Ухвала
від 20.08.2021 по справі 2-99/11
УМАНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2-99/11

6/705/136/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 серпня 2021 року Уманський міськрайонний суд Черкаської області у складі:

головуючого - судді Піньковського Р.В.

при секретарі Безвенюк Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Умані Черкаської області заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Еліт Фінанс про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання, -

В С Т А Н О В И В:

До суду надійшла заява ТОВ Фінансова компанія Еліт Фінанс про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання, яка обґрунтована наступним.

31.01.2011 року Уманським міськрайонний судом Черкаської області ухвалено рішення по справі №2-99/11 про стягнення заборгованості за кредитним договором № 101п/99/2008-840 від 12.03.2008 року з ОСОБА_1 на користь ПАТ КБ Надра .

На виконання рішення суду по справі №2-99/11 від 31.01.2011 року Уманським міськрайонний судомЧеркаської області видав Банку виконавчі листи.

Згідно з інформаційною довідкою Автоматизованої системи виконавчих проваджень виконавче провадження №26821586 з примусового виконання виконавчого листа щодо Боржника було завершено в Уманському МВДВС Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ).

Ухвалою Уманського міськрайонного суду Черкаської області від 19.04.2021 замінено стягувача ПАТ КБ Надра на його правонаступника ТОВ Фінансова компанія Еліт Фінанс , цивільній справі №2-99/11 за позовом ПАТ КБ Надра до Боржника про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Вважають, що органи державної виконавчої служби були зобов`язані повернути виконавчий документ стягувану,однак згідно з Актом ПАТ КБ Надра про втрату виконавчих листів,оригінали виконавчих документів втрачені. Таким чином, ПАТ КБ Надра не міг передати ТОВ Фінансова компанія Еліт Фінанс оригінал виконавчого документа . За таких обставин, місцезнаходження оригіналу виконавчого документу невідоме, оскільки такий ні в органі виконавчої служби, ні в розпорядженні кредитора не перебувають. Отже цей факт свідчить про втрату виконавчого документа.

Оскільки втрата виконавчого листа позбавляє належного стягувача ТОВ Фінансова компанія Еліт Фінанс права на повторно звернення судового рішення до виконання, заявник звернутися до суду з вказаною заявою.

Крім того, у заяві зазначають, що оскільки втрата виконавчого листа відбулася поза волею належного стягувача, оскільки виконавчий документ був втрачений, а строк пред`явлення виконавчого документу пропущений через те, що 04.06.2015 року Правлінням Національного банку України прийнято постанову №356 Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ КБ Надра , на підставі якої виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 05.06.2015 року прийнято рішення про початок процедури ліквідації Банку. У зв`язку з проведенням ліквідації ПАТ КБ Надра керівництво банку було повністю змінено, були закриті територіальні відділення банку та звільнені всі місцеві співробітники, що здійснювали судовий супровід кредитних справ. Таким чином, перебування ПАТ КБ Надра у процедурі ліквідації в період втрати виконавчого листа та пропущення строку для пред`явлення виконавчого документу до виконання, є поважною причиною та підставою для поновлення цього строку.

Просять суд видати дублікат виконавчого листа щодо стягнення заборгованості з Боржника та поновити пропущений строк для пред`явлення виконавчих листів до виконання.

Представник заявника в судове засідання не з`явився, у своїй заяві про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання , також просить суд розглянути справу за відсутності представника ТОВ Фінансова компанія Еліт Фінанс , вимоги заяви підтримує.

Інші учасники судового розгляду в судове засідання не з`явилися, про розгляд справи повідомлені своєчасно, про причини неявки суд не повідомляли.

Згідно ч. 3 ст. 442 ЦПК України неявка сторін та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Суд, дослідивши матеріали заяви, докази, надані заявником , матеріали справи 2-99/11, дійшов до наступних висновків.

Рішенням Уманського міськрайонного суду Черкаської області від 30.01.2011 року по цивільній справі №2-99/11, яким задоволено позов ПАТ КБ Надра до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором в розмірі 79422 гривні 16 копійок та 794 гривні 22 копійки сплаченого судового збору .

Ухвалою Уманського міськрайонного суду Черкаської області від 19 квітня 2021 року замінено стягувача ПАТ КБ Надра на його правонаступника ТОВ Фінансова компанія Еліт Фінанс , по цивільній справі №2-99/11 за позовом ПАТ КБ Надра до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Згідно інформації про виконавче провадження від 02.08.2021 - виконавче провадження відносно ОСОБА_2 повернуто стягувачу на основі п.2 ч.1 ст.47 (відсутність у боржника майна).

У статті 1 Закону України Про виконавче провадження визначено, що виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження та примусове виконання рішень інших органів (посадових осіб) - це сукупність дій органів і посадових осіб, визначених у цьому Законі, що спрямовані на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які провадяться на підставах, в межах повноважень та у спосіб, визначених цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Згідно з п.17.4 Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви.

В документах доданих до заяви на підтвердження факту втрати виконавчого листа та поважності причин пропуску строку пред`явлення виконавчих листів до виконання міститься посилання заявника на те, що з 04.06.2015 року ПАТ КБ Надра перебувало в процесі ліквідації, керівництво банку було повністю змінено, були закриті територіальні відділення банку та звільнені всі місцеві співробітники, що здійснювали судовий супровід кредитних справ, що унеможливлювало виконання ними будь-яких юридичних дій, щодо виконання рішення Уманського міськрайонного суду від 31.01.2011 року про стягнення заборгованості з ОСОБА_2 .

Діючим законодавством визначено, що дублікатом є документ, який видається замість втраченого оригіналу і має силу первісного акта. Дублікат видається судом, який ухвалив рішення, після розгляду заяви про видачу дубліката. При вирішенні питання про видачу дубліката виконавчого документа суд повинен перевірити, чи не було воно виконано за втраченим документом, адже за повністю виконаним рішенням дублікат виконавчого документа не видається.

Відповідно до роз`яснень, які містяться в постанові Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 25.09.2015 року за №8 Про узагальнення практики розгляду судами процесуальних питань, пов`язаних із виконанням судових рішень у цивільних справах визначено, що заява про видачу дубліката виконавчого листа повинна містити необхідні відомості для вирішення питання видачі дубліката виконавчого листа. У таких заявах потрібно зазначати назви сторін виконавчого провадження, підстави для видачі дубліката виконавчого листа; посилання на докази, якими підтверджувались би втрата виконавчого листа.

Листом Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 01.07.2015 року Узагальнення про практику розгляду судами процесуальних питань, пов`язаних із виконанням судових рішень у цивільних справах роз`яснено, що при вирішенні питання про видачу дубліката виконавчого листа або судового наказу у зв`язку з його втратою заявники повинні подати докази, а суди мають обов`язково перевірити, чи не було виконано судові рішення, судові накази, чи не втратили вони законної сили.

Положеннями ч.1 ст.431 ЦПК України визначено, що виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Виходячи з системного аналізу вказаних вище цивільних процесуальних норм, суд дійшов висновку про те, що дублікат виконавчого листа може бути виданий судом лише у разі втрати отриманого раніше оригіналу виконавчого листа. Будь-які інші підстави для видачі судом дублікату виконавчого листа, законодавець не передбачив.

Таким чином, суд має право видати дублікат виконавчого листа тільки у разі доведеності втрати його оригіналу.

Видача дубліката виконавчого листа взаємопов`язана із визначеним Законом України Про виконавче провадження строком для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Строк звернення до суду з заявою про видачу дубліката виконавчого листа спливає з строком для пред`явлення виконавчого листа до виконання. Від вирішення питання про поновлення строку залежить вирішення питання про видачу дубліката виконавчого листа. В разі визнання неповажними причин пропуску строку пред`явлення виконавчого листа до виконання стягувачем і відмови у поновленні пропущеного строку, суд відповідно відмовляє у видачі дубліката виконавчого листа.

Строк пред`явлення виконавчого документа до виконання є одним із видів процесуальних строків, які передбачені ст.120 ЦПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 22 Закону України Про виконавче провадження від 21.04.1999 №606-XIV (в редакції на день набрання законної сили рішенням суду та виникнення правовідносин), виконавчі документи можуть бути пред`явлені до виконання в такі строки: 1) посвідчення комісій по трудових спорах, постанови судів у справах про адміністративні правопорушення та постанови органів (посадових осіб), уповноважених розглядати справи про адміністративні правопорушення, - протягом трьох місяців; 2) інші виконавчі документи - протягом року, якщо інше не передбачено законом.

Суд звертає увагу, що рішення Уманського міськрайонного суду Черкаської області про стягнення з боржників заборгованості на користь ПАТ КБ Надра постановлено у 2011 року, згідно інформації про виконавче провадження від 02.08.2021 - виконавче провадження відносно ОСОБА_2 повернуто стягувачеві на основі п.2 ч.1 ст.47 (відсутність у боржника майна), а процедура ліквідації банку розпочалась 04.06.2015 року, тобто у первісного стягувача був достатній час з моменту вступу рішення в законну силу для повторного направлення виконавчих листів для виконання згідно чинного законодавства, однак вказаним правом останній не скористався.

Як вбачається з матеріалів справи, первісний стягувач - ПАТ КБ Надра пропустив строк пред`явлення виконавчого листа для виконання без поважних причин, оскільки права та обов`язки заявника, як заміненого стягувача, є похідними від прав первісного стягувача, тому у останнього відсутні поважні причини для поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання, крім того суд не вбачає підстав для видачі дубліката виконавчого листа.

Суд вважає, що посилання заявника, на те що процедура ліквідації банку, яка передбачає припинення основної діяльності банку, зміну всього керівництва, закриття територіальних відділень банку та звільнення відповідальних за супровід справ працівників, що вплинуло на втрату оригіналів виконавчих документів та пропущення процесуальних строків, не можуть бути взяті до уваги та прийнято судом, як поважна причина, оскільки в сукупності з іншими обставинами справи не ґрунтується на доказах, поданих суду.

Відповідно до ч. 6 ст. 12 Закону України Про виконавче провадження стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який видав виконавчий документ, або до суду за місцем виконання.

Згідно ч. 1 ст. 433 ЦПК України, у разі пропуску строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено. Заява про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа, виданого судом, подається до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Відповідно до ч.1 ст. 127 ЦПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Суд при вирішенні питання про поновлення строку для пред`явлення до виконання виконавчого документа повинен з`ясувати питання щодо причин пропуску цього строку та залежно від характеру цих причин зробити висновок про їх поважність чи неповажність, а відтак дійти висновку про наявність чи відсутність підстав для поновлення строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Поважними можуть бути визнані лише ті причини, що виникли внаслідок обставин, об`єктивно незалежних від волі зацікавленої особи, які безпосередньо унеможливлювали або ускладнювали можливість вчинення процесуальних дій у визначений законом або судом строк.

Перелік причин, які слід вважати поважними, законодавцем не зазначено, тому суд відповідно до ч. 1ст. 89 ЦПК України дає оцінку поважності причин за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у заяві доказів.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Частиною 1 статті 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

З наданих суду доказів встановлено, що первісний стягувач - ПАТ КБ Надра пропустив строк пред`явлення виконавчого листа для виконання без поважних причин, оскільки права та обов`язки заявника, як заміненого стягувача, є похідними від прав первісного стягувача, тому у останнього відсутні поважні причини для поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання, крім того суд не вбачає підстав для видачі дубліката виконавчого листа.

Суд звертає увагу , що відповідно до вимог ст. 514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Крім того, згідно ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Таким чином, обставини вказані стягувачем в заяві не свідчать про наявність виключних непереборних обставин, які не залежали від волі стягувача та заважали йому вчасно звернутись до державного виконавця для примусового виконання рішення суду, а тому в суду відсутні підстави вважати, що строк для пред`явлення виконавчих листів №2-99/11 до виконання пропущений з поважних причин.

Враховуючи, що суд не вбачає підстав для поновлення строку пред`явлення виконавчого листа до виконання, вимога заявника про видачу дублікату виконавчого листа також не може бути задоволена з огляду на положення п.п. 17.4 ч.1 розділу ХІІ Перехідні положення ЦПК України, оскільки із такою заявою можливо звернутись лише до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Таким чином суд не вбачає підстав для поновлення строку пред`явлення виконавчого листа до виконання та не вбачає підстав для видачі дублікату виконавчого листа, у зв`язку з чим у задоволенні заяви ТОВ Фінансова компанія Еліт Фінанс про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання слід відмовити.

Керуючись ст.12, ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , ст. ст. 512, 514 ЦК України, ст. ст. 258-260, 263, 353, 442 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Відмовити у задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Еліт Фінанс про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Уманський міськрайонний суд Черкаської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Р. В. Піньковський

СудУманський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення20.08.2021
Оприлюднено30.08.2021
Номер документу99237902
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-99/11

Ухвала від 27.04.2022

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 11.04.2022

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 11.04.2022

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 10.04.2022

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 24.03.2022

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 10.03.2022

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 24.01.2022

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Павловська Г. В.

Ухвала від 20.08.2021

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 13.08.2021

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 06.07.2021

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні