Ухвала
від 07.07.2010 по справі 7/68-86
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ             

                                                  УХВАЛА

Про забезпечення позову                    

 "07" липня 2010 р.

               Справа № 7/68-86

Господарський суд Волинської області, розглянувши матеріали справи

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо-Будівельна Компанія «Звента»», м. Луцьк

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю «Фабрика «Лучанка»», м. Луцьк

про встановлення земельного сервітуту

ВСТАНОВИВ: товариство з обмеженою відповідальністю «Виробничо-Будівельна Компанія «Звента»»звернулось до господарського суду Волинської області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Фабрика «Лучанка»»про встановлення за ТОВ «Виробничо-Будівельна Компанія «Звента»»право безоплатного земельного сервітуту (право проїзду на транспортному засобі по наявному шляху) стосовно земельної ділянки за адресою: м. Луцьк, вул. Мельнична, 13, яка знаходиться на праві постійного користування у ТОВ «Фабрика «Лучанка»та визначити межі земельного сервітуту та порядок користування ним.

Ухвалою господарського суду від 07.07.2010р. за вказаним позовом порушено провадження у справі №7/68-86, розгляд якої в судовому засіданні призначено на 15.07.2010р.

Одночасно позивач просить суд вжити заходів до забезпечення позову шляхом заборони ТОВ «Фабрика «Лучанка» вчиняти дії щодо влаштування бетонної огорожі на проїзді загального користування, за адресою: м. Луцьк, вул. Мельнична, 13 та зобов'язати ТОВ «Фабрика «Лучанка»не вчиняти дій, які унеможливлюють право проходу, доїзду до земельної ділянки, яка знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Мельнична, 13, орендарем якої є ТОВ «Виробничо-Будівельна Компанія «Звента».

В обґрунтування заяви про вжиття заходів до забезпечення позову ТОВ «Виробничо-Будівельна Компанія «Звента»»здійснюється посилання на наявну ймовірність утруднення виконання рішення суду з тих підстав, що внаслідок влаштування бетонної огорожі ТОВ «Фабрика «Лучанка»буде потрібно здійснювати знесення такої бетонної огорожі в судовому поряду.

Згідно статті 66 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або з своєї ініціативи має право вжити заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Стаття 67 ГПК України передбачає, що позов забезпечується забороною відповідачеві вчиняти певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору.

На думку позивача, заявлені ним заходи до забезпечення позову є розумними, обґрунтованими та адекватними з огляду на заявлені позовні вимоги та наявність реальної можливості утруднення виконання рішення суду у випадку невжиття заходів до забезпечення позову.

Вищий господарський суд України в Інформаційному листі від 12.12.2006р. №01-8/2776 "Про деякі питання практики забезпечення позову", зазначив, що у вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахування такого:

- розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову;

- забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу;

- наявності зв’язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову;

- ймовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів;

- запобігання порушенню у зв’язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Оскільки до набрання рішення суду законної сили та його виконання може минути значний проміжок часу, позивач вважає, що вжиття заходів до забезпечення позову саме зараз є необхідною та обов’язковою умовою забезпечення виконання рішення суду.

Розглянувши вимогу про забезпечення позову господарський суд давши оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності їх вжиття з урахуванням адекватності вимог заявника, вважає за необхідне частково задовольнити вимогу позивача про вжиття заходів до забезпечення позову в частині зобов'язання ТОВ «Фабрика «Лучанка»не вчиняти дій, які унеможливлюють право проходу, доїзду до земельної ділянки, яка знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Мельнична, 13, орендарем якої є ТОВ «Виробничо-Будівельна Компанія «Звента».

В решті вимог слід відмовити у зв’язку з необґрунтованістю.

На підставі викладеного, враховуючи заявлене клопотання сторони, керуючись ст.ст. 66, 67, 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Вжити заходів до забезпечення позову шляхом зобов'язання ТОВ «Фабрика «Лучанка»(м. Луцьк, вул.. Мельнична, 13, код ЄДРПОУ 02968958) не вчиняти дій, які унеможливлюють право проходу, доїзду до земельної ділянки, яка знаходиться за адресою: м.Луцьк, вул. Мельнична, 13, орендарем якої є ТОВ «Виробничо-Будівельна Компанія «Звента»(м. Луцьк, вул.. Мельнична, 13, код ЄДРПОУ 20134352).

2. Примірник ухвали для відома та виконання направити:

- сторонам по справі;

- Державній виконавчій службі Луцького міського управління юстиції.

Суддя                                                            М.С. Шум

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення07.07.2010
Оприлюднено14.07.2010
Номер документу10275836
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/68-86

Ухвала від 12.05.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 05.05.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 12.04.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 28.03.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 07.07.2010

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум М.С.

Ухвала від 07.07.2010

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні