Ухвала
від 03.06.2022 по справі 371/989/21
МИРОНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

03.06.2022 Єдиний унікальний № 371/989/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про тимчасовий доступ до речей і документів

03 червня 2022 року м. Миронівка

ЄУН 371/989/21

Провадження № 1-кс/371/107/22

Слідчий суддя Миронівського районного суду Київської області ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора про тимчасовий доступ до документів у кримінальному провадженні № 12020110220000401,відомості щодоякого внесені доЄдиного реєструдосудових розслідувань16жовтня 2020року заст.366ч.1 КК України,

В С Т А Н О В И В :

Клопотання про тимчасовий доступ до документів подано слідчому судді 02 червня 2022 року в рамках кримінального провадження № 12020110220000401, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 16 жовтня 2020 року за ст. 366 ч. 1 КК України.

У клопотанні заявлено вимогу про надання тимчасового доступу до документів, що зберігаються у матеріалах кримінального провадження № 32020110000000004, які знаходяться в ІНФОРМАЦІЯ_1 , приміщення якої розташовано за адресою: АДРЕСА_1 : платіжного доручення № 1742 від 25 травня 2018 року щодо перерахування ІНФОРМАЦІЯ_2 на користь ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » 70 % попередньої оплати згідно договору № 31 від 22 травня 2018 року в сумі 974 746,50 грн.; платіжного доручення № 3971 від 04 грудня 2018 року щодо перерахування ІНФОРМАЦІЯ_2 на користь ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » 70 % оплати згідно договору № 31 від 22 травня 2018 року 362 055, 91 грн.; документів АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », наданих для відкриття та обслуговування рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » № НОМЕР_1 та інформації про рух коштів на рахунку, які містяться на оптичному диску CD-R «Verbatium» (700mb).

Клопотання обґрунтовано тими обставинами, що слідчим відділенням Відділу поліції № 2 Обухівського РУП ГУНП в Київській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12020110220000401, відомості щодо якого були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою голови ІНФОРМАЦІЯ_5 за фактом можливого складання та видачі службовими особами завідомо неправдивих офіційних документів, зокрема, проектно - кошторисної та звітної документації щодо капітального ремонту покрівлі, електрики, заміни вікон та дверей навчально-тренувальної бази « ІНФОРМАЦІЯ_6 » комунального закладу ІНФОРМАЦІЯ_7 , розташованої по АДРЕСА_2 .

В ході досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні встановлено, що 13 квітня 2020 року, на виконання ухвали Солом`янського районного суду міста Києва, у іншому кримінальному провадженні, в порядку тимчасового доступу до документів проектно-кошторисної та фінансово-звітної документації з питань проведення капітального ремонту навчально-тренувальної бази « ІНФОРМАЦІЯ_6 » в селі Салів Миронівського району Київської області, оригінали документів вилучено.

У вказаному кримінальному провадженні, для з`ясування обставин кримінального правопорушення, наявні підстави у перевірці достовірності відомостей, що внесені до проектно-кошторисної та фінансово - звітної документації за укладеним договором про капітальний ремонт навчально-тренувальної бази.

Клопотання мотивоване необхідністю отримання доступу до документів та інформації, що міститься на диску, із матеріалів іншого кримінального провадження, в якому вони вилучені в порядку забезпечення вказаного кримінального провадження, оскільки такі такі документи можуть бути використані як докази вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366 ч. 1 КК України.

За правилами ч. 4 ст. 163 КПК України, слідчий суддя розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті.

Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Про розгляд клопотання Київська обласна прокуратура повідомлялася належно.

В судове засідання представник прокуратури не з`явився, його неявка не перешкоджає розгляду клопотання.

В судовому засіданні прокурор підтримала клопотання, посилаючись на викладені в ньому доводи.

Оцінка наданих матеріалів та доводи прокурора вказують на наявність підстав для задоволення клопотання.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей та документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно положень ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом.

Слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених ч. 5 ст. 163 КПК України, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчим суддею встановлено наступні обставини.

16 жовтня 2020 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020110220000401 внесені відомості про кримінальне провадження за фактом можливого привласнення бюджетних коштів під час реконструкції та капітального ремонту навчально-спортивної бази « ІНФОРМАЦІЯ_6 » у селі Салів Обухівського (до перейменування районів Миронівського) району Київської області.

За даним фактом велося досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 191 ч. 1 КК України, яке є злочином невеликої тяжкості, за вчинення якого настає кримінальна відповідальність за привласнення чи розтрату чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні.

В ході досудового розслідування було встановлено, що на балансі ІНФОРМАЦІЯ_8 (до реорганізації) перебувала навчально-спортивна база « ІНФОРМАЦІЯ_6 », що знаходиться в селі Салів Обухівського (до перейменування районів - Миронівського) району Київської області. Згідно програми будівництва реконструкції та ремонту об`єктів інфраструктури Обухівського (до перейменування районів Миронівського) району на ремонт вказаної навчально-спортивної бази « ІНФОРМАЦІЯ_6 » у 2017 та 2018 роках було виділено кошти на загальну суму 2822100 грн.

22 травня 2018 року між ІНФОРМАЦІЯ_9 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » укладено договір № 31 про «Капітальний ремонт покрівлі, електрики, заміна вікон та дверей навчально-тренувальної бази комунального закладу ІНФОРМАЦІЯ_7 по АДРЕСА_2 ». Договірна ціна робіт визначена на основі кошторису і складає 1392495 грн.

Проведеними слідчими діями у вказаному кримінальному провадженні встановлено, що ремонт покрівлі, електрики, заміна вікон та дверей навчально-тренувальної бази не відповідає стандартам якості та модифікації, а фактичні об`єми виконаних робіт не відповідають відомостям, задекларованим документації первинної звітності, зокрема, складеним актам приймання виконаних будівельних робіт примірної форми КБ-2В.

Оглядом місця події, що проводився на території спортивного комплексу по АДРЕСА_2 16 листопада 2020 року, встановлено, що ремонт вказаного об`єкту здійснений неналежно, ремонтно-будівельні роботи по вказаному об`єкту не є завершеними, в середині приміщення відсутні оздоблювальні роботи, частина дротів та гофротруб частково не закріплені до поверхонь, в приміщенні відсутнє опалення, відсутні засоби освітлення, вимикачі та розетки.

Згідно з даними висновку судової будівельно-технічної експертизи, вартість фактично виконаних будівельних робіт за договором № 31 «Капітальний ремонт покрівлі, електрики, заміна вікон та дверей навчально-тренувальної бази комунального закладу ІНФОРМАЦІЯ_7 , що по АДРЕСА_2 », укладеним 22 травня 2018 року між ІНФОРМАЦІЯ_9 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », на момент проведення огляду може становити 105545, 54 грн.

Ці обставини вказували на факт складення та видачу завідомо неправдивих офіційних документів, зокрема проектно-кошторисної документації первинної звітності по вказаному об`єкту будівництва.

Постановою слідчого у кримінальному провадженні від 04 жовтня 2021 року змінено правову кваліфікацію кримінального правопорушення на ст. 366 ч. 1 КК України.

Встановлено, що під час проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, 13 квітня 2020 року, на виконання ухвали Солом`янського районного суду міста Києва, у іншому кримінальному провадженні, під час застосування заходів забезпечення кримінального провадження, здійснено тимчасовий доступ до документів проектно-кошторисної та фінансово-звітної документації з питань проведення капітального ремонту навчально-тренувальної бази « ІНФОРМАЦІЯ_6 » в селі Салів Миронівського району Київської області. Оригінали документів вилучено.

В ході проведення досудового розслідування 13 квітня 2022 року отримано висновок судової будівельно-технічної експертизи, відповідно до якого обсяги та вартості фактично виконаних робіт з ремонту об`єкта, не відповідають обсягам та вартості, визначеним кошторисною та звітною документацією.

З метою встановлення суми завданої кримінальним правопорушенням матеріальної шкоди 13 квітня 2022 року слідчим у кримінальному провадженні призначено судово-економічну експертизу.

04 травня 2022 року до слідчого надійшло клопотання експерта щодо надання додаткових матеріалів для проведення експертизи.

За змістом клопотання експерта від 03 травня 2022 року, для проведення експертного дослідження необхідно надати додаткові матеріали, які містять відомості вихідні дані для вирішення поставленого запитання. Такі документи можуть бути надані в копіях, вірність яких засвідчена.

В судовому засіданні прокурор довів наявність достатніх даних вважати, що вчинено кримінальне првопорушення, документи, що містяться в матеріалах кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні, зокрема події кримінального правопорушення, винуватості певних осіб у вчиненні кримінального правопорушення, або ж обставин, що можуть стати підставою звільнення від кримінальної відповідальності.

За положеннямист.132КПК України,застосування заходівзабезпечення кримінальногопровадження недопускається,якщо слідчий,прокурор недоведе,що існуєобґрунтована підозращодо вчиненнякримінального правопорушеннятакого ступенятяжкості,що можебути підставоюдля застосуваннязаходів забезпеченнякримінального провадження;потреби досудовогорозслідування виправдовуютьтакий ступіньвтручання управа ісвободи особи,про якийідеться вклопотанні слідчого,прокурора;може бутивиконане завдання,для виконанняякого слідчий,прокурор звертаєтьсяіз клопотанням.

Обов`язок доведення існування зазначених обставин КПК України покладає на слідчого, прокурора, який звертається із відповідним клопотанням.

Прокурорм доведено існування обставин, які є необхідними для застосування заходів забезпечення кримінального провадження.

Прокурор довів наявність достатніх підстав вважати, що доступ до документів у виді: платіжного доручення № 1742 від 25 травня 2018 року щодо перерахування ІНФОРМАЦІЯ_2 на користь ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » 70 % попередньої оплати згідно договору № 31 від 22 травня 2018 року в сумі 974 746,50 грн.; платіжного доручення № 3971 від 04 грудня 2018 року щодо перерахування ІНФОРМАЦІЯ_2 на користь ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » 70 % оплати згідно договору № 31 від 22 травня 2018 року 362 055, 91 грн.; документів АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », наданих для відкриття та обслуговування рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » № НОМЕР_1 , та інформації про рух коштів на рахунку, які містяться на оптичному диску CD-R «Verbatium» (700mb), необхідне для надання їх для експертного дослідження, тобто для досягнення мети отримання доступу до документів, що є підставою для надання розпорядження про їх вилучення.

Отримання матеріалів кримінального провадження є винятковою процесуальною дією.

Нерозголошення відомостей (даних) досудового розслідування є однією з умов, які сприяють успішному розкриттю злочину і викриттю винного. Передчасне їх розголошення може негативно вплинути на хід досудового провадження у справі.

Розголошення даних досудового розслідування допускається лише у визначеному обсязі, за умови, що розголошення не суперечить інтересам досудового розслідування і не пов`язане з порушенням прав і законних інтересів учасників кримінального судочинства.

Відповідно до ст. 222 КПК України, відомості досудовогорозслідування можнарозголошувати лишез дозволуслідчого абопрокурора ів томуобсязі,в якомувони визнаютьможливим.

За змістом повідомлення прокурора у кримінальному провадженні № 32020110000000004, доступ до матеріалів якого заявлено клопотання, 30 червня 2021 року до Богуславського районного суду Київської області скеровано клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності особи, яка є обвинуваченою у вказаному кримінальному провадженні. Вилучення оригіналів документів щодо об`єкту : «Капітальний ремонт покрівлі, електрики, заміни вікон та дверей навчально-тренувальної бази комунального закладу ІНФОРМАЦІЯ_10 по АДРЕСА_2 » з матеріалів кримінального провадження № 32020110000000004 не здійснить негативного впливу на подальший судовий розгляд вказаного кримінального провадження.

Слідчий суддя дійшов висновку, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження. Потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який йдеться в клопотанні прокурора, відомості, що містяться в документах, які долучено до матеріалів кримінального провадження, про доступ до яких заявлено клопотання, можуть бути використані у даному кримінальному провадженні як докази вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366 ч. 1 КК України. Обставини, що підлягають встановленню у даному кримінальному провадженні, неможливо довести в інший спосіб, може бути виконане завдання, для виконання якого прокурор звернувся із клопотанням.

Вказані з`ясовані обставини, які досліджені під час розгляду клопотання та оцінені відповідно до вимог статті 94 КПК України, свідчать про обґрунтованість клопотання, наявність підстав для надання тимчасового доступу до матеріалів кримінального провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 110, 132, 159 - 164, 309, 369 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора Миронівського відділу Обухівської окружної прокуратури ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів у кримінальному провадженні № 12020110220000401, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 16 жовтня 2020 року за ст. 366 ч. 1 КК України, задовольнити частково.

Надати прокурорамМиронівського відділуОбухівської окружноїпрокуратури ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,слідчим відділуполіції №2Обухівського РУПГУ НПу Київськійобласті ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 укримінальному провадженні№ 12020110220000401,відомості щодоякого внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань 16жовтня 2020року заст.366ч.1 КК України, тимчасовий доступ до документів :

Платіжного доручення № 1742 від 25 травня 2018 року щодо перерахування ІНФОРМАЦІЯ_2 на користь ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » 70 % попередньої оплати згідно договору № 31 від 22 травня 2018 року в сумі 974 746,50 грн.;

Платіжного доручення № 3971 від 04 грудня 2018 року щодо перерахування ІНФОРМАЦІЯ_2 на користь ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » 70 % оплати згідно договору № 31 від 22 травня 2018 року 362 055, 91 грн.;

Оптичного диску CD-R «Verbatium» (700mb) з інформацією про документи AT КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », надані для відкриття та обслуговування рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » № НОМЕР_1 та інформацією про рух коштів.

Вказаний диск та документи у виді платіжних доручень зберігаються у матеріалах кримінального провадження № 32020110000000004, які знаходяться в ІНФОРМАЦІЯ_1 , приміщення якої розташовано за адресою: АДРЕСА_1 .

Надати прокурорам ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та слідчим ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 дозвіл на копіювання інформації з диску та вказаних документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення.

Строк дії ухвали до 15 червня 2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя підпис ОСОБА_1

Згідно з оригіналом

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудМиронівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення03.06.2022
Оприлюднено16.05.2024
Номер документу104749161
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —371/989/21

Ухвала від 22.09.2022

Кримінальне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 01.09.2022

Кримінальне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 26.08.2022

Кримінальне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 20.06.2022

Кримінальне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 14.06.2022

Кримінальне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 20.06.2022

Кримінальне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 03.06.2022

Кримінальне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 14.06.2022

Кримінальне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 03.06.2022

Кримінальне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 13.04.2022

Кримінальне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні