Ухвала
від 01.03.2022 по справі 2-1434/10
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 2-1434/10

№ 6/183/72/22

02 березня 2022 року м.Новомосковськ

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді - Оладенко О.С.

за участю секретаря судового засідання Гончарової С.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Довіра та Гарантія», про заміну стягувача його правонаступником у цивільній справі за позовом публічного акціонерного товариства «Правекс-Банк» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

22 лютого 2022 року представник Товариства з обмеженою відповідальністю «Довіра та Гарантія» звернувся до суду з заявою про заміну стягувача його правонаступником, у цивільній справі №2-1434/10 за позовом публічного акціонерного товариства «Правекс-Банк» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості.

В обґрунтування свої вимог заявник посилається на те, що заочним рішенням Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 20 жовтня 2010 року стягнуто з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у солідарному порядку на користь ПАТ «Правекс-Банк» суму заборгованості за кредитним договором №4279-047/08Р від 05.08.2008 року в сумі 77553,36 грн.

31 травня 2017 року між ПАТ «Правекс-Банк» та ТОВ «Довіра та Гарантія» укладено договір про відступлення права вимоги, за яким заявник набув право грошової вимоги у тому числі і за договором кредиту №4279-047/08Р укладеним із ОСОБА_1 .

Тому просить замінити стягувача Публічне акціонерне товариство «Правекс-Банк» його правонаступником.

Представник заявника у судове засідання не з`явився, в прохальній частині поданої заяви просив про розгляд справи за його відсутності.

Інші учасники справи у судове засідання не з`явились, повідомлені про дату, час та місце судового засідання належним чином, причини неявки суду не повідомили, а тому на підставі ч.3 ст.442 ЦПК України, суд вважає можливим провести розгляд заяви за їх відсутності.

У зв`язку з неявкою осіб, які приймають участь у справі, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали заяви та матеріали цивільної справи, судом встановлено наступні обставини та відповідні правовідносини.

Рішенням Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 20 жовтня 2010 року стягнуто з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у солідарному порядку на користь ПАТ «Правекс-Банк» суму заборгованості за кредитним договором №4279-047/08Р від 05.08.2008 року в сумі 77553,36 грн.

Зазначене рішення набрало законної сили 13 грудня 2010 року.

Ухвалою суду від 17 квітня 2012 року задоволено заяву позивача ПАТ «Правекс-Банк» про видачу дублікатів виконавчих листів у зазначеній справі. На підставі зазначеної ухвали 01 червня 2012 року представник позивача отримав шість дублікатів виконавчих листів, що підтверджується підписом на довідковій сторінці справи.

31 травня 2017 року між ПАТ «Правекс-Банк» та ТОВ «Довіра та Гарантія» укладено договір про відступлення права вимоги, за яким заявник набув право грошової вимоги у тому числі і за договором кредиту №4279-047/08Р укладеним із ОСОБА_1 .

У відповідності до положень ст.21 Закону України «Про виконавче провадження» в редакції, що діяла на момент набрання законної сили рішенням суду, виконавчі документи можуть бути пред`явлені до виконання протягом трьох років, з наступного дня після набрання ними законної сили.

Строк пред`явлення виконавчого листа до виконання сплив у грудні 2013 року, відомості про його зупинення чи переривання в матеріалах справи відсутні. На момент набуття права вимоги заявником пропуск строку пред`явлення виконавчого листа до виконання становив більше трьох років.

Питання процесуального правонаступництва врегульовані частиною першою статті 55 ЦПК України, згідно з якою у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав та обов`язків від однієї особи до іншої. Виникнення процесуального правонаступництва безпосередньо пов`язане із переходом матеріальних прав між такими особами. Заміна сторони правонаступником відбувається, як правило, у випадках зміни суб`єкта права або обов`язку у правовідношенні, коли новий суб`єкт права (позивач, відповідач або третя особа) повністю або частково приймає на себе права чи обов`язки попередника.

Для настання процесуального правонаступництва необхідно встановити факт переходу до особи матеріальних прав попередника. У кожному конкретному випадку для вирішення питання про можливість правонаступництва господарському суду необхідно досліджувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права.

Підставою для процесуального правонаступництва є правонаступництво у матеріальному правовідношенні, яке настало після відкриття провадження у справі. Відтак особливості здійснення процесуального правонаступництва визначаються особливостями норм матеріального права, що регулюють перехід прав й обов`язків у матеріальних правовідносинах від особи до її правонаступника, або в інших випадках зміни сторони у правовідносинах, з яких виник спір.

Стадія виконавчого провадження як завершальна стадія судового процесу починається після видачі виконавчого документа стягувачу та закінчується фактичним виконанням судового рішення або зі спливом строку пред`явлення документа до виконання, оскільки у разі пропуску такого строку виконавчий документ повертається стягувачу органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем без прийняття до виконання. Отже, за межами цього процесуального строку виконавчі дії не вчиняються, а строк виконавчого провадження спливає одночасно зі строком пред`явлення виконавчого документа до виконання. Така правова позиція викладена в постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 25 червня 2019 року у справі № 910/10031/13 та від 11 березня 2021 року у справі № 910/2954/17.

На час укладення Договору про відступлення прав вимоги строк пред`явлення до виконання виконавчих листів сплив більш ніж на три роки. Отже, в набувача таких майнових прав не могло бути законних очікувань щодо реалізації ним процесуальних прав на заміну його як стягувача у виконавчому провадженні, за винятком поновлення цих строків у судовому порядку.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 18 січня 2022 року в справі № 34/425 (провадження № 12-69гс21) зазначено, заміна сторони виконавчого провадження правонаступником полягає в поширенні на правонаступника законної сили судового рішення з усіма її наслідками - незмінністю, неспростовністю, виключністю, преюдиційністю, виконуваністю. Отже, у випадку неможливості виконання судового рішення за відсутності підстав для поновлення строків для виконання наказу суду (виконавчого листа) або у випадку, якщо судове рішення не підлягає виконанню у примусовому порядку через органи виконавчої служби, правонаступник не може бути замінений у виконавчому провадженні, яке не здійснюється.

Із заявою про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Довіра та Гарантія» не зверталось.

Виходячи з вищенаведеного, суд приходить до висновку про відсутність законних та обґрунтованих підстав для задоволення заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Довіра та гарантія» про заміну сторони у справі, шляхом заміни стягувача його правонаступником.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 81, 258, 259, 260, 273, 433, 442 ЦПК України, суд.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 260, 442 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Довіра та Гарантія», про заміну стягувача його правонаступником у цивільній справі за позовом публічного акціонерного товариства «Правекс-Банк» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості відмовити повністю.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів.

Ухвала суду складена і підписана 02 березня 2022 року .

Суддя Оладенко О.С.

Дата ухвалення рішення01.03.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу103593601
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —2-1434/10

Ухвала від 16.02.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Захарчук С. С.

Ухвала від 14.12.2022

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Скрипник О. Г.

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Крат Василь Іванович

Ухвала від 10.10.2022

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Скрипник О. Г.

Ухвала від 08.12.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Савченко Сергій Іванович

Ухвала від 10.11.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Савченко Сергій Іванович

Ухвала від 30.06.2022

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Петров Д. В.

Ухвала від 01.03.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

Ухвала від 23.02.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

Ухвала від 28.01.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні