Ухвала
від 28.01.2022 по справі 640/2984/20
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа № 640/2984/20

УХВАЛА

28 січня 2022 року м. Київ

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі судді-доповідача Мельничука В.П. та суддів Лічевецького І.О., Оксененка О.М. перевіривши матеріали апеляційної скарги Партії промисловців і підприємців України на рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 14 вересня 2021 року у справі за адміністративним позовом Міністерства юстиції України до Політичної партії "Партія промисловців і підприємців України", третя особа: Громадська організація "КОНТРОЛЬ ЗА ВИБОРАМИ" про анулювання реєстрації свідоцтва, -

В С Т А Н О В И Л А:

Рішенням Окружного адміністративного суду м. Києва від 14 вересня 2021 року адміністративний позов задоволено повністю.

Не погоджуючись з таким судовим рішенням, Партія промисловців і підприємців України подала апеляційну скаргу, в якій просить скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове судове рішення, яким у задоволенні позову відмовити повністю.

Ухвалою судді Шостого апеляційного адміністративного суду 15 листопада 2021 року витребувано з Окружного адміністративного суду м. Києва адміністративну справу № 640/2984/20 за позовом Міністерства юстиції України до Політичної партії "Партія промисловців і підприємців України", третя особа: Громадська організація "КОНТРОЛЬ ЗА ВИБОРАМИ" про анулювання реєстрації свідоцтва.

07 грудня 2021 року до Шостого апеляційного адміністративного суду з Окружного адміністративного суду м. Києва надійшла адміністративна справа № 640/2984/20.

Відповідно до ч. 5 ст. 296 Кодексу адміністративного судочинства України в редакції згідно з Законом від 03 жовтня 2017 року № 2147-VIII, до апеляційної скарги додається документ про сплату судового збору.

Вказаною особою в порушення зазначених вимог законодавства не було дотримано вказані вимоги ст. 296 Кодексу адміністративного судочинства України та не додано документ про сплату судового збору.

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 295 Кодексу адміністративного судочинства України в редакції згідно з Законом від 03 жовтня 2017 року № 2147-VIII, апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 295 Кодексу адміністративного судочинства України учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Як вбачається з матеріалів справи 14 вересня 2021 року судом першої інстанції ухвалено зазначене вище рішення у порядку письмового провадження.

Апеляційну скаргу Партія промисловців і підприємців України подала до суду апеляційної інстанції 10 листопада 2021 року, тобто після закінчення строку на апеляційне оскарження.

При цьому, вказаною особою було заявлено клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження в якому зазначено, що копію рішення суду першої інстанції засобами поштового зв`язку Партія промисловців і підприємців України не отримувала.

Також вказано, що про рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 14 вересня 2021 року стало відомо 01 листопада 2021 року з бази Єдиного державного реєстру судових рішень у зв`язку з чим Партія промисловців і підприємців України просила суд поновити строк на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції.

Ухвалою судді Шостого апеляційного адміністративного суду від 10 грудня 2021 року вказану апеляційну скаргу було залишено без руху через її невідповідність вимогам Кодексу адміністративного судочинства України

Вказаною ухвалою клопотання Партії промисловців і підприємців України про поновлення строку на апеляційне оскарження визнано необґрунтованим, причини пропуску такого строку - неповажними, а право на поновлення строку, передбачене ч. 2 ст. 295 Кодексу адміністративного судочинства України - безпідставним.

Ухвалою судді Шостого апеляційного адміністративного суду від 10 грудня 2021 року було надано Партії промисловців і підприємців України строк для усунення зазначених вище недоліків десять днів з моменту отримання копії вказаної ухвали шляхом сплати судового збору та звернення до суду з обґрунтованою заявою про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 14 вересня 2021 року, вказавши інші причини пропуску строку, зазначивши підстави для його поновлення.

20 грудня 2021 року на адресу Шостого апеляційного адміністративного суду від вказаної особи надійшла заява про поновлення строку на апеляційне оскарження, а також документ про сплату судового збору.

Партія промисловців і підприємців України повторно зазначає, що не отримувала копію рішення суду першої інстанції засобами поштового зв`язку, представники не мали жодного контакту з представниками компанії поштового зв`язку, про направлення листа від суду ніякої інформації не отримували, відповідно в жодних повідомленнях, документах про отримання, чи відмову в отриманні не розписувались.

Про рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 14 вересня 2021 року Партія промисловців і підприємців України дізналася з Єдиного державного реєстру судових рішень 01 листопада 2021 року у зв`язку з чим просить суд визнати поважними причини та поновити строк на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції.

Згідно з ч. 1 ст. 121 Кодексу адміністративного судочинства України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Поняття поважних причин пропуску процесуальних строків є оціночним, а його вирішення покладається на розсуд судді, суду.

Поважними причинами пропуску процесуального строку визнаються обставини, які не залежать від волі заінтересованої особи і перешкодили їй виконати процесуальні дії у межах встановленого законом проміжку часу. До їх числа відносяться обставини непереборної сили та обставини, які об`єктивно унеможливлюють вчинення процесуальної дії у встановлений строк. Вказані обставини підлягають підтвердженню шляхом подання відповідних документів або їх копій.

Розглянувши клопотання Партії промисловців і підприємців України про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 14 вересня 2021 року колегія суддів зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Згідно із ст. 72 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 73 Кодексу адміністративного судочинства України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Статтею 75 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Згідно ч. 1 ст. 76 Кодексу адміністративного судочинства України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Відповідно до положень ст. 90 Кодексу адміністративного судочинства України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні.

Жодні докази не мають для суду наперед встановленої сили.

Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), що міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідно до ч. 11 ст. 126 КАС України розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Статтею 128 КАС України передбачено, що у разі відмови адресата від одержання повістки особа, яка її доставляє, робить відповідну відмітку на повістці, засвідчує її власним підписом і негайно повертає до адміністративного суду. Особа, яка відмовилася одержати повістку, вважається такою, що її повідомлено про дату, час і місце судового засідання.

Відповідно до п. 4 ч. 6 ст. 251 КАС України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду.

Згідно п. 5 ч. 6 ст. 251 КАС України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Як вбачається з матеріалів даної адміністративної справи, 21 вересня 2021 року судом першої інстанції було направлено Політичній партії "Партія промисловців і підприємців України" копію рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 14 вересня 2021 року за поштовою адресою, яка вказана в позовній заяві та у відзиві на позовну заяву, а саме: вул. Шота Руставелі, буд. 11, м. Київ.

Однак 23 вересня 2021 року до суду першої інстанції було повернуто вказане поштове відправлення із довідкою Ф.20 про причини повернення/досилання з відміткою "за заявою відправника/адресата".

Таким чином, поштове відправлення з копією рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 14 вересня 2021 року, яке було повернуто до суду першої інстанції з відміткою "за заявою відправника/адресата" повернуто з незалежних від суду причин.

Так, згідно з даними Довідки Ф. 20 від 23 вересня 2021 року про причини повернення/досилання поштового відправлення, днем вручення Політичній партії "Партія промисловців і підприємців України" копії рішення суду першої інстанції є 23 вересня 2021 року, а отже строк на апеляційне оскарження закінчився 25 жовтня 2021 року.

Однак, апеляційну скаргу Партією промисловців і підприємців України було подано до суду апеляційної інстанції лише 10 листопада 2021 року, тобто після закінчення строку на апеляційне оскарження.

Колегія суддів звертає увагу, що ухвалою судді Шостого апеляційного адміністративного суду від 10 грудня 2021 року було чітко визначено спосіб усунення недоліків апеляційної скарги щодо строку на апеляційне оскарження, а саме шляхом звернення з обґрунтованою заявою про поновлення строку на апеляційне оскарження, вказавши інші поважні причини його пропуску, зазначивши підстави для його поновлення з наданням відповідних доказів.

Однак Партією промисловців і підприємців України не вказано причин, які б стали підставою для визнання поважними причини пропуску та поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 14 вересня 2021 року, а також не надано жодних належних та допустимих доказів, які б свідчили про неможливість подання апеляційної скарги у передбачені ст. 295 Кодексу адміністративного судочинства України строки, а отже не виконано вимоги ухвали судді Шостого апеляційного адміністративного суду від 10 грудня 2021 року про залишення апеляційної скарги без руху щодо строку на апеляційне оскарження.

Партією промисловців і підприємців України не надано жодних інших пояснень, не повідомлено про існування інших обставин, не наведено жодних істотних причин, які стали причиною пропуску строку звернення до суду з апеляційною скаргою крім тих, яким вже надано правову оцінку ухвалою судді Шостого апеляційного адміністративного суду від 10 грудня 2021 року про залишення апеляційної скарги без руху.

Розглянувши клопотання Партії промисловців і підприємців України про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 14 вересня 2021 року, перевіривши його обґрунтованість, дослідивши матеріали апеляційної скарги в частині, що стосується порушеного питання, колегія суддів дійшла висновку про відсутність поважних причин пропуску строку на апеляційне оскарження.

Колегія суддів звертає увагу, що Партії промисловців і підприємців України було надано достатній строк для звернення до Шостого апеляційного адміністративного суду з обґрунтованою заявою про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 14 вересня 2021 року, вказавши інші поважні причини його пропуску, зазначивши підстави для його поновлення, а також надати докази на підтвердження вказаного.

Однак, вказаною особою недоліки апеляційної скарги зазначені в ухвалі судді Шостого апеляційного адміністративного суду від 10 грудня 2021 року щодо строку на апеляційне оскарження в наданий строк та в розумний строк надходження кореспонденції не усунуто.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 299 Кодексу адміністративного судочинства України суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження у справі, якщо скаржником у строк, визначений судом, не подано заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження або наведені підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження визнані судом неповажними.

Таким чином, зважаючи на викладене, колегія суддів дійшла висновку про відмову у відкритті апеляційного провадження.

Керуючись ст. ст. 241, 242, 243, 299, 328, 329 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И ЛА:

У задоволенні клопотання Партії промисловців і підприємців України про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 14 вересня 2021 року - відмовити .

У відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Партії промисловців і підприємців України на рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 14 вересня 2021 року у справі за адміністративним позовом Міністерства юстиції України до Політичної партії "Партія промисловців і підприємців України", третя особа: Громадська організація "КОНТРОЛЬ ЗА ВИБОРАМИ" про анулювання реєстрації свідоцтва - відмовити .

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена протягом тридцяти днів шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Суддя-доповідач: В.П. Мельничук

Судді: І.О. Лічевецький

О.М. Оксененко

СудШостий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.01.2022
Оприлюднено16.02.2022
Номер документу103213302
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —640/2984/20

Ухвала від 16.03.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 18.01.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Постанова від 29.12.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Жук А.В.

Ухвала від 28.12.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Жук А.В.

Ухвала від 27.04.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Жук А.В.

Ухвала від 12.04.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бучик А.Ю.

Ухвала від 28.01.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 10.12.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 15.11.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Рішення від 14.09.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні