Ухвала
від 03.03.2022 по справі 332/714/22
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Справа № 332/714/22

Провадження № 2/332/1267/22

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

04 березня 2022 р. м. Запоріжжя

Суддя Заводського районного суду м. Запоріжжя Яцун О.С., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Орхідея 20-Б» про стягнення майнової шкоди, -

ВСТАНОВИВ:

21.02.2022 до суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Орхідея 20-Б» про стягнення майнової шкоди.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Відповідно до ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення заяви без руху, в якій зазначаються недоліки заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали.

Судом встановлено, що в порушення вимог ст. 175 ЦПК України до позовної заяви не додано документ про сплату судового збору.

У своїй заяві ОСОБА_1 посилається на п. 13 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», як на підставу від сплати судового збору, оскільки він є учасником бойових дій, на підтвердження чого до заяви надає копію відповідного посвідчення.

Відповідно до п. 13 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності, Герої України - у справах, пов`язаних з порушенням їхніх прав.

Статус, права, пільги учасників бойових дій встановлені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Відповідно до ч. 2 ст. 22 цього Закону ветерани війни та особи, на яких поширюється дія цього Закону, отримують безоплатну правову допомогу щодо питань, пов`язаних з їх соціальним захистом, а також звільняються від судових витрат, пов`язаних з розглядом цих питань.

Аналіз п. 13 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» в сукупності з ч. 2 ст. 22 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» вказує на те, що учасники бойових дій звільняються від сплати судового збору стосовно пільг, прав та гарантій закріплених законодавством саме через набуття такого статусу.

Отже, сама по собі наявність статусу учасника бойових дій не гарантує звільнення від сплати до бюджету судового збору з усіх спорів.

Оскільки заявником подано позовну заяву про стягнення майнової шкоди, що не пов`язано із порушенням прав ОСОБА_1 як учасника бойових дій, він не звільняється від сплати судового збору під час розгляду даної справи.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Ставки судового збору встановлюються у таких розмірах: за подання до суду заяви про перегляд заочного рішення, яка подається фізичною особою - 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (п. 4 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір»).

Таким чином, заявнику необхідно надати суду належні докази про cплату ним судового збору.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 185 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Орхідея 20-Б» про стягнення майнової шкоди - залишити без руху для усунення недоліків заяви.

Роз`яснити заявнику, що відповідно до ст. 185 ЦПК України, заявник повинен усунути виявлені недоліки заяви не пізніше десяти днів з дня вручення йому ухвали про залишення заяви без руху, інакше заява буде вважатися неподаною та повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя О.С. Яцун

СудЗаводський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення03.03.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу103610176
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої майну фізичних або юридичних осіб

Судовий реєстр по справі —332/714/22

Постанова від 04.10.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Гончар М. С.

Ухвала від 31.08.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Гончар М. С.

Ухвала від 31.08.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Гончар М. С.

Ухвала від 23.08.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Гончар М. С.

Ухвала від 18.08.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Гончар М. С.

Рішення від 26.07.2022

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. С.

Рішення від 27.07.2022

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. С.

Ухвала від 29.03.2022

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. С.

Ухвала від 03.03.2022

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні