Ухвала
від 13.04.2022 по справі 371/989/21
МИРОНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

13.04.2022 Єдиний унікальний № 371/989/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про продовження строку досудового розслідування

13 квітня 2022 року м. Миронівка

ЄУН 371/989/21

Провадження № 1-кс/371/78/22

Слідчий суддя Миронівського районного суду Київської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого про продовження строкудосудового розслідуванняу кримінальному провадженні № 12020110220000401, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 16 жовтня 2020 року за ст. 366 ч. 1 КК України,

В С Т А Н О В И В :

Слідчий ВП№ 2Обухівського РУПГУ НПв Київськійобласті 11 квітня 2022 року звернувся до суду з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному проваджені № 12020110220000401, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 16 жовтня 2020 року за ст. 366 ч. 1 КК України.

Клопотання обґрунтовано тими обставинами, що слідчим відділенням Відділу поліції № 2 Обухівського РУП ГУ НП в Київській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12020110220000401, відомості щодо якого були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою голови Миронівської районної державної адміністрації Київської області за фактом можливого привласнення бюджетних коштів під час реконструкції та капітального ремонту навчально-спортивної бази «Колос» у селі Салів Обухівського району Київської області.

За даним фактом 16 жовтня 2020 року було розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого за ст. 191 ч. 1 КК України. Вказана правова кваліфікація, враховуючи зібрані докази, 04 жовтня 2021 року була змінена на ст. 366 ч. 1 КК України.

Строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні закінчувався 16 жовтня 2021 року. На підставі ухвали слідчого судді Миронівського районного суду Київської області від 11 жовтня 2021 року строк досудового розслідування продовжено до 16 квітня 2022 року.

В ході досудового розслідування не проведено всіх необхідних слідчих дій для встановлення осіб, які вчинили кримінальне правопорушення, та обставин його вчинення.

В ході досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні виконано ряд слідчих та інших процесуальних дій. 21 грудня 2021 року у кримінальному провадженні призначено судову будівельно-технічну експертизу. 04 лютого 2022 року за участі судового експерта проведено огляд місця події.

Закінченню досудового розслідування у встановлений законом строк перешкоджають ті обставини, що призначена експертиза не проведена з причин завантаженості експертів та воєнного стану у країні.

Для закінчення досудового розслідування необхідно отримати висновок експертиз, виконати ряд слідчих та інших процесуальних дій. Для виконання вказаних дій необхідний строк не менше шести місяців, виникла необхідність у продовженні строку досудового розслідування на вказаний строк.

Згідно з частиною 1 статті 295-1 КПК України, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

За правилами частини 2 вказаної статті, у клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються: найменування (номер) кримінального провадження; всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження; обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше; строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій; інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. При цьому слідчий, прокурор зобов`язані зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування.

Подане клопотання відповідає вимогам частини 2 статті 295-1 КПК України.

Клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленого статтею 219 цього Кодексу (частина 5 статті 294 КПК України).

Клопотання подано у встановлений строк.

Відповідно до частини 3 статті 295-1 КПК України, слідчий суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку досудового розслідування протягом трьох днів з дня його одержання, але в будь-якому разі до спливу строку досудового розслідування, за участю слідчого або прокурора, а також підозрюваного та його захисника, у разі розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру.

В заяві, поданій до суду 14 квітня 2022 року, слідчий просив розглянути клопотання без його участі, вказав, що клопотання підтримує в повному обсязі, просить його задовольнити.

З огляду на стислі процесуальні строки для розгляду клопотання, відсутність слідчого, який не з`явився до суду з поважних причин та подав заяву про розгляд клопотання без його участі, не повинна бути перешкодою для прийняття слідчим суддею відповідного процесуального рішення.

Оцінка змісту клопотання, доданих до нього матеріалів та наданих слідчому судді матеріалів кримінального провадження, вказують на наявність підстав для задоволення клопотання.

Слідчим суддею встановлено такі обставини.

16 жовтня 2020 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020110220000401 внесені відомості про кримінальне провадження за фактом можливого привласнення бюджетних коштів під час реконструкції та капітального ремонту навчально-спортивної бази «Колос» у селі Салів Обухівського району Київської області.

Підставою для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань стала заява голови Миронівської державної районної адміністрації ОСОБА_3 .

Ці обставини підтверджені даними Витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

За даним фактом велося досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 191 ч. 1 КК України, яке є кримінальним правопорушенням, за вчинення якого настає кримінальна відповідальність за привласнення чи розтрату чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні.

В ході досудового розслідування було встановлено, що на балансі відділу освіти Миронівської районної державної адміністрації (до реорганізації) перебувала навчально-спортивна база «Колос», що знаходиться в селі Салів Обухівського району Київської області. Згідно програми будівництва реконструкції та ремонту об`єктів інфраструктури Обухівського району на ремонт вказаної навчально-спортивної бази «Колос» у 2017 та 2018 роках було виділено кошти на загальну суму 2822100 грн.

22 травня 2018 року між відділом освіти Миронівської районної державної адміністрації Київської області та ТОВ «Арт Білд Групо» укладено договір № 31 про «Капітальний ремонт покрівлі, електрики, заміна вікон та дверей навчально-тренувальної бази комунального закладу Миронівської ДЮСШ по вулиці Берегова, 1А в селі Салів Миронівського району Київської області». Договірна ціна робіт визначена на основі кошторису і складає 1392495 грн.

Проведеними слідчими діями у вказаному кримінальному провадженні встановлено, що ремонт покрівлі, електрики, заміна вікон та дверей навчально-тренувальної бази не відповідає стандартам якості та модифікації, а фактичні об`єми виконаних робіт не відповідають відомостям, задекларованим документації первинної звітності, зокрема, складеним актам приймання виконаних будівельних робіт примірної форми КБ-2В.

Оглядом місця події, що проводився на території спортивного комплексу по вулиці Берегова, 1А села Салів Обухівського району Київської області 16 листопада 2020 року, встановлено, що ремонт вказаного об`єкту здійснений неналежно, ремонтно-будівельні роботи по вказаному об`єкту не є завершеними, в середині приміщення відсутні оздоблювальні роботи, частина дротів та гофротруб частково не закріплені до поверхонь, в приміщенні відсутнє опалення, відсутні засоби освітлення, вимикачі та розетки.

Згідно з даними висновку судової будівельно-технічної експертизи, вартість фактично виконаних будівельних робіт за договором № 31 «Капітальний ремонт покрівлі, електрики, заміна вікон та дверей навчально-тренувальної бази комунального закладу Миронівської ДЮСШ, що по вул. Берегова, 1А в селі Салів Миронівського району Київської області», укладеним 22 травня 2018 року між відділом освіти Миронівської районної державної адміністрації Київської області та ТОВ «Арт Білд Груп», на момент проведення огляду може становити 105545, 54 грн.

Ці обставини вказували на факт складення та видачу завідомо неправдивих офіційних документів, зокрема проектно-кошторисної документації первинної звітності по вказаному об`єкту будівництва.

Постановою слідчого у кримінальному провадженні від 04 жовтня 2021 року змінено правову кваліфікацію кримінального правопорушення на ст. 366 ч. 1 КК України.

Такі обставини встановлені рішенням слідчого судді Миронівського районного суду Київської області від 11 жовтня 2021 року.

Зі змісту клопотання вбачається, що в ході досудового розслідування не проведено необхідних слідчих дій для встановлення обставин, які підлягають доказуванню в рамках даного кримінального провадження, згідно вимог ст. 91 КПК України, підозру в даному кримінальному провадженні нікому не оголошено.

Згідно з частиною 2 статті 219 КПК України, строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру не може перевищувати: дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до частини 1 статті 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений участині другійстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановленийпунктами 2і3частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Згідно з правилами частини 4 вказаної статті, строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження.

Визначення розумного строку досудового розслідування залежить від багатьох факторів, включаючи обсяг і складність справи, кількість слідчих дій, число потерпілих та свідків, необхідність проведення експертиз та отримання висновків тощо.

Встановлено, що під час проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, 21 грудня 2021 року призначено судову будівельно-технічну експертизу. 04 лютого 2022 року за участі судового експерта проведено огляд місця події. У строк, на який рішенням слідчого судді продовжено досудове розслідування у кримінальному провадженні, експертизу не проведено, експертний висновок не отримано.

Це стало перешкодою до закінчення досудового розслідування у кримінальному провадженні у встановлений строк.

Для всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження наявна необхідність у здійсненні ряду слідчих та інших процесуальних дій.

Зокрема, необхідно отримати висновок судової будівельно-технічної експертизи; за результатами висновку вказаної експертизи призначити почеркознавчу і економічну експертизи та отримати висновки за результатами їх проведення; на основі отриманих результатів експертиз, за наявності відповідних даних, визначити потерпілих (представників потерпілих) у вказаному кримінальному провадженні та допитати їх; здійснити повідомлення про підозру у вказаному кримінальному провадженні; виконати інші слідчі (розшукові) та процесуальні дії, необхідність у яких виникне за результатами виконання зазначених вище слідчих (розшукових) та процесуальних дій; з урахуванням всіх необхідних зібраних доказів прийняти законне та обґрунтоване рішення у кримінальному провадженні.

Враховуючи наведені обставини, а також той факт, що строк досудового розслідування спливає 16 квітня 2022 року, а провести вищевказані слідчі та процесуальні дії у встановлений строк не виявляється можливим з об`єктивних причин, наявні підстави для продовження строку досудового розслідування.

Слідчий суддя вважає обґрунтованими доводи слідчого щодо наявності необхідності у виконанні вказаних слідчих та процесуальних дій, оскільки їх проведення забезпечить повноту та всебічність досудового розслідування, а отримані в результаті проведення таких дій відомості, можуть бути використані як докази в рамках даного кримінального провадження.

Враховуючи, що отримані в результаті проведення вищевказаних процесуальних дій відомості можуть бути використані як докази в рамках даного кримінального провадження на підтвердження або спростування факту вчинення кримінального правопорушення та для встановлення осіб, які можуть бути причетними до його вчинення, подане клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020110220000401, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 16 жовтня 2020 року за ст. 366 ч. 1 КК України, на шість місяців, до 16 жовтня 2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя підпис ОСОБА_1

Згідно з оригіналом

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудМиронівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення13.04.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу104003113
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —371/989/21

Ухвала від 22.09.2022

Кримінальне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 01.09.2022

Кримінальне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 26.08.2022

Кримінальне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 20.06.2022

Кримінальне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 14.06.2022

Кримінальне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 20.06.2022

Кримінальне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 03.06.2022

Кримінальне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 14.06.2022

Кримінальне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 03.06.2022

Кримінальне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 13.04.2022

Кримінальне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні