Ухвала
від 04.02.2022 по справі 554/6670/21
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 04.02.2022 Справа № 554/6670/21

Провадження № 1-кс/554/1908/2022

УХВАЛА

04 лютого 2022 року м.Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , розглянувши клопотання ст. слідчого СУ ГУНП в Полтавській області підполковника поліції ОСОБА_2 , в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021170000000464 від 07.07.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України про тимчасовий доступ до речей і документів,

встановила:

Слідчий звернувся до суду із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, посилаючись на те, що СУ ГУНП в Полтавській області проводиться розслідування у зазначеному кримінальному провадженні за фактами того, що службові особи Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Гадяцької міської ради (код НОМЕР_1 ) спільно із службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) здійснюють привласнення бюджетних коштів, що виділяються для фінансування робіт з капітального ремонту приймального відділення КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно отриманої інформації встановлено, що 19.08.2020 між КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » укладено договір про закупівлю № 312, предметом якого є виконання робіт із капітального ремонту приймального відділення КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за адресою: АДРЕСА_1 . Вартість робіт згідно умов договору становить 8 072 346 грн. Під час виконання робіт згідно договору службовими особами КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » спільно із службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » вчиняється розтрата та привласнення бюджетних коштів, які виділяються для оплати вартості виконуваних робіт з будівництва, шляхом відображення в офіційних документах (актах прийняття виконаних робіт, довідках вартості та ін.) недостовірних відомостей щодо обсягів та якості фактично виконаних робіт. Під час виконання робіт з будівництва здійснюється застосування неякісних матеріалів та матеріалів, які не відповідають вимогам проектної та ін. документації та не відображаються в офіційній звітній документації (при цьому в офіційних документах відображається придбання та використання матеріалів згідно вимог проектної та ін. технічної документації з будівництва), що створює умови для реалізації механізму привласнення бюджетних коштів шляхом отримання різниці між вартістю фактично використаних матеріалів та ресурсів та вартістю таких матеріалів та ресурсів, яка відображається в офіційних звітних документах. Зазначений механізм реалізується через відображення недостовірних відомостей у звітних документах за попереднього та подальшого погодження з боку окремих представників замовника. Аналогічно до офіційних звітних документів (до актів приймання виконаних робіт форми КБ-2В та ін.) вносяться недостовірні відомості щодо обсягу виконаних робіт (відображаються дані про виконання робіт, які фактично не виконувалися).

Внаслідок допущення суттєвих порушень під час проведення даної публічної закупівлі контролюючим органом у сфері фінансового контролю проведено моніторинг процедури публічної закупівлі. За результатами моніторингу складено та оприлюднено висновок від 07.10.2020, згідно якого виявлено низку допущених службовими особами КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » порушень законодавства про публічні закупівлі. Рішенням контролюючого органу службових осіб КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » зобов`язано вчинити ряд заходів щодо усунення порушення законодавства у сфері публічних закупівель.

Також, шляхом аналізу інформації на відкритому офіційному ресурсі публічних закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_4 » встановлено, що з метою реалізації механізму привласнення та розтрати бюджетних коштів, службовими особами замовника КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » вчинено дії із «дроблення» об`ємів робіт та укладення на виконання робіт по кожній із частин окремих договорів з метою «протягування» через процедуру закупівлі «необхідної» підрядної організації, а саме ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Так, після початку виконання робіт по першому договору № 312 від 19.08.2020, предметом якого є виконання робіт із капітального ремонту приймального відділення КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за адресою: АДРЕСА_1 (вартість робіт згідно умов договору становить 8072 346 грн.), проведено публічну закупівлю шляхом застосування переговорної процедури та за її результатами укладено договір № 573 від 14.12.2020 з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », предметом якого також є виконання робіт із капітального ремонту приймального відділення КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за адресою: АДРЕСА_1 (вартість робіт згідно умов договору становить 4 028 100 грн.).

З урахуванням вказаного в діях службових осіб КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Гадяцької міської ради (код НОМЕР_1 , юр. адреса: АДРЕСА_1 ) та службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 , юр. адреса: АДРЕСА_2 ) вбачаються ознаки складу злочину, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України привласнення та розтрата чужого майна, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

В ході проведення досудового розслідування отримано інформацію, що привласнення бюджетних коштів здійснюється шляхом відображення службовими особами замовника спільно із службовими особами підрядної організації, що залучається до виконання робіт та послуг, в актах приймання виконаних робіт та наданих послуг недостовірних відомостей щодо обсягів фактично виконаних робіт та наданих послуг. На підставі складених актів, які містять недостовірні відомості, здійснюється перерахування бюджетних грошових коштів на рахунки підрядної організації. Перераховані бюджетні грошові кошти в подальшому переводяться в готівку та перерозподіляються між службовими особами замовника та службовими особами підрядної організації. При цьому службовими особами підрядної організації в актах виконаних робіт форми КБ-2в та довідках форми КБ-3 також відображаються недостовірні відомості щодо походження та вартості закуплених матеріалів та послуг, що залучаються при виконанні робіт та послуг. Зокрема, відображається походження будівельних матеріалів від суб`єктів господарювання, які не здійснювали придбання таких матеріалів та не є його виробниками, тобто від підприємств, які містять ознаки фіктивності.

Враховуючи викладене, 11.01.2022 до ІНФОРМАЦІЯ_5 призначена будівельно-технічна експертиза з метою встановлення «чи відповідають обсяги та вартість фактично виконаних робіт по об`єкту «Капітальний ремонт приймального відділення КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за адресою: АДРЕСА_1 » обсягам та вартості, визначеним первинною звітною документацією з будівництва».

В рамках призначеної судової будівельно-технічної експертизи заявлено 13.01.2022 клопотання експерта №СЕ-19/117-22/367-БТ про надання додаткових матеріалів.

У судове засідання слідчий не з`явився, надавши суду заяву про розгляд його клопотання у його відсутність, клопотання підтримав в повному обсязі, просив задовольнити.

Згідно норми ч. 4ст. 107 КПК Українифіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

З урахуванням обставин справи, існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, у зв`язку з чим розгляд клопотання повинен проводитися згідно вимог ч. 2 ст. 163 КПК України без виклику особи, у володінні якої вони перебувають.

Відповідно доч.5,ч.6ст.163КПК Українислідчий суддя,суд постановляєухвалу пронадання тимчасовогодоступу доречей ідокументів,якщо сторонакримінального провадженняу своємуклопотанні доведенаявність достатніхпідстав вважати,що ці речі абодокументи:1) перебувають абоможуть перебуватиу володіннівідповідної фізичноїабо юридичноїособи;2) самі пособі абов сукупностіз іншимиречами ідокументами кримінальногопровадження,у зв`язкуз якимподається клопотання,мають суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні;3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Ураховуючи те, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, оскільки відомості, які в ній містяться можуть бути використані як докази, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя

ухвалила:

Надати старшому слідчому СУ ГУ НП в Полтавській області ОСОБА_2 , старшому слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_4 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_5 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_6 , старшому слідчому відділу СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_7 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_8 дозвіл на тимчасовий доступ та вилучення в оригіналах наступних документів:

-розрахунок договірної ціни до договору про закупівлю №312 від 19.08.2020 та додаткових угод №1 від 08.09.2020, №2 від 01.12.2020, №3 від 21.12.2020, №4 від 21.12.2020, №5 від 22.02.2021 в повному обсязі (локальний кошторис, відомість ресурсів, розрахунок загальновиробничих витрат, розрахунок інших супутніх витрат);

-розрахунок договірної ціни по договору про закупівлю №573 від 14.12.2020 та додаткових угод №1 від 21.12.2020, №2 від 22.02.2021 в повному обсязі (локальний кошторис, відомість ресурсів, розрахунок загальновиробничих витрат, розрахунок інших супутніх витрат);

-загальний журнал робіт по об`єкту дослідження, оформлений належним чином;

- журнали авторського та технічного нагляду на об`єкт «Капітальний ремонт приймального відділення КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за адресою АДРЕСА_1 . Коригування», в повному обсязі;

-відомості списання матеріалів на «Капітальний ремонт приймального відділення КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за адресою АДРЕСА_1 . Коригування»;

- акти на закриття прихованих робіт на будівництво: «Капітальний ремонт приймального відділення КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за адресою АДРЕСА_1 . Коригування»;

- даткові накладні на застосовані будівельні матеріали по будівництву: «Капітальний ремонт приймального відділення КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за адресою АДРЕСА_1 . Коригування»;

- товаротранспортні накладні та шляхові листи машин та механізмів, які були задіяні при виконанні робіт по будівництву: «капітальний ремонт приймального відділення КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за адресою АДРЕСА_1 . Коригування»;

- первинну звітну документацію (акти приймання виконаних будівельних робіт форми форма КБ-2в та довідки про вартість виконаних будівельних робіт Примірна форма КБ-3) на «Капітальний ремонт приймального відділення КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за адресою АДРЕСА_1 . Коригування» за 20 21 рік згідно договорів про закупівлю №312 від 19.08.2020 (на суму 1501987,20 грн.) та №573 від 14.12.2020 (на суму 1203846,00 грн.),

які перебувають у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за адресою АДРЕСА_1 .

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії ухвали 10 днів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.02.2022
Оприлюднено17.05.2024
Номер документу103852313
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —554/6670/21

Ухвала від 13.05.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 02.05.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 04.02.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 14.02.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 14.02.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 14.02.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 14.02.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 14.02.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 14.02.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 21.01.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні