистого немайнового права на недоторканність ділової репутації та спростування недостовірної інформації

Судовий реєстр по справі —910/14134/21

Постанова від 12.01.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 10.01.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 21.12.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Постанова від 14.12.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 24.11.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 11.11.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 07.10.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Рішення від 16.08.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 21.04.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 21.12.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні