Ухвала
від 20.01.2022 по справі 925/1807/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"20" січня 2022 р. справа № 925/1807/21

м. Черкаси

Господарський суд Черкаської області у складі судді Гладуна А.І.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у м. Черкаси у приміщенні суду справу

за позовом Акціонерного товариства Комерційного банку "ПриватБанк"

до Приватного акціонерного товариства "Торгівельно-промисловий консорціум "ЮНІКОМ", Акціонерного товариства "Укртелеком"

про зняття арешту з нерухомого майна,

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство Комерційний банк "ПриватБанк", ідентифікаційний код 14360570, адреса місцезнаходження: м. Київ, вул. Грушевського, 1Д, звернулося до суду з позовною заявою до Приватного акціонерного товариства "Торгівельно-промисловий консорціум "ЮНІКОМ", ідентифікаційний код 00908805, адреса місцезнаходження: с. Іркліїв, вул. Прикордонна, 3, Чорнобаївський район, Черкаська область, до Акціонерного товариства "Укртелеком" ідентифікаційний код 21560766, адреса місцезнаходження: м. Київ, бульвар Шевченка, 18:

1) про зняття арешту з нерухомого майна площею 84,9 кв. м., розташованого за адресою: Черкаська область, Чорнобаївський район, с. Іркліїв, вул. Прикордонна, буд. 3, яке належить АТ КБ "ПриватБанк", накладеного постановою Чорнобаївського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Черкаській області про закінчення виконавчого провадження від 19.10.2010 у ВП № 18514770, та скасувати зареєстрований у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запис про обтяження від 09.12.2016 № 17918963;

2) про зняття арешту з нерухомого майна, площею 84,9 кв. м. розташованого за адресою: Черкаська область, Чорнобаївський район, с. Іркліїв, вул. Прикордонна, буд. 3, яке належить АТ КБ "ПриватБанк", накладеного постановою Відділу державної виконавчої служби Чорнобаївського районного управління юстиції, ідентифікаційний код 34644225, від 09.12.2009, АА 601772, та скасувати зареєстрований у Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна від 09.12.2009 № 9330535. У позові позивач просить судові витрати покласти на відповідачів.

2. Ухвалою від 30 грудня 2021 року Господарського суду Черкаської області прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі. Справу вирішив розглядати за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначив на 10 год. 30 хв. 20 січня 2022 року.

3. У встановлений судом строк від відповідача АТ "Укртелеком" надійшов відзив на позовну заяву, в якому відповідач просив закрити провадження у справі відносно АТ "Укртелеком", оскільки він ніяким чином не перешкоджає і не міг перешкоджати в можливості АТ КБ "ПриватБанк" володіти, користуватися та розпоряджатися спірним майном, а тому АТ "Укртелеком" є неналежним відповідачем у справі та не зобов`язаний відшкодовувати позивачу судові витрати, понесені у зв`язку з розглядом справи.

4. У встановлений судом строк від відповідача ПрАТ "Торгівельно-промисловий консорціум "ЮНІКОМ" надійшов відзив на позовну заяву, в якому відповідач просив відмовити у задоволенні позовних вимог позивача щодо зобов`язання зняття арешту з нерухомого майна, розташованого за адресою: Черкаська область, Чорнобаївський район, с. Іркліїв, вул. Прикордонна, 3;

5. У відзиві на позовну заяву відповідач ПрАТ "Торгівельно-промисловий консорціум "ЮНІКОМ" також заявив клопотання про залучення до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача ПрАТ "Торгівельно-промисловий консорціум "ЮНІКОМ" - ТОВ "МАГІСТРАЛЬ-Т", ідентифікаційний код 35579670, адреса місцезнаходження: 18030, м. Черкаси, вул. Зелінського, 5. В обґрунтування клопотання про залучення третьої особи відповідач зазначає, що ТОВ "МАГІСТРАЛЬ-Т" є власником частини нерухомого майна, щодо якого Чорнобаївським відділом державної виконавчої служби у Золотоніському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) накладено арешт, та скасування якого є предметом спору у справі.

6. У судовому засіданні представник відповідача ПрАТ "Торгівельно-промисловий консорціум "ЮНІКОМ" Брюков А.В. (директор товариства) клопотання про залучення до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача ПрАТ "Торгівельно-промисловий консорціум "ЮНІКОМ" - ТОВ "МАГІСТРАЛЬ-Т" підтримав.

7. У судовому засіданні представник позивача АТ КБ ПриватБанк адвокат Назаренко С.М. та представник АТ "Укртелеком" адвокат Чичиркоза О.М. клопотання відповідача ПрАТ "Торгівельно-промисловий консорціум "ЮНІКОМ" про залучення до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача ПрАТ "Торгівельно-промисловий консорціум "ЮНІКОМ" - ТОВ "МАГІСТРАЛЬ-Т" підтримали.

8. Згідно із частиною 1 статті 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

9. Відповідно до частини 4 статті 50 Господарського процесуального кодексу України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

10. Відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, долученої ПрАТ "Торгівельно-промисловий консорціум "ЮНІКОМ" до відзиву та заяви про залучення третьої особи, станом на 11.01.2022 року співвласником нерухомого майна, що знаходиться за адресою: Черкаська область, Чорнобаївський район, село Іркліїв, вулиця Прикордонна, будинок 3, є Товариство з обмеженою відповідальністю "Магістраль - Т" (ідентифікаційний код 35579670). Підставою виникнення права власності є Договір купівлі-продажу від 17.11.2009, посвідчений приватним нотаріусом Романій Н.В. за № 11667.

11. Оскільки предметом спору у даній справі є зняття арешту з майна, співвласником якого є ТОВ "МАГІСТРАЛЬ-Т", суд доходить висновку, що рішення у справі може вплинути на права та обов`язки ТОВ "МАГІСТРАЛЬ-Т" як власника частини нерухомого майна, розташованого за адресою: Черкаська область, Чорнобаївський район, село Іркліїв, вулиця Прикордонна, будинок 3.

12. Враховуючи викладене, керуючись статтею 50 Господарського процесуального кодексу України, суд вважає клопотання ПрАТ "Торгівельно-промисловий консорціум "ЮНІКОМ" про залучення ТОВ "МАГІСТРАЛЬ-Т" в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача "Торгівельно-промисловий консорціум "ЮНІКОМ", обґрунтованим та задовольняє його.

13. У судовому засіданні представник позивача АТ КБ ПриватБанк адвокат Назаренко С.М. заявив клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача АТ КБ ПриватБанк , Чорнобаївський відділ державної виконавчої служби у Золотоніському району Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), оскільки вказаний орган державної виконавчої служби відмовив позивачу у скасуванні арешту у зв`язку з тим, що матеріали виконавчого провадження знищені.

14. У судовому засіданні представник відповідача ПрАТ "Торгівельно-промисловий консорціум "ЮНІКОМ" Брюков А.В. (директор товариства) та представник АТ "Укртелеком" адвокат Чичиркоза О.М. клопотання представника позивача АТ КБ ПриватБанк адвоката Назаренка С.М. про залучення до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача АТ КБ Приват Банк , Чорнобаївський відділ державної виконавчої служби у Золотоніському району Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) підтримали.

15. Згідно із частиною 1 статті 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

16. Відповідно до частини 4 статті 50 Господарського процесуального кодексу України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

17. Відповідно до частини 2 статті 59 Закону України Про виконавче провадження у разі набрання законної сили судовим рішенням про зняття арешту з майна боржника арешт з такого майна знімається згідно з постановою виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини.

18. Оскільки підставою позову та причиною спору позивач вказує дії та рішення державного виконавця Чорнобаївського відділу державної виконавчої служби у Золотоніському району Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про накладення арешту на майно, суд доходить висновку, що рішення у справі може вплинути на права і обов`язки Чорнобаївського відділу державної виконавчої служби у Золотоніському району Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) як особи, яка наклала арешт на майно та є обтяжувачем майна, та, відповідно до вимог частини 2 статті 59 Закону України Про виконавче провадження , у разі набрання законної сили судовим рішенням про зняття арешту з майна боржника зобов`язана його зняти, згідно з постановою державного виконавця.

19. Враховуючи викладене, керуючись статтею 50 Господарського процесуального кодексу України, суд вважає клопотання представника позивача АТ КБ ПриватБанк адвоката Назаренка С.М. обґрунтованим та задовольняє його.

20. Згідно із пунктом 2 частини 2 статті 183 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

21. Враховуючи залучення до участі у справі ТОВ "МАГІСТРАЛЬ-Т" та Чорнобаївський відділ державної виконавчої служби у Золотоніському району Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, суд відкладає розгляд справи у підготовчому судовому засіданні.

В судовому засідання 20.01.2022 судом проголошено вступну та резолютивну частини ухвали суду.

Керуючись статтями 50, 183 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Розгляд справи у підготовчому засіданні відкласти на 15 год. 30 хв. 03 лютого 2022 року .

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Черкаської області за адресою: 18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, в залі судових засідань.

Залучити до участі у справі третю особу , яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні Приватного акціонерного товариства "Торгівельно-промисловий консорціум "ЮНІКОМ", Товариство з обмеженою відповідальністю "МАГІСТРАЛЬ-Т", ідентифікаційний код 35579670, адреса місцезнаходження: 18030, м. Черкаси, вул. Зелінського, 5.

Залучити до участі у справі третю особу , яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача, Чорнобаївський відділ державної виконавчої служби у Золотоніському району Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), ідентифікаційний код 346442225, адреса місцезнаходження: 19900, Черкаська область, Чорнобаївський район, смт. Чорнобай, вул. Центральна, 218.

Роз`яснити третім особам, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, Товариству з обмеженою відповідальністю "МАГІСТРАЛЬ-Т", Чорнобаївському відділу державної виконавчої служби у Золотоніському району Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) право подати пояснення щодо позову або відзиву, в яких викласти свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову чи відзиву, у строк протягом 5 днів з дня отримання копії позову та/або відзиву.

Копію пояснень щодо позову або відзиву та доданих до нього документів надіслати учасникам справи.

Докази надіслання (надання) пояснень щодо позову або відзиву учасникам справи надати суду до дати засідання.

Роз`яснити учасникам справи право завчасно до закінчення підготовчого провадження подати відповідь на пояснення третьої особи. Копію відповіді на пояснення третьої особи та доданих до нього документів надіслати учасникам справи.

Зобов`язати позивача та відповідача надіслати третім особам копію позовної заяви з додатками до неї та відзиву на позовну заяву з додатками до нього.

Визнати явку позивача, відповідачів та третіх осіб обов`язковою та викликати у судове засідання: АТ КБ "ПриватБанк " (позивача); ПрАТ "Торгівельно-промисловий консорціум "ЮНІКОМ", АТ "Укртелеком " (відповідачів), Товариства з обмеженою відповідальністю "МАГІСТРАЛЬ-Т", Чорнобаївський відділ державної виконавчої служби у Золотоніському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) (третіх осіб).

Повідомити учасників справи про можливість отримання інформації про розгляд справи за веб-адресою суду в мережі Інтернет https://ck.arbitr.gov.ua/sud5026/ та на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет https://court.gov.ua/fair/ або у Єдиному державному реєстрі судових рішень https://reyestr.court.gov.ua.

Надіслати ухвалу суду АТ КБ "ПриватБанк " (49094, м. Дніпро, вул.. Набережна Перемоги, 30); ПрАТ "Торгівельно-промисловий консорціум "ЮНІКОМ" (19950, Черкаська область, Чорнобаївський район, с. Іркліїв , вул.. Прикордонна, 3), АТ "Укртелеком " (01601, м. Київ, бул . Шевченка, 18), ТОВ "МАГІСТРАЛЬ-Т" (18030, м. Черкаси, вул. Зелінського, 5), Чорнобаївському відділу державної виконавчої служби у Золотоніському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) (19900, Черкаська область, Чорнобаївський район, смт . Чорнобай , вул. Центральна, 218).

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її оголошення, в порядку передбаченому частиною другою статті 235 Господарського процесуального кодексу України, і окремо від рішення суду оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено та підписано 24.01.2022.

Суддя А.І. Гладун

Дата ухвалення рішення20.01.2022
Оприлюднено27.01.2022
Номер документу102747580
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1807/21

Рішення від 11.04.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А.І.

Рішення від 11.04.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А.І.

Ухвала від 23.03.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А.І.

Ухвала від 27.02.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А.І.

Ухвала від 21.02.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А.І.

Ухвала від 10.02.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А.І.

Ухвала від 03.02.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А.І.

Ухвала від 20.01.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А.І.

Ухвала від 20.01.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А.І.

Ухвала від 30.12.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні