Ухвала
від 26.01.2022 по справі 202/2746/20
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/3008/22 Справа № 202/2746/20 Суддя у 1-й інстанції - Бєсєда Г. В. Суддя у 2-й інстанції - Єлізаренко І. А.

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

26 січня 2022 року м.Дніпро

Суддя судової палати у цивільних справах Дніпровського апеляційного суду Єлізаренко І.А., ознайомившись з апеляційною скаргою Державного підприємства «Дніпропетровський центр захисту прав споживачів» на рішення Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 16 грудня 2021 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства «Дніпропетровський центр захисту прав споживачів» про стягнення грошових коштів невиплачених при звільненні,-

ВСТАНОВИЛА:

Рішенням Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 16 грудня 2021 року задоволено частково позовну заява ОСОБА_1 до ДП «Дніпропетровський центр захисту прав споживачів» про стягнення грошових коштів невиплачених при звільненні. Стягнуто з ДП «Дніпропетровський центр захисту прав споживачів» (м. Дніпро, пр. О. Поля, буд. 48, ЄДРПОУ 23067478) на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні в сумі 87 374 грн. 64 коп. В іншій частині позовних вимог відмовлено. Стягнуто з ДП «Дніпропетровський центр захисту прав споживачів» (м. Дніпро, пр. О. Поля, буд. 48, ЄДРПОУ 23067478) на користь держави судовий збір в сумі 840 грн. 80 коп.

13 січня 2022 року ДП «Дніпропетровський центр захисту прав споживачів» подали апеляційну скаргу на вказане рішення суду разом з клопотанням про відстрочення сплати судового збору за звернення з апеляційною скаргою на рішення Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 16 грудня 2021 року.

Розглянувши зазначене вище клопотання, суд апеляційної інстанції дійшов висновку про відмову в його задоволенні, з огляду на наступне підстав.

Згідно з ч. 1, 3 ст.136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у поряду, визначеному законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Згідно ст. 8 Закону України «Про судовий збір» від 08 липня 2011 року №3674-VI зі змінами, враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою, за її клопотанням, зокрема, відстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або позивачами є: військовослужбовці; батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Разом з цим, у ст. 129 Конституції України, однією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, у тому числі й органів державної влади.

Особа, яка заявляє клопотання про відстрочення сплати судового збору, згідно зі ст.12 ЦПК України повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідно до клопотання про відстрочення сплати судового збору, ДП «Дніпропетровський центр захисту прав споживачів» зазначили про те, що Державне підприємство є бюджетною установою, що фінансується з Державного бюджету України й проводить всі розрахунки через територіальні органи Державної казначейської служби України. Як наслідок, порядок здійснення платежів, в тому числі й по оплаті судового збору, регламентовано, включає певні, додаткові етапи погодження та опрацювання, що потребує порівняно більшого часу та позбавлене оперативності, порівняно з розрахунками господарюючих суб`єктів, суб`єктів не бюджетної сфери через комерційні банківські установи.

Однак, згідно ч. 2 ст. 8 Закону України «Про судовий збір» закріплено, що суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Разом з тим, апелянт не є суб`єктом, на якого розповсюджується дія законодавства з питань звільнення від сплати судового збору, відстрочення, розстрочення його сплати чи зменшення його розміру.

У зв`язку з чим, суд апеляційної інстанції вважає, що зазначені ДП «Дніпропетровський центр захисту прав споживачів» обставини, які пов`язані з особливостями проведення бюджетних розрахунків, що зумовлюють особливості їх майнового стану, не можуть вважатися достатньою підставою для звільнення, розстрочення чи відстрочення такої сплати.

З урахуванням вищезазначеного, суд апеляційної інстанції звертає увагу на те, що сплата судового збору є обов`язком сторони, а тому зловживання правом на звільнення, відстрочення чи розстрочення його сплати є неприпустимим.

За таких обставин, по поданій заінтересованою особою апеляційній скарзі судом апеляційної інстанції не може бути відкрито апеляційне провадження, оскільки остання не відповідає вимогам ст. 356 ЦПК України в частині сплати судового збору, який заінтересованою особою не сплачено.

Згідно п. 3 ч. 4 ст. 356 ЦПК України до апеляційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Таким чином, заінтересованій особі за подачу апеляційної скарги необхідно сплатити судовий збір в розмірі 1261 грн. 20 коп. , за реквізитами: р/р UA658999980313191206080004628, отримувач платежу: УК у Шевчен.р.м.Дніпра/Шев.р/22030101; код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 37988155; банк отримувача - Казначейство України (ЕАП); код банку отримувача (МФО) - 899998; призначення платежу - судовий збір, за скаргою - прізвище, ім`я та по батькові (найменування) платника, Дніпровський апеляційний суд (м. Дніпро).

За таких обставин, апеляційна скарга підлягає залишенню без руху з наданням строку - десять днів з дня отримання даної копії ухвали , для сплати судового збору і надання апеляційному суду квитанції для долучення до матеріалів справи.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 185, 356, 357 ЦПК України, суддя

У Х В А Л И Л А:

У задоволенні клопотання Державного підприємства «Дніпропетровський центр захисту прав споживачів» про відстрочення сплати судового збору - відмовити.

Апеляційну скаргу Державного підприємства «Дніпропетровський центр захисту прав споживачів» на рішення Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 16 грудня 2021 року - залишити без руху та надати строк для усунення вказаних недоліків у зазначені в ухвалі строки.

У разі невиконання ухвали і не усунення недоліку до вказаного строку, апеляційна скарга вважатиметься неподаною і буде повернута особі, яка подала скаргу.

Суддя І.А.Єлізаренко

СудДніпровський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення26.01.2022
Оприлюднено28.01.2022
Номер документу102780895
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —202/2746/20

Ухвала від 28.04.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Ухвала від 26.01.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Рішення від 16.12.2021

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

Ухвала від 25.11.2021

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

Ухвала від 19.08.2021

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

Ухвала від 07.06.2021

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

Ухвала від 31.05.2021

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

Ухвала від 22.03.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 25.11.2020

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

Рішення від 25.11.2020

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні