Ухвала
від 04.04.2022 по справі 1-17/2007
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

1-17/2007

1-в/465/146/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.04.2022 року м. Львів

Франківський районний суд м.Львова у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

представника заявника ОСОБА_4 ,

особи, стосовно якої подається заява ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

заінтересованої особи ОСОБА_7 ,

розглянувшизаяву Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня» на предмет зміни застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом хворому ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку, -

В С Т А Н О В И В:

Заступник генерального директора з експертизи КНП ЛОР «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня» ОСОБА_8 та лікуючий лікар-психіатр ОСОБА_4 звернулися до суду із заявою на предмет зміни застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом хворому ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який скоїв суспільно небезпечне діяння, передбачене ч.1 ст.115 КК України на застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

В обґрунтування заяви покликається на те, що у КНП ЛОР «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня» з 26.05.2017 року до даного часу застосовуються примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом щодо гр. ОСОБА_5 згідно ухвали Ківерцівського районного суду Волинської області від 24.04.2017 року про зміну примусових заходів медичного характеру в умовах посиленого нагляду на примусове лікування у відділенні із звичайним наглядом за місцем проживання.

Зазначив, що ОСОБА_5 неодноразово оглядався комісіями лікарів-психіатрів, які щоразу приходили до висновку про необхідність продовження застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом.

На виконання вимог ст.19 ЗУ "Про психіатричну допомогу" 15.03.2022 року ОСОБА_5 повторно був оглянутий комісією лікарів-психіатрів (Висновок комісії лікарів-психіатрів №17 від 15.03.2022 року), яка прийшла до висновку, що на момент огляду ОСОБА_5 страждає хронічним психічним захворюванням у вигляді параноїдної шизофренії, безперервний тип перебігу з дефектом особистості, стан ремісії. У зв`язку з значним покращенням і досягненням стабільного значного послаблення хворобливого процесу (стан ремісії) в психічному статусі ОСОБА_5 з його позитивним ставленням до курсу лікування та необхідності його продовження у випадку виписки на фоні збереження соціальних стосунків з рідними застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом не потребує, рекомендовано застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

В судовому засіданні представник КНП ЛОР «ЛОКПЛ» заяву про зміну виду примусового заходу медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом на застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку підтримав, пояснення надала аналогічні викладеним у ній та просить таку задовільнити.

ОСОБА_5 та його захисник в судовому засіданні просили заяву КНП ЛОР «ЛОКПЛ» задовольнити.

Прокурор в судовому засіданні не заперечила щодо задоволення вказаної заяви.

Заінтересована особа ОСОБА_7 , яка є сестрою ОСОБА_5 в судовому засіданні заяву психіатричного закладу підтримала, просила таку задоволити. Суду пояснила, що вона є підприємцем, працює неподалік будинку, в якому забезпечить місце проживання ОСОБА_5 та слідкуватиме за вживанням її братом ліків.

Заслухавши пояснення учасників процесу, думку прокурора, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає до задоволення виходячи з наступного.

Згідно із ст. 95 КК України продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника психіатричного закладу (лікаря-психіатра), який надає особі таку психіатричну допомогу, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Згідно із ст.19 Закону України «Про психіатричну допомогу» продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюються судом за заявою представника психіатричного закладу (лікаря-психіатра), який надає особі таку психіатричну допомогу, на підставі висновку комісії лікарів-психіатрів. Особи, до яких застосовані примусові заходи медичного характеру, підлягають огляду комісією лікарів-психіатрів не рідше одного разу на 6 місяців для вирішення питання про наявність підстав для звернення до суду із заявою про припинення або про зміну застосування такого заходу. У разі відсутності підстав для припинення або продовження застосування примусового заходу медичного характеру представник психіатричного закладу (лікар-психіатр), який надає особі таку психіатричну допомогу, направляє до суду заяву, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність зміни застосування примусового заходу медичного характеру. У разі необхідності зміни застосування примусового заходу медичного характеру представник психіатричного закладу (лікар-психіатр), який надає особі таку психіатричну допомогу, повинен направити до суду за місцем знаходження психіатричного закладу заяву про зміну застосування примусового заходу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність зміни надання особі такої психіатричної допомоги. В подальшому продовження застосування примусового заходу медичного характеру проводиться кожного разу на строк, який не може перевищувати 6 місяців. Питання про зміну або припинення застосування примусового заходу медичного характеру вирішується судом у разі такої зміни стану психічного здоров`я особи, за якої відпадає необхідність застосування раніше призначеного заходу або виникає необхідність у призначенні іншого примусового заходу медичного характеру.

Судом встановлено, що у Комунальному некомерційному підприємстві Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня» з 26.05.2017 року до ОСОБА_5 застосовуються примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом на підставі ухвали Ківерцівського районного суду Волинської області від 24.04.2017 року про зміну примусових заходів медичного характеру в умовах посиленого нагляду на примусове лікування у відділенні із звичайним наглядом за місцем проживання та востаннє були продовжені ухвалою Франківського районного суду м. Львова від 02.12.2021 року.

На даний час ОСОБА_5 продовжує відбувати примусові заходи медичного характеру у КНП ЛОР "Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня".

На виконання вимог ст.19 ЗУ "Про психіатричну допомогу" 15.03.2022 року ОСОБА_5 повторно був оглянутий комісією лікарів-психіатрів (Висновок комісії лікарів-психіатрів №17 від 15.03.2022 року), яка прийшла до висновку, що на момент огляду ОСОБА_5 страждає хронічним психічним захворюванням у вигляді параноїдної шизофренії, безперервний тип перебігу з дефектом особистості, стан ремісії. У зв`язку з значним покращенням і досягненням стабільного значного послаблення хворобливого процесу (стан ремісії) в психічному статусі ОСОБА_5 з його позитивним ставленням до курсу лікування та необхідності його продовження у випадку виписки на фоні збереження соціальних стосунків з рідними застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом не потребує, рекомендовано застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Окрім цього, як вбачається з подання опікунської ради при виконкомі Дрогобицької міської ради №3-35/2322 від 19.03.2020 року про доцільність призначення ОСОБА_7 піклувальником брата ОСОБА_5 , з метою забезпечення особистих немайнових та майнових прав та інтересів ОСОБА_5 , враховуючи родинні відносини, особисті стосунки між ними, бажання заявниці виконувати обов`язки піклувальника, опікунська рада при воконкомі Дрогобицької міської ради вважала за доцільне призначити ОСОБА_7 піклувальником брата ОСОБА_5 .

Враховуючи вищевикладене, оскільки ОСОБА_5 на даний час перебуває в стані ремісії(значного послаблення хворобливого процесу),психічний стан останнього покращився та стабілізувався, й відсутні підстави для продовження чи припинення визначених примусових заходів медичного характеру, а тому заяву слід задовольнити та змінити застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_5 на надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

На підставі викладеного, керуючись ст..303-307, 369, 372 КПК України, суд,-

У ХВ АЛ ИВ:

Заяву заступника генерального директора з експертизи Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня» на предмет зміни застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом хворому ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку задоволити.

Змінити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом на застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргу до Львівського апеляційного судучерез Франківський районний суд протягом 7 діб з моменту її оголошення.

Повний текст ухвали виготовлено 11.04.2022 року.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.04.2022
Оприлюднено20.01.2023
Номер документу103963542
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про продовження, зміну або припинення застосування примусових заходів медичного характеру

Судовий реєстр по справі —1-17/2007

Ухвала від 04.04.2022

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 04.04.2022

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 01.04.2022

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 24.03.2022

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 02.12.2021

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 30.09.2021

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 02.04.2021

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мартинишин М. О.

Ухвала від 29.03.2021

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мартинишин М. О.

Ухвала від 29.03.2021

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мартинишин М. О.

Ухвала від 29.03.2021

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мартинишин М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні