Ухвала
від 08.02.2022 по справі 910/11306/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

08.02.2022Справа № 910/11306/21 за позовом Акціонерного товариства "Галичфарм"

до: 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Фармація Києва"

2. Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківська фармацевтична фабрика"

3. Товариства з обмеженою відповідальністю "Фарміс ЛТД"

4. Товариства з обмеженою відповідальністю "Беркана+"

про припинення порушення прав інтелектуальної власності

Суддя Зеленіна Н.І.

Секретар судового засідання Дарменко В.В.

Представники сторін: відповідно до протоколу судового засідання.

ВСТАНОВИВ:

Господарським судом міста Києва розглядається справа за позовом Акціонерного товариства "Галичфарм" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фармація Києва", Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківська фармацевтична фабрика", Товариства з обмеженою відповідальністю "Фарміс ЛТД", Товариства з обмеженою відповідальністю "Беркана+" про: зобов`язання ТОВ "Харківська фармацевтична фабрика" припинити порушення прав позивача на знак для товарів і послуг "Фурацилін" шляхом заборони використання всіма доступними способами товарів із нанесеними на їх упаковку, в якій міститься такий товар, вивіску, пов`язану з ним, етикетку, нашивку, бирку чи інший прикріплений до товару предмет, позначення "Фурацилін фарміс класичний"; зобов`язання ТОВ "Фарміс ЛТД" припинити порушення майнових прав інтелектуальної власності власника свідоцтва на знак для товарів і послуг "Фурацилін" НОМЕР_1 шляхом заборони замовлення виробництва, застосування у діловій документації, пропонування до продажу, продажу, рекламування, в тому числі через мережу Інтернет товарів із нанесеними на їх упаковку, в якій міститься такий товар, вивіску, пов`язану з ним, етикетку, нашивку, бирку чи інший прикріплений до товару предмет, позначення "Фурацилін фарміс класичний"; зобов`язати ТОВ "Беркана+" припинити порушення майнових прав інтелектуальної власності власника свідоцтва на знак для товарів і послуг "Фурацилін" НОМЕР_1 шляхом заборони замовлення виробництва, застосування у діловій репутації, пропонування до продажу, продажу, рекламування, в тому числі через мережу Інтернет товарів із нанесеними на їх упаковку, в якій міститься такий товар, вивіску, пов`язану з ним, етикетку, нашивку, бирку чи інший прикріплений до товару предмет, позначення "Фурацилін фарміс класичний"; зобов`язання ТОВ "Фармація Києва" припинити порушення майнових прав інтелектуальної власності власника свідоцтва на знак для товарів і послуг "Фурацилін" НОМЕР_1 шляхом заборони пропонування до продажу, продажу, зберігання, рекламування в тому числі, через мережу Інтернет, товарів із нанесеними на їх упаковку, в якій міститься такий товар, вивіску, пов`язану з ним, етикетку, нашивку, бирку чи інший прикріплений до товару предмет, позначення "Фурацилін фарміс класичний".

12.01.2022 через відділ діловодства суду від відповідача 4 надійшло клопотання про зупинення провадження у справі, у якому відповідач 4 просить зупинити провадження у справі до вирішення іншої справи.

Протокольною ухвалою суду від 12.01.2022 відкладено підготовче засідання на 08.02.2022.

01.02.2022 через відділ діловодства суду від позивача надійшли заперечення на клопотання відповідача 4 про зупинення провадження у справі.

У підготовчому засіданні 08.02.2022 представник відповідача 4 підтримав клопотання про зупинення провадження у справі, а представник позивача заперечувала проти задоволення клопотання.

Розглянувши подане клопотання про зупинення провадження у справі від 12.01.2022 суд дійшов висновку про відмову у його задоволенні, з огляду на наступне.

Клопотання про зупинення провадження у даній справі до вирішення справи №910/20684/21 мотивоване тим, що у провадженні Господарського суду міста Києва перебуває справа про визнання свідоцтва на знак для товарів і послуг НОМЕР_1 недійсним, а тому наявні підстави для зупинення провадження у справі.

Позивач заперечуючи проти позову зазначає, що в матеріалах справи наявні всі докази, необхідні для всебічного повного та об`єктивного розгляду справи, а зупинення провадження у справі може мати наслідком тривале порушення прав позивача.

Як вбачається з матеріалів справи, предметом спору є припинення порушення прав інтелектуальної власності позивача за свідоцтвом України НОМЕР_1 на знак для товарів і послуг.

Натомість, предметом розгляду справи №910/20684/21 є визнання недійсним зазначеного вище свідоцтва України.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 227 Господарського процесуального кодексу України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у випадку об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Зі змісту наведеної норми випливає, що причиною зупинення провадження у справі є об`єктивна неможливість її розгляду до вирішення пов`язаної з нею іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства.

Метою зупинення провадження у справі до розгляду пов`язаної з нею справи є виявлення обставин, підстав, фактів, тощо, що не можуть бути з`ясовані та встановлені у даному процесі, проте, які мають значення для конкретної справи, провадження у якій зупинено.

Під об`єктивною неможливістю розгляду даної справи слід розуміти неможливість для даного господарського суду самостійно встановити обставини, які встановлюються іншим судом в іншій справі.

Пов`язаність справ полягає у тому, що рішення іншого суду, який розглядає справу, встановлює обставини, що впливають на збирання та оцінку доказів у даній справі, зокрема, факти, що мають преюдиціальне значення. Ці обставини повинні бути такими, що мають значення для даної справи.

Отже, для вирішення питання про зупинення провадження у справі господарський суд у кожному випадку повинен з`ясовувати, яким чином пов`язана справа, яка розглядається іншим судом, а також, чим саме обумовлюється неможливість розгляду цієї справи. Саме по собі твердження про неможливість розгляду даної справи до розгляду іншої справи не може бути підставою для застосування п. 5 ч. 1 ст. 227 ГПК України.

Вказана правова позиція узгоджується із правовою позицією, викладеною у постанові Верховного Суду від 20.06.2019 у справі № 910/12694/18.

Неможливість розгляду даної справи до вирішення справи іншим судом полягає в тому, що обставини, які розглядаються іншим судом, не можуть бути встановлені господарським судом самостійно у даній справі. Йдеться про те, що господарський суд не може розглянути певну справу через обмеженість своєї юрисдикції щодо конкретної справи внаслідок: а) непідвідомчості; б) обмеженості предметом позову; в) неможливості розгляду тотожної справи; г) певної черговості розгляду вимог.

У заяві про зупинення провадження позивачем не доведено дійсної об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення справи №910/20684/21, оскільки обставини, що унеможливлюють самостійне дослідження судом наданих сторонами доказів під час розгляду справи №910/11306/21 і встановлення відповідних фактів відсутні.

З огляду на викладене, суд не вбачає, визначених статтею 227 Господарського процесуального кодексу України, підстав для задоволення клопотання про зупинення провадження у даній справі.

Дослідивши наявні в матеріалах справи документи, суд дійшов висновку закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті.

Керуючись ст. 177, 178, 181-185, 227, 234 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Беркана+" про зупинення провадження у справі від 12.01.2022.

2. Закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті на 16.03.22 о 14:20 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 2 .

3. Викликати учасників справи у судове засідання.

Ухвала набирає чинності з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 11.02.2022.

Суддя Н.І. Зеленіна

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення08.02.2022
Оприлюднено17.02.2022
Номер документу103278314
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/11306/21

Ухвала від 14.12.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 30.11.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 09.11.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 25.10.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 05.10.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Рішення від 30.08.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 24.05.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 06.04.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 08.02.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 12.01.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні