Ухвала
від 21.03.2022 по справі 505/2587/20
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/4032/22

Номер справи місцевого суду: 505/2587/20

Головуючий у першій інстанції Вергопуло А. К.

Доповідач Погорєлова С. О.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

22.03.2022 року м. Одеса

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Одеського апеляційного суду у складі:

головуючого судді: Погорєлової С.О.

суддів: Князюка О.В., Таварткіладзе О.М.

за участю секретаря: Дубрянської Н.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні питання про зупинення провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Подільської міської ради Подільського району Одеської області» (третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області) про визнання незаконним та скасування рішення та встановлення факту, -

встановила:

У вересні 2020 року ОСОБА_1 звернувся до суду першої інстанції з позовом до Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Подільської міської ради Подільського району Одеської області» (третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області) про визнання незаконним та скасування рішення та встановлення факту.

Рішенням Котовського міськрайонного суду Одеської області від 09 червня 2021 року у задоволенні позову ОСОБА_1 було відмовлено.

Вказане судове рішення було оскаржене у апеляційному порядку ОСОБА_1

21 березня 2022 року до Одеського апеляційного суду від Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Подільської міської ради Подільського району Одеської області» надійшла заява про відкладення розгляду справи у зв`язку зі смертю позивача ОСОБА_1 , яка сталася ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, ознайомившись із заявою, матеріалами справи, доходить до висновку про необхідність зупинення провадження у даній справі, з наступних підстав.

Відповідно до п.1 ст.6 Конвенції, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

З матеріалів справи вбачається, що позивач у справі ОСОБА_1 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що свідчить свідоцтво про смерть НОМЕР_1 , видане 22 вересня 2021 року Подільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Подільському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

Зазначена обставина дає підстави для обов`язкового зупинення провадження у справі.

Згідно ч. 1ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони на будь-якій стадії процесу.

Згідно з п.1 ч.1 ст.251 ЦПК України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі смерті фізичної особи, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво.

Зупинення провадження у справі - це тимчасове припинення судом учинення процесуальних дій під час судового розгляду з визначених у законі об`єктивних підстав, які перешкоджають подальшому розгляду справи і передбачити усунення яких неможливо.

Матеріалами справи встановлено, що вимогами позовної заяви ОСОБА_1 було визнання незаконним та скасування рішення у формі Акту розслідування гострого професійного захворювання, що сталось 06 квітня 2020 року у КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Подільської міської ради Подільського району Одеської області», та встановлення факту гострого професійного захворювання позивача ОСОБА_1 на коронавірусну хворобу COVID-19, що була виявлена у останнього 04 квітня 2020 року.

Колегія суддів зазначає, що 13 травня 2020 року постановою Кабінету Міністрів України № 394 Розд. V «Захворювання, викликані дією біологічних факторів» Переліку професійних захворювань було доповнено гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2. Виникнення цього профзахворювання можливе на такій роботі, як робота медичних та інших працівників, що безпосередньо зайняті в ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню COVID-19 і лікування пацієнтів із захворюванням COVID-19, спричиненим коронавірусом SARS-CoV-2.

Також, МОЗ визнало COVID-19 особливо небезпечною хворобою згідно з наказом МОЗ України від 25.02.2020 № 521 "Про внесення зміни до Переліку особливо небезпечних, небезпечних інфекційних та паразитарних хвороб людини і носійства збудників цих хвороб".

Лабораторно підтверджені випадки інфікування COVID-19 медичних працівників розслідують саме як випадки гострого професійного захворювання.

У зв`язку із з профзахворюванням, у працівника виникає право на отримання страхових виплат.

Так, Фонд соціального страхування здійснює загальнообов`язкове державне соціальне страхування працівників від професійного захворювання, яке спричинило втрату працездатності (ч. 1 ст. 1 Закону № 1105). У разі настання страхового випадку (у тому числі профзахворювання), Фонд соціального страхування здійснює такі виплати:

1) допомогу у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

2) страхову виплату потерпілому в розмірі його середньомісячного заробітку в разі тимчасового переведення його на легшу нижчеоплачувану роботу;

3) відшкодування вартості ритуальних послуг, пов`язаних із похованням померлого;

4) одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

5) щомісячну страхову виплату в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

6) щомісячну страхову виплату особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого.

Таким чином, колегія суддів доходить до висновку, що спірні правовідносини допускають правонаступництво, оскільки право на страхові виплати спадкується на загальних підставах, а тому у зв`язку зі смертю позивача ОСОБА_1 суд зобов`язаний зупинити провадження у справі до залучення до участі у справі правонаступників позивача.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 251 ч. 1 п. 1, 253, 389 ЦПК України, колегія суддів, -

ухвалила:

Провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Подільської міської ради Подільського району Одеської області» (третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області) про визнання незаконним та скасування рішення та встановлення факту, - зупинити до залучення до участі у справі правонаступника позивача ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття, та може бути оскаржена в касаційному порядку за правилами ст. 389 ЦПК України.

Головуючий С.О. Погорєлова

Судді О.В. Князюк

О.М. Таварткіладзе

Дата ухвалення рішення21.03.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу103980157
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —505/2587/20

Постанова від 23.01.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 07.04.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 04.07.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 04.07.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 21.03.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 15.03.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 14.09.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 14.09.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Рішення від 09.06.2021

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Вергопуло А. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні