Ухвала
від 27.01.2022 по справі 2-683/11
АПОСТОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-683/11

6/171/2/22

У х в а л а

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"27" січня 2022 р. м. Апостолове

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого - судді Хоруженко Н.В. за участю секретаря - Харченко О.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Апостолове справу за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Сіті Фінанс в особі представника заявника Скрипка Анастасії Олександрівни до ПАТ Комерційний Банк Надра , боржник ОСОБА_1 про заміну сторони у виконавчих листах,-

ВСТАНОВИВ:

10.08.2021 року на адресу суду надійшла заява ТОВ ФК Сіті Фінанс про заміну сторони у виконавчих листах. В обґрунтування заяви зазначає, що 09.09.2011 року рішенням Апостолівського районного суду Дніпропетровської області по справі №2-683/11 стягнуто з боржника на користь стягувача заборгованість за кредитним договором у розмірі 19276,60 грн. та витрати по сплаті судового збору в розмірі 192,77 грн. В автоматизованій системі виконавчих проваджень відсутня інформація про примусове виконання рішення суду. У зв`язку з чим виникла необхідність заміни сторони стягувача у виконавчих листах. Станом на поточну дату заборгованість за кредитним договором не погашена. 06.05.2020 року між банком та ТОВ ФК Сіті Фінанс було укладено Договір GL6N714301 про відступлення прав вимоги. За умовами Договору відступлення Банк, за результатами відкритих торгів (аукціону) з продажу майнових прав, оформлених протоколом електронного аукціону, передав, а Новий кредитор прийняв у власність право вимоги за Кредитним договором. З урахуванням викладених обставин, виникла необхідність заміни сторони виконавчого провадження. Тому, заявник просить замінити сторону стягувача у виконавчому листі по справі № 2-68311 щодо стягнення з боржника ОСОБА_1 , на користь ПАТ КБ Надра заборгованості за кредитним договором в розмірі 19276,60 грн. та замість стягувача: ПАТ КБ Надра , вказати стягувача: ТОВ ФК Сіті Фінанс .

Представник заявника - ТОВ ФК Сіті Фінанс в судове засідання не з`явився, згідно заяви просить розглянути справу за його відсутності.

Інші учасники справи в судове засідання не з`явилися, про день та час розгляду заяви повідомлені належним чином.

Відповідно до ч. 3 ст. 442 ЦПК України, неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну стягувача.

Дослідивши матеріали справи, вивчивши надані матеріали, суд приходить до висновку, що вказана заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.11 Закону Про виконавче провадження у разі вибуття однієї з сторін заінтересована сторона має право звернутися до суду із заявою про заміну сторони правонаступником.

Згідно ч.ч.1,5 ст.442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Згідно ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

За загальним правилом, суть правонаступництва полягає в переході прав та обов`язків, що особисто не пов`язані з особою, яка вибуває з правовідносин, до іншої особи, яка вступає у спірні правовідносини.

Підставою для заміни сторони на правонаступника, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони у правовідносинах і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Згідно зі ст. 514 ЦК України, до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором.

Статтею 510 ЦК України передбачено, що сторонами у зобов`язанні є боржник і кредитор. У зобов`язанні на стороні боржника або кредитора можуть бути одна або одночасно кілька осіб. Якщо кожна із сторін у зобов`язанні має одночасно і права, і обов`язки, вона вважається боржником у тому, що вона зобов`язана вчинити на користь другої сторони, і одночасно кредитором у тому, що вона має право вимагати від неї.

Відповідно до ст. 512 ЦК України передбачено, що однією з підстав заміни кредитора у зобов`язанні іншою особою є передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника (ст. 516 ЦК України).

Згідно ст. 514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому статтею 272 цього Кодексу. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

З матеріалів справи встановлено, що 09.09.2011 року рішенням Апостолівського районного суду Дніпропетровської області по справі №2-683/11 стягнуто з ОСОБА_1 на користь ПАТ КБ Надра заборгованість в сумі 19276,60 грн. та витрати по сплаті судового збору в розмірі 192,77 грн.

06.05.2020 року між ПАТ КБ Надра та ТОВ ФК Сіті Фінанс було укладено Договір GL6N714301 про відступлення прав вимоги, за умовами довору відступлення банк, за результатами відкритих торгів (аукціону) з продажу майнових прав, оформлених протоколом електронного аукціону, передав, а новий кредитор прийняв у власність право вимоги за кредитним договором.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що сторона виконавчого провадження ПАТ КБ Надра вибула, правонаступником ПАТ КБ Надра є ТОВ ФК Сіті Фінанс , тому суд вважає за необхідне замінити вибулу сторону на її правонаступника - ТОВ ФК Сіті Фінанс .

Керуючись ст. ст. 259, 260, 442 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Сіті Фінанс в особі представника заявника Скрипка Анастасії Олександрівни до ПАТ Комерційний Банк Надра , боржник ОСОБА_1 про заміну сторони у виконавчих листах - задовольнити.

Замінити сторону стягувача у виконавчому листі по справі № 2-68311 щодо стягнення з боржника ОСОБА_1 , на користь ПАТ ПАТ Комерційний Банк Надра заборгованості за кредитним договором в розмірі 19276,60 грн. та замість стягувача: ПАТ Комерційний Банк Надра , вказати стягувача: Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Сіті Фінанс (ЄДРПОУ 39508708), р/р № НОМЕР_1 в АТ "Райффайзен Банк" у м.Києві (МФО 380805).

На ухвалу може бути подана апеляція в Апеляційний суд Дніпропетровської області через Апостолівський районний суд протягом 15 днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 15 днів з дня вручення йому відповідної ухвали.

Суддя Н. В. Хоруженко

Дата ухвалення рішення27.01.2022
Оприлюднено22.02.2022
Номер документу103432828
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну сторони у виконавчих листах

Судовий реєстр по справі —2-683/11

Ухвала від 02.02.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Баєва О. І.

Ухвала від 07.12.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Русинчук Микола Миколайович

Ухвала від 23.06.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Русинчук Микола Миколайович

Ухвала від 08.06.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Русинчук Микола Миколайович

Ухвала від 02.05.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Постанова від 21.02.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Постанова від 21.02.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 27.01.2022

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Хоруженко Н. В.

Ухвала від 17.02.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 28.01.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні