Ухвала
від 17.03.2022 по справі 297/3269/21
БЕРЕГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 297/3269/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 березня 2022 року м. Берегово

Берегівський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючого ІЛЬТЬО І. І.,

при секретарі Гарані О. А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представника відповідача Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області про заміну первісного відповідача належним відповідачем приватним нотаріусом Ужгородського міськрайонного округу Закарпатської області Журкі Ольгою Титусівноюта залучення Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області як третьої особи без самостійних вимог на предмет спору,

ВСТАНОВИВ:

До Берегівського районного суду Закарпатської області надійшло клопотання Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області про заміну первісного відповідача належним відповідачем приватним нотаріусом Ужгородського міськрайонного округу Закарпатської області Журкі Ольгою Титусівною та залучення Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області як третьої особи без самостійних вимог на предмет спору.

Дане клопотання не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.2 ст.51 Цивільного процесуального кодексу України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Тобто, з наведеного випливає, що з клопотанням про заміну неналежного відповідача належним до суду може звернутися лише позивач по справі, яким в даній справі є Берегівська міська рада, при цьому, Головне управління Держгеокадастру у Закарпатській області не наділене таким правом.

Підстав для заміни відповідача по справі Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області на наприватного нотаріуса Ужгородського міськрайонного округу Закарпатської області Журкі Ольги Титусівни, немає, оскільки окружною прокуратурою заявлено позовну заяву в інтересах держави в особі Берегівської міської ради Закарпатської області до Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області про визнання недійсним та скасування наказу № 966-сг від 07.05.2019 «Про затвердження проекту землеустрою та передачу у власність земельної ділянки», яке є рішенням вказаного органу державної влади.

Тобто, саме внаслідок незаконних дій Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області надано у власність спірну земельну ділянку особі, яка не мала права отримувати таку.

Наведені обставини також унеможливлюють залучення Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області в якості третьої особи.

Окрім наведеного, окружною прокуратурою оскаржуються не рішення чи дії приватного нотаріуса, а правомірність передання органом державної влади земельної ділянки у власність ОСОБА_1 .

При цьому, приватний нотаріус не вважається таким, що порушує права третіх осіб на земельну ділянку, якщо правомірно приймає рішення про державну реєстрацію прав на неї і вносить запис про таку реєстрацію на підставі чинного та не скасованого рішення відповідного суб`єкта.

Аналогічні висновки викладені у постанові Верховного Суду від 13.06.2018 у справі № 361/4307/16-ц.

Враховуючи наведене, приватний нотаріус Ужгородського міськрайонного округу Закарпатської області Журкі Ольга Титусівна, не є належним відповідачем у даній справі, а тому доводи Головного управлінняДержгеокадастру у Закарпатської області про заміну неналежного відповідача належним є безпідставними.

Керуючись ст. ст. 51, 200 ЦПК України,

Ухвалив:

Відмовити Головному управлінню Держгеокадастру у Закарпатській області у задоволенні клопотання про заміну первісного відповідача належним відповідачем приватним нотаріусом Ужгородського міськрайонного округу Закарпатської області Журкі Ольги Титусівнита залучення Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області як третьої особи без самостійних вимог на предмет спору.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Іван ІЛЬТЬО

СудБерегівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення17.03.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу103839575
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них:

Судовий реєстр по справі —297/3269/21

Рішення від 09.05.2022

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

ІЛЬТЬО І. І.

Ухвала від 17.03.2022

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

ІЛЬТЬО І. І.

Ухвала від 17.03.2022

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

ІЛЬТЬО І. І.

Ухвала від 20.01.2022

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

ІЛЬТЬО І. І.

Ухвала від 13.01.2022

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

ІЛЬТЬО І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні