Ухвала
від 11.04.2022 по справі 2-99/11
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

2-99/11

2/465/2596/22

У Х В А Л А

підготовчого судового засідання

12.04.2022 року м. Львів

Франківський районний суд м. Львова в складі:

головуючої - судді Марків Ю.С.,

при секретарі судового засідання Чапля В.С.,

за участі позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

відповідача ОСОБА_3 ,

представника відповідача ОСОБА_4 ,

особи, яка подала заяву про вступ у справу як третьої особи ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м.Львові в залі суду клопотання ОСОБА_5 про його залучення як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, у цивільній справі за позовом ОСОБА_6 , ОСОБА_7 до ОСОБА_3 , ОСОБА_8 про визнання заповіту недійсним, визнання недійсним договору купівлі-продажу та застосування наслідків недійсності правочинів, -

в с т а н о в и в:

В провадженні Франківського районного суду м.Львова перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_6 , ОСОБА_7 до ОСОБА_3 , ОСОБА_8 про визнання заповіту недійсним, визнання недійсним договору купівлі-продажу та застосування наслідків недійсності правочинів.

Від ОСОБА_5 до суду надійшло клопотання про залучення його до справи як третьої особи, яка не заявляє самостійни вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, у зв`язку з тим, що квартира АДРЕСА_1 , на яку ухвалою Франківського районного суду м.Львова від 02.10.2020 року накладено арешт, належить йому на праві власності на підставі свідоцтва про право власності від 07.10.2020 року, виданого приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Барбуляк Х.М. та зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, відтак вирішення даної справи стосується його прав та інтересів і впливає на них, а рішення у даній справі може вплинути на його права та інтереси в майбутньому.

В судовому засідання ОСОБА_5 підтримав подане ним клопотання з підстав, викладених у ньому, просив таке задоволити. Зазначив, що рішення у справі безумовно вплине на його права та інтереси, оскільки є власником квартири, що якої існує спір в даній справі.

Позивач та її представник в судовому засіданні заперечили щодо задоволення клопотання, оскільки залучення ОСОБА_5 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, на стороні відповідача, призведе до затягування розгляду справи. Зазначили також, що рішення у справі жодним чином не вплине на його права та інтереси. Окрім цього, звернули увагу суду на те, що вказане клопотання не надсилалось ОСОБА_5 сторонам завчасно до судового засідання.

Відповідач та його представник також заперечили в судовому засіданні в задоволенні клопотання з аналогічних підстав.

Дослідивши заявлене ОСОБА_5 клопотання та його пояснення в судовому засідання на підтримання такого, суд дійшов до наступного висновку.

З приводу зауважень представників позивачів та відповідача, щодо не скерування ОСОБА_9 завчасно сторонам його заяви залучення його до розгляду справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору , на стороні відповідача, слід зазначити наступне.

Згідно норм ЦПК обов`язок скерування заяви про залучення третьої особи лише цій особі і лише у випадку заявлення такого клопотання стороною у справі встановлений ч. 1 ст. 54 ЦПК.

Відтак, особа, яка станом на момент звернення до суду з заявою про залучення її до участі у справі, ще не є стороною справи, відтак не може ознайомитись з матеріалами справи, не може бути обізнана з адресами учасників справи, вочевидь позбавлена можливості скерування завчасно такої заяви іншим учасникам справи.

Відповідно до ч. ч.1, 3 ст.53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Відповідно до ч. 5 ст. 53 ЦПК України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права та обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Як вбачається з матеріалів справи предметом позову є визнання недійсним заповіту, складеного ОСОБА_10 на користь ОСОБА_11 , визнання недійсним договору купівлі-продажу квартири АДРЕСА_1 від 16.01.2016 року, зареєстрований в реєстрі за №4-69 та застосування наслідків недійсності правочинів.

Згідно з Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №227160212 від 07.10.2020 року квартира за адресою: АДРЕСА_2 належить на праві власності ОСОБА_5 на підставі рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер №54457072 від 07.10.2020 року, вчиненого приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Барбуляк Христиною Миколаївною.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що клопотання ОСОБА_5 про залучення його в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору слід задовольнити, оскільки з доданих до клопотання доказів вбачається, що прийняте рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки ОСОБА_5 , оскільки станом на сьогоднішній день він є власником квартири, щодо заповіту на яку та договору купівлі-продажу якої існує спір у даній справі, оскільки у випадку задоволення позову спірна квартира може вибути з його володіння.

З наведених міркувань та керуючись ст.53, 259-260 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

клопотання ОСОБА_5 про його залучення як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, у цивільній справі за позовом ОСОБА_6 , ОСОБА_7 до ОСОБА_3 , ОСОБА_8 про визнання заповіту недійсним, визнання недійсним договору купівлі-продажу та застосування наслідків недійсності правочинів - задовольнити.

Залучити ОСОБА_5 у цивільну справу за позовом ОСОБА_6 , ОСОБА_7 до ОСОБА_3 , ОСОБА_8 про визнання заповіту недійсним, визнання недійсним договору купівлі-продажу та застосування наслідків недійсності правочинів як третю особу, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача.

Роз`яснити залученій третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача її право на подання письмових пояснень щодо позову або відзиву, викладення своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову з дотриманням вимог, встановлених ч.ч.3-6 ст.178 ЦПК України.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб-порталі Судової влади України в мережі Інтернет - http://court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Марків Ю.С.

СудФранківський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення11.04.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу103930989
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-99/11

Ухвала від 27.04.2022

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 11.04.2022

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 11.04.2022

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 10.04.2022

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 24.03.2022

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 10.03.2022

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 24.01.2022

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Павловська Г. В.

Ухвала від 20.08.2021

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 13.08.2021

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 06.07.2021

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні