Ухвала
від 08.02.2022 по справі 753/7539/21
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/7539/21

провадження № 1-кп/753/662/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"08" лютого 2022 р. Дарницький районний суд м. Києва у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання представника потерпілого - адвоката ОСОБА_3 про відшкодування процесуальних витрат, понесених позивачем у кримінальному провадженні, пов`язаних із отриманням правової допомоги,

в с т а н о в и в:

вироком Дарницького районного суду м. Києва 24 січня 2022 року ОСОБА_4 було визнано винуватим у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2,3 ст. 191 КК України, вирішено питання щодо судових витрат та цивільного позову.

2 лютого 2022 року на адресу суду надійшло клопотання представника потерпілого ТОВ «Ескапада-Арт» - адвоката ОСОБА_3 про відшкодування процесуальних витрат, понесених позивачем у кримінальному провадженні, пов`язаних із отриманням правової допомоги. Вказане клопотання мотивовано тим, що в поданому позивачем цивільному позові було зазначено про орієнтоване понесення витрат на правову допомогу у розмірі 25000 грн. При цьому було вказано, що додаткові докази на підтвердження вказаних обставин, будуть надані додатково. На обґрунтування своєї заяви адвокат ОСОБА_3 надав договір № 11/03 про на дання правової (професійної правничої) допомоги від 11 березня 2021 року, додаткову угоду № 1 від 22 квітня 2021 року до Договору № 11/03, акт від 31 січня 2022 року на виконання договору про надання правової допомоги.

Вивчивши клопотання, дослідивши долучені до нього документи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до п. 14 ч. 1 ст.537КПК України під час виконання вироків суд, визначений ч. 2 ст. 539 КПК, має право вирішувати питання про всякого роду сумніви і протиріччя, що виникають при виконанні вироку.

Враховуючи той факт, що під час розгляду кримінального провадження цивільний позивач звертався за правовою допомогою та отримав послуги адвоката, питання щодо відшкодування коштів на залучення якого, не було вирішено у вироку, вказане питання слід вирішити у порядку виконання вироку.

Оцінюючи обґрунтованість витрат на правову допомогу суд враховує наступне.

Положеннями статті 59Конституції України закріплено, що кожен має право на професійну правничу допомогу. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Згідно зі статтею 15ЦПК України учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом. Безоплатна правнича допомога надається в порядку, встановленому законом, що регулює надання безоплатної правничої допомоги.

Однією з основних засад (принципів) цивільного судочинства є відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення (пункт 12 частини третьої статті 2 ЦПК України).

Відповідно до статті 1Закону України«Про адвокатурута адвокатськудіяльність» договір про надання правової допомоги - це домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту.

Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги.

При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час (стаття 30 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»).

Розмір гонорару визначається лише за погодженням адвоката з клієнтом, а суд не вправі втручатися у ці правовідносини.

Разом із тим законом визначено критерії, які слід застосовувати при визначенні розміру витрат на правничу допомогу.

Частиною першою статті 133ЦПК України передбачено, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Згідно із частинами першою четвертою статті 137ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

Частиною восьмою статті 141ЦПК України визначено, що розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі. На підтвердження цих обставин суду повинні бути надані договір про надання правової допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг та інше), документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження).

Отже, якщо стороною буде документально доведено, що нею понесено витрати на правову допомогу, то у суду відсутні підстави для відмови у стягненні цих витрат стороні, на користь якої ухвалено судове рішення.

Так, 11 березня 2021 року між ТОВ «Ескапада-Арт» та адвокатом ОСОБА_3 було укладено договір № 11/03 про надання правової (професійної правничої) допомоги (далі Договір № 11/03).

У додатковій угоді № 1 до Договору № 11/3 сторони визначили вартість гонорару, пов`язаного з наданням правової допомоги в сумі 25000 грн.: 12500 грн. за ознайомлення з матеріалами справи, 12500 грн. за складення цивільного позову. Також, п. 3.2 передбачено оплату гонорару протягом 3 робочих днів з дня підписання Акту.

Відповідно до акту від 31 січня 2022 року на виконання договору № 11/3, адвокат ОСОБА_3 станом на 31 січня 2022 року надав правову допомогу клієнту у справі по обвинуваченню ОСОБА_4 на загальну суму 25000 грн.

Отже, суд приходить до висновку про обґрунтованість клопотання захисника, оскільки останнім надано докази, які підтверджують понесення позивачем витрат на правничу допомогу.

При цьому, на переконання суду, заявлена позивачем сума витрат на правничу допомогу є співмірною зі складністю справи та виконаними адвокатом роботами з огляду на тривалість судового розгляду та численність вчинених процесуальних дій адвокатом, зокрема і участь у судових засіданнях.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 537, 539 КПК України, суд

у х в а л и в:

клопотання представника потерпілого - адвоката ОСОБА_3 про відшкодування процесуальних витрат, понесених позивачем у кримінальному провадженні, пов`язаних із отриманням правової допомоги, - задовольнити.

Стягнути з засудженого ОСОБА_4 на користь ТОВ «Ескапада-Арт» 25000 грн., в якості відшкодування процесуальних витрат, понесених позивачем у кримінальному провадженні, пов`язаних із отриманням правової допомоги.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Київського Апеляційного суду через Дарницький районний суд м. Києва протягом 7 днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.02.2022
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу103032418
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —753/7539/21

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Бондаренко М. С.

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Бондаренко М. С.

Ухвала від 11.09.2023

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Заруба П. І.

Ухвала від 22.08.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Дрига Андрій Миколайович

Ухвала від 19.06.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Дрига Андрій Миколайович

Ухвала від 08.06.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Дрига Андрій Миколайович

Ухвала від 19.05.2023

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Коляденко П. Л.

Ухвала від 19.05.2023

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Коляденко П. Л.

Ухвала від 22.03.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Васильєва Маргарита Анатоліївна

Ухвала від 16.05.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Васильєва Маргарита Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні