Ухвала
від 22.02.2022 по справі 308/6293/21
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/6293/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 лютого 2022 року м. Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області в складі:

головуючого судді Деметрадзе Т.Р.,

секретаря судового засідання Вільчак В.В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Ужгороді, в приміщенні суду, цивільну справу за позовною заявою Державного підприємства «Ужгородське лісове господарство» до Ужгородської міської ради, ОСОБА_1 , про визнання протиправним та скасування підпункту рішення міської ради та витребування земельної ділянки із чужого володіння,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області знаходиться цивільна справа за позовною заявою Державного підприємства «Ужгородське лісове господарство» до Ужгородської міської ради, ОСОБА_1 , про визнання протиправним та скасування підпункту рішення міської ради та витребування земельної ділянки із чужого володіння.

В матеріалах справи міститься клопотання представника позивача адвоката Левицького А.О. про призначення судової земельно-технічної експертизи. Вказане клопотання мотивоване тим, що між сторонами наявний спір щодо меж земельної ділянки за кадастровим номером 2110100000:49:001:0451. Тому, для встановлення вказаних обставин просить призначити судову земельно-технічну експертизу з поставленням на вирішення експерту відповідних запитань. Проведення експертизи просить доручити експертам Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Представник позивача не скористався правом на участь у судовому засіданні та згідно подано заяви просив задоволити клопотання про призначення земельно-технічної експертизи.

Представник Ужгородської міської ради у судове засідання не з`явилась, про причини неявки не повідомила, заяв чи клопотань не подавала.

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання також не з`явився та його представник адвокат Бойко Б.Б. подав заяву, згідно якої не заперечив проти призначення земельно-технічної експертизи та поставлених представником позивача питань, однак проведення експертизи просив доручити одному із запропонованих у його заяві експертів.

Дослідивши клопотання та матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст.103ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Як роз`яснено в п. 17 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 12 червня 2009 року «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють провадження у справі до судового розгляду» для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, призначає експертизу, коли необхідність експертного висновку випливає з обставин справи і поданих доказів.

У відповідності до положень ч. ч. 3-6ст. 103 ЦПК Українипри призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну. Питання, які ставляться експерту, і його висновок щодо них не можуть виходити за межі спеціальних знань експерта.

Виходячи з принципу всебічного та повного встановлення обставин справи, які мають значення для справи, клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи підлягає до задоволення.

При цьому, з урахуванням обставин справи і поданих доказів, суд погоджується із питанням, яке представник позивача просить поставити перед експертом.

Вирішуючи питання щодо експерта чи установи, яка буде проводити експертизу, з метою дотримання вимог об`єктивності проведення експертизи, територіального віддалення експерта від спірної земельної ділянки, враховуючи позицію сторін, суд вважає за доцільне доручити її проведення судовому експерту Павличу Олександру Васильовичу.

Згідно з п. 5 ч. 1ст. 252 ЦПК Українисуд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Зважаючи, що для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Керуючись ст.ст. 76, 103, 104, 252, 353 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника Державного підприємства «Ужгородське лісове господарство» Левицького А.О. про призначення у справі судової земельно-технічної експертизи задовольнити.

Призначити по цивільній справі за позовною заявою Державного підприємства «Ужгородське лісове господарство» до Ужгородської міської ради, ОСОБА_1 , про визнання протиправним та скасування підпункту рішення міської ради та витребування земельної ділянки із чужого володіння, судову земельно-технічну експертизу, проведення якої доручити судовому експерту Павличу Олександру Васильовичу (свідоцтво експерта №1444 від 20.09.2019).

На вирішення судової земельно-технічної експертизи поставити запитання:

- Чи є порушення меж (або накладення) земельної ділянки за кадастровим номером 2110100000:49:001:0451 на землі державного підприємства «Ужгородське лісове господарство», межі яких визначені Державним актом постійного користування землею І-ЗК №000387 від 24.12.1996 року?

Попередити експерта про кримінальну відповідальність, передбачену ст.ст. 384, 385 КК України.

Зобов`язати сторони в справі надати експерту за його вимогою документи, необхідні для проведення експертизи та які є необхідними для виконання цієї ухвали.

Попередити сторони по справі про наслідки ухилення від проведення експертизи, передбачені ст. 109 ЦПК України, відповідно до якої у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Копію ухвали та матеріали цивільної справи № 308/6293/21 надати експерту для проведення експертизи.

Витрати, пов`язані з проведенням експертизи, покласти на Державне підприємство «Ужгородське лісове господарство».

На час проведення експертизи, провадження по цивільній справі № 308/6293/21 зупинити.

Ухвала, в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її постановлення. В інших випадках ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Т.Р. Деметрадзе

Дата ухвалення рішення22.02.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу103612740
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —308/6293/21

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Рішення від 06.10.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Постанова від 10.08.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Мацунич М. В.

Ухвала від 20.06.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Мацунич М. В.

Ухвала від 02.06.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Мацунич М. В.

Ухвала від 19.05.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Мацунич М. В.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 11.09.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 22.02.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні