Рішення
від 21.02.2022 по справі 925/743/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 лютого 2022 року м. Черкаси справа № 925/743/18(925/1290/21)

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Боровика С.С., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справу за позовом

комунального підприємства «Черкасиводоканал» Черкаської міської ради

до приватного підприємства Готельно-ресторанний комплекс «Апельсин»

про стягнення 34 728,26 грн.,

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство «Черкасиводоканал» Черкаської міської ради звернулось до Господарського суду Черкаської області із позовною заявою до приватного підприємства Готельно-ресторанний комплекс «Апельсин» про стягнення 34 728,26 грн. заборгованості.

Також позивач просить суд стягнути з відповідача на його користь 2 270,00 грн. витрат зі сплати судового збору за подання позову.

Обґрунтовуючи позов позивач стверджує про неналежне виконання відповідачем зобов`язань за укладеним між сторонами договором на водопостачання №33 та водовідведення №33-1 від 01.03.2019.

Ухвалою від 07.10.2021 Господарський суд Черкаської області прийняв позовну заяву до розгляду, відкрив провадження у справі, вирішив проводити її розгляд в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами і встановив учасникам справи строки для подання заяв по суті справи.

Ухвалу суду від 07.10.2021 суд надіслав позивачу і відповідачу за вказаними позивачем у позові адресами їх місцезнаходження рекомендованими листами з повідомленням про вручення.

Відповідачу ухвалу суду про відкриття провадження у справі вручено не було. Рекомендований лист був повернутий до господарського суду з відміткою організації поштового зв`язку: за закінченням терміну зберігання .

Відповідач заперечення проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження та відзиву на позовну заяву не подав.

Інші заяви і клопотання сторін до господарського суду не надходили.

Дослідивши наявні у справі письмові докази, з`ясувавши обставини справи, судом встановлено наступне.

Між КП Черкасиводоканал та ТОВ ГРК Апельсин 01.03.2019 укладено договір №33 на водопостачання та №33-1 на водовідведення. Пунктами 13, 16 цих договорів передбачено, що ці договори укладаються з 01.03.2019 по 01.03.2020 і вважаються щорічно продовженими, якщо за місяць до закінчення терміну дії не надійде заявка однієї із сторін про розірвання договору чи його перегляд. Відносини сторін до укладення нового договору регулюються даним Договором.

За умовами п.2 цих договорів позивач бере на себе забезпечення Абонента водою питної якості згідно з ДСанПІН 2.2.4-171-10 Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною та забезпечує Абонента послугою з водовідведення.

Пунктом 10 договору №33-1 передбачено, що за перевищення допустимих величин показників забруднюючих речовин у стічних водах абонента, що скидаються ним у комунальну каналізацію, абонент сплачує Водоканалу плату за скид понаднормативних забруднень згідно з Правил приймання стічний вод у каналізаційну мережу міста Черкаси затверджених рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради №480 від 24.04.2019 року.

Згідно з п. 6.9 Правил з метою контролю якості стічних вод споживачів КП Черкасиводоканал здійснює відбір контрольних проб. Виявлені в цих пробах перевищення ДК забруднюючих речовин у стічних водах є достатньою підставою для нарахування плати за скид понаднормативних забруднень.

Відбір контрольних разових проб стічних вод споживачів здійснюється в присутності представника споживача та фіксується у Акті відбору проб, який підписують як представник КП Черкасиводоканал , так і представник споживача.

Згідно п. 6.10 Правил Водоканал має право: здійснювати відбір проб стічної води споживача в будь - який час доби без попереднього повідомлення споживача.

З метою контролю якості та властивостей стічних вод споживача 12 листопада 2020 року працівниками лабораторії Водоканалу в присутності уповноваженої особи відповідача директора Зозулі Ігоря Івановича з контрольного колодязя відповідача здійснено відбір контрольної проби стічної води, про що складений Акт №856, підписаний уповноваженими представниками сторін без зауважень.

Лабораторією КП Черкасиводоканал проведено аналіз проби стічної води споживача відібраної 12.11.2020, виявлено перевищення ДК забруднюючих речовин, а саме: Іонію та фосфати, складено протокол №71 від 30.11.20 року та нарахована плата у сумі 4 416,16 грн.

Телефонограмою від 16.11.2020 повідомлено споживача про наявність в стічних водах перевищення ГДК. Вказану телефонограму прийняв директор Зозуля І.І.

На адресу Відповідача направлено рахунок на оплату №63566 від 30.11.20, протокол №71 від 30.11.20 та Акт №856 від 12.11.20, вказані документи отримані повноважним представником Відповідача Ткаченко Л.І.

21 вересня 2020 року працівниками лабораторії КП Черкасиводоканал в присутності уповноваженої особи Відповідача Зозулі І.І. з контрольного колодязя здійснено разовик відбір контрольної проби стічної води, про що складено Акт №696, підписаний повноважними представниками сторін без зауважень.

Лабораторією підприємства проведено аналіз стічної води відібраної з контрольного колодязя відповідача, виявлено перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин у стічних водах.

23.09.2020 Позивач повідомив Відповідача про те, що у пробах стічних вод Відповідача виявлені перевищення ГДК забруднюючих речовин, а саме: ХСКЕ, Іони амонію, фосфати. Вказану телефонограму прийняв уповноважений представник Зозуля І.І.

За результатом хімічного аналізу проби стічної води відібраної 21.09.20 з контрольного колодязя відповідача складено протокол №58 від 30.09.20 та нарахована плата за скид понаднормативних забруднюючих речовин у міську каналізаційну мережу м.Черкаси у сумі 30 312,10 грн. На адресу відповідача направлено рахунок на оплату №50267 від 30.09.20, акт №696 від 21.09.20 та протокол №58 від 30.09.20. Вказані документи отримав представник відповідача Зозуля І.І.

З метою досудового врегулювання спору на адресу відповідача 05.08.2021 направлена претензія №3863/12, яка отримана відповідачем згідно поштового повідомлення про вручення 08.09.2021 представником за довіреністю.

Вказана претензія залишена без відповіді, кошти на рахунок підприємства не надходили, що стало підставою для звернення до суду.

Загальні умови виконання господарських зобов`язань визначені статтею 193 Господарського кодексу України, згідно з якою суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Зазначена стаття узгоджується з приписами статті 526 Цивільного кодексу України, якою встановлено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За змістом статей 599 та 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання, яке припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Згідно статті 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України зобов`язання є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони ( кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

За приписами ст. 173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов`язання,що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником ( учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, у силу якого один суб`єкт ( зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язана вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо) або утриматися від певних дій,а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до ч.1 ст. 67 Господарського кодексу України відносини підприємств з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах господарської діяльності, виконуються на підставі договорів.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст.530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк ( термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

За умовами ст. 96 ЦК України юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов`язаннями.

Відповідно до ч. 1 ст. 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами ч. 1 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 76 ГПК України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

За приписами ч. 1 ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об`єктивному розгляді всіх обставин в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов висновку, що заявлені позивачем вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України у зв`язку із задоволенням позову сплачений позивачем за подання позову судовий збір у сумі 2 270,00 грн. необхідно покласти на відповідача.

Керуючись ст.ст. 129, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з приватного підприємства Готельно-ресторанний комплекс «Апельсин» (вул. Верхня Горова, 145, м. Черкаси, 18005, код ЄДРПОУ 38668459) на користь комунального підприємства «Черкасиводоканал» Черкаської міської ради (вул. Гетьмана Сагайдачного, 12, м.Черкаси, 18036, код ЄДРПОУ 03357168) 34 728,26 грн. боргу та 2 270,00 грн. витрат зі сплати судового збору.

Видати наказ.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду протягом двадцяти днів з дня складення повного рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Північного апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 21.02.2022.

Суддя С.С.Боровик

Дата ухвалення рішення21.02.2022
Оприлюднено23.02.2022
Номер документу103466102
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 34 728,26 грн

Судовий реєстр по справі —925/743/18

Ухвала від 09.05.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 22.05.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 08.05.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Грек Б.М.

Ухвала від 25.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Грек Б.М.

Ухвала від 27.03.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 07.03.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 06.03.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Грек Б.М.

Ухвала від 02.03.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 03.02.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 09.01.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні