Рішення
від 02.02.2022 по справі 917/11/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Зигіна, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21

E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/

Код ЄДРПОУ 03500004

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.02.2022 р. Справа № 917/11/21

м. Полтава

за позовною заявою Полтавської міської ради, вул.Соборності, 36, м. Полтава, 36000

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Миндаль", вул. Квітки Цісик, 11, м. Полтава, 36039

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Полтавське міське управління земельних ресурсів та земельного кадастру (36000, м. Полтава, вул. Соборності 36)

про стягнення 1 227 965,67 грн.

Суддя Солодюк О.В.

Секретар судового засідання Олійник Н. І.

Учасники справи згідно протоколу судового засідання

Розглядається позовна заява про стягнення 1 227 965,67 грн. безпідставно збережених коштів орендної плати за фактичне користування земельною ділянкою.

Позивач звернувся з позовом до суду, в якому зазначає, що відповідач - ТОВ Миндаль користується земельною ділянкою за адресою: м. Полтава, вул. Квітки Цісик, 11 площею 16 746 кв. м. без оформлення у встановленому порядку права користування земельною ділянкою, тобто підприємство користується земельною ділянкою без правовстановлюючих документів, що спричинило неодержання доходів Територіальною громадою м. Полтави у вигляді орендної плати за фактичне користування земельною ділянкою.

Рішенням шістнадцятої сесії Полтавської міської ради сьомого скликання від 20.07.2018 Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою юридичним та фізичним особам надано згоду на відновлення меж земельних ділянок та дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) Товариству з обмеженою відповідальністю МИНДАЛЬ за адресою: м. Полтава, вул. Квітки Цісик, 11, орієнтовною площею 1,6746 га, яка використовується для експлуатації та обслуговування нежитлових будівель та споруд.

Зазначена земельна ділянка на вул. Квітки Цісик, 11, площею 16 746 кв. м. є комунальною власністю.

Посилаючись на ст. ст. 12, 15, 122, 123, 124, 206, 125 Земельного кодексу України, позивач зазначає, що право оренди земельної ділянки виникає на підставі відповідного договору з моменту державної реєстрації цього права, проте, з огляду на приписи частини другої статті 120 Земельного кодексу України, не вважається правопорушенням відсутність у власника будинку, будівлі, споруди зареєстрованого права оренди на земельну ділянку, яка має іншого власника і на якій розташоване це нерухоме майно.

Таким чином, до моменту оформлення власником об`єкта нерухомого майна права оренди земельної ділянки, на якій розташовані об`єкти, правовідносини з фактичного користування земельною ділянкою без укладеного договору оренди та недоотримання її власником доходів у вигляді орендної плати є за своїм змістом кондикційними (позадоговірними).

Оскільки відповідач користувався земельною ділянкою за адресою: м. Полтава, вул. Квітки Цісик, 11 площею 16 746 кв. м. для експлуатації та обслуговування нежитлових будівель і споруд без оформлення відповідного договору оренди землі та державної реєстрації права, за рахунок позивача (власника земельної ділянки) зберіг у себе кошти, які б мав заплатити позивачу за користування землею, позивач вважає, що до спірних правовідносин підлягає застосуванню глава 83 Цивільного кодексу України.

Фактичний розмір доходу відповідача, як зазначає позивач, розрахований Полтавською міською радою, як розмір плати за користування земельною ділянкою комунальної власності у формі орендної плати за землю, який нараховується та сплачується за регульованою ціною, встановленою уповноваженими органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

Розмір доходу відповідача (безпідставно збережених коштів) за період з 26 березня 2018 року по 20 липня 2020 року становить 1 227 965,67 грн.

Позивач зазначає, що оскільки відповідач без достатньої правової підстави за рахунок позивача, який є власником земельної ділянки, зберіг у себе кошти, які мав сплатити за користування нею у вигляді орендної плати, відповідач зобов`язаний повернути ці кошти власнику земельної ділянки на підставі частини першої статті 1212 Цивільного кодексу України.

Позивач також посилається на Рішення виконавчого комітету Полтавської міської ради від 08.07.2020 року № 189, яким утворено комісію з визначення та відшкодування збитків, заподіяних територіальній громаді ТОВ МИНДАЛЬ внаслідок порушення земельного законодавства за користування земельною ділянкою на вул. Квітки Цісик, 11.

Рішенням виконавчого комітету Полтавської міської ради від 22.07.2020 року № 215 затверджено акт, складений на засіданні комісії 21 липня 2020 року, з визначення та відшкодування збитків, заподіяних територіальній громаді, внаслідок порушення земельного законодавства за користування земельною ділянкою площею 16 746 кв. м. на вул. Квітки Цісик, 11, нанесених ТОВ МИНДАЛЬ територіальній громаді м. Полтави, у зв`язку з порушенням земельного законодавства за період з 26.03.2018 року по 20.07.2020 року в сумі 1 227 965,67 грн.

Позивач зазначає, що відповідачем не повернуто позивачу безпідставно збережені кошти у вигляді несплаченої орендної плати та рішення виконавчого комітету Полтавської міської ради від 22.07.2020 № 215 не виконано, що змусило позивача звернутись з даним позовом до суду.

Ухвалою суду від 11.01.2021 р. прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито позовне провадження у справі № 917/11/21, ухвалено розглядати справу в порядку загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 11.02.2021 р. на 9:50 год.

Відповідач у відзиві на позовну заяву (вх.№ 1002 від 27.01.2021 р.) проти позову заперечує, посилаючись на те, що ТОВ МИНДАЛЬ в 2018 році набуло у власність нерухомі приміщення за адресою: м. Полтава, вул. Квітки Цісик, 11 (колишня назва вулиці - Червонофлотська).

Одразу після набуття приміщень у власність відповідач розпочав процес оформлення користування на ділянку, зокрема, було отримано дозвіл на розробку технічної документації згідно рішення Полтавської міської ради від 20.07.2018 року. Це рішення було ухвалено на підставі заяви відповідача, в якому площа ділянки 1,6746 га була вказана зі слів колишнього головного бухгалтера СП Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами - підприємства, яке було самим першим землекористувачем якоїсь із частин ділянки за цією адресою.

Представник цього підприємства пояснила, що підприємство користувалось земельною ділянкою в підставі акту про постійне користування, в якому і була вказана ця площа ділянки. Подальша доля права постійного користування, оформленого щодо СП Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами , відповідачу наразі достеменно не відома.

За процедурою для отримання дозволу на розробку технічної документації в заяві треба вказати орієнтовну площу земельної ділянки (стаття 118-123 Земельного кодексу), а реальна площа визначається в ході обмірів ділянки землевпорядною організацією та затвердження площі ділянки рішенням про затвердження розробленої технічної документації.

Відповідно, площа ділянки вказана у рішенні Полтавської міської ради від 20.07.2018 року, як зазначає відповідач, є приблизною.

Відповідач зазначає, що почав звертатись до землевпорядних організацій, то виявилось, що оформити документацію згідно рішення позивача від 20.07.2018 року неможливо. Однією із складових документації є акт розмежування, який повинні підписати власники (користувачі) всіх сусідніх земельних ділянок. Проте, як виявилось, жодна земельна ділянка, яка прилягає до ділянок під приміщеннями за адресою вул. Квітки Цісик, 11 - не оформлена належним чином.

Оскільки власників і користувачів суміжних ділянок встановити було неможливо (крім ділянки на дорозі, користувачем якої є сама Полтавська міська рада), то і оформити акт розмежування також неможливо. Листом від 29.12.2018 року ДП Полтавський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою відмовлено відповідачу в укладенні договору на розробку документації.

Відповідач зазначає, що основним суміжним землекористувачем розташованим поруч із відповідачем є консервний завод за адресою вул. Квітки Цісик, 15ж, який протягом 2017-2020 років був предметом судових тяжб між його учасниками і іншими невідомими зацікавленими особами.

Протягом цих років право власності на майно заводу по кругу переходило між трьома підприємствами - ТОВ Полтаваагропромінвест , ТОВ Полтавапошук і ТОВ "НВП Полтавабіопродукт - Полтавський консервний завод".

Деякі з дій, пов`язаних із цим заводом, мали ознаки рейдерського захоплення, по крайній мірі така інформація озвучувалась різними представниками підприємств. Ця інформація підтверджується рішеннями судів, які розміщені у реєстрі судових рішень.

Весь цей час ці підприємства були неконтактні і в них були відсутні уповноважені представники, які не просто могли вести конструктивну бесіду щодо узгодження меж ділянок від імені заводу, але які і взагалі мали б повноваження підписувати будь-які документи.

Відповідач зазначає, що його представники декілька разів усно звертались до представників земельного відділу Виконавчого комітету Полтавської міської ради за допомогою для вирішення питання щодо узгодження меж ділянки, проте у міській раді зазначали, що вони не можуть нічим допомогти і спір треба вирішувати в судовому порядку.

Враховуючи це і через неможливість розробки технічної документації землевпорядними організаціями, її розробка не була завершена. Ділянка не була внесена в державний земельний кадастр, її оцінка не була здійснена і її неможливо порахувати на підставі закону.

Відповідач також зазначає, що ТОВ МИНДАЛЬ з дати державної реєстрації перебувало на спрощеній системі оподаткування (єдиний податок) і використовувало вищевказану нерухомість у господарській дальності шляхом здачі в оренду.

Відповідно до п.4 ч.1 ст.297 Податкового кодексу України (в редакції до 01.07.2020) платники даного податку звільнялись від сплати земельного податку у разі використання земельної ділянки в господарській діяльності. Відповідно, як зазначає відповідач, він був звільнений від сплати земельного податку.

01.07.2020 року повинні були набрати чинності зміни до Податкового кодексу згідно із Законом від 16.01.2020 № 466-ІХ - зокрема і до статті 297 ПКУ. Ці зміни передбачали припинення застосування згаданого звільнення від сплати земельного податку до тих платників єдиного податку, які здають нерухомість в оренду.

Враховуючи це, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України, відповідач подав до Державної фіскальної служби України запит про надання індивідуальної податкової консультації. До запиту було долучено документи про право власності на нерухомість за адресою м. Полтава, вул. Квітки Цісик, 11. В запиті було поставлено питання - як треба відповідачу сплачувати плату за землю після 01.07.2020 року.

У відповідь ДФС було надано податкову консультацію від 01.07.2020 року №2637/6/99-00-04-03 - 03-06/ІПК, в якій відповідачу було роз`яснено, що у ТОВ МИНДАЛЬ відсутній обов`язок сплачувати плату за землю за цю земельну ділянку.

Оскільки відповідач, не сплачуючи плату за землю, діяв на підставі індивідуальної податкової консультації, то він, як зазначає відповідач, був звільнений від відповідальності за прямою вказівкою закону (пп.112,8.2 ПКУ).

Відповідач також зазначає, що ним подавались запити до органів Держгеокадастру з проханням надати консультативну допомогу стосовно того, як відповідач може отримати відомості про нормативну грошову оцінку (НГО) земельної ділянки за адресою м. Полтава, вул. Квітки Цісик, 11 - для виплати компенсації за її вимушене використання без правовстановлюючих документів.

За наслідком розгляду запитів ТОВ МИНДАЛЬ отримало такі відповіді:

1) Лист ГУ Держгеокадастру у Полтавській області від 05.06.2020 року № 539/123-20, в якому вказано, що оскільки ділянка не внесена в кадастр, то щодо неї неможливо розрахувати НГО та надати витяг із вказівкою оцінки;

2) Лист Держгеокадастру від 30.06.2020 року № 28-28-0.22-6015/2-20, в якому вказано, що оформлення витягу про НГО можливо лише на сформовану ділянку, внесену в кадастр щодо якої розроблено технічну документацію. В листі вказано, що отримати відомості про НГО в будь-який інший спосіб, окрім як надання витягу з кадастру, неможливо;

3) Лист ГУ Держгеокадастру у Полтавській області від 11.06.2020 року № 28-16-0.10-3082/2-20, в якому вказано, що земельну ділянку за адресою: м. Полтава, вул. Квітки Цісик, 11 неможливо ідентифікувати, а відповідно неможливо надати достовірну інформацію про її нормативно-грошову оцінку.

Отже, як зазначає відповідач, хоча він і вжив самостійно заходи по запобіганню будь-яких порушень закону - отримати інформацію про нормативно-грошову оцінку щодо ділянки було неможливо, а відповідно неможливо було достовірно порахувати будь-які суми компенсації за її використання.

Відповідач зазначає, що позивач в цій категорії справ зобов`язаний доказати, що цю конкретну суму коштів він реально (а не теоретично чи гіпотетично) отримав би у разі, якби користування ділянкою без правовстановлюючого документу не було. У відносинах оренди землі позивач зобов`язаний доказати, що він реально міг передати цю ділянку в оренду іншій особі за певну ціну.

Згідно із ЗУ Про оренду землі передати в оренду можна тільки ділянку, яка є сформованим об`єктом цивільних прав - тобто щодо якої розроблено і затверджено технічну документацію із присвоєнням ділянці кадастрового номеру та внесенням її в державний земельний кадастр. В інакшому разі, ділянку передати в оренду неможливо.

Відповідно, як зазначає відповідач, в цій категорії справ позивач зобов`язаний доказати ту обставину, що земельна ділянка була сформованим об`єктом цивільних прав протягом усього періоду, за який він заявляє позов - адже саме за такий період він реально міг би отримати орендну плату, якби користування ділянкою без правовстановлюючого документу не було.

Відповідач зазначає, що земельна ділянка за адресою: м. Полтава, вул. Квітки Цісик, 11 не є сформованою ані на даний час, ані вона була такою протягом усього періоду часу з 2018 року (щодо якого заявлений позов). Ці відомості підтверджуються долученими листами Держгеокадастру, надісланими ТОВ МИНДАЛЬ де вказано, що ділянка не внесена в кадастр і щодо неї неможливо розрахувати НГО та надати витяг із вказівкою оцінки.

ТОВ МИНДАЛЬ набуло нерухомість у власність в березні 2018 року, а відповідно до спору застосовується законодавство, чинне станом на 2018 рік.

Посилаючись на ст. 79-1 ЗК України, ст. ст. 24, 38 Закону "Про Державний земельний кадастр", відповідач зазначає, що відомості про ділянку можуть бути підтверджені виключно витягом з ДЗК або довідкою, що містять узагальнену інформацію про землі (території).

До позовної заяви позивач долучив документ, який називається Довідка про нормативно - грошову оцінку земельної ділянки . Ця довідка, як зазначає відповідач, не є витягом з ДЗК. Проте вона також не є Довідкою, що містять узагальнену інформацію про землі (території) в розумінні закону, оскільки складена вручну - шляхом заповнення показників певною особою у шаблон, набраний на комп`ютері. Вона не була сформована на підставі відомостей земельного кадастру автоматично в порядку, визначеному Законом та постановою КМУ № 1051 від 17.10.2012 р., а отже вона є неналежним доказом в розумінні статей 76, 77 ГПК України.

Відповідач зазначає, що наведений позивачем розрахунок грунтується на недостовірних відомостях.

В позові зазначено, що сума вимог розрахована з площі 16746 кв.м.

Позивач не надав будь-яких документів, які підтвердили б, що площа ділянки дійсно складає 16746 кв.м. Долучені до позову архівні документи за 1992 рік таким доказом не є. В них вказано, що вони складені щодо первинного постійного землекористувача ділянки (СП Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами ). Проте, це підприємство використовувало у своїй діяльності більшу площу, аніж ту, яку займають приміщення.

В додатках до позову, долучених позивачем, а саме, в групі доказів додатку Дело по установлению расположения границ :

1) в пояснювальній записці - вказано про передачу міжрайонній оптовій базі в користування трьох ділянок площами 0,8; 1,92; 5,0 га (рішення 1954-1968 років);

2) в додатку Паспорт на участок землепользования (землевладения) - вказані площі 1,92 га і 0,8 га для загальної території бази і контори (відповідачу не відомо, про яку контору річ);

3) в додатку Экспликация земельного участка... - вказана площа залізнодорожного полотна в 75 кв.м., землі під зеленими насадженнями (власником яких не є ТОВ МИНДАЛЬ ) площею 330 кв.м., невідома відповідачу хозяйственная площадка площею 1101,0 кв.м.;

4) в цьому ж додатку Экспликация земельного участка... загальна площа приміщень вказана як 7823 кв.м., при цьому для межрайбаза (СП Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами ) вказано тільки 7064 кв.м., в той час як на час переходу приміщень у власність ТОВ МИНДАЛЬ площа приміщень складала вже 8880,7 кв.м., що підтверджено доказами долученими позивачем;

5) в додатку Экспликация земельного участка... вказано, що загальна площа землекористування складає 18836,93 кв.м., з яких межрайбаза 16745,66 кв.м. (в т.ч. залізна дорога, зелені насадження, невідома відповідачу хозяйственная площадка );

6) в додатку Приемно-сдаточный акт вказано, що СП Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами прийняло у користування всю ділянку площею 18836,93 кв.м.

Відповідач зазначає, що в цій групі доказів фігурує адреса вул. Червонофлотська, 19 - ця вулиця була перейменована в 2015 році на вулицю Квітки Цісик . Проте, відповідач є власником нерухомості за адресою вул. Квітки Цісик, 11 . У своєму позові позивач не навів будь-яких доказів і пояснень, чому він дає документи по адресі, відмінній від адреси нерухомості (щодо номеру будинку).

За наявною у відповідача інформацією власником нерухомості була не Полтавська міжрайонна оптова база, а підприємство Полтавська обласна спілка споживчих товариств. Це підтверджується рішенням Господарського суду Полтавської області від 12.04.2007 р у справі 20/262.

Долучені позивачем докази містять не просто суперечливі відомості щодо площі ділянки, але навпаки підтверджують, що реальна площа відрізняється від тієї, щодо якої здійснено розрахунок вимог (16746 кв.м.) - адже в розрахунок взято площі, користувачем яких був первинний власник приміщень і землекористувач, проте ТОВ МИНДАЛЬ набуло у власність не всі приміщення, які вказані в цих додатках, а отже і користувалось не всією ділянкою, якою користувалось це підприємство.

Саме тому, як зазначає відповідач, ТОВ МИНДАЛЬ у своїй заяві про надання дозволу на розробку технічної документації вказало площу більшу, аніж якою вона є реально - для того, щоб отримати рішення про надання дозволу, в якому буде вказана площа ділянки із запасом , а вже після реального обміру ділянки спеціалістом буде встановлено точну площу ділянки.

При цьому, вже після розробки технічної документації міська рада приймає рішення про її затвердження, виходячи з реальної площі ділянки, а не орієнтовної із запасом площі, яка вказується у рішенні про надання дозволу на розробку технічної документації.

Таким чином, як зазначає відповідач, здійснення позивачем розрахунку вимог, виходячи з площі 16746 кв.м, є неправомірним та не підкріплено доказами у справі.

Відповідач зазначає, що сума позовних вимог розрахована з оцінки ділянки 1092,63 грн за кв.м. Ці відомості є недостовірними, адже на підтвердження НГО землі не дано належних доказів, зокрема, витягу з державного земельного кадастру, тим більше, що ділянка не може і взагалі мати оцінку - адже щодо неї не розроблена технічна документація.

Вимога розробки технічної документації для фіксування нормативно грошової оцінки не є формальною, адже в ході цього процесу підлягають всі достовірні складові, нормативи і коефіцієнти, які впливають на оцінку. Декілька однакових ділянок розташованих поруч, можуть мати кардинально різну нормативно грошову оцінку.

Хоча позивач і зробив розрахунок НГО щодо ділянки, але він не надав будь-яких конкретних пояснень щодо порядку розрахунку оцінки (які показники брав, які і чому коефіцієнти враховував, тощо).

Отже, як зазначає відповідач, розрахунок вимог, виходячи з оцінки 1092,63 грн. за кв.м. також є неправомірним і такий розрахунок здійснено без підкріплення його належними доказами.

Оскільки відповідачу невідома ані точна площа ділянки (яка має встановлюватись спеціалістом при її обмірі), ані точна оцінка ділянки, ТОВ МИНДАЛЬ , заперечуючи позовні вимоги, не може надати власний контррозрахунок.

Акт комісії з визначення та відшкодування збитків від 21.07.2020 р., затверджений рішенням виконкому Полтавської міської ради від 22.07.2020 року №215, на думку відповідача, не має обов`язкової і наперед визначеної зобов`язуючої сили ані для відповідача, ані для суду.

Посилання позивача на Постанову КМУ від 19.04.1993 року №284 відповідач вважає безпідставним, оскільки цією постановою врегульовано порядок розрахунку збитків - дійсної шкоди, завданої деліктним правопорушенням. Проте суми, які стягуються в порядку розділу 83 ЦКУ (стаття 1212) не є шкодою, а відповідно не є збитками, як зазначає відповідач.

Оскільки відповідач діяв у відповідності до податкової консультації, то він, на думку відповідача, не може бути притягнутий до відповідальності за вчинення дій, які відповідають цій консультації - це стосується відповідальності, визначеної як Податковим, так і Цивільним кодексом, адже в статті 112 ПКУ не вказано про звільнення від відповідальності лише у податкових відносинах.

Ухвалою суду від 11.02.2021 р. відмовлено у задоволенні клопотання відповідача про визнання дій позивача зловживанням процесуальними правами (вх.№1002 від 27.01.21 р.), продовжено строк підготовчого провадження на 30 днів, відкладено розгляд справи на 06.04.2021 р. на 10:00 год.

22.03.2021 р. від позивача до суду надійшла відповідь на відзив (вх.№ 3073).

31.03.2021 р. від відповідача надійшли заперечення на відповідь на відзив (вх.№3514), клопотання про залишення відповіді на відзив без розгляду (вх.№3513).

Ухвалою суду від 16.04.2021 р. призначено розгляд справи на 18.05.2021 р. на 10:30 год., оскільки судове засідання, призначене на 06.04.2021 р. на 10:00 год., не відбулося у зв`язку з перебуванням судді на лікарняному.

26.04.2021 р. від відповідача надійшло клопотання про долучення додаткових доказів до матеріалів справи (вх.№4580).

18.05.2021 р. від позивача надійшло клопотання про приєднання доказів (вх.№5436).

Ухвалою суду від 18.05.2021 р. залишено без розгляду відповідь на відзив відповідача (вх.№3073 від 22.03.2021 р.). Відмовлено відповідачу у задоволенні клопотань про огляд доказів за їх місцезнаходженням та про визнання доказу неналежним і недопустимим (вх. № 1002 від 27.01.2021). Відмовлено позивачу у задоволенні клопотань про залучення в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Головного управління Державної податкової служби у Полтавській області (вх. № 1592 від 11.02.2021 р.), Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області (вх.1591 від 11.02.2021 р.). Залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Полтавське міське управління земельних ресурсів та земельного кадастру. Відкладено розгляд справи на 15.07.2021 р. на 11:00 год.

Третя особи - Полтавське міське управління земельних ресурсів та земельного кадастру у поясненнях щодо позову (вх.№ 6655 від 17.06.2021 р.) зазначає, що є недостовірними доводи відповідача щодо відсутності факту формування належної територіальній громаді м. Полтава на праві комунальної власності земельної ділянки, кадастровий номер 5310136400:10:004:0068 площею 16746 кв.м. за адресою: м. Полтава, вулиця Квітки Цісик, 11 (стара адреса: м. Полтава, вул. Червонофлотська, 19 та Червонофлотська, 11), в межах якої знаходяться належні відповідачу на праві приватної власності об`єкти нерухомого майна.

Третя особа зазначає, у 1992 році на виконання рішення Виконавчого комітету Полтавської міської ради Про проведення інвентаризації земель м. Полтави від 07.06.1991р. №282 між директором Полтавської міжрайонної оптової бази по торгівлі господарчими товарами А.Н. Пустоваловим, як землекористувачем, та представником Харківського відділення Українського державного інституту інженерно-геодезичних вишукувань і зйомок В.І. Боженко було укладено Прийомно - Здавальний Акт робіт по інвентаризації земель і юридичному оформленню меж землекористування Полтавської міжрайонної оптової бази по торгівлі господарчими товарами та управління за адресою: Червонофлотська, 19 у м. Полтава. Зокрема, представнику землекористувача було передано на зберігання межові знаки, якими встановлено межу земельної ділянки площею 16 745,66 м.кв. по вул. Червонофлотська, 19 у м. Полтава, в межах якої було розміщено Полтавську міжрайонну оптову базу по торгівлі господарчими товарами, встановлення яких відбулось на підставі виготовленої Харківським відділенням Українського державного інституту інженерно-геодезичних вишукувань і зйомок у 1992 відповідної документації по інвентаризації земельної ділянки - Справи про встановлення розміщення меж землекористування і підготовки видачі державного акту на право користування (володіння) землею Полтавської міжрайонної оптової бази по торгівлі господарчими товарами по вул. Червонофлотська, 19 (далі - Справи).

Зокрема у відповідності до:

• Акту про встановлення розміщення меж земельної ділянки в натурі (сторінка 6 Справи);

• Схеми розміщення земельної ділянки (сторінка 7 Справи);

• Схеми прив`язки меж земельної ділянки (сторінка 8 Справи);

• Опису суміжних землекористування (сторінка 9 Справи);

• Каталогу координат кутів земельної ділянки (база) (сторінка 11 Справи);

• Паспорту на ділянку землекористування (землеволодіння) (сторінка 13 Справи);

• Експлікації земельної ділянки території Полтавської міжрайонної оптової бази по торгівлі господарчими товарами (сторінка 14 Справи);

• Прийомно-Здавального Акту робіт по інвентаризації земель і юридичному оформленню меж землекористування Полтавської міжрайонної оптової бази по торгівлі господарчими товарами та управління за адресою: Червонофлотська, 19 у м. Полтава (сторінка 15 Справи) було встановлено межі належної територіальній громаді м. Полтава на праві комунальної власності земельної ділянки, кадастровий номер 5310136400:10:004:0068 площею 16 746 кв.м. за адресою: м. Полтава, вулиця Червонофлотська, 19.

Рішенням Виконавчого комітету Полтавської міської ради Про закріплення земельних ділянок від 27.10.1993р. №378 прийнятого на виконання Постанови Верховної Ради України "Про земельну реформу" від 18.12.90 р., розглянувши матеріали інвентаризації земель, що використовуються підприємствами, організаціями та враховуючи пропозиції постійно-діючої комісії по погодженню матеріалів інвентаризації земель м. Полтави, закріплено за Полтавською міжрайонною оптовою базою по торгівлі господарчими товарами земельну ділянку площею 1,67 га по вул. Червонофлотська, 19 у постійне користування.

15.11.1999р. Полтавській міжрайонній оптовій базі по торгівлі господарчими товарами на підставі вищезазначеного Рішенням було видано Державний акт на право постійного користування землею ІІ-ПЛ №000132 щодо земельної ділянки площею 1,67 га по вул. Червонофлотська, 19. Акт було зареєстровано в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №88.

04.10.1995р. пунктом 1 розпорядження Виконавчого комітету Полтавської міської ради народних депутатів Про державну реєстрацію підприємств та організацій від 04.10.1995р. №732р на підставі Закону України Про підприємництво , Положення про державну реєстрацію суб`єктів підприємницької діяльності, затвердженого рішенням ради засновників від 20.09.1995р. (протокол) №5 Статуту Спільного підприємства Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами було зареєстровано та занесено до державного реєстру відомості про створення юридичної особи - Спільне підприємство Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами (код ЄДРПОУ 05303834).

У відповідності до Статуту СП "Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами", адресою місцезнаходження вказаної юридичної особи вказано: м. Полтава, вул. вул. Червонофлотська, 19.

Пунктом 1 розпорядження Виконавчого комітету Полтавської міської ради Про надання нових адрес оптовій базі, клуб-конторі спільного підприємства Полтавської міжрайонної оптової бази по торгівлі господарчими товарами, ковбасному і рибному цехам Полтавського міського споживчого товариства Полтавської облспоживспілки по вул. Червонофлотській від 13.05.1999р. №338-р Оптовій базі Спільного підприємства Полтавської міжрайонної оптової бази по торгівлі господарчими товарами Полтавської облспоживспілки надано адресу - вул. Червонофлотська, 11.

Таким чином, як зазначає третя особа, з 13.05.1999р. було змінено адресу вищезазначеної належної територіальній громаді м. Полтава на праві комунальної власності, земельної ділянки, кадастровий номер 5310136400:10:004:0068 площею 16 746 кв.м. по вул. Червонофлотська, 19 на нову адресу: м. Полтава, вулиця Червонофлотська, 11 в межах якої було розміщено оптову базу Спільне підприємство Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами (код ЄДРПОУ 05303834).

06.12.2004р. за вх. №02-27/1/9373 до Виконавчого комітету Полтавської міської ради надійшов лист СП "Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами" від 02.12.2004р. №94, яким СП "Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами" просило переоформити право користування земельною ділянкою, що була надана Полтавській міжрайонній оптовій базі по торгівлі господарчими товарами згідно державного акту на постійне користування землею №ІІ-ПЛ №000132 від 15.11.2004р., площею 1,67 га за адресою: м. Полтава вул. Червонофлотська, 11 без зміни меж та цільового призначення, та надати вказану земельну ділянку в оренду Спільному підприємству Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами .

23.02.2005р. пунктом 4 рішення Виконавчого комітету Полтавської міської ради Про оформлення права користування земельними ділянками від 23.02.2005р. №29, враховуючи клопотання землекористувача, припинено Полтавській міжрайонній оптовій базі по торгівлі господарчими товарами право постійного користування земельною ділянкою пл. 1,67 га по вул. Червонофлотська, 19 та оформлено в оренду строком на 1 рік Спільному підприємству Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами право користування земельною ділянкою пл. 1,6746 га по вул. Червонофлотська, 11 (колишня адреса Червонофлотська, 19) для розміщення оптової бази.

На підставі пункту 1 розпорядження голови Полтавської обласної державної адміністрації Про перейменування топонімічних назв, демонтаж меморіальних дошок та зображень комуністичної символіки у місті Полтаві від 20.05.2016 № 207 було змінено адресу земельної ділянки по вул. Червонофлотська, 11 на нову адресу: м. Полтава, вулиця Квітки Цісик, 11, в межах якої була розміщена Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами.

Третя особа зазначає, що визначена постановою Верховної Ради України Про форми державних актів на право власності на землю і право постійного користування землею від 13.03.92 № 2201-12 форма Державного акту на право постійного користування землею не містила відомостей щодо кадастрового номеру земельної ділянки.

15.11.1999р. у відповідності до змісту сторінок 20 та 21 Книги записів (реєстрації) державних актів на право постійного користування землею на території Полтавської міської ради (Київський район) відбулась державна реєстрація виданого Полтавської міжрайонної оптової бази по торгівлі господарчими товарами на підставі рішення Виконавчого комітету Полтавської міської ради Про закріплення земельних ділянок від 27.10.1993р. №378 Державного акту на право постійного користування землею ІІ-ПЛ №000132.

Таким чином, як зазначає третя особа, відповідне право власності на земельну ділянку 16746 кв.м. по вул. Квітки Цісик, 11 (старі адреси: Червонофлотська, 19 та Червонофлотська, 11), межі якої були установлені на підставі землеустрою, здійсненого у 1992р. Харківським відділенням Українського державного інституту інженерно-геодезичних вишукувань і зйомок у відповідності до виготовленої Харківським відділенням Українського державного інституту інженерно - геодезичних вишукувань і зйомок у 1992 відповідної документації по інвентаризації земельної ділянки - (Справа про встановлення розміщення меж землекористування і підготовки видачі державного акту на право користування (володіння) землею Полтавської міжрайонної оптової бази по торгівлі господарчими товарами по вул. Червонофлотська, 19), виникло 15.11.1999р. на підставі рішення Виконавчого комітету Полтавської міської ради Про закріплення земельних ділянок від 27.10.1993р. №378 та посвідчується Державним актом на право постійного користування землею ІІ-ПЛ №000132, зареєстрованим у Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №2-88.

Посилаючись на п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України Про державний земельний кадастр третя особа зазначає, що земельна ділянка площею 16746 кв.м. за адресою: м. Полтава, вулиця Квітки Цісик, 11 (стара адреса: м. Полтава, вул. Червонофлотська, 19 та Червонофлотська, 11), вважається сформованою незалежно від присвоєння їй кадастрового номера.

Крім того, третя особа зазначає, що пунктом 3 Положення про порядок ведення державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 січня 1993 р. № 15 було визначено, що державний земельний кадастр ведеться Держкомземом, Комітетом по земельних ресурсах і земельній реформі Республіки Крим, управліннями земельних ресурсів обласних, Київської і Севастопольської міських державних адміністрацій, відділами земельних ресурсів районних державних адміністрацій, виконавчими комітетами сільських, селищних, міських Рад народних депутатів.

Статтею ст. 98 Земельного кодексу України від 18 грудня 1990 року № 561-XII, чинного станом на час межування земельної ділянки, було визначено, що Державний земельний кадастр ведеться за рахунок коштів республіканського і місцевого бюджетів.

29.05.2000р. Полтавським міським управлінням земельних ресурсів виконавчого комітету Полтавської міської ради було видано землекористувачу земельної ділянки площею 16746 кв.м. по вул. Червонофлотська, 19 у м. Полтава довідку №23-13/48 від 29.05.2000р. про визначення грошової оцінки земельної ділянки в м. Полтаві.

31.01.2003р. Комунальним підприємством Полтавський міський центр земельного кадастру було видано землекористувачу земельної ділянки площею 16746 кв.м. по вул. Червонофлотська, 19 у м. Полтава довідку №1053 про присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці 5310136400:10:004:0068 з реєстрацією в державному земельному кадастрі м. Полтави.

Вищезазначене, як зазначає третя особа, підтверджує те, що земельна ділянка, кадастровий номер 5310136400:10:004:0068 площею 16746 кв.м. за адресою: м. Полтава, вулиця Квітки Цісик, 11 (стара адреса: м. Полтава, вул. Червонофлотська, 19 та Червонофлотська, 11) вважається сформованою та такою, щодо якої виникають господарські правовідносини.

На даний час ТОВ Миндаль рішення шістнадцятої сесії Полтавської міської ради сьомого скликання Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою юридичним та фізичним особам від 20 липня 2018р. не виконано, не виготовлено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) щодо земельної ділянки площею 16746 кв.м. за адресою: м. Полтава, вулиця Квітки Цісик, 11 (стара адреса: м. Полтава, вул. Червонофлотська, 19 та Червонофлотська, 11), (за змістом Публічної кадастрової карти України, Індексної карти м. Полтави ДЗК, КОАТУУ: 5310136400, зона: 10, квартал: 004, в межах якої розміщено будівлі відповідача), що унеможливлює належне виконання приписів п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України Про державний земельний кадастр та відповідно унеможливлює її затвердження та здійснення державної реєстрації у Державному земельному кадастрі вказаної земельної ділянки.

Третя особа зазначає, що з моменту укладання акту приймання-передачі нерухомого майна як вступного внеску від 26.03.2018, за змістом якого Споживче товариство Бахмут , як учасник ТОВ Миндаль , внесло до статутного капіталу ТОВ Миндаль внесок у вигляді нерухомого майна загальною площею 8880,70 кв.м.- за адресою: 36010, м. Полтава, вул. Квітки Цісик, 11, у ТОВ Миндаль у відповідності до принципу єдності юридичної долі земельної ділянки та розташованих на ній будинку, споруди, виникли зобов`язання щодо виконання приписів ст. 206 Земельного кодексу України - зобов`язання щодо плати за користування земельною ділянкко площею 16746 кв.м. за адресою: м. Полтава, вулиця Квітки Цісик, 11 (стара адреса: м. Полтава, вул. Червонофлотська, 19 та Червонофлотська, 11), в межах якої знаходяться належні відповідачу на праві приватної власності об`єкти нерухомого майна.

Статтею 6 Закону України Про оцінку земель визначено, що суб`єктами оціночної діяльності у сфері оцінки земель є, зокрема, органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які здійснюють управління у сфері оцінки земель, а також юридичні та фізичні особи, заінтересовані у проведенні оцінки земельних ділянок.

Враховуючи викладене, як зазначає третя особа, Закон України Про оцінку земель визначає органи місцевого самоврядування суб`єктами оціночної діяльності у сфері оцінки земель, які здійснюють управління у сфері оцінки земель, та відповідно наділяє органи місцевого самоврядування відповідними повноваженнями у сфері оцінки земель.

Пунктом 1 рішення позачергової тридцять п`ятої сесії Полтавської міської ради п`ятого скликання Про нормативну грошову оцінку земель м. Полтави від 30.12.2008р. затверджено технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель міста Полтави, виконану відповідно до рішення виконавчого комітету міської ради № 56 від 22.02.06р. Державним проектним інститутом містобудування „Міськбудпроект"(м. Полтава) спільно з державним науково - дослідним інститутом автоматизованих систем в будівництві (ДНДІАСБ) Мінбуду України (м.Київ) з базовою вартістю 1 кв.м землі 157,00 грн. станом на 01.01.2006р.

Пунктом 2 рішення позачергової тридцять п`ятої сесії Полтавської міської ради п`ятого скликання Про нормативну грошову оцінку земель м. Полтави від 30.12.2008р. зобов`язано міське управління земельних ресурсів та земельного кадастру забезпечити застосування нової нормативної грошової оцінки земель м. Полтави згідно з п. 1 цього рішення при підготовці нових договорів оренди землі та перегляді вартості орендної плати в усіх раніше укладених договорах оренди.

Пунктом 3 вищезазначеного рішення встановлено, що всі юридичні та фізичні особи міста, крім фізичних осіб не суб`єктів підприємницької діяльності, які користуються земельними ділянками на умовах оренди, постійного користування або мають земельні ділянки у власності повинні в двомісячний термін, з дати затвердження грошової оцінки земель міста міською радою, отримати в управлінні земельних ресурсів та земельного кадастру витяги з нормативної грошової оцінки земель м.Полтави.

Пунктом 4 рішення встановлено, що витяги з нормативної грошової оцінки для конкретних землекористувань виконуються комунальним підприємством „Полтаваземкадастр" та видаються міським управлінням земельних ресурсів та земельного кадастру.

У відповідності до п. 1 рішення позачергової тридцять шостої сесії Полтавської міської ради п`ятого скликання Про внесення змін до рішення позачергової тридцять п`ятої сесії міської ради п`ятого скликання від 30.12.2008р. Про нормативну грошову оцінку земель м. Полтави від 29.01.2009р., Полтавська міська рада встановила, що при визначенні нормативної грошової оцінки для розрахунку податку на землю або орендної плати за землю локальні коефіцієнти не застосовуються.

Третя особа зазначає, що у відповідності до п. 3 Порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, затвердженого Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 25.11.2016 № 489, нормативна грошова оцінка одного квадратного метра земельної ділянки, площею 16746 кв.м. за адресою: м. Полтава, вулиця Квітки Цісик, 11 (стара адреса: м. Полтава, вул. Червонофлотська, 19 та Червонофлотська, 11), встановлення меж якої відбувалось у 1992р. для розміщення та експлуатації належних відповідачу будівель оптової бази по торгівлі господарчими товарами, станом на 01.01.2006р. становить 459, 23 грн.

У відповідності до ст. 289 Податкового кодексу України нормативно грошова оцінка одного квадратного метра земельної ділянки, площею 16746 кв.м. за адресою: м. Полтава, вулиця Квітки Цісик, 11 станом на 01.01.2018р., та 01.01.2019, 01.01.2020р. має однаковий розмір та становить 1092,63 грн. (з урахуванням коефіцієнтів індексації за період з 2007 по 2020 р.).

Таким чином, як зазначає третя особа, нормативна грошова оцінка спірної земельної ділянки становить 18297181,98 грн.

Посилаючись на ст. 206 Земельного кодексу України, третя особа зазначає, що оскільки ТОВ Миндаль не є власником або постійним землекористувачем спірної земельної ділянки, а тому не є суб`єктом плати за землю у формі земельного податку, при цьому, єдино можливою формою здійснення плати за землю для нього, як землекористувача, є орендна плата (підпункт 14.1.72 пункту 14.1 статті 14 ПК України).

Враховуючи зміст приписів п.п. 288.5.1. п. 288.5. ст. 288 Податкового кодексу України, Закону України Про ціни і ціноутворення для ТОВ Миндаль , яке не є власником або постійним землекористувачем земельної ділянки, площею 16746 кв.м. за адресою: м. Полтава, вулиця Квітки Цісик, 11 (стара адреса: м. Полтава, вул. Червонофлотська, 19 та Червонофлотська, 11) при розрахунку суми безпідставно збережених коштів за фактичне користування земельною ділянкою застосовано мінімально допустимий рівень плати за землю - 3 відсотків нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Відповідач у запереченнях на пояснення третьої особи (вх.№6868 від 24.06.21 р.) зазначає, що земельну ділянку, на якій знаходиться майно ТОВ Миндаль , не можливо було у 2018 році передати в оренду, маючи лише архівні документи 1992 року.

Крім того, відповідач не погоджується з визначеною позивачем площею земельної ділянки - 16746 кв.м., та зазначає, що в акті на постійне користування земельною ділянкою вказана площа - 1,67 га, площа нерухомості, яка знаходилась на ділянці в 90-х роках була на 1800 кв.м. ніж зараз. В архівних документах вказано про існування хозяйственной площадки площею 1100 кв.м. та залізної дороги площею 75 кв.м., які у власності відповідача не перебувають.

У запереченнях на відповідь на відзив (вх.№ 3514 від 31.03.2021 р.) відповідач зазначає, що під час фізичного огляду представником відповідача території він не зміг встановити знаходження і ідентифікувати так звану хозяйственную площадку .

Залізна дорога площею 75 кв.м., як зазначає відповідач, знаходиться поза межами складів. Наразі ця колія не експлуатується (з отриманих відомостей - вже більше 15 років). По ній їздять автомобілі, вона розміщена на дорозі спільного користування комунальної власності, яка використовується для доступу до нерухомості, що знаходиться з іншої сторони складів.

Згідно із отриманих представником відповідача відомостям, власником цієї залізничної колії (або по крайній мірі шпал) є АТ Укрзалізниця - згідно із отриманою шляхом опиту працівників прилеглих складів Інформацією, представники Укрзалізниці періодично приходять на цю територію і перевіряють цілісність та наявність шпал.

Проте вона не знаходиться ані під складами, ані використовується для їх експлуатації, тобто, не є прилеглою до них територією.

В будь-якому разі, як зазначає відповідач, навіть із наявних в матеріалах справи документів слідує, що ані СП "Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами", ані Полтавська обласна спілка споживчих товариств (як самий перший власник складів), ані ТОВ МИНДАЛЬ - не є і коли не були власниками цього відрізку залізної дороги площею 75 кв.м.

Із цього слідує, що ці частини ділянки ( хозяйственная площадка 1101 кв.м. та залізна дорога 75 кв.м.) не переходили у користування ТОВ МИНДАЛЬ - ані шляхом придбання ділянок, ані при придбанні нерухомості, яка перебуває за адресою: вул. Квітки Цісик, 11.

Таким чином, як зазначає відповідач, у фактичне користування ТОВ МИНДАЛЬ перейшла лише частина землі, яка фізично перебуває під нерухомими приміщеннями - тобто полотно , яке фізично знаходиться під приміщеннями і їх стінами.

Оскільки відповідач є власником лише частини нерухомості (без врахування площадки площею 1101 кв.м.), щодо якої СП Полтавська міжрайонна оптова база намагалось сформувати ділянку, а частина охоплених цією недосформованою ділянкою територій не переходила у користування ТОВ МИНДАЛЬ (залізна дорога площею 75 кв.м.) - то відбулось фактичне формування двох нових земельних ділянок:

1) тієї, яка фізично перебуває під площами нерухомості, належної ТОВ МИНДАЛЬ ;

2) тієї іншої частини, яка охоплює хозяйственную площадку і залізну дорогу.

В свою чергу, як зазначає відповідач, це означає, що навіть якщо земельна ділянка по вул. Квітки Цісик, 11 була сформована в 1990-х роках, то після поділу нерухомості виникла потреба формування двох нових земельних ділянок із своїми унікальними площами та її замірами у встановленому законом порядку, тобто із виготовленням нової документації та її реєстрацією в ДЗК.

Земельна ділянка, якщо і була сформована в 1990х роках, припинила своє існування як самостійний об`єкт цивільного обороту після поділу нерухомості і лише часткового переходу власності на неї відповідачу.

Відповідач зазначає, що той факт, що стосовно ділянки виникали правовідносини до 2011 року - не означає, що до неї не застосовуються нові закони стосовно тих правовідносин, які виникали вже під час дії цих нових законів.

Оскільки правовідносини щодо земельної ділянки по вул. Квітки Цісик, 11 виникли в 1990-х роках і вони не припинились, то стаття 79-1 Земельного кодексу застосовується до тих правовідносин, які виникли до цієї дати, або які виникли до неї, але продовжували свою дію після її введення.

Відповідач у справі ТОВ МИНДАЛЬ придбав нерухомість у власність в 2018 році, тому питання про те, яку площу використовує підприємство та яка нормативно грошова оцінка цієї ділянки має вирішуватись із застосуванням статті 79-1 ЗК України, тобто з отриманням витягу із ДЗК.

Це узгоджується також із цитованими позивачем положеннями п.2 Прикінцевих та перехідних положень ЗУ Про державний земельний кадастр де вказано, що державна реєстрація ділянок, які вважаються сформованими згідно з цим пунктом, здійснюється на підставі технічної документації.

Природа і суть п.2 Прикінцевих положень, як зазначає відповідач, як раз і полягала в тому, щоб забезпечити застосування після цієї дати норм нових законів, а в т.ч. і ст.79-1 ЗК, до старих ділянок. Адже передбачалось, що для того, аби ці правовідносини належним чином були врегульовані, ці старі земельні ділянки треба зареєструвати належним чином у державному земельному кадастрі - зокрема і того, щоб щодо них можна було видати витяг із ДЗК, оскільки при стягненні безпідставно збереженого майна (коштів) у розмірі орендної плати, нарахування мають здійснюватися позивачем не самостійно - шляхом арифметичного розрахунку проведення нормативної грошової оцінки землі - а виключно на підставі витягу з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель.

Відповідач також зазначає, що із долучених ним до матеріалів справи витягів слідує, що нормативно-грошова оцінка 1 кв.м. земельних ділянок, які розміщені на відстані 20 - 50 метрів, відрізняється в три рази, і цілком вірогідно, здійснений позивачем розрахунок вартості 1 метру ділянки є заниженим. В долученій до позову довідці вказано застосування коефіцієнту Кф із значенням 2,5 - що відповідає цільовому призначенню ділянки 03.10.

Проте згідно із Наказом Мінагрополітики від 25.11.2016 № 489 у разі якщо у відомостях Державного земельного кадастру відсутній код Класифікації видів цільового призначення земель для земельної ділянки, коефіцієнт, який характеризує функціональне використання земельної ділянки (Кф), застосовується із значенням 3,0.

Тобто чітко визначений Додатком №1 до Наказу від 25.11.2016 № 489 коефіцієнт Кф застосовується тільки при дотриманні одночасно двох умов:

1) земельна ділянка внесена в державний земельний кадастр;

2) у внесених до ДЗК відомостях наявний код класифікації видів цільового призначення.

За недотримання хоча б однієї з умов застосовується чітко визначений розмір Кф зі значенням 3,0 .

Отже, помилковим з боку позивача є також і застосування Кф=2,5, позаяк ділянка за адресою: Квітки Цісик, 11 не внесена в ДЗК, а отже очевидно, що до ДЗК не внесено також відомості і про код класифікації виду її цільового призначення.

Це в сукупності, як зазначає відповідач, говорить про помилковість і недостовірність розрахунку позивачем не тільки площі, але також і НГО земельної ділянки (як загалом, так і окремо 1 кв.м.), що виключає можливість надати відповідачу контрозрахунок суми позовних вимог.

Відповідач також зазначає, що виходячи із загального правила, яке відповідало підходу Верховного Суду, ТОВ ''МИНДАЛЬ з дати набуття нерухомості у власність було платником податку на землю.

Проте платники єдиного податку (спрощена система оподаткування) до 01.07.2020 року були звільнені від сплати земельного податку відповідно до п.4 ч.1 ст.297 Податкового кодексу України. Окільки відповідач був платником єдиного податку, то від сплати податку на землю він був звільнений.

24.02.2021 р. від представника відповідача до суду надійшло клопотання про витребування оригіналу письмового доказу (вх№6867).

15.07.2021 р. від представника позивача надійшло клопотання про витребування доказів в порядку ст. 81 ГПК України.

Ухвалою суду від 15.07.2021 р. вищезазначені клопотання представників сторін задоволено, витребувано у Полтавської міської ради Решение Исполкома Полтавского Городского Совета Депутатов Трудящихся № 7/104 от 3 февраля 1950 года (копію) та у ТОВ "Миндаль" належним чином завірену копію технічного паспорту на виробничі будівлі, за адресою: м. Полтава, вул. Квітки Цисик,11 (стара адреса вул. Червонофлотська), виготовленого 07.10.2015р. ПП "Полтавське БТІ "Інвентаризатор", відкладено розгляд справи на 16.09.2021 р. на 10:00 год.

На виконання ухвали суду від 15.07.2021 р. до суду надійшли: від відповідача клопотання про виконання ухвали суду від 15.07.2021 р. з додатком (вх.№8323 від 28.07.2021 р.); від Державного архіву Полтавської області супровідний лист від 25.08.2021 р. за №04-16/С-285 з додатком (вх.№ 9678 від 30.08.201 р.).

Ухвалою суду від 16.09.2021 р. закрито підготовче провадження, призначено справу № 917/11/21 до судового розгляду по суті на 18.11.2021 р.

В судовому засіданні 18.11.2021 р. оголошувалась перерва до 03.12.2021 р. до 11:00 год.

01.12.2021 р. від відповідача до суду найшло клопотання (вх.№ 13377) про залишення без розгляду вимоги про відшкодування судових витрат за надання правової допомоги на суму 12 279, 66 грн., які заявлялись ним у відзиві на позовну заяву.

03.12.2021 р. від позивача до суду надійшли пояснення (доводи та обгрунтування щодо пред`явлених позовних вимог) з додатком (вх.№13462).

В судовому засіданні 03.12.2021 р. оголошувалась перерва до 24.12.2021 р. до 10:00 год.

09.12.2021 р. від відповідача до суду надійшла відповідь на додаткові пояснення позивача від 02.12.2021 р.(вх.№13776).

В судових засіданнях 24.12.2021 р. та 28.01.2022 р. оголошувались перерви до 28.01.2022 р. до 10:00 год. та до 02.02.2022 р. до 11:00 год. відповідно.

В судовому засіданні 02.02.2022 р. представники позивача позовні вимоги підтримують і просять їх задовільнити в повному обсязі.

Представник третьої особи вважає позовні вимоги обгрунтованими та підтримує позов повністю.

Представник відповідача проти позовних вимог заперечує і просить в позові відмовити.

В судовому засіданні 02.02.2022 р. оголошено вступну та резолютивну частину рішення відповідно до ст. 240 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив:

Згідно з Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 03.06.2020 р. нежитлові будівлі та споруди за адресою: м. Полтава, вул. Квітки Цісик, 11 зареєстровані на праві приватної власності за Товариство з обмеженою відповідальністю Миндаль (т. 1, а.с. 20-24).

Підставою для державної реєстрації права власності відповідача на нерухоме майно є акт приймання-передачі нерухомого майна як вступного внеску від 26.03.2018р., відповідно до якого Споживче товариство Бахмут як учасник ТОВ Миндаль , внесло до статутного капіталу ТОВ Миндаль нерухоме майно загальною площею 8880,70 кв. м. за адресою: 36010, м. Полтава, вул. Квітки Цісик, 11 (т. 1, а.с.28-30).

Рішенням шістнадцятої сесії Полтавської міської ради сьомого скликання від 20.07.2018 Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою юридичним та фізичним особам (т.1, а.с.31) надано згоду на відновлення меж земельних ділянок та дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) ТОВ МИНДАЛЬ за адресою: м. Полтава, вул. Квітки Цісик, 11, орієнтовною площею 1,6746 га, яка використовується для експлуатації та обслуговування нежитлових будівель та споруд (код 03.10).

Вказане рішення Полтавської міської ради прийнято на підстави заяви ТОВ МИНДАЛЬ від 11.06.2018 року № 1/5 (т. 1., а.с.25), згідно якої було порушено питання щодо надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за адресою: 36010, м. Полтава, вул. Квітки Цісик, 11 для оформлення користування нею у зв`язку з набуттям підприємством права власності на нерухомість.

Частиною 1 ст. 324 Цивільного кодексу України визначено, що земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об`єктами права власності Українського народу.

Частиною 2 ст. 324 Цивільного кодексу України визначено, що від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, встановлених Конституцією України.

Статтею 140 Конституції України визначено, що місцеве самоврядування є правом територіальної громади - жителів села чи добровільного об`єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста - самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

Місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи.

Частиною 1 ст. 60 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні визначено, що територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, зокрема, землю.

Частиною 2 ст. 327 Цивільного кодексу України визначено, що управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Частиною 3 ст. 16 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні визначено, що матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у комунальній власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об`єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.

Частиною 2 ст. 83 Земельного кодексу України визначено, що у комунальній власності перебувають:

а) усі землі в межах населених пунктів, крім земельних ділянок приватної та державної власності;

б) земельні ділянки, на яких розташовані будівлі, споруди, інші об`єкти нерухомого майна комунальної власності незалежно від місця їх розташування.

Пунктами 1 та 7 розділу II Прикінцевих та перехідних положень Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності визначено, що з дня набрання чинності цим Законом, тобто з 1 січня 2013р., землі державної та комунальної власності в Україні вважаються розмежованими.

Пунктом 3 розділу II Прикінцевих та перехідних положень Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності визначено, що з дня набрання чинності цим Законом землями комунальної власності відповідних територіальних громад вважаються:

а) земельні ділянки:

- на яких розташовані будівлі, споруди, інші об`єкти нерухомого майна комунальної власності відповідної територіальної громади;

- які перебувають у постійному користуванні органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств, установ, організацій;

б) всі інші землі, розташовані в межах відповідних населених пунктів, крім земельних ділянок приватної власності та земельних ділянок, зазначених у підпунктах "а" і "б" пункту 4 цього розділу.

Пунктом 4 розділу II Прикінцевих та перехідних положень Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності визначено, що у державній власності залишаються:

а) розташовані в межах населених пунктів земельні ділянки:

- на яких розташовані будівлі, споруди, інші об`єкти нерухомого майна державної власності;

- які перебувають у постійному користуванні органів державної влади, державних підприємств, установ, організацій, Національної академії наук України, державних галузевих академій наук;

- які належать до земель оборони;

б) земельні ділянки, що використовуються Чорноморським флотом Російської Федерації на території України на підставі міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України;

в) землі зон відчуження та безумовного (обов`язкового) відселення, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи;

г) усі інші землі, розташовані за межами населених пунктів, крім земельних ділянок приватної власності та земельних ділянок, зазначених у підпункті "а" пункту 3 цього розділу.

Таким чином, землями комунальної власності відповідних територіальних громад вважаються, зокрема, усі землі в межах населених пунктів, крім земельних ділянок приватної та державної власності.

Враховуючи вищезазначене, земельна ділянка у м. Полтава по вул. Квітки Цісик, 11, є комунальною власністю.

Судом встановлено, що у 1992 році на виконання рішення Виконавчого комітету Полтавської міської ради Про проведення інвентаризації земель м. Полтави від 07.06.1991р. №282 між директором Полтавської міжрайонної оптової бази по торгівлі господарчими товарами А.Н. Пустоваловим, як землекористувачем, та представником Харківського відділення Українського державного інституту інженерно-геодезичних вишукувань і зйомок В.І. Боженко було укладено Прийомно - Здавальний Акт робіт по інвентаризації земель і юридичному оформленню меж землекористування Полтавської міжрайонної оптової бази по торгівлі господарчими товарами та управління за адресою: Червонофлотська, 19 у м. Полтава, зокрема, представнику землекористувача було передано на зберігання межові знаки, якими встановлено межу земельної ділянки площею 18 836, 93 кв.м. (т. 3, а.с.271, 272), в т.ч. земельної ділянки площею 16 745,66 м.кв. міжрайбази (7 064 кв.м. - склади, 8505,66 кв.м. - проїзди, 1101,00 кв.м. - хозяйственная площадка, 75,00 кв.м. - железнодорожное полотно) та земельної ділянки площею 2091, 27 кв.м. управління (638 кв.м. - адміністративні будівлі, 101 кв.м. - господарські споруди, 20 кв.м. - туалети, 1002, 27 квм. - проїзди, 282,0 кв.м. - дерева декоративні, 48,0 кв.м. - квітники, газони, що підтверджується виготовленої Харківським відділенням Українського державного інституту інженерно-геодезичних вишукувань і зйомок у 1992 відповідної документації по інвентаризації земельної ділянки - Справи про встановлення розміщення меж землекористування і підготовки видачі державного акту на право користування (володіння) землею Полтавської міжрайонної оптової бази по торгівлі господарчими товарами по вул. Червонофлотська, 19 (т. 1, а.с.53-68, т. 3, а.с. 257-274).

Рішенням Виконавчого комітету Полтавської міської ради Про закріплення земельних ділянок від 27.10.1993р. №378, прийнятого на виконання Постанови Верховної Ради України "Про земельну реформу" від 18.12.90 р., розглянувши матеріали інвентаризації земель, що використовуються підприємствами, організаціями та враховуючи пропозиції постійно-діючої комісії по погодженню матеріалів інвентаризації земель м. Полтави, закріплено за Полтавською міжрайонною оптовою базою по торгівлі господарчими товарами земельну ділянку площею 1,67 га по вул. Червонофлотська, 19 у постійне користування (т. 3, а.с.250-252).

Судом встановлено, що Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами (код ЄДРПОУ 05303834) володіла будівлями та спорудами, розташованими за адресою: м. Полтава, вул. Чернофлотська, 19, які знаходились на її балансі і передані Полтавською облспоживспілкою в постійне користування, що підтверджується довідкою Полтавської міжрайонної оптової бази по торгівлі господарчими товарами № 115 від 25.09.1995 р. (т. 3, а.с.248-249).

15.11.1999р. Полтавській міжрайонній оптовій базі по торгівлі господарчими товарами на підставі Рішенням Виконавчого комітету Полтавської міської ради Про закріплення земельних ділянок від 27.10.1993р. №378 було видано Державний акт на право постійного користування землею ІІ-ПЛ №000132 щодо земельної ділянки площею 1,67 га по вул. Червонофлотська, 19. Акт було зареєстровано в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №88 (т. 3, а.с.222-224).

Судом також встановлено, що пунктом 1 розпорядження Виконавчого комітету Полтавської міської ради народних депутатів Про державну реєстрацію підприємств та організацій від 04.10.1995р. №732р на підставі Закону України Про підприємництво , Положення про державну реєстрацію суб`єктів підприємницької діяльності, затвердженого рішенням ради засновників від 20.09.1995р. (протокол №5) Статуту Спільного підприємства Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами було зареєстровано та занесено до державного реєстру відомості про створення юридичної особи Спільне підприємство Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами (код ЄДРПОУ 05303834), (т. 3, а.с. 232-247).

Місцезнаходження Спільного підприємства Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами: м. Полтава, вул. вул. Червонофлотська, 19.

Пунктом 1 розпорядження Виконавчого комітету Полтавської міської ради Про надання нових адрес оптовій базі, клуб-конторі спільного підприємства Полтавської міжрайонної оптової бази по торгівлі господарчими товарами, ковбасному і рибному цехам Полтавського міського споживчого товариства Полтавської облспоживспілки по вул. Червонофлотській від 13.05.1999р. №338-р (т. 3, а.с. 229) оптовій базі Спільного підприємства Полтавською міжрайонною оптовою базою по торгівлі господарчими товарами Полтавської облспоживспілки надано адресу - вул. Червонофлотська, 11.

Таким чином, було змінено адресу і земельної ділянки, яка надавалась Полтавській міжрайонній оптовій базі по торгівлі господарчими товарами згідно Державного акту на право постійного користування землею ІІ-ПЛ №000132, в межах якої було розміщено оптову базу СП Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами (код ЄДРПОУ 05303834).

Судом також встановлено, що відповідно до Справи про встановлення розміщення меж землекористування і підготовки видачі державного акту на право користування (володіння) землею Полтавської міжрайонної оптової бази по торгівлі господарчими товарами по вул. Червонофлотська, 19, земельній ділянці було присвоєно кадастровий номер 5310136400:10:004:0068 (т. 3, а.с.258).

Згідно довідки КП Полтавський міський центр земельного кадастру за вих.№ 1053 від 31.01.2003 р. про присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці (т.3, а.с.228), виданої землекористувачу - СП Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами площа земельної ділянки з кадастровим номером 5310136400:10:004:0068 становить 16 746 кв.м., що відповідає даним по встановленню меж земельної ділянки площею 16 745, 66 кв.м. (т. 3, а.с.266,270,271).

29.05.2000 р. на підставі клопотання землекористувача СП Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами Полтавським міським управлінням земельних ресурсів видана довідка за № 28-13/48 про визначення грошової оцінки земельної ділянки площею 16 746 кв.м. (т.3, а.с.228).

Відповідно до листа СП Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами (код ЄДРПОУ 05303834) від 02.12.2004р. №94 (т. 3, а.с.221) до Виконавчого комітету Полтавської міської ради (вх. №02-27/1/9373 від 06.12.2004р.) підприємство просило переоформити право користування земельною ділянкою, що була надана згідно державного акту на постійне користування землею №ІІ-ПЛ №000132 від 15.11.2004р., площею 1,67 га, за адресою: м. Полтава вул. Червонофлотська, 11, без зміни меж та цільового призначення, та надати вказану земельну ділянку в оренду СП Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами .

Пунктом 4 рішення Виконавчого комітету Полтавської міської ради Про оформлення права користування земельними ділянками від 23.02.2005р. №29 (т.3, а.с.209-220) враховуючи клопотання землекористувача припинено Полтавській міжрайонній оптовій базі по торгівлі господарчими товарами право постійного користування земельною ділянкою пл. 1,67 га по вул. Червонофлотська, 19 та вирішено оформити в оренду строком на 1 рік СП "Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами" право користування земельною ділянко пл. 1,6746 га по вул. Червонофлотська, 11 (колишня адреса Червонофлотська, 19), для розміщення оптової бази.

Відповідно до пункту 1 розпорядження голови Полтавської обласної державної адміністрації Про перейменування топонімічних назв, демонтаж меморіальних дощок та зображень комуністичної символіки у місті Полтаві від 20.05.2016 № 207 (т. 3, а.с.85-91) перейменовано, залишивши попередню нумерацію за об`єктами нерухомого майна, вулицю Червонофлотська на вулицю Квітки Цісик (п. 103 додатку 1 розпорядження).

Враховуючи вищезазначене, суд дійшов висновку про сформованість земельної ділянки площею 16 746 кв.м. по вул. Червонофлотська, 19 та по вул. Червонофлотська, 11 (нова адреса: м. Полтава, вулиця Квітки Цісик, 11).

Судом також встановлено, що 23.10.2015р. та 28.12.2015 р. між Полтавською обласною спілкою споживчих товариств та Споживчим товариством КООПЗАГОТПРОМ-МКК були укладені договори купівлі-продажу, у відповідності до яких у власність Споживчого товариства КООПЗАГОТПРОМ-МКК перейшло 9/10 та 1/10 часток у праві власності на нежитлові будівлі та споруди загальною площею 8880,7 кв.м., які складаються в цілому з: Прохідної А-1 пл. 46,9 кв.м.; Складу Б-1 пл. 1788,3 кв.м.; Складу В-1 пл. 1481,4 кв.м.; Складу з навісом Г-1 пл. 1648,4 кв.м.; Складу Д-1 пл. 3912,9 кв.м.; Вбиральні Е-1 пл. 2,8 кв.м.; Огорожі №1; Хвіртки №2; Ворота №3; Огорожі №4; Огорожі №5; Воріт №6, які знаходяться за адресою: м. Полтава, вулиця Червонофлотська, будинок номер 11 (т. 3, а.с.123-129).

Право власності на будівлі у м. Полтава, вулиця Червонофлотська,11 за Полтавською обласною спілкою споживчих товариств визнано згідно постанови господарського суду Полтавської області від 12.04.2007 р. у справі №20/262 (т. 1, а.с.118-119).

14.12.2015р. СТ КООПЗАГОТПРОМ-МКК (код ЄДРПОУ 38534908) в особі голови споживчого товариства Москалька В.П. звернулося до Полтавського міського управління земельних ресурсів та земельного кадастру із запитом, у якому повідомлено про факт придбання приміщень та будівель за адресою: м. Полтава, вул. Червонофлотська, 11, наміри укласти договір оренди землі під цією нерухомістю, та відповідно просило надати інформацію про нормативно-грошову вартість 1 кв.м. землі за цією адресою (т. 3, а.с.140).

26.01.2016р. СТ КООПЗАГОТПРОМ-МКК в особі голови споживчого товариства Москалька В.П. звернулося до Полтавської міської ради з заявою, у якій повідомило про факт придбання нерухомості та просило надати дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за адресою: 36010, м. Полтава, вул. Червонофлотська, 11 для оформлення користування нею. Повідомлено, що ця ділянка за цільовим призначенням буде використовуватись для розміщення складських приміщень (т.3, а.с.122).

25.02.2016р. пунктом 40 Додатку №2 до рішення позачергової другої сесії Полтавської міської ради сьомого скликання Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою юридичним та фізичним особам у відповідності до п. 9 вказаного рішення Полтавської міської ради надано Споживчому товариству КООПЗАГОТПРОМ-МКК згоду на відновлення меж земельної ділянки по вул. Червонофлотська, 11 площею 1,6746 та надано дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), (т. 3, а.с.81-84, 111-112).

15.08.2017р. громадянин Москалько В.П. вже як голова Споживчого товариства Бахмут (код ЄДРПОУ 41368867) звернувся до Полтавської міської ради з заявою, у якій повідомив про факт набуття Споживчим товариством Бахмут права власності на нерухомість за адресою: АДРЕСА_1 (т. 3, а.с.113) та попросив надати СП Бахмут дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Повідомлено, що ця ділянка за цільовим призначенням буде використовуватись для розміщення складських приміщень.

Право власності за СП Бахмут на будівлі за вказаною адресою підтверджується актом приймання-передачі нерухомого майна, як вступного внеску від 08.06.2017 р., витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 13.06.2017 р. (т. 3, а.с.120-121).

30.08.2017р. громадянин ОСОБА_1 вже як голова СТ КООПЗАГОТПРОМ-МКК (Код ЄДРПОУ 38534908) звернувся до Полтавської міської ради з заявою, у якій повідомив про факт вибуття нерухомості з власності СТ КООПЗАГОТПРОМ-МКК у власність СТ Бахмут (Код ЄДРПОУ 41368867) за адресою: м. Полтава, вул. Квітки Цісик, 11 та попрохав вважати нечинним п. 40 додатку № 2 до рішення Полтавської міської ради Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою юридичним та фізичним особам від 25 лютого 2016 року (т. 3, а.с.109).

Пунктом 1 Додатку №2 до рішення тринадцятої сесії Полтавської міської ради сьомого скликання Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою юридичним та фізичним особам від 22 грудня 2017 року у відповідності до п. 2 вказаного рішення Полтавської міської ради надано Споживчому товариству Бахмут згоду на відновлення меж земельної ділянки по АДРЕСА_1 , площею 1,6746 га та надано дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), (т.3, а.с.96-97).

11.06.2018р. громадянин ОСОБА_1 вже як директор СТ Бахмут (Код ЄДРПОУ 41368867) звернувся до Полтавської міської ради з заявою, у якій повідомив Полтавську міську раду про факт вибуття нерухомості з власності СТ Бахмут та попрохав вважати нечинним п. 1 додатку № 2 до рішення тринадцятої сесії Полтавської міської ради сьомого скликання Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою юридичним та фізичним особам від 22 грудня 2017 року (т. 3, а.с.95).

11.06.2018 р. громадянин ОСОБА_1 звернувся до Полтавської міської ради з заявою, у якій повідомив про факт набуття ТОВ Миндаль права власності на нерухоме майно та попросив надати ТОВ Миндаль дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за адресою: АДРЕСА_2 для оформлення користування нею. Повідомлено, що ця ділянка за цільовим призначенням буде використовуватись для розміщення будівель промислового призначення (склади),(т. 3, а.с. 99).

Згідно акту прийняття-передачі нерухомого майна як вступного внеску від 26.03.3018 р. Директор СП Бахмут Москалько В.П. передав директору ТОВ Миндаль Москалько В.П. до статуного капіталу ТОВ Миндаль внесок у вигляді нерухомого майна загальною площею 8880, 70 кв.м.за адресою: 36010, м. Полтава, вул. Квітки Цісик, 11 (т. 3.а.с.98).

Право власності на нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_2 зареєстровано за ТОВ Миндаль 26.03.2018 р., що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 29.03.2018 р. (т.3, а.с.108).

Пунктом 2 Додатку до рішення шістнадцятої сесії Полтавської міської ради сьомого скликання Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою юридичним та фізичним особам від 20 липня 2018р. у відповідності до п. 10 вказаного рішення надано ТОВ Миндаль згоду на відновлення меж земельної ділянки по вул. Квітки Цісик, 11 площею 1,6746 та надано дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), з цільовим призначенням - землі житлової та громадської забудови (код КВЦПЗ - 03.10), (т.1, а.с.31).

Судом встановлено, що рішення Полтавської міської ради від 20 липня 2018р. відповідачем не виконано, технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), на якій знаходиться майно відповідача, не розроблена, оплата за фактичне користування земельною ділянкою по вул. Квітки Цісик, 11 в м. Полтава відповідачем не здійснюється.

Рішенням виконавчого комітету Полтавської міської ради від 22.07.2020 року № 215 (т. 1, а.с.40) затверджено акт, складений на засіданні комісії 21 липня 2020 року, з визначення та відшкодування збитків, заподіяних територіальній громаді, внаслідок порушення земельного законодавства за користування земельною ділянкою площею 16 746 кв. м. на вул. Квітки Цісик, 11, нанесених ТОВ МИНДАЛЬ територіальній громаді м. Полтави, у зв`язку з порушенням земельного законодавства за період з 26.03.2018 року по 20.07.2020 року в сумі 1 227 965,67 грн.

Безоплатне користування відповідачем земельною ділянкою, на якій знаходиться нерухоме майно відповідача, стало підставою для звернення позивача (власника земельної ділянки) з даним позовом до суду.

При ухваленні рішення суд виходить з наступного.

Статтею 2 Земельного кодексу України передбачено, що земельні відносини - це суспільні відносини щодо володіння, користування і розпорядження землею. Суб`єктами земельних відносин є громадяни, юридичні особи, органи місцевого самоврядування та органи державної влади.

Згідно статті 4 Земельного кодексу України завданням земельного законодавства є регулювання земельних відносин з метою забезпечення права на землю громадян, юридичних осіб, територіальних громад та держави, раціонального використання та охорони земель.

Статтею 206 Земельного кодексу України встановлено, що використання землі в Україні є платним. Об`єктом плати за землю є земельна ділянка. Плата за землю справляється відповідно до закону.

Плата за землю - обов`язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності (підпункт 14.1.147 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України).

Земельним податком є обов`язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів, а орендною платою за земельні ділянки державної і комунальної власності - обов`язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою (підпункти 14.1.72, 14.1.136 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України).

З наведеного вбачається, що чинним законодавством розмежовано поняття "земельний податок" і "орендна плата" за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Відповідач є власником об`єктів нерухомого майна за адресою: м. Полтава, вул. Квітки Цісик, 11, а саме: Прохідної А-1 пл. 46,9 кв.м.; Складу Б-1 пл. 1788,3 кв.м.; Складу В-1 пл. 1481,4 кв.м.; Складу з навісом Г-1 пл. 1648,4 кв.м.; Складу Д-1 пл. 3912,9 кв.м.; Вбиральні Е-1 пл. 2,8 кв.м.; Огорожі №1; Хвіртки №2; Ворота №3; Огорожі №4; Огорожі №5; Воріт №6, які були передані йому як вступний внесок СП Бахмут до статутного капіталу згідно акту прийняття-передачі нерухомого майна від 26.03.2018 р.

Визначення земельної ділянки наведено в частині 1 статті 79 Земельного кодексу України, відповідно до положень якої земельна ділянка - це частина земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, з визначеними щодо неї правами.

Відповідно до приписів частини 1, 3, 4 та 9 статті 79-1 Земельного кодексу України, формування земельної ділянки полягає у визначенні земельної ділянки як об`єкта цивільних прав. Формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру; сформовані земельні ділянки підлягають державній реєстрації у Державному земельному кадастрі; земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера; земельна ділянка може бути об`єктом цивільних прав виключно з моменту її формування (крім випадків суборенди, сервітуту щодо частин земельних ділянок) та державної реєстрації права власності на неї.

Листом (вх.№166/123-21 від 19.02.2021 р.) Міськрайонним управлінням у Полтавському районі ГУ Держгеокадастру у Полтавській області повідомлено, що земельна ділянка у м. Полтава, вул. Квітки Цісик, 11, загальною площею 1,6746 га, використовується для експлуатації та обслуговування нежитлових будівель та споруд - 03.10, документація із землеустрою на дану земельну ділянку не передавалася до Державного фонду документації із землеустрою, державна реєстрація земельної ділянки не проводилася (т. 3, а.с.79).

Як вже зазначалося, межі земельної ділянки комунальної власності по вул. Квітки Цісик, 11, у м. Полтава, площею 16 746 кв.м., на якій знаходиться нерухоме майно відповідача, були встановлені на підставі виготовленої Харківським відділенням Українського державного інституту інженерно-геодезичних вишукувань і зйомок у 1992 відповідної документації по інвентаризації земельної ділянки - Справи про встановлення розміщення меж землекористування і підготовки видачі державного акту на право користування (володіння) землею Полтавської міжрайонної оптової бази по торгівлі господарчими товарами по вул. Червонофлотська, 19 та Чернофлотська, 11 в м. Полтава (на даний час - вул. Квітки Цісик, 11).

Земельній ділянці площею 16746 кв.м. був присвоєний кадастровий номер 5310136400:10:004:0068., тобто, земельна ділянка вважається сформованою.

01.01.2013 набрав чинності Закону України Про Державний земельний кадастр , яким було запроваджено обов`язковість внесення до Державного земельного кадастру передбачених цим Законом відомостей про формування земельної ділянки та присвоєння їй кадастрового номера.

Згідно з частиною 2 розділу VII Прикінцеві та перехідні положення Закону України "Про Державний земельний кадастр" земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера.

Абзацом 4 п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України Про Державний земельний кадастр визначено, що у разі якщо кадастрові номери земельних ділянок були визначені (в тому числі на підставі технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку), але не присвоєні до 1 січня 2013 року, такі кадастрові номери вважаються присвоєними, а земельні ділянки - зареєстрованими у Державному земельному кадастрі.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про необґрунтованість доводів відповідача стосовно того, що спірна земельна ділянка площею 16 746 кв.м. по вул. Квітки Цісик, 11, у м. Полтава, кадастровий номер 5310136400:10:004:0068 не сформована та не може бути об`єктом цивільних прав у спірних правовідносинах.

Відповідач не є власником або постійним землекористувачем спірної земельної ділянки, а тому не є суб`єктом плати за землю у формі земельного податку, при цьому, єдино можливою формою здійснення плати за землю для нього як землекористувача є орендна плата (підпункт 14.1.72 пункту14.1 статті 14 ПК України).

Частина перша статті 93 Земельного кодексу України встановлює, що право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності. Землекористувачі також зобов`язані своєчасно сплачувати орендну плату (пункт "в" частини першої статті 96 Земельного кодексу України).

В силу статті 125 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації цього права.

Суд встановив, що відповідач є власником нерухомого майна, що підтверджується інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 03.06.2020 р.

Матеріали справи не містять доказів належного оформлення власником будівлі права користування земельною ділянкою, зокрема, виконання рішення Полтавської міської ради Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою юридичним та фізичним особам від 20 липня 2018р. та укладення відповідного договору оренди з Полтавською міською радою та державної реєстрації такого права.

Суд зазначає, що зі змісту глави 15, статей 120, 125 Земельного кодексу України та з урахуванням положень статті 1212 Цивільного кодексу України до моменту оформлення власником об`єкта нерухомого майна права на земельну ділянку, на якій розташований цей об`єкт, відносини з фактичного користування земельною ділянкою без оформленого права на цю ділянку (без укладеного договору оренди тощо) та недоотримання її власником доходів у вигляді орендної плати є за своїм змістом кондикційними. Аналогічний правовий висновок викладено в постановах Великої Палати Верховного Суду від 23.05.2018 у справі 629/4628/16-ц, від 20.11.2018 у справі № 922/3412/17, від 13.02.2019 у справі № 320/5877/17, постановах Верховного Суду від 14.01.2019 у справі № 912/1188/17, від 21.01.2019 у справі № 902/794/17, від 04.02.2019 у справі № 922/3409/17, від 12.03.2019 у справі 916/2948/17, від 09.04.2019 у справі № 922/652/18, а також у постановах Верховного Суду України від 30.11.2016 у справі № 922/1008/15, від 07.12.2016 у справі № 922/1009/15, від 12.04.2017 у справах №922/207/15 і № 922/5468/14.

Суд встановив, що плата за користування земельною ділянкою з дати набуття права власності на об`єкти нерухомості, які знаходяться на земельній ділянці площею 16746 кв.м. по вул. по вул. Квітки Цісик, 11, у м. Полтава відповідачем не здійснюється, що підтверджується інформацією ГУ ДПС у Полтавській області№ 24419/10/16-31-50-04-21 від 19.06.2020 р. (т. 1, а.с.33).

Виходячи з заявлених позивачем вимог про сплату коштів за використання земельної ділянки без правовстановлюючих документів (безпідставно збережених коштів у вигляді орендної плати), при вирішенні спору суд враховує наступне.

Відповідно до статті 3 Закону України "Про оренду землі" об`єктами оренди є земельні ділянки, що перебувають у власності громадян, юридичних осіб, комунальній або державній власності.

У разі надання земельної ділянки в оренду укладається договір оренди земельної ділянки, яким за положенням частини першої статті 21 Закону України "Про оренду землі" визначається орендна плата за землю як платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Відповідно до частини другої статті 152 Земельного Кодексу України власник земельної ділянки може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов`язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків. При цьому згідно з пунктом "д" частини першої статті 156 цього Кодексу власникам землі відшкодовуються збитки, заподіяні внаслідок неодержання доходів за час тимчасового невикористання земельної ділянки.

Предметом регулювання глави 83 ЦК України є відносини, що виникають у зв`язку з безпідставним отриманням чи збереженням майна і не врегульовані спеціальними інститутами цивільного права.

Відповідно до частин першої та другої статті 1212 ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала. Положення глави 83 ЦК України застосовуються незалежно від того, чи безпідставне набуття або збереження майна було результатом поведінки набувача майна, потерпілого, інших осіб чи наслідком події.

Кондикційні зобов`язання виникають за наявності одночасно таких умов: набуття чи збереження майна однією особою (набувачем) за рахунок іншої (потерпілого); набуття чи збереження майна відбулося за відсутності правової підстави або підстава, на якій майно набувалося, згодом відпала. У разі виникнення спору стосовно набуття майна або його збереження без достатніх правових підстав договірний характер спірних правовідносин унеможливлює застосування до них судом положень глави 83 ЦК України.

Частина перша статті 93 Земельного Кодексу України встановлює, що право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Предметом позову в даній справі є стягнення з власника нерухомого майна безпідставно збережених коштів у розмірі орендної плати на підставі статей 1212, 1214 ЦК України за фактичне користування без належних на те правових підстав земельною ділянкою, на якій це нерухоме майно розміщене.

Позивач в позові та представники позивача в судових засіданнях зазначали, що відповідач ухиляється від виконання рішення Полтавської міської ради Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою юридичним та фізичним особам від 20 липня 2018р., здійснює господарську діяльність, не сплачуючи при цьому коштів за користування земельною ділянкою, яка належить територіальній громаді, а тому, за відсутності договору оренди земельної ділянки, безпідставно зберіг кошти за рахунок позивача, які мав заплатити позивачу у разі укладення договору оренди та зобов`язаний повернути ці кошти на підставі статей 1212 - 1214 Цивільного кодексу України.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем проведено розрахунок суми безпідставно збережених коштів у вигляді орендної плати за користування відповідачем земельною ділянкою площею 16746 кв.м. по вул. Квітки Цісик, 11, у м. Полтава за період з 26.03.2018 р. по 20.07.2020 р. виходячи з мінімального розміру орендної плати відповідно до п. 288, 5 ст. 288 ПКУ - 3 відсотків нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Статтею 13 Закону України Про оцінку земель визначено, що нормативна грошова оцінка земельних ділянок проводиться у разі, зокрема, визначення розміру земельного податку; визначення розміру орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.

Статтею 12 Закону України Про оцінку земель визначено, що нормативно-методичне регулювання оцінки земель здійснюється у відповідних нормативно-правових актах, що встановлюють порядок проведення оцінки земель, організації і виконання землеоціночних робіт, склад і зміст технічної документації та звітів з експертної грошової оцінки земельних ділянок, вимоги до них, порядок їх виконання.

Нормативно-правові акти з проведення оцінки земель затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, нормативна грошова оцінка земель населених пунктів проводиться відповідно до Закону України «Про оцінку земель» , а також у спосіб визначений: Методикою нормативної грошової оцінки земель населених пунктів затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 23 березня 1995 р. № 213; Порядком нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, затвердженим Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 25.11.2016 № 489.

Пунктом 2 Методики нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 23 березня 1995 р. № 213 визначено, що інформаційною базою для нормативної грошової оцінки земель населених пунктів є: затверджені генеральні плани населених пунктів; плани зонування територій і детальні плани території; відомості Державного земельного кадастру, інвентаризації земель та державної статистичної звітності.

Пунктом 3 Порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, затвердженого Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 25.11.2016 № 489 (далі - Порядок № 489) визначено, що нормативна грошова оцінка всіх категорій земель та земельних ділянок населених пунктів (за винятком земель сільськогосподарського призначення та земельних ділянок водного фонду, що використовуються для риборозведення) визначається згідно з формулою 1.

Визначення нормативної грошової оцінки одного квадратного метра земельної ділянки населених пунктів:

В хНп

Цн = ------------- х Кф х Км,

Нк (1)

де

Цн - нормативна грошова оцінка квадратного метра земельної ділянки (у гривнях);

В - витрати на освоєння та облаштування території з розрахунку на квадратний метр (у гривнях);

Нп - норма прибутку (6%);

Нк - норма капіталізації (3%);

Кф - коефіцієнт, який характеризує функціональне використання земельної ділянки;

Км - коефіцієнт, який характеризує місце розташування земельної ділянки.

Пунктом 3 Порядку 489 визначено, що коефіцієнт, який характеризує місце розташування земельної ділянки (Км), обумовлюється трьома групами рентоутворювальних факторів регіонального, зонального та локального характеру і обчислюється за формулою:

Км = Км1 х Км2 х Ем3,

(2)

де

Км1 - регіональний коефіцієнт, який характеризує залежність рентного доходу від місцеположення населеного пункту у загальнодержавній, регіональній і місцевій системах виробництва і розселення;

Км2 - зональний коефіцієнт, який характеризує містобудівну цінність території в межах населеного пункту (економіко-планувальної зони);

Км3 - локальний коефіцієнт, який враховує місце розташування земельної ділянки в межах економіко-планувальної зони.

На виконання пункту 1 рішення Виконавчого комітету Полтавської міської ради Про нормативну грошову оцінку земель м. Полтави від 22.02.2006р. №56, яким вирішено виконати нормативну грошову оцінку земель міста Полтави станом на 01.01.2006р. та доручено міському управлінню земельних ресурсів та земельного кадастру виступити замовником зазначеної роботи (т.3, а.с.144), Державним проектним інститутом містобудування „Міськбудпроект" (м. Полтава) спільно з державним науково - дослідним інститутом автоматизованих систем в будівництві (ДНДІАСБ) Мінбуду України (м.Київ) було розроблено технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель міста Полтави з базовою вартістю 1 кв.м землі 157,00 грн. станом на 01.01.2006р. (т.3, а.с.149-198), яка затверджена пунктом 1 рішення позачергової тридцять п`ятої сесії Полтавської міської ради п`ятого скликання Про нормативну грошову оцінку земель м. Полтави від 30.12.2008р. (т. 3, а.с.145).

У відповідності до п. 1 рішення позачергової тридцять шостої сесії Полтавської міської ради п`ятого скликання Про внесення змін до рішення позачергової тридцять п`ятої сесії міської ради п`ятого скликання від 30.12.2008р. Про нормативну грошову оцінку земель м. Полтави від 29.01.2009р. Полтавська міська рада встановила, що при визначенні нормативної грошової оцінки для розрахунку податку на землю або орендної плати за землю локальні коефіцієнти не застосовуються (т. 3, а.с.148).

У відповідності до змісту Схеми розподілу економічно-планувальних зон вищезазначеної Технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Полтави (сторінка 85 Технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Полтави), відомостей Публічної кадастрової карти України щодо фактичного розташування земельної ділянки площею 16746 кв.м. за адресою: м. Полтава, вулиця Квітки Цісик, 11 (стара адреса: м. Полтава, вул. Червонофлотська, 19 та Червонофлотська, 11) КОАТУУ: 5310136400, зона: 10, квартал: 004, вказана земельна ділянка знаходиться в межах 26 економічно-планувальної зони м. Полтави та відповідно до Технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Полтави (сторінка 72 Технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Полтави) зональний коефіцієнт, який характеризує містобудівну цінність території в межах населеного пункту (економіко-планувальної зони) Км2 = 1,17.

Таким чином, відносно земельної ділянки площею 16746 кв.м. за адресою: м. Полтава, вулиця Квітки Цісик, 11 (стара адреса: м. Полтава, вул. Червонофлотська, 19 та Червонофлотська, 11) КОАТУУ: 5310136400, зона: 10, квартал: 004:

Км1 - регіональний коефіцієнт, який характеризує залежність рентного доходу від місцеположення населеного пункту у загальнодержавній, регіональній і місцевій системах виробництва і розселення становить 2,0 ;

Км2 - зональний коефіцієнт, який характеризує містобудівну цінність території в межах населеного пункту (економіко-планувальної зони) становить 1,17:

Км3 - локальний коефіцієнт, який враховує місце розташування земельної ділянки в межах економіко-планувальної зони становить 1,0.

Коефіцієнт, який характеризує місце розташування земельної ділянки (Км) у відповідності до п. 3 Порядку №489 становить:

Км = Кмі х Км3 х Км3 = 2,0 х 1,17 х 1,0 = 2,34

Пунктом 5 Порядку № 489 коефіцієнт, який характеризує функціональне використання земельної ділянки (Кф), встановлюється на підставі Класифікації видів цільового призначення земель, затвердженої наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 23 липня 2010 року № 548, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 01 листопада 2010 року за № 1011/18306 (додаток 1).

Згідно Додатку 1 Порядку № 489 для земельних ділянок з кодом КВЦПЗ 03.10 (Для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури (адміністративних будинків, офісних приміщень та інших будівель громадської забудови, які використовуються для здійснення підприємницької та іншої діяльності, пов`язаної з отриманням прибутку) коефіцієнт, який характеризує функціональне використання земельної ділянки (Кф) = 2,5.

Враховуючи викладене, у відповідності до п. 3 Порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, затвердженого Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 25.11.2016 № 489 нормативна грошова оцінка одного квадратного метра земельної ділянки, площею 16746 кв.м. за адресою: м. Полтава, вулиця Квітки Цісик, 11 (стара адреса: м. Полтава, вул. Червонофлотська, 19 та Червонофлотська, 11), станом на 01.01.2006р. становить 459,23 грн.:

В х Нп 39,25 х 0,06

Цн = -------------- х Кф х Км = --------------- х 2,5 х 2,34 = 459,23 грн.

Нк 0,03

Судом перевірено розрахунок нормативної грошової оцінки одного квадратного метра земельної ділянки, площею 16746 кв.м. за адресою: м. Полтава, вулиця Квітки Цісик, 11, правильність застосування позивачем та третьою особою коефіцієнтів відповідно до Порядку № 489 з урахуванням даних технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Полтави станом на 01.01.2006р. та встановлено, що розрахунок здійснено вірно (більш детальний розрахунок надано в поясненні третьої особи щодо позову, т. 3, а.с.70-74).

Враховуючи те, що згідно технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Полтави базова вартість 1 кв.м землі становить 157,00 грн. станом на 01.01.2006р., з урахуванням ст. 289 ПКУ, коефіцієнтів індексації нормативної грошової оцінки К(і) за результатом множення індексів інфляції за 2007 - 2020роки: К(і)=1,028 х 1,152 х 1,059 х 1,0 х 1,0 х 1,0 х 1,0 х 1,249 х 1,433 х 1,06 х 1,0 х 1,0х 1,0 х 1,0 = 2,3793, нормативно грошова оцінка одного квадратного метра земельної ділянки, площею 16 746 кв.м. за адресою: м. Полтава, вулиця Квітки Цісик, 11 (стара адреса: м. Полтава, вул. Червонофлотська, 19 та Червонофлотська, 11) станом на 01.01.2018р., 01.01.2019, 01.01.2020р. має однаковий розмір та становить 1 092,63 грн. (459,225 x 2,3793 = 1 092,63 грн.), що підтверджено листом Міськрайонного управління Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області №166/123-21 від 19.02.2021р. (т. 3, а.с.79), а також довідками Полтавського міського управління земельних ресурсів та земельного кадастру: №01-04-03-02/б/н від 09.07.2020р. для розрахунку плати за землю, починаючи з 01.01.2018р.; №01-04-03-02/б/н від 09.07.2020р. для розрахунку плати за землю, починаючи з 01.01.2019р.; №01-04-03-02/б/н від 09.07.2020р. для розрахунку плати за землю, починаючи з 01.01.2020р. (т. 1, а.с.42-44).

Враховуючи площу земельної ділянки, за адресою: м. Полтава, вулиця Квітки Цісик, 11, - 16746 кв.м., нормативна грошова оцінка земельної ділянки дорівнює 18297181,98 грн.: 1092,63 х 16746.

Правильність розрахунку нормативної грошової оцінки спірної земельної ділянки не спростована відповідачем, в т.ч. не спростовано інформацію Міськрайонного управління Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, зазначену в листі №166/123-21 від 19.02.2021р. (т. 3, а.с.79) про те, що земельна ділянка загальною площі 16746 кв.м. за адресою: м. Полтава, вулиця Квітки Цісик, 11, яка використовується для експлуатації та обслуговування нежитлових будівель та споруд - 03.10, розташована в 26 економіко-планувальній зоні, де вартість одного квадратного метра вищевказаних земель становить 1092, 63 грн. із врахуванням коефіцієнта індексації за 2020 рік та без визначення локальних коефіцієнтів.

Відповідно до ст. 1212 ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

Зважаючи на те, що відповідач, як фактичний користувач земельної ділянки, що без достатньої правової підстави за рахунок власника цієї ділянки зберіг у себе кошти, які мав заплатити за користування нею у вигляді орендної плати, зобов`язаний повернути ці кошти власнику земельної ділянки на підставі частини 1 статті 1212 Цивільного кодексу України (аналогічна правова позиція викладена у постанові Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 08.01.2019 у справі № 916/2927/17).

Згідно розрахунку позивача (т. 1, а.с. 41), сума безпідставно збережених коштів за період з 26.03.2018 р. по 20.07.2020 р. становить 1 227 965, 67 грн.

Отже, вимога позивача про стягнення з відповідача безпідставно збережених коштів у розмірі орендної плати за фактичне користування земельною ділянкою площею 16 746 кв.м. за адресою: м. Полтава, вул. Квітки Цісик, 11 в сумі 1 227 965, 67 грн. обгрунтована та підлягає задоволенню.

Суд вважає безпідставним посилання відповідача на те, що в його користуванні не пепребуває залізничне полотно та хозяйственная площадка , які зазначені в Експлікації земельної ділянки території Полтавської міжрайонної оптової бази по торгівлі господарчими товарами (сторінка 14 Справи про встановлення розміщення меж землекористування і підготовки видачі державного акту на право користування (володіння) землею Полтавської міжрайонної оптової бази по торгівлі господарчими товарами по вул. Червонофлотська, 19), (т.1, а.с. 67), оскільки залізничне полотно та хозяйственная площадка знаходились на земельній ділянці під час її формування, в її межах, визначених при підготовці видачі державного акту на право користування (володіння) землею Полтавської міжрайонної оптової бази по торгівлі господарчими товарами і до будівель не відносились.

Безпідставним є також і посилання відповідача на те, що відповідно до вищезазначеної Експлікації СП Полтавська міжрайонна оптова база володіло нерухомістю загальною площею 7064кв.м., а позивачем надано докази, що відповідач володіє нерухомістю площею 8880,7 кв.м., оскільки у Есплікації зазначена площа землі - 7064кв.м., яка знаходиться під будівлями. З наданого відповідачем технічного паспорта на будівлі за адресою: вул. Квітки Цісик, 11 (вул. Чернофлотська, 11) у м. Полтава (т. 4, а.с.14-27) вбачається, що площа цих будівель складається, в тому числі, і з підвальних приміщень, які знаходяться під землею, а тому підстави для спростування факту користування відповідачем сформованою земельною ділянкою площею 16 746 кв.м. відсутні.

Щодо залізної дороги , про яку зазначає відповідач і яка відповідно до відповіді Південної залізниці Регіональної філії АТ Українська залізниця від 13.04.2021 р. за №НЮ-04-11/158 є власністю Залізниці (т. 3, а.с.24), суд зазначає, що ця залізна дорога знаходиться поза межами сформованої земельної ділянки площею 16 746 кв.м. за адресою: м. Полтава, вул. Квітки Цісик, 11, оскільки згідно Акту №2 про встановлення розміщення меж земельної ділянки в натурі (сторінка 6 Справи про встановлення розміщення меж землекористування і підготовки видачі державного акту на право користування (володіння) землею Полтавської міжрайонної оптової бази по торгівлі господарчими товарами по вул. Червонофлотська, 19) межі земельної ділянки проходять по бетонному забору та по цегляній стіні складу (т.1, а.с.59). Про те, що "залізна дорога", про яку зазначає відповідач, розташована за межами спірної земельної ділянки, свідчить також і доказ (т. 3, а.с.44,45), доданий до матеріалів справи (копія генерального плану Полтавської міжрайонної оптової бази по торгівлі господарчими товарами по вул. Червонофлотська, 19 у м. Полтава, наданого до матеріалів господарської справи № 20/262 (т. 3, а.с.41-45, 48-52).

Безпідставним є також і посилання відповідача на п. 4 ч. 1 ст. 297 ПКУ, оскільки ТОВ Миндаль не є власником або постійним землекористувачем спірної земельної ділянки, а тому не є суб`єктом плати за землю у формі земельного податку, при цьому, єдино можливою формою здійснення плати за землю для нього як землекористувача є орендна плата (підпункт 14.1.72 пункту 14.1 статті 14 ПК України).

Щодо посилання відповідача на те, що акт, складений на засіданні комісії 21 липня 2020 року з визначення та відшкодування збитків, затверджений Рішенням виконавчого комітету Полтавської міської ради від 22.07.2020 року № 215 не має обов`язкової і наперед визначеної зобов`язуючої сили ані для відповідача ані для суду, суд зазначає наступне.

Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення.

Зі змісту позовної заяви у даній справі вбачається, що позивач в обґрунтування підстав позову посилається на обставини користування відповідачем спірною земельною ділянкою без належного оформлення права землекористування.

При цьому у позовній заяві позивач просить стягнути з відповідача 1227965, 67 грн. саме як безпідставно збережені кошти та посилається на норми статей 1212 - 1214 ЦК України, які регулюють кондикційні, а не деліктні правовідносини.

Відповідно до правової позиції, викладеної у постанові Великої палати Верховного Суду від 20.11.2018 у справі № 922/3412/17 (пункт 65), до моменту оформлення власником об`єкта нерухомого майна права оренди земельної ділянки, на якій розташований цей об`єкт, відносини з фактичного користування земельною ділянкою без укладеного договору оренди та недоотримання її власником доходів у вигляді орендної плати є за своїм змістом кондикційними. Фактичний користувач земельної ділянки, який без достатньої правової підстави за рахунок власника цієї ділянки зберіг у себе кошти, які мав сплатити за користування нею, зобов`язаний повернути ці кошти власнику земельної ділянки на підставі частини першої статті 1212 Цивільного кодексу України.

За змістом приписів ст.ст. 152, 156 Земельного Кодексу України та ч. 2 ст. 22 та ст. 1166 Цивільного Кодексу України відшкодування шкоди (збитків) є заходом відповідальності, зокрема, за завдану шкоду майну чи порушення прав власника земельної ділянки. Обов`язок набувача повернути потерпілому безпідставно набуте (збережене) майно чи відшкодувати його вартість не є заходом відповідальності, оскільки набувач зобов`язується повернути тільки майно, яке безпідставно набув (зберіг), або вартість цього майна. Така правова позиція викладена в постанові Верховного суду від 13.02.2019 у справі №320/5877/17.

Отже, як предмет позову, так і його підстави свідчать про його кондикційний характер, тоді як складання комісією позивача акту з визначення та відшкодування збитків, заподіяних територіальній громаді внаслідок порушення земельного законодавства від 21.07.2020р., свідчить лише про використання позивачем методики визначення збитків для визначення суми безпідставного збагачення, яка носить суто технічний характер та не впливає на предмет та підстави позову.

Щодо інших заперечень позивача проти позовних вимог, суд зазначає, що у Постанові від 09.11.2021 р. у справі № 905/1680/20 Велика палата Верховного Суду відступила від висновку Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду, викладеного в постанові від 29 травня 2020 року у справі № 922/2843/19 про те, що при стягненні безпідставно збережених коштів у розмірі орнедної плати нарахування мають здійснюватись виключно на підставі витягу з технічної документації з нормативно грошової оцінки земель.

В постанові від 03.08.2020 р. у справі № 826/13307/18 Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду зазначив, що обов`язок зі сплати земельного податку пов`язується для особи саме із виникненням права власності або користування земельною ділянкою, а не із обставинами присвоєння такій земельній ділянці кадастрового номеру.

Згідно ст. 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Статтею 76 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Відповідно до ст. 77 Господарського процесуального кодексу України, обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 123, 129, 210, 232, 233, 236, 238, 240, 241 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Миндаль", вул. Квітки Цісик, 11, м. Полтава, 36039. код ЄДРПОУ 42004809 на користь Полтавської міської ради, вул. Соборності, 36, м. Полтава. 36000, код ЄДРПОУ 24388285 - 1 227 965,67 грн. - безпідставно збережені кошти орендної плати за фактичне користування земельною ділянкою за адресою: м. Полтава, вул. Квітки Цісик, 11, площею 16 746 кв.м., 18 419,49 грн. - витрати по сплаті судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Згідно ч.1,ч.2 ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Згідно ст. 257 ГПК України, апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Повне рішення складено 14.02.2022 р.

Суддя Солодюк О.В.

Дата ухвалення рішення02.02.2022
Оприлюднено17.02.2022
Номер документу103280814
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1 227 965,67 грн

Судовий реєстр по справі —917/11/21

Ухвала від 31.03.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тарасова Ірина Валеріївна

Ухвала від 26.01.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тарасова Ірина Валеріївна

Постанова від 13.12.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 12.12.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 17.11.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Постанова від 13.10.2022

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тарасова Ірина Валеріївна

Ухвала від 12.10.2022

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тарасова Ірина Валеріївна

Ухвала від 28.08.2022

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тарасова Ірина Валеріївна

Ухвала від 09.08.2022

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тарасова Ірина Валеріївна

Рішення від 02.02.2022

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні