Ухвала
від 05.01.2024 по справі 952/19/20
ЗАЧЕПИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 952/19/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05.01.2024 Зачепилівський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді - Яценка Є.І.,

за участю секретаря судового засідання Оданець С.В.,

присяжних: Сало Л.В., Клименко В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в с. Зачепилівка Харківської області цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересована особа: Зачепилівська територіальна громада Красноградського району Харківської області, як орган опіки та піклування, про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із клопотанням про продовження строку дії рішення Зачепилівського районного суду Харківської області від 10.02.2022, яким його сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатним, а ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 призначено опікуном. Ухвалою Зачепилівського районного суду Харківської області від 06.07.2023 ОСОБА_3 звільнено від повноважень опікуна над їхнім сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначено його опікуном над недієздатним сином ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник обґрунтовує своє клопотання тим, що дія рішення суду закінчується 10.03.2024, а у недієздатного ОСОБА_2 продовжує існувати хронічний, стійкий психічний розлад у формі важкої розумової відсталості, внаслідок чого він не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Від заявника ОСОБА_1 надійшло клопотання про призначення по справі судово-психіатричної експертизи з метою визначення психічного стану ОСОБА_2 .

Від заявника ОСОБА_1 до суду надійшла заява про розгляд справи за його відсутністю, доводи, викладені в заяві підтримує в повному обсязі.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає за необхідне призначити по справі судово-психіатричну експертизу на підставі наступного.

Суд зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення його дії в порядку, встановленомустаттею 299 цього Кодексу.

Згідно ч.7 ст. 300 ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Відповідно до ч.1 ст.298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу», судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Як зазначається в п. 4 постанови Пленуму ВСУ від 28.03.1972 р. №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання:1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Враховуючи, що наявні в справі дані про психічний розлад здоров`я сина заявника ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є достатніми, а вирішення питання про те, чи може останній розуміти значення своїх дій та керувати ними потребує спеціальних знань в області психіатрії, тому суд вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу.

Згідно ст. 7 Закону України «Про судову експертизу», виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

На підставі п.9 ч.1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, то провадження у справі слід зупинити на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст.103,252,260 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Призначити амбулаторну судово-психіатричнуекспертизу у цивільній справі №952/19/20 (2-о/952/3/20) за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересована особа: Зачепилівська територіальна громада Харківської області, як орган опіки та піклування, про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною.

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

1.Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічну хворобу ?

2.Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в силу свого психічного розладу здоров`я значення своїх дій та чи може керувати ними ?

Проведення експертизи доручити КЗОЗ «Харківська обласна клінічна психіатрична лікарня №3» (міжобласний центр судово-психіатричної експертизи) та попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Надати експерту КЗОЗ «Харківська обласна клінічна психіатрична лікарня №3» матеріали цивільної справи №952/19/20 та медичну карту хворого ОСОБА_2 .

Провадження у справі №952/19/20 зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала суду, в частині зупинення провадження у справі, може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Головуючий, суддя Є.І. Яценко

Присяжні: Л.В. Сало

В.В. Клименко

СудЗачепилівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення05.01.2024
Оприлюднено10.01.2024
Номер документу116168785
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —952/19/20

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 05.01.2024

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Рішення від 10.02.2022

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 01.02.2022

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 21.12.2021

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 01.12.2021

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні