Ухвала
від 27.01.2022 по справі 916/3417/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"27" січня 2022 р.м. Одеса Справа № 916/3417/21

Господарський суд Одеської області у складі: судді Рога Н. В., секретар судового засідання Тарасенко Ю.Г., розглянув клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю СВС-К (вх.№914/22 від 13.01.2022р.) про витребування доказів у справі №916/3417/21

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "СВС-К" (03035, м. Київ, площа Солом`янська, буд.2, офіс 604, код ЄДРПОУ - 35075640, електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_1)

До відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "ХАНБЕР" (65014, м. Одеса, вул. Віри Інбер, буд.5, офіс 1, код ЄДРПОУ - 33311711)

про стягнення

За зустрічним позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "ХАНБЕР" (65014, м. Одеса, вул. Віри Інбер, буд.5, офіс 1, код ЄДРПОУ - 33311711)

До відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "СВС-К" (03035, м. Київ, площа Солом`янська, буд.2, офіс 604, код ЄДРПОУ - 35075640, електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_1)

про розірвання договору та стягнення

Представники сторін:

Від ТОВ СВС-К : Пашніна А.В. - на підставі ордера серії АЕ №1092680 від 20.09.2021р.;

Від ТОВ ХАНБЕР : Згода О.О. - на підставі ордера серії ВН №1090845 від 08.12.2021р.

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "СВС-К", звернувся до Господарського суду Одеської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "ХАНБЕР" про стягнення заборгованості у розмірі 157 311 грн, інфляційних втрат у розмірі 18 349 грн 36 коп., пені у розмірі 46 314 грн 81 коп.

Ухвалою суду від 23.11.2021р. прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін. Судове засідання призначено на 09.12.2021р.

Протокольною ухвалою від 09.12.2021р. відкладено судове засідання на 16.12.2021р. Ухвалою суду від 16.12.2021р. відкладено судове засідання на 13.01.2022р.

Ухвалою суду 20.12.2021р. прийнято зустрічну позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ХАНБЕР" до Товариства з обмеженою відповідальністю "СВС-К" про розірвання договору поставки №СД03072019 від 03.07.2019р. та стягнення грошових коштів у розмірі 379 731 грн 70 коп. до розгляду в межах справи №916/3417/21. Здійсненно перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 13.01.2022р.

Протокольною ухвалою від 13.01.2022р. відкладено підготовче засідання на 27.01.2022р.

13 січня 2022р. на електронну адресу суду від ТОВ СВС-К надійшло клопотання про витребування доказів в порядку ст.81 ГПК України, відповідно до якого позивач за первісним позовом просить суд витребувати у ТОВ ХАНБЕР копію проектної документації Будівництво багатоповерхового житлового комплексу з підземними паркінгами, вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та станцією технічного обслуговування з магазином супутніх товарів та адміністративно-побутовими приміщеннями за адресою: м.Одеса, Фонтанська дорога,6 , що розроблена генеральним проектувальником ТОВ ТОП АРТ ПРОЕКТ , а також витребувати у ТОВ ХАНБЕР копії відповідного договору постачання/купівлі-продажу ліфтового обладнання для установлення за адресою: м.Одеса, вул. Фонтанська дорога, 6, у випадку якщо зміни до проектної документації не вносилися, а було здійснено придбання іншого ліфтового обладнання.

В обґрунтування клопотання ТОВ СВС-К зазначило, що під час ознайомлення із зустрічною позовною заявою позивачу за первісним позовом стало відомо про те, що враховуючи не поставку обладнання відповідачем за зустрічним позовом протягом значного строку, ТОВ ХАНБЕР прийняло рішення закінчити будівництво даного об`єкта без поставленого обладнання, не розраховуючи на поставку обладнання, на яке розраховували під час укладення вищевказаного договору поставки, та привівши об`єкт нерухомості до необхідних норм та стандартів, що підтверджується сертифікатом ГУ123210401866 від 12.04.2021р., яким засвідчено відповідність закінченого будівництвом об`єкта проектній документації та підтверджено його готовність до експлуатації .

При цьому, як зазначає ТОВ СВС-К , ТОВ ХАНБЕР не конкретизовано, як саме було вчинено таке приведення у відповідність.

Позивач за первісним позовом зазначає, що обладнання за договором поставки №СД03072019 від 03.07.2019р., а саме: ліфт з електричним керуванням Пасажирський без машинного відділення 630 кг, 4 зупинки, МRL CFO-1500 CEO Asansor Muhendislik Elektronik San. Ve Tic. Ltd St. Turkiye було замовлено та виготовлено за індивідуальним замовленням згідно з параметрами, що висувалися ТОВ ХАНБЕР у технічній специфікації ліфтів, згідно додатку №2 до договору. Обладнання призначено для перевезення пасажирів та має бути відображено у проектній документації, яка також має містити інформацію про внесення змін у випадку встановлення іншого ліфтового обладнання.

З метою отримання такої інформації представник ТОВ СВС-К звернулася до ТОВ ХАНБЕР з адвокатським запитом від 22.12.2021р., але згідно відповіді на даний адвокатський запит, ТОВ ХАНБЕР вважає, що вказана інформація є інформацією з обмеженим доступом, у зв`язку із чим позивач за первісним позовом позбавлений можливості самостійно отримати витребувані документи.

Представник ТОВ ХАНБЕР у судовому засіданні проти задоволення клопотання про витребування доказів заперечує, посилаючись на те, що документація, яка витребовується, не має значення для розгляду даної справи, предметом якої за первісним позовом є стягнення заборгованості за поставлений товар, а за зустрічним позовом - розірвання договору поставки та стягнення грошових коштів, отриманих на виконання умов договору.

Розглянув матеріали справи, клопотання ТОВ СВС-К про витребування доказів, заслухав представників сторін у судовому засіданні, суд дійшов до наступного висновку:

Згідно вимог ст. 73 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Згідно ч.1 ст. 81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Разом із тим, відповідно до ч.2 ст.81 ГПК України у клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів); 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

Як вже зазначалося судом, позивач за первісним позовом - ТОВ СВС-К просить суд витребувати у ТОВ ХАНБЕР копію проектної документації Будівництво багатоповерхового житлового комплексу з підземними паркінгами, вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та станцією технічного обслуговування з магазином супутніх товарів та адміністративно-побутовими приміщеннями за адресою: м.Одеса, Фонтанська дорога,6 , що розроблена генеральним проектувальником ТОВ ТОП АРТ ПРОЕКТ , а також витребувати у ТОВ ХАНБЕР копії відповідного договору постачання/купівлі-продажу ліфтового обладнання для встановлення за адресою: м.Одеса, вул. Фонтанська дорога, 6, у випадку якщо зміни до проектної документації не вносилися, а було здійснено придбання іншого ліфтового обладнання.

При цьому, предметом доказування у даній справі є факт поставки ТОВ СВС-К на користь ТОВ ХАНБЕР ліфта з електричним керуванням, пасажирського, без машинного відділення, 630 кг, 4 зупинки, МRL CFO-1500 CEO Asansor Muhendislik Elektronik San. Ve Tic. Ltd St. Turkiye. Наявна у ТОВ ХАНБЕР проектна документація Будівництво багатоповерхового житлового комплексу з підземними паркінгами, вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та станцією технічного обслуговування з магазином супутніх товарів та адміністративно-побутовими приміщеннями за адресою: м.Одеса, Фонтанська дорога, 6 має містити інформацію щодо ліфтових шахт, етажності будівництва, технічної специфікації ліфтів, що мали встановлюватися на будівництві.

Таким чином, на думку суду, наявні підстави для витребування у ТОВ ХАНБЕР проектної документації Будівництво багатоповерхового житлового комплексу з підземними паркінгами, вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та станцією технічного обслуговування з магазином супутніх товарів та адміністративно-побутовими приміщеннями за адресою: м.Одеса, Фонтанська дорога,6 , що розроблена генеральним проектувальником ТОВ ТОП АРТ ПРОЕКТ .

Що стосується витребування У ТОВ ХАНБЕР копії відповідного договору постачання/купівлі-продажу ліфтового обладнання для встановлення за адресою: м.Одеса, вул. Фонтанська дорога, 6, у випадку якщо зміни до проектної документації не вносилися, а було здійснено придбання іншого ліфтового обладнання, то на думку суду, наявність або відсутність договору з іншим суб`єктом підприємницької діяльності на поставку ліфта жодним чином не впливає на підтвердження факту поставки ліфта саме позивачем за первісним позовом.

Враховуючи все викладене вище, клопотання ТОВ СВС-К про витребування доказів підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст. 81, 234 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю СВС-К про витребування у Товариства з обмеженою відповідальністю ХАНБЕР копії проектної документації Будівництво багатоповерхового житлового комплексу з підземними паркінгами, вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та станцією технічного обслуговування з магазином супутніх товарів та адміністративно-побутовими приміщеннями за адресою: м.Одеса, Фонтанська дорога,6 , що розроблена генеральним проектувальником ТОВ ТОП АРТ ПРОЕКТ , а також копії відповідного договору постачання/купівлі-продажу ліфтового обладнання для встановлення за адресою: м.Одеса, вул. Фонтанська дорога, 6 - задовольнити частково.

2. Витребувати від Товариства з обмеженою відповідальністю "ХАНБЕР" (65014, м. Одеса, вул. Віри Інбер, буд.5, офіс 1, код ЄДРПОУ - 33311711) копію проектної документації Будівництво багатоповерхового житлового комплексу з підземними паркінгами, вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та станцією технічного обслуговування з магазином супутніх товарів та адміністративно-побутовими приміщеннями за адресою: м.Одеса, Фонтанська дорога,6 , що розроблена генеральним проектувальником ТОВ ТОП АРТ ПРОЕКТ (код ЄДРПОУ 33311711).

3. У задоволенні решти клопотання відмовити.

4. Роз`яснити, що у разі неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або неповідомлення суду про неможливість подати докази, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені ГПК України.

Ухвала набирає чинності в порядку, визначеному ст.235 ГПК України.

Повний текст ухвали складено 01.02.2022р.

Суддя Рога Наталія Василівна

Дата ухвалення рішення27.01.2022
Оприлюднено03.02.2022
Номер документу102890601
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/3417/21

Постанова від 23.04.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Постанова від 19.03.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 10.10.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні