Ухвала
від 09.03.2022 по справі 2-2089/07
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження 2-зз/243/5/22

Номер справи 2-2089/01

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

«10» березня 2022 року Слов`янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

Головуючого - судді Хаустової Т.А.,

за участю секретаря судового засідання - Корчма О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі № 4 Слов`янського міськрайонного суду Заяву Публічного акціонерного товариства «Акціонерно-комерційний банк «Капітал» про скасування заходів забезпечення позову, -

ВСТАНОВИВ:

ПАТ «Акціонерно-комерційний банк «Капітал» звернувся до Слов`янського міськрайонного суду Донецької області з Заявою про скасування заходів забезпечення позову, посилаючись на те, що в 2007 році в провадженні Слов`янського міськрайонного суду Донецької області перебувала на розгляді цивільна справа № 2-2089/07 за позовом фізичних осіб про стягнення боргу і визнання недійсним договору купівлі - продажу житлового будинку.

В межах розгляду даної справи, ухвалою суду від 21 травня 2007 року було вжито заходи забезпечення позову шляхом накладення арешту на житловий будинок, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

03 грудня 2007 року по цій справі Слов`янським міськрайонним судом Донецької області ухвалено Рішення, відповідно до якого позов задоволено частково, стягнуто борг, на суму боргу 3% річних, суму держмита та витрати на оплату інформаційно - технічного забезпечення розгляду цивільної справи.

Вказаний вище житловий будинок на момент вжиття заходів забезпечення позову був обтяжений іпотекою, яка забезпечувала виконання зобов`язань за договором про надання споживчого кредиту, обтяжувач - Відкрите акціонерне товариство «Акціонерно - комерційний банк «Капітал».

В подальшому у 2014 році з торгів, які не відбулися право власності на житловий будинок набуває ПАТ «Акціонерно-комерційний банк «Капітал», код ЄДРПОУ: 13486837, (правонаступник прав та обов`язків Відкритого акціонерного товариства «Акціонерно - комерційний банк «Капітал»).

Між тим на даний час забезпечення позову продовжує діяти, оскільки існує заборона відчуження вищевказаного житлового будинку.

Крім того, ПАТ «АКБ Капітал» перебуває в процедурі ліквідації, та арешт, який накладений судом в якості забезпечення позову унеможливлює виконання Фондом гарантування вкладів фізичних осіб функції, покладених на Фонд Законом про систему гарантування, по виведенню неплатоспроможного ПАТ «АКБ КАПІТАЛ» із ринку шляхом його ліквідації та входить в суперечність положенням пункту 7) частини 2 статті 46 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Просить суд скасувати вжиті Ухвалою Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 21 травня 2007 року у справі № 2-5255/05 заходи забезпечення позову; скасувати арешт накладений Ухвалою Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 21 травня 2007 року у справі № 2-5255/05 на житловий будинок, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Представник заявника - Публічного акціонерного товариства «Акціонерно-комерційний банк «Капітал» до судового засідання не з`явився, належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи.

Суд, дослідивши подані представником заявника документи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду спору по суті, суд вважає, що Заява Публічного акціонерного товариства «Акціонерно-комерційний банк «Капітал» про скасування заходів забезпечення позову, підлягає задоволенню з огляду на її законність та обґрунтованість.

Статтею 55 Конституції України передбачено, що права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

З матеріалів справи вбачається, що Рішенням Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 03 грудня 2007 року по справі № 2-2089-2007 позов ОСОБА_1 задоволено частково, стягнуто з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 суму боргу в розмірі 26 765 грн., що еквівалентно 5500 доларів США згідно встановленого Національним банком України курсу валют, і 1666 грн. 50 коп. в погашення 3 % річних від простроченої суми боргу, в також 67,32 грн. в відшкодування витрат на оплату держмита в 30 грн. в відшкодування витрат на оплату інформаційно-технічного забезпечення розгляду цивільної справи (а.с.11-12).

Ухвалою Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 21 травня 2007 року накладено арешт на будинок і земельну ділянку АДРЕСА_1 , які належать ОСОБА_3 (а.с.10).

Відповідно до Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 01 березня 2021 року, 13 квітня 2007 року приватним нотаріусом Слов`янського міського нотаріального округу Донецької області Панченко А.В. було зареєстровано Договір іпотеки серія та номер 980, від 13 квітня 2007 року, іпотекодержатель - Відкрите акціонерне товариство Акціонерно-комерційний банк «Капітал» (а.с.4)

Відповідно до Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 01 березня 2021 року, право приватної власності на житловий будинок АДРЕСА_1 зареєстровано 18 квітня 2014 року за Публічним акціонерним товариством Акціонерно-комерційний банк «Капітал» на підставі Свідоцтва про придбання нерухомого майна з прилюдних торгів, серія та номер 1709, виданий 18 квітня 2014 року, приватним нотаріусом Слов`янського міського нотаріального округу Донецької області Панченко А.В. (а.с.3-4).

Відповідно до ч. 1 статті 158 ЦПК України, суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи.

Відповідно до ч. 7 ст. 158 ЦПК України, у разі ухвалення судом рішення про задоволення позову заходи забезпечення позову продовжують діяти протягом дев`яноста днів з дня набрання вказаним рішенням законної сили або можуть бути скасовані за вмотивованим клопотанням учасника справи.

Відповідно до п. 9 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 5 від 03 червня 2016 року «Про судову практику в справах про зняття арешту з майна» заходи забезпечення позову можуть бути скасовані судом, який розглядає цивільну справу (частина третя статті 154 ЦПК). При цьому із заявою про скасування заходів забезпечення позову (накладення арешту на майно або грошові кошти) може звернутись лише особа, щодо якої такі заходи забезпечення позову вжито, тобто сторона у справі чи третя особа, яка заявила самостійні вимоги щодо предмета спору (частина четверта статті 154 ЦПК).

Таким чином, з матеріалів справи вбачається, що на даний час необхідність в обтяженні майна відпала, оскільки арешт на нерухоме майно було накладено у зв`язку з забезпеченням позову у справі про стягнення суми боргу.

На теперішній час арешт, який накладений судом в якості забезпечення позову унеможливлює виконання Фондом гарантування вкладів фізичних осіб функції, покладених на Фонд Законом про систему гарантування, по виведенню неплатоспроможного ПАТ «АКБ КАПІТАЛ» із ринку шляхом його ліквідації та входить в суперечність положенням пункту 7) частини 2 статті 46 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», а тому заходи забезпечення позову мають бути скасовані.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до обґрунтованого переконання про наявність підстав для задоволення Заяви Публічного акціонерного товариства «Акціонерно-комерційний банк «Капітал» про скасування заходів забезпечення позову та зняття арешту, накладеного Ухвалою Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 21 травня 2007 року на житловий будинок, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 158, 260, 261ЦПК України, Постановою Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 5 від 03 червня 2016 року «Про судову практику в справах про зняття арешту з майна» суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Публічного акціонерного товариства «Акціонерно-комерційний банк «Капітал» про скасування заходів забезпечення позову - задовольнити.

Скасувати вжиті Ухвалою Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 21 травня 2007 року у справі № 2-5255/05 заходи забезпечення позову.

Скасувати арешт накладений Ухвалою Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 21 травня 2007 року у справі № 2-5255/05 на житловий будинок, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Апеляційного суду Донецької області через Слов`янський міськрайонний суд Донецької області протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Ухвалу постановлено, складено і підписано в нарадчій кімнаті складом суду, який розглянув справу.

Повний текс Ухвали складено 10 березня 2022 року.

Головуючий:

Суддя Слов`янського

міськрайонного суду Т.А. Хаустова

Дата ухвалення рішення09.03.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу103646564
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування заходів забезпечення позову

Судовий реєстр по справі —2-2089/07

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Хаустова Т. А.

Ухвала від 09.03.2022

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Хаустова Т. А.

Рішення від 18.06.2007

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Горбань Н.І.

Рішення від 29.10.2007

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Бартко В.М.

Рішення від 22.10.2007

Цивільне

Амвросіївський районний суд Донецької області

Смольняков О.О.

Рішення від 30.10.2007

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж.О.

Рішення від 03.12.2007

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Бабакова В.П.

Ухвала від 13.04.2007

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Гандзій Н.В.

Рішення від 19.11.2007

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Манич В.П.

Ухвала від 08.11.2007

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Єлізаренко І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні