Рішення
від 10.02.2022 по справі 952/19/20
ЗАЧЕПИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 952/19/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10.02.2022 року Зачепилівський районний суд Харківської області у складі:

головуючого, судді Яценка Є.І.

присяжних: Ю.М. Сивухи, Ю.І. Буланова,

за участю секретаря судового засідання Гагаріної С.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в с. Зачепилівка Харківської області у порядку окремого провадження цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересована особа: Зачепилівська селищна рада Красноградського району Харківської області, про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною,

УСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 25.11.2021 звернулася до суду із клопотанням про продовження строку дії рішення суду про визнання її сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, посилаючись на те, що останній рішенням Зачепилівського районного суду Харківської області від 24.03.2020 був визнаний недієздатним, встановлено строк дії рішення суду - два роки з дня набрання рішення суду законної сили. Із клопотання вбачається, що син заявниці перебуває під її опікою, оскільки є інвалідом дитинства першої А групи, страждає на тяжке хронічне психічне захворювання, у зв`язку з чим не може здійснювати свої права і виконувати свої обов`язки.

Заявниця ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, надала заяву в якій просила розглядати справу без її участі, наполягала на задоволенні клопотання.

Представник заінтересованої особи - Зачепилівської селищної ради Красноградського району Харківської області в судове засідання не з`явився, від селищного голови надійшла заява про розгляд справи без участі їх представника, проти задоволення клопотання не заперечували.

Суд, дослідивши заяви сторін, матеріали справи, вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що рішенням Зачепилівського районного суду Харківської області від 24.03.2020 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатним та призначено опікуном над ним - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Визначено строк дії вищевказаного рішення -два роки з дня набрання рішенням суду законної сили. Відповідно до відмітки на копії даного рішення, яке міститься у матеріалах справи (а.с.55) судове рішення набрало законної сили 23.04.2020 р.

Також суд встановив, що 25.11.2021 ОСОБА_1 , тобто в межах двох річного строку, передбаченого ч. 7 ст. 300 ЦПК України, звернулася до суду із клопотанням про продовження строку дії рішення Зачепилівського районного суду від 24.03.2020 про визнання її сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, посилаючись на те, що останній продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та не може керувати ними, оскільки має хронічний, стійкий психічний розлад здоров`я.

Згідно ч. 1 ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

За змістом ст. 300 ЦПК України, у рішенні суду про визнання особи недієздатною, слід визначити строк його дії, який не може перевищити двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку який не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Судом встановлено, що згідно висновку судово психіатричного експерта №14 від 11.01.2022 КНП Харківської обласної ради Обласна клінічний психіатрична лікарня №3 , ОСОБА_2 на теперішній час виявляє хронічний, стійкий психічний розлад у формі важкої розумової відсталості. ОСОБА_2 відповідно до свого психічного стану на теперішній час не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Враховуючи вищевикладене та оскільки судом встановлено обставини, які свідчать про продовження психічного розладу у ОСОБА_2 , внаслідок якого він не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, що підтверджується відповідним висновком судово-психіатричної експертизи, клопотання ОСОБА_1 , слід задовольнити та продовжити строк дії рішення Зачепилівського районного суду Харківської області від 24.03.2020 про визнання ОСОБА_2 недієздатним та встановлення опікуном над ним ОСОБА_1 - на два роки.

Керуючись ст. ст. 39 ЦК України, статтями 12, 13, 76-81, 263-265, 293, 294, 295-300 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Клопотання ОСОБА_1 , заінтересована особа: Зачепилівська селищна рада Красноградського району Харківської області, про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною - задовольнити.

Продовжити строк дії рішення Зачепилівського районного суду Харківської області від 24.03.2020 про визнання недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , та призначення опікуном над недієздатним ОСОБА_2 - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 - строком на два роки, який слід відраховувати з дня набрання даним рішенням суду законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного в рішенні суду.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення може бути оскаржено безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Головуючий, суддя Є.І. Яценко

Присяжні: Ю.М. Сивуха

Ю.І. Буланов

Дата ухвалення рішення10.02.2022
Оприлюднено15.02.2022
Номер документу103124687
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —952/19/20

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 05.01.2024

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Рішення від 10.02.2022

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 01.02.2022

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 21.12.2021

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 01.12.2021

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні