Ухвала
від 17.02.2022 по справі 501/3739/20
ІЛЛІЧІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний № 501/3739/20

Провадження № 2/501/548/21

УХВАЛА

17 лютого 2022 року м. Чорноморськ

Іллічівський міський суд Одеської області, суддя - Тюмін Ю.О.

Секретар судового засідання Тімченко А.П.

Позивач: ОСОБА_1

Відповідачі:

- ОСОБА_2

- Чорноморська міська рада Одеської області,

Третя особа - ОСОБА_3 .

Позовні вимоги:

- визнати протиправним та скасувати рішення Іллічівської міської ради № 555/86-ІV від 21.11.2014 р. про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки кадастровий номер 5110800000:03:001:0320 у власність для індивідуального дачного будівництва за адресою: АДРЕСА_1 та передачу зазначеної земельної ділянки у власність ОСОБА_2 ;

- визнати недійсним та скасувати свідоцтво про право власності № НОМЕР_1 від 15.12.2014 р. на земельну ділянку за адресою: АДРЕСА_1 .

Суть питання, що вирішується ухвалою

Представник позивача звернулася до суду із клопотанням про призначення по справі земельно-технічної експертизи, на вирішення якої поставити питання:

- Чи є порушення меж (або накладання) земельної ділянки, кадастровий номер 5110800000:03:001:0320, яка належить на праві власності ОСОБА_2 , та земельної ділянки, яка знаходиться в користуванні ОСОБА_1 , відповідно до право встановлювальних документів та документації із землеустрою на ці земельні ділянки, даних, які містяться в Державному земельному кадастрі? Якщо так, то визначити графічно площу та конфігурацію порушення меж (або накладання) земельних ділянок.

Представник відповідача ОСОБА_2 подав клопотання про постановку додаткового запитання експерту:

- Чи відповідають фактичні межі земельної ділянки кадастровий номер 5110800000:03:001:0320, яка належить на праві власності ОСОБА_2 , технічній документації на вказану земельну ділянку?

Стислий виклад позиції сторін.

Представник позивача в судовому засіданні підтримала клопотання про призначення експертизи, заперечувала проти постановки додаткового запитання, посилаючись на його невідповідність предмету доказування та на витрати, які понесе позивач на оплату експертизи.

Мотиви, з яких суд дійшов висновків, і закон, яким суд керувався

Ч. 1 ст. 103 ЦПК України передбачає, що суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумнів щодо їх правильності.

Враховуючи, що для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, то суд дійшов висновку, що клопотання представника позивача про призначення судової експертизи підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

З метою повного і всебічного розгляду справи та забезпечення можливості доведення відповідачем обставин, які мають значення до справи, на вирішення експертизи має бути поставлене також і питання, запропоноване відповідачем.

Судом ухвалою про відкриття провадження у справі була витребувана копія технічної документації на земельну ділянку у міськрайонного управління в Овідіопольському районі та м. Чорноморську Держгеокадастру в Одеській області, однак зазначена документація не була надана суду.

Враховуючи поставлені питання, зазначена технічна документація необхідна для проведення експертизи, у зв`язку з чим необхідно повторно направити копію ухвали про витребування документів, а після отримання відповіді направити справу на проведення експертизи.

Оплату на проведення експертизи необхідно покласти на сторону, яка звернулася з клопотанням.

Керуючись ст.ст. 103, 259-260 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Задовольнити клопотання про призначення по судової експертизи.

Призначити земельно-технічну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

- Чи є порушення меж (або накладання) земельної ділянки, кадастровий номер 5110800000:03:001:0320, яка належить на праві власності ОСОБА_2 , та земельної ділянки, яка знаходиться в користуванні ОСОБА_1 , відповідно до право встановлювальних документів та документації із землеустрою на ці земельні ділянки, даних, які містяться в Державному земельному кадастрі? Якщо так, то визначити графічно площу та конфігурацію порушення меж (або накладання) земельних ділянок;

- Чи відповідають фактичні межі земельної ділянки кадастровий номер 5110800000:03:001:0320, яка належить на праві власності ОСОБА_2 , технічній документації на вказану земельну ділянку?

Проведення експертизи доручити Одеському науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (65026, м. Одеса, вул. Рішельєвська 8.).

Повторно направити ухвалу про витребування доказів до міськрайонного управління в Овідіопольському районі та м. Чорноморську Держгеокадастру в Одеській області (Одеська область, м.Чорноморськ, проспект Миру, буд.33).

Попередити експерта про кримінальну відповідальність, передбачену ст.ст. 384, 385 КК України.

Роз`яснити сторонам, що у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Витрати по проведенню експертизи покласти на позивача - ОСОБА_1 .

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Ю.О. Тюмін

СудІллічівський міський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення17.02.2022
Оприлюднено18.02.2022
Номер документу103340822
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —501/3739/20

Ухвала від 26.12.2022

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тюмін Ю. О.

Ухвала від 30.08.2022

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тюмін Ю. О.

Ухвала від 25.05.2022

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тюмін Ю. О.

Ухвала від 17.02.2022

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тюмін Ю. О.

Ухвала від 06.11.2020

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тюмін Ю. О.

Ухвала від 06.11.2020

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тюмін Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні