Ухвала
від 25.04.2022 по справі 947/1573/22
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/1573/22

Провадження № 1-кс/947/3472/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.04.2022 року слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , захисника підозрюваної адвоката ОСОБА_4 , підозрюваної ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_6 , яке погоджене прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_7 , про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в рамках кримінального провадження №12021160000001473 від 30.12.2021 року відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки села Новоіванівка, Одеської області, громадянки України, українки, з вищою освітою, одружену, працюючу на посаді начальника Управління освіти, культури, молоді та спорту Старокозацької сільської ради, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої, підозрюваної у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

1.Фактичні обставини даного кримінального провадження та обґрунтування стороною обвинувачення клопотання про застосування запобіжного заходу.

Слідчим управлінням ГУНП в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному проваджені внесеного до ЄРДР за № 12021160000001473 від 30.12.2021 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. ч. 2, 3, 4 ст. 358, ч.1 ст. 366 КК України.

Установлено, що Розпорядженням сільського голови Старокозацької сільської ради Білгород Дністровського району Одеської області № 64 о/с від 30.12.2020 ОСОБА_5 переведено з посади начальника відділу освіти, науки, молоді та спорту на посаду начальника Управління освіти, культури, молоді та спорту Старокозацької сільської ради Білгород Дністровського району Одеської області.

Відповідно до п. п. 1.1, 1.5, 1.13 Положення про Управління освіти, культури, молоді та спорту Старокозацької сільської ради Білгород Дністровського району Одеської області, затвердженого рішенням Старокозацької сільської ради Білгород Дністровського району Одеської області від 23.10.2020 № 1240-VII(далі Положення), Управління є виконавчим органом Старокозацької сільської ради; Управління є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки у територіальному представництві Державного казначейства України, печатку із зображенням Державного Герба України і своїм найменуванням та бланк встановленого зразка, має право у межах своїх повноважень укладати від свого імені угоди з юридичними і фізичними особами, мати майнові і немайнові права, нести зобов`язання, бути позивачем і відповідачем в судах; Управління є головним розпорядником бюджетних коштів за видатками, які визначені рішенням про бюджет Старокозацької сільської територіальної громади у сфері освіти, культури, молоді та спорту.

Також, п. п. 5.1, 5.2.1, 5.2.2., 5.2.4., 5.2.5, 5.2.7, 6.4, 6.4.2 Положення передбачено, що Управління очолює начальник, який здійснює керівництво діяльністю Управління; несе персональну відповідальність за невиконання або неналежне виконання покладених на нього завдань, реалізацію його повноважень, дотримання трудової дисципліни; діє без доручення від імені Управління, представляє його інтереси в органах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юридичними особами та громадами; видає в межах своєї компетенції накази, контролює їх виконання; здійснює контроль за ефективним і раціональним використанням бюджетних коштів в межах затвердженого кошторису витрат, пов`язаних з функціонуванням галузей освіти, культури, молоді і спорту; посадовим особами Управлінням забороняється вчиняти дії, що можуть бути розцінені як використання свого службового становища в корисних цілях.

Згідно посадової інструкції начальника Управління освіти, культури, молоді та спорту Старокозацької сільської ради Білгород Дністровського району Одеської області - начальник Управління:

- здійснює керівництво діяльністю управління, розподіляє обов`язки між працівниками, очолює та контролює їх роботу, забезпечує ефективне виконання покладених на Управління завдань щодо участі в реалізації політики в галузі освіти, культури, молоді та спорту;

- видає в межах своєї компетенції накази, організовує та контролює їх виконання;

- розпоряджається коштами Управління в межах затвердженого кошторису витрат;

- у встановленому законодавством порядку призначає на посади та звільняє з посад працівників Управління;

- представляє інтереси Старокозацької об`єднаної територіальної громади в галузі освіти, культури, молоді та спорту у відносинах із юридичними та фізичними особами.

Таким чином, ОСОБА_5 постійно обіймаючи посаду начальника Управління освіти, культури, молоді та спорту Старокозацької сільської ради Білгород Дністровського району Одеської області, здійснюючи організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції згідно ч. 3 ст. 18 КК України є службовою особою.

Так, у жовтні 2021 року Управлінням освіти, культури, молоді та спорту Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області оголошено публічну закупівлю робіт з реконструкції спортивного майданчику із штучним покриттям для фізкультурно оздоровчих занять учнів Круторівської гімназії за адресою: вул. Котовського, буд. 89-а, с. Крутоярівка, Білгород Дністровський район Одеської області (ідентифікатор UA-2021-10-07-008081-b).

Також, у жовтні 2021 року Управлінням освіти, культури, молоді та спорту Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області оголошено публічну закупівлю робіт з реконструкції спортивного майданчику із штучним покриттям для фізкультурно оздоровчих занять учнів Карналіївської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів за адресою: вул. Гастело, буд. 16, с. Карналіївка, Білгород Дністровський район Одеської області (ідентифікатор UA-2021-10-08-002499-a).

За результатами оцінки тендерних пропозицій за вказаними закупівлями переможцем відкритих торгів визнано ФОП ОСОБА_8 .

Надалі, 19.11.2021 між ФОП ОСОБА_8 (Підрядник) та Управлінням освіти, культури, молоді та спорту Старокозацької сільської ради в особі начальника ОСОБА_5 (Замовник) укладено договір підряду № 110/2021 предметом якого є: реконструкція спортивного майданчика із штучним покриттям, для фізкультурно оздоровчих занять учнів Карналіївської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів за адресою: АДРЕСА_2 . Вартість робіт становить 1 750 199, 64 грн. та визначається на підставі Договірної ціни, яка у свою чергу визначається на підставі проектної документації та є динамічною.

Цієї ж дати між ФОП ОСОБА_8 (Підрядник) та Управлінням освіти, культури, молоді та спорту Старокозацької сільської ради в особі начальника ОСОБА_5 (Замовник) укладено договір підряду №111/2021 предметом якого є: реконструкція спортивного майданчика із штучним покриттям, для фізкультурно оздоровчих занять учнів Крутоярівської гімназії за адресою: вул. Котовського, буд. 89-а, Білгород Дністровський район Одеської області. Вартість робіт становить 1 712 882, 81 грн. та визначається на підставі Договірної ціни, яка у свою чергу визначається на підставі проектної документації та є динамічною.

Відповідно до умов зазначених договорів:

п. 1.3 Склад та обсяги робіт, що доручаються до виконання Підряднику, визначені проектною документацією і можуть бути змінені виключно за погодженням сторін в процесі будівництва у порядку визначеному чинним законодавством України.

п. 2.1 Підрядник відповідає за якість і відповідність вимогам, встановленими нормативними документами та проектною документацією робіт, матеріалів, устаткування, обладнання та можливість їх безпечної експлуатації протягом гарантійних строків, визначених чинними нормами.

Всі матеріали для будівництва повинні відповідати проектній документації, вимогам чинного законодавства щодо якості, безпеки, охорони навколишнього середовища.

Замовник здійснює контроль за ходом, якістю, вартістю та обсягами виконаних робіт відповідно до ч. 1 ст. 849 ЦК України та у порядку, передбаченому Договором. Замовник має право контролювати якість і обсяг матеріальних ресурсів до моменту їх використання та в процесі виконання робіт на об`єкті.

п. 3.2 Джерелом фінансування за цими договорами є бюджетні кошти, які можуть бути передбачені для фінансування.

п. 4.3 Замовник перераховує платежі на поточний рахунок Підрядника в національній валюті України.

п. 4.4 Розрахунки за виконані роботи проводяться на підставі документів про обсяги виконаних робіт та їх вартість: КБ-3 «Довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрати» та КБ-2в «Акт приймання виконаних будівельних робіт». Оплату виконаних робіт Замовник проводить поетапно по мірі надходження з бюджету коштів на оплату видатків капітального ремонту в сумі, що не перевищує розмір фактичного надходження коштів з бюджету. Подальша оплата виконаних робіт здійснюється при наступних надходженнях коштів з бюджету до проведення повного розрахунку. До названих документів обов`язково надаються Замовнику документи щодо якості застосованих матеріалів та конструкцій та документи, щодо підтвердження вартісних показників задіяних матеріально технічних ресурсів.

п. 4.6 Оплата виконаних робіти здійснюється Замовником протягом 14 банківських днів після підписання Сторонами актів прийому виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в, довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за формою КБ-3, або інших відповідних документів, передбачених чинним законодавством з дати взяття Замовником фінансових зобов`язань в органах ДКСУ.

п. 1.5 Загальні умови виконання робіт.

п. п. 5.1.1 Підрядник розпочинає виконання робіт протягом 5 календарних днів з дня підписання акту приймання передачі будівельного майданчика (фронту робіт), при цьому до початку виконання робіт він зобов`язаний розробити та надати для затвердження Замовнику проект виконання робіт (ПВР).

п. п. 5.4.2 З метою контролю за відповідністю робіт та матеріальних ресурсів установленим вимогам, Замовник забезпечує здійснення технічного нагляду за будівництвом у порядку, встановленому відповідними нормативними актами та чинним законодавством. Замовник здійснює контроль за ходом, якістю, вартістю та обсягами виконаних робіт відповідно до ч. 1 ст. 849 ЦУ України та Порядку здійснення технічного нагляду під час будівництва об`єкта архітектури, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2007 № 903.

п. п 5.4.6 У разі виявлення невідповідності виконаних робіт установленим вимогам, Замовник приймає рішення про усунення Підрядником допущених недоліків або зупинення виконання робіт (будівництва Об`єкта).

п. 6.1 Підрядник зобов`язується:

п. п. 6.1.1 Забезпечити початок будівництва відповідно до п. п. 5.1.1 Договору.

п. п. 6.1.2 Виконати власними силами роботи, передбачені Договором і відповідно до затвердженої проектної документації.

п. п. 6.1.25 Забезпечити виконання робіт, що передбачено Договірною ціною.

п. 6.3 Замовник зобов`язується:

п. п. 6.3.4 Прийняти остаточний результат робіт по Договору за актом прийому-передачі виконаних робіт, у порядку передбаченому чинним законодавством України.

п. п. 6.3.5 Вчасно оплачувати роботи підрядника на умовах Договору.

На виконання умов договорів № 110/2021 та 111/2021 від 19.11.2021, фізичною особою-підприємцем ОСОБА_8 проведені окремі роботи з реконструкції спортивних майданчиків для фізкультурно оздоровчих занять учнів Карналіївської ЗОШ та Крутоярівської гімназії, передбачені проектно-кошторисною документацією.

Під час виконання робіт на вказаних об`єктах, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, у ОСОБА_8 виник злочинний намір, спрямований на незаконне збагачення за рахунок бюджетних коштів шляхом складання, із залученням службових осіб Управління освіти, культури, молоді та спорту Старокозацької сільської ради, актів приймання виконаних будівельних робіт із внесенням до них завідомо неправдивих відомостей щодо їх обсягів та вартості.

Так, ОСОБА_8 реалізуючи свій злочинний намір спрямований на заволодіння бюджетними коштами, діючи умисно, з корисливих мотивів, відповідно до заздалегідь розробленого плану, виконуючи роль організатора, приблизно наприкінці листопада 2021 року, знаходячись у невстановленому досудовим розслідуванням місці, будучі у добрих стосунках з начальником Управління освіти, культури, молоді та спорту Старокозацької сільської ради ОСОБА_5 запропонувала та шляхом умовляння схилила її до вчинення злочину, пов`язаного із незаконним заволодінням бюджетними коштами.

У свою чергу ОСОБА_5 , усвідомлюючи всю відповідальність та можливі незаконні наслідки вчинених згідно злочинного плану ОСОБА_8 дій, погодилася у своїй участі у даних діях з незаконного обернення бюджетних коштів на користь ОСОБА_9 шляхом підписання актів виконаних будівельних робіт без їх фактичного проведення за вищевказаними договорами підряду, тим самим вступила у попередню змову з останньою.

Після надання ОСОБА_5 згоди у вчиненні вказаних протиправних дій, ОСОБА_8 з метою подальшого забезпечення виконання злочинного плану із незаконного заволодіння бюджетними коштами у грудні 2021 року, перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, склала первинні облікові документи щодо будівництва із внесенням в них завідомо неправдивих відомостей, а саме:

- акт приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2В без номеру від 13.12.2021 в який внесла завідомо неправдиві відомості із завищеними обсягами виконаних за договором підряду № 111/2021 від 19.11.2021 робіт із реконструкції спортивних майданчиків для фізкультурно оздоровчих занять учнів Крутоярівської гімназії, використаних будівельних матеріалів і витрат на суму 1 712 882, 81 грн., які на 1 707 881, 81 грн. перевищують реальні;

- акт приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2В № 1 від 16.12.2021 в який внесла завідомо неправдиві відомості із завищеними обсягами виконаних за договором підряду № 110/2021 від 19.11.2021 робіт із реконструкції спортивних майданчиків для фізкультурно оздоровчих занять учнів Карналіївської ЗОШ, використаних будівельних матеріалів і витрат на суму 1 750 199, 64 грн., які на 1 745 723, 64 грн. перевищують реальні.

ОСОБА_8 складені нею підроблені акти виконаних робіт підписала, скріпила печаткою та за невстановлених досудовим розслідуванням обставин передала для підписання начальнику Управління освіти, культури, молоді та спорту Старокозацької сільської ради ОСОБА_5 згідно їх раніше досягнутих домовленостей щодо незаконного заволодіння бюджетними коштами.

У свою чергу ОСОБА_5 , являючись службовою особою органу місцевого самоврядування та розпорядником бюджетних коштів освітньої субвенції, виконуючи організаційно-розпорядчі функції, діючи умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, з корисливих спонукань, використовуючи власне службове становище всупереч інтересам служби, керуючись спільним злочинним наміром, спрямованим на заволодіння ОСОБА_8 бюджетними коштами, достовірно знаючи про фіктивність наданих останньою документів, приблизно в період часу з 13.12.2021 по 16.12.2021, перебуваючи в приміщенні Управління освіти, культури, молоді та спорту Старокозацької сільської ради за адресою: Одеська область, Білгород Дністровський район, с. Старокозаче, вул. Соборна, 34, в порушення умов укладених договорів підряду безпідставно підписала завідомо підроблені акти приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2В без номеру від 13.12.2021 та № 1 від 16.12.2021 із завищеними в них обсягами та вартістю виконаних робіт.

Після цього, ОСОБА_5 у вказаних актах завірила свої підписи відтисками печатки Управління освіти, культури, молоді та спорту Старокозацької сільської ради та надала їх, через відділ бухгалтерського обліку та звітності, до Управління Державної казначейської служби України у Білгород Дністровському районі.

Так, на підставі незаконно складених ОСОБА_8 і підписаних ОСОБА_5 актів виконаних будівельних робіт Управлінням Державної казначейської служби України у Білгород Дністровському районі 17.12.2021та 20.12.2021 проведено перерахування бюджетних коштів з банківського рахунку № НОМЕР_1 відкритого на ім`я Управління освіти, культури, молоді та спорту Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області на розрахунковий рахунок фізичної особи-підприємця ОСОБА_8 № НОМЕР_2 , відкритий в АТ КБ «Приватбанк», в сумі 1 712 882, 81 грн. та в сумі 1 750 199, 64 грн. відповідно, а всього на суму 3 463 082, 44 грн., у тому числі і за невиконані підрядником будівельні роботи на загальну суму 3 453 605, 44 грн., якими в подальшому ОСОБА_8 заволоділа та розпорядилася на власний розсуд.

Відтак, внаслідок умисних протиправних дій ОСОБА_5 та ОСОБА_8 Старокозацькій сільській раді Білгород-Дністровського району Одеської області завдано матеріальну шкоду на загальну суму 3 453 605, 44 грн., що в 600 і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.

Крім цього, приблизно 13.12.2021 (точну дату встановити не надалось можливим), за невстановлених досудовим розслідуванням обставин та місці, ОСОБА_5 отримала від ОСОБА_8 завідомо підроблений акт приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2В без номеру від 13.12.2021, в якому містяться недостовірні відомості щодо обсягів фактично виконаних ОСОБА_8 робіт та використаних будівельних матеріалів під час здійснення реконструкції спортивного майданчика із штучним покриттям, для фізкультурно оздоровчих занять учнів Крутоярівської гімназії за адресою: вул. Котовського, буд. 89-а, Білгород Дністровський район Одеської області за договором підряду № 111/2021 від 19.11.2021, а саме: планування площ механізованим способом, група ґрунтів 1; ущільнення ґрунту пневматичними трамбівками, група ґрунтів 1, 2; улаштування вирівнюючих шарів основи із піску автогрейдером; армування шарів асфальтобетонного покриття геотекстилем; плівка геотекстиль лавсан 200 грам/м2; улаштування нижнього шару двошарової основи зі щебню за товщини 15 см.; щебінь із природного каменю для будівельних робіт, фракція 20 40 мм., марка М600; улаштування основи зі щебеню, за зміни товщини на кожен 1 см додавати або вилучати до/з норм 27-13-3 до товщ. 10 см; щебінь із природного каменю для будівельних робіт, фракція 20 40 мм, марка М600; улаштування верхнього шару двошарової основи зі щебню за товщини 15 см.; щебінь із природного каменю для будівельних робіт, фракція 10-20 мм, марка М1000 і більше; улаштування основи зі щебеню, за зміни товщини на кожен 1 см додавати або вилучати до/з норм 27-13-1-27-13-3 до товщ. 10 см.; щебінь із природного каменю для будівельних робіт, фракція 10-20 мм, марка М1000 і більше; улаштування основи тротуарів із щебеню за товщини шару 12 см.; відсів гранітний фракція 2-5 мм.; улаштування основи тротуарів із щебеню, за зміни товщини на кожен 1 см додавати або вилучати до/з норми 27-17-3; відсів гранітний фракція 2-5 мм.; улаштування покриттів «штучна газонна трава»; клей поліуретановий двухкомпонентний Tetrapur 100T; штучна трава для футболу CCGrass Nature D3-40; штучна трава для футболу CCGrass Nature 40/130, 1х20, white line; стрічка для шів; засипання покриття «штучна трава» піском; пісок кварцевий; засипання покриття «штучна трава» гранулятом; гумовий гранулят фракція 1-4 мм.; розроблення ґрунту з навантаженням на автомобілі самоскиди екскаваторами одноковшовими дизельними на пневмоколісном у ходу з ковшом місткістю 0, 25 м3, група ґрунтів 2; ущільнення грунту пневматичними трамбівками, група грунтів 1, 2; улаштування основи тротуарів із щебеню за товщини шару 12 см; щебінь із природного каменю для будівельних робіт, фракція 20-40 мм, марка М600; улаштування основи тротуарів із щебеню, за зміни товщини на кожен 1 см додавати або вилучати до/з норми 27-17-3 до товщ. 15 см; щебінь із природного каменю для будівельних робіт, фракція 20-40 мм, марка М600; улаштування покриття фігурних елементів мощення з приготуванням піщано цементної суміші площадок та тротуарів шириною понад 2м.; пісок природний рядовий; плити бетонні тротуарні фігурні, різнокольорові т. 45мм; плівка геотекстиль лавсан 200 грам/м2; установлення бетонних бортових каменів на щебеневу основу, за ширини борту у верхній його частині до 100 мм; камені бортові БР100.20.8; монтаж металевих малих архітектурних форм/монтаж конструкцій, пофарбованих у заводських умовах, або непофарбованих, що поставляються в пакетах; ворота металеві 3160х2000 (h) з сіткою для міні футболу; установлення металевої огорожі з сітчастих панелей по залізобетонних стовпах без цоколя, висотою 4м; суміші бетонні готові важкі, клас бетону В7, 5 [М100], крупність заповнювача більше 40 мм; секції огорожі 3D з оцинкованої сталі із ПВХ покриттям, розмір 2030х2500 (h) мм, товщина прутка 4 м, розмір комірки 200х50 мм (у комплекті з елементами кріплення); секції огорожі 3D з оцинкованої сталі із ПВХ покриттям, розмір 2030х2000 (h) мм, товщина прутка 4 м, розмір комірки 200х50 мм (у комплекті з елементами кріплення); стойки, труби 80х60 огорожі 3D з оцинкованої сталі із ПВХ покриттям (у комплекті із крипільними елементами) довжина 5м; стойки, труби 80х80 огорожі 3D з оцинкованої сталі із ПВХ покриттям (у комплекті із крипільними елементами) довжина 5м; улаштування хвірток без установлення стовпів при металевих огорожах і огорожах із панелей; секції воріт 3D з оцинкової сталі із ПВХ покриттям, розмір 1000х2000 мм, у комплекті з кріпленням, замком; розбирання асфальтобетонних покриттів вручну; розробка ґрунту вручну з кріпленням у траншеях шириною до 2м, глибиною до 2м, група ґрунтів 2; улаштування постелі при одному кабелі у траншеї; улаштування трубопроводів із поліетиленових труб, до 2-х каналів; гнучка двостінна труба ПНД/40 мм ДКС; муфта з`єднувальна для труби ГГДТП; кабель до 35 кВ у прокладених трубах, блоках і коробах, маса 1 м до 1 кг; п`ятижильний кабель напругою 1000в перерізом 5,4 мм2 ВВГ; покривання 1-2 кабелів, прокладених у траншеї, сигнальною стрічкою; стрічка сигнальна «Обережно, кабель» 150х0,3м; засипка вручну траншей, пазух котлованів і ям, група ґрунтів 1; пробивання отворів глибиною 100 мм, перерізом 50х50 мм в залізобетонних та бетонних стінах та підлогах; закладання проходів при прокладанні кабелів по стінах і стелях; прокладання вініпластових труб, що поставляються прямими трубами довжиною 5-7 м, по стінах і колонах із кріпленням накладними скобами, діаметр умовного проходу до 50 мм; труба гофрована д. 40 мм; тримач для ПВХ труби з дюбелем та защелкою д. 40 мм СТ; затягування у прокладені труби або металеві рукави проводу першого одножильного або багатожильного у загальному обплетенні сумарним перерізом до 35 мм2; п`ятижильний кабель напругою 1000в перерізом 5.4мм2 ВВГ; установлення вимикачів пакетних 2-х і 3-х полюсних на струм до 25 А; выключатель автоматический PL6-C4/3; копання ям для стояків і стовпів вручну без кріплень, без укосів, глибиною до 0,7 м, група ґрунтів 2; улаштування бетонних фундаментів загального призначення об`ємом до 5 м3; арматура фундамента опори FPI Europoles; установлення опор з металевих труб вагою до 0,1 т; опори грановані конічні з підведенням електроживлення кабельними мережами ОГК 7/166/65кс; установлення світильників з лампами розжарювання; світлодіодний світильник Ledeffect LE-CKY-32-050-1663-67X; кронштейн для встановлення на опорі; кабель до 35 кВ у прокладених трубах, блоках і коробах, маса 1 м до 1 кг; трижильний кабель 3.1,5 мм2 ВВГ нгд; установлення фотодатчика; сумеречне реле ІР65 SOU-1 230W, провідник заземлюючий відкрито по будівельних основах з круглої сталі діаметром 8 мм [при роботі на висоті понад 2 до 8 м]; провідник заземлюючий відкрито по будівельних основах з круглої сталі діаметром 8 мм; дріт оцинкований для блискавкозахисту, діам. 8мм; хрестовий з`єднувач дроту з полосою 40мм; універсальний з`єднувач дроту 8 - 10 мм; коробка розподільна настінна для кабеля в пластмасовій оболонці; коробка ревізійна 240х190х90 А06/1; заземлювач горизонтальний у траншеї зі сталі штабової, переріз 160 мм2; сталь штабова 30х3,5 мм; антикорозійна стрічка 0,1х10м; заземлювач вертикальний з круглої сталі діаметром 20 мм; комплект заземлення L=3м з оцинкованої сталі д. 16мм.; з`єднувач Cant для смуги С05/3; з`єднувач провідника 2760/20 (500016141), а також витрат на суму 1 707 881, 81 грн.

Надалі, приблизно 13.12.2021, точну дату встановити не надалося можливим, ОСОБА_5 , перебуваючи в приміщенні Управління освіти, культури, молоді та спорту Старокозацької сільської ради за адресою: Одеська область, Білгород Дністровський район, с. Старокозаче, вул. Соборна, 34, діючи умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, власноручно підписала вказаний акт у графі «Прийняв», засвідчивши правильність внесених до нього відомостей щодо обсягів фактично виконаних робіт та їх вартості, достовірно знаючи, що вони не відповідають дійсності та завірила відбитком печатки Управління освіти, культури, молоді та спорту Старокозацької сільської ради.

Після цього, у невстановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше 17.12.2021, ОСОБА_5 підписаний нею акт приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2В без номеру від 13.12.2021 із завищеними обсягами робіт та витрат подала, через відділ бухгалтерського обліку та звітності Управління освіти, культури, молоді та спорту Старокозацької сільської ради, до Управління Державної казначейської служби України у Білгород Дністровському районі Одеської області.

На підставі виданого ОСОБА_5 зазначеного завідомо неправдивого офіційного документу казначейською службою 17.12.2021 на розрахунковий рахунок ОСОБА_8 здійснено переказ грошових коштів у сумі 1 712 882, 81 грн.

Крім цього, приблизно 16.12.2021 (точну дату встановити не надалось можливим), за невстановлених досудовим розслідуванням обставин та місці, ОСОБА_5 отримала від ОСОБА_8 завідомо підроблений акт приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2В № 1 від 16.12.2021, в якому містяться недостовірні відомості щодо обсягів фактично виконаних ОСОБА_8 робіт та використаних будівельних матеріалів під час здійснення реконструкції спортивного майданчика із штучним покриттям, для фізкультурно оздоровчих занять учнів Карналіївської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів за адресою: вул. Гастело, буд. 16, с. Карналіївка, Білгород Дністровський район Одеської області за договором підряду №110/2021 від 19.11.2021, а саме: ущільнення ґрунту пневматичними трамбівками, група ґрунтів 1, 2; улаштування вирівнюючих шарів основи із піску автогрейдером; армування шарів асфальтобетонного покриття геотекстилем; плівка геотекстиль лавсан 200 грам/м2; улаштування нижнього шару двошарової основи зі щебню за товщини 15 см.; щебінь із природного каменю для будівельних робіт, фракція 20 40 мм., марка М600; улаштування основи зі щебеню, за зміни товщини на кожен 1 см додавати або вилучати до/з норм 27-13-3 до товщ. 10 см; щебінь із природного каменю для будівельних робіт, фракція 20 40 мм, марка М600; улаштування верхнього шару двошарової основи зі щебню за товщини 15 см.; щебінь із природного каменю для будівельних робіт, фракція 10-20 мм, марка М1000 і більше; улаштування основи зі щебеню, за зміни товщини на кожен 1 см додавати або вилучати до/з норм 27-13-1-27-13-3 до товщ. 10 см.; щебінь із природного каменю для будівельних робіт, фракція 10-20 мм, марка М1000 і більше; улаштування основи тротуарів із щебеню за товщини шару 12 см.; відсів гранітний фракція 2-5 мм.; улаштування основи тротуарів із щебеню, за зміни товщини на кожен 1 см додавати або вилучати до/з норми 27-17-3; відсів гранітний фракція 2-5 мм.; улаштування покриттів «штучна газонна трава»; клей поліуретановий двухкомпонентний Tetrapur 100T; штучна трава для футболу CCGrass Nature D3-40; штучна трава для футболу CCGrass Nature 40/130, 1х20, white line; стрічка для шів; засипання покриття «штучна трава» піском; пісок кварцевий; засипання покриття «штучна трава» гранулятом; гумовий гранулят фракція 1-4 мм.; розроблення грунту з навантаженням на автомобілі самоскиди екскаваторами одноковшовими дизельними на пневмоколісном у ходу з ковшом місткістю 0, 25 м3, група ґрунтів 2; ущільнення грунту пневматичними трамбівками, група ґрунтів 1, 2; улаштування основи тротуарів із щебеню за товщини шару 12 см; щебінь із природного каменю для будівельних робіт, фракція 20-40 мм, марка М600; улаштування основи тротуарів із щебеню, за зміни товщини на кожен 1 см додавати або вилучати до/з норми 27-17-3 до товщ. 15 см; щебінь із природного каменю для будівельних робіт, фракція 20-40 мм, марка М600; улаштування покриття фігурних елементів мощення з приготуванням піщано цементної суміші площадок та тротуарів шириною понад 2м.; пісок природний рядовий; плити бетонні тротуарні фігурні, різнокольорові т. 45мм; плівка геотекстиль лавсан 200 грам/м2; установлення бетонних бортових каменів на щебеневу основу, за ширини борту у верхній його частині до 100 мм; камені бортові БР100.20.8; монтаж металевих малих архітектурних форм/монтаж конструкцій, пофарбованих у заводських умовах, або непофарбованих, що поставляються в пакетах; ворота металеві 3160х2000 (h) з сіткою для міні футболу; установлення металевої огорожі з сітчастих панелей по залізобетонних стовпах без цоколя, висотою 4м; суміші бетонні готові важкі, клас бетону В7, 5 [М100], крупність заповнювача більше 40 мм; секції огорожі 3D з оцинкованої сталі із ПВХ покриттям, розмір 2030х2500 (h) мм, товщина прутка 4 м, розмір комірки 200х50 мм (у комплекті з елементами кріплення); секції огорожі 3D з оцинкованої сталі із ПВХ покриттям, розмір 2030х2000 (h) мм, товщина прутка 4 м, розмір комірки 200х50 мм (у комплекті з елементами кріплення); стойки, труби 80х60 огорожі 3D з оцинкованої сталі із ПВХ покриттям (у комплекті із крипільними елементами) довжина 5м; стойки, труби 80х80 огорожі 3D з оцинкованої сталі із ПВХ покриттям (у комплекті із крипільними елементами) довжина 5м; улаштування хвірток без установлення стовпів при металевих огорожах і огорожах із панелей; секції воріт 3D з оцинкової сталі із ПВХ покриттям, розмір 1000х2000 мм, у комплекті з кріпленням, замком; розбирання асфальтобетонних покриттів вручну; розробка грунту вручну з кріпленням у траншеях шириною до 2м, глибиною до 2м, група грунтів 2; улаштування постелі при одному кабелі у траншеї; улаштування трубопроводів із поліетиленових труб, до 2-х каналів; гнучка двостінна труба ПНД/40 мм ДКС; муфта з`єднувальна для труби ГГДТП; кабель до 35 кВ у прокладених трубах, блоках і коробах, маса 1 м до 1 кг; п`ятижильний кабель напругою 1000в перерізом 5,4 мм2 ВВГ; покривання 1-2 кабелів, прокладених у траншеї, сигнальною стрічкою; стрічка сигнальна «Обережно, кабель» 150х0,3м; засипка вручну траншей, пазух котлованів і ям, група ґрунтів 1; пробивання отворів глибиною 100 мм, перерізом 50х50 мм в залізобетонних та бетонних стінах та підлогах; закладання проходів при прокладанні кабелів по стінах і стелях; прокладання вініпластових труб, що поставляються прямими трубами довжиною 5-7 м, по стінах і колонах із кріпленням накладними скобами, діаметр умовного проходу до 50 мм; труба гофрована д. 40 мм; тримач для ПВХ труби з дюбелем та защелкою д. 40 мм СТ; затягування у прокладені труби або металеві рукави проводу першого одножильного або багатожильного у загальному обплетенні сумарним перерізом до 35 мм2; п`ятижильний кабель напругою 1000в перерізом 5.4мм2 ВВГ; установлення вимикачів пакетних 2-х і 3-х полюсних на струм до 25 А; выключатель автоматический PL6-C4/3; копання ям для стояків і стовпів вручну без кріплень, без укосів, глибиною до 0,7 м, група грунтів 2; улаштування бетонних фундаментів загального призначення об`ємом до 5 м3; арматура фундамента опори FPI Europoles; установлення опор з металевих труб вагою до 0,1 т; опори грановані конічні з підведенням електроживлення кабельними мережами ОГК 7/166/65кс; установлення світильників з лампами розжарювання; світлодіодний світильник Ledeffect LE-CKY-32-050-1663-67X; кронштейн для встановлення на опорі; кабель до 35 кВ у прокладених трубах, блоках і коробах, маса 1 м до 1 кг; трижильний кабель 3.1,5 мм2 ВВГ нгд; установлення фотодатчика; сумеречне реле ІР65 SOU-1 230W, провідник заземлюючий відкрито по будівельних основах з круглої сталі діаметром 8 мм [при роботі на висоті понад 2 до 8 м]; провідник заземлюючий відкрито по будівельних основах з круглої сталі діаметром 8 мм; дріт оцинкований для блискавкозахисту, діам. 8мм; хрестовий з`єднувач дроту з полосою 40мм; універсальний з`єднувач дроту 8 - 10 мм; коробка розподільна настінна для кабеля в пластмасовій оболонці; коробка ревізійна 240х190х90 А06/1; заземлювач горизонтальний у траншеї зі сталі штабової, переріз 160 мм2; сталь штабова 30х3,5 мм; антикорозійна стрічка 0,1х10м; заземлювач вертикальний з круглої сталі діаметром 20 мм; комплект заземлення L=3м з оцинкованої сталі д. 16мм.; з`єднувач Cant для смуги С05/3; з`єднувач провідника 2760/20 (500016141), а також витрат на суму 1 745 723, 64 грн.

Надалі, приблизно 16.12.2021, точну дату встановити не надалось можливим, ОСОБА_5 , перебуваючи в приміщенні Управління освіти, культури, молоді та спорту Старокозацької сільської ради за адресою: Одеська область, Білгород Дністровський район, с. Старокозаче, вул. Соборна, 34, діючи умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, власноручно підписала вказаний акт у графі «Прийняв», засвідчивши правильність внесених до нього відомостей щодо обсягів фактично виконаних робіт та їх вартості, достовірно знаючи, що вони не відповідають дійсності та завірила відбитком печатки Управління освіти, культури, молоді та спорту Старокозацької сільської ради.

Після цього, у невстановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше 20.12.2021, ОСОБА_5 підписаний нею акт приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2В № 1 від 16.12.2021 із завищеними обсягами робіт та витрат подала, через відділ бухгалтерського обліку та звітності Управління освіти, культури, молоді та спорту Старокозацької сільської ради, до Управління Державної казначейської служби України у Білгород Дністровському районі Одеської області.

На підставі виданого ОСОБА_5 зазначеного завідомо неправдивого офіційного документу казначейською службою 20.12.2021 на розрахунковий рахунок ОСОБА_8 здійснено переказ грошових коштів у сумі 1 750 199, 64 грн.

20.04.2022 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

Метою застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до підозрюваної ОСОБА_5 є запобігання ризикам, передбачених п. п. 1, 3 ч. 1 ст. 177 КПК України.

Приймаючи до уваги, що ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні ряду умисних злочинів, один з яких є особливо тяжким, а також розмір завданої шкоди на загальну суму 3 453 605, 44 грн., з метою забезпечення виконання підозрюваною покладених на неї обов`язків та запобігання вищевказаним ризикам слід призначити останній заставу у розмірі не менше 1392 (однієї тисячі трьохсот дев`яносто двох) розмірів прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що складає 3 453 552 грн.

2.Позиції учасників судового засідання.

Прокурор в судовому засіданні оголосила клопотання та просила його задовольнити в повному обсязі.

Захисник в судовому засіданні заперечив проти задоволення клопотання, оскільки клопотання безпідставне та необґрунтоване, ризики необґрунтовані. З моменту внесення відомостей до ЄРДР підозрювана знала про кримінальне провадження та не зникла, позитивно характеризується. Застава зазначена у клопотанні непомірна. Підозрювана має на утриманні осіб похилого віку (батьки чоловіка), чоловік мобілізований у ЗСУ. Перебуває на постійному лікуванні має низку захворювань. В злочинну змову підозрювана не вступала, а з її боку є тільки халатність, умислу не було. У зв`язку з чим захисник просив відмовити у задоволенні клопотання та застосувати цілодобовий домашній арешт з покладенням відповідних обов`язків.

Підозрювана в судовому засіданні пояснила, що умислу на вчинення кримінальних правопорушень в неї не було, стосовно клопотання підтримала захисника.

3. Норми законодавства, якими керується слідчий суддя при вирішенні клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Згідно ч.1ст.177КПК України,метою застосуваннязапобіжного заходує забезпеченнявиконанняпідозрюваним,обвинуваченим покладенихнаньогопроцесуальних обов`язків,а такожзапобігання спробам: 1)переховуватисявідорганів досудовогорозслідуваннята/абосуду; 2)знищити,сховати абоспотворитибудь-якуізречейчи документів,якімають істотнезначення длявстановлення обставинкримінальногоправопорушення; 3)незаконно впливатинапотерпілого,свідка,іншого підозрюваного,обвинуваченого,експерта,спеціалістау цьомуж кримінальномупровадженні; 4)перешкоджати кримінальномупровадженнюіншимчином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Згідно ч. 1 ст. 183 КПК України, тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченимстаттею 177 цього Кодексу, крім випадків, передбачених частиною п`ятою статті 176 цього Кодексу.

Відповідно доч.1,ч.4ст.194КПК Українипід часрозгляду клопотанняпро застосуваннязапобіжного заходуслідчий суддя,суд зобов`язанийвстановити,чи доводятьнадані сторонамикримінального провадженнядокази обставини,які свідчатьпро:1)наявність обґрунтованоїпідозри увчиненні підозрюваним,обвинуваченим кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

4. Висновки слідчого судді.

Вивчивши клопотання та матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, вислухавши думку учасників судового засідання, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

4.1. Обставини, які свідчать про наявність обґрунтованої підозри за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

Згідно матеріалів поданого клопотання, 20.04.2022 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених:

- ч. 1 ст. 366 КК України видача службовою особою завідомо неправдивого офіційно документу;

- ч. 1 ст. 366 КК України видача службовою особою завідомо неправдивого офіційно документу, вчинене повторно;

- 5 ст. 191 КК України - заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб у особливо великих розмірах.

Обґрунтованість підозри у вчиненні ОСОБА_5 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України, підтверджується: протоколами огляду земельних ділянок від 05.01.2022 та 06.01.2022; листом з ПАТ КБ «ПриватБанк» із додатком; протоколом допиту свідка ОСОБА_10 від 25.01.2022; протоколом допиту свідка ОСОБА_11 від 26.01.2022; протоколом допиту свідка ОСОБА_12 від 20.01.2022; протоколом обшуку за адресою: АДРЕСА_3 від 18.01.2022; протоколом обшуку за адресою: АДРЕСА_3 від 18.01.2022; протоколом обшуку за адресою: АДРЕСА_4 від 18.01.2022 протоколами огляду майна, вилученого в ході проведення обшуків; протоколом огляду належного ОСОБА_10 мобільного телефону; протоколами огляду належного ОСОБА_5 мобільного телефону; висновком судової будівельно технічної експертизи № 01/10 від 24.01.2022; висновком судової будівельно технічної експертизи № 01/10-2 від 24.01.2022; висновком судової почеркознавчої експертизи № СЕ-19/116-22/1451-ПЧ від 28.01.2022; висновком судової почеркознавчої експертизи № СЕ-19/116-22/1450-ПЧ від 31.01.2022, та іншими матеріалами клопотання в сукупності.

Слідчий суддя зазначає, що нормами чинного КПК України не закріплено поняття обґрунтованості пред`явленої підозри, в зв`язку з чим, при вирішенні такого питання слід звертатися до практики ЄСПЛ, оскільки кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини (ч. 5 ст. 9 КПК України).

Так, стандарт доказування «обґрунтована підозра» передбачає існування фактів чи інформації, які б переконали об`єктивного спостерігача, що відповідна особа могла вчинити кримінальне правопорушення (п. 32 рішення ЄСПЛ у справі Fox, Campbell and Hartley v. the United Kingdom, п. 175 рішення ЄСПЛ у справі Нечипорук і Йонкало проти України, п. 161 рішення ЄСПЛ у справі Selahattin Demirtaє v. Turkey, п. 88 рішення ЄСПЛ у справі Ilgar Mammadov v. Azerbaijan, п. 51 рішення ЄСПЛ у справі Erdagoz v. Turkey).

Зважаючи на дані, які містяться в наданих слідчому судді матеріалах, а також приймаючи до уваги вищевказані рішення ЄСПЛ, слідчий суддя вважає доведеним у судовому засіданні наявність обґрунтованої підозри за фактом можливого вчинення ОСОБА_5 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

При цьому, слідчий суддя акцентує увагу, що слідчий суддя не вирішує питання винуватості особи у вчиненні тих чи інших кримінальних правопорушень, а лише на підставі долучених до клопотання доказів, вирішує питання наявності обґрунтованої підозри за фактом можливого вчинення таких кримінальних правопорушень.

4.2. Обставини, які свідчать про наявність/відсутність в рамках даного кримінального провадження ризиків, передбачених ч. 1 ст. 177 КПК України.

У клопотанні сторона обвинувачення вказує на ризики: переховування від органів досудового розслідування та суду; впливу на свідків.

Так, у своїй практиці ЄСПЛ наголошує на тому (рішення ЄСПЛ від 10 лютого 2011 року у справі «Харченко проти України»), що на етапі розгляду питання щодо взяття заявника під варту аргументами на користь такого рішення стали серйозність звинувачень, пред`явлених заявникові, та ризик його втечі.

Крім того, слідчий суддя враховує правову позицію ЄСПЛ, викладену у рішенні за скаргою «Ферарі-Браво проти Італії», відповідно до якої затримання та тримання особи під вартою, безумовно, можливе не лише у випадку доведеності факту вчинення злочину та його характеру, оскільки така доведеність сама по собі і є метою досудового розслідування, досягненню цілей якого і є тримання під вартою.

Ризиком у контексті кримінального провадження є певна ступінь можливості, що особа вдасться до вчинків, які будуть перешкоджати досудовому розслідуванню та судовому розгляду або ж створять загрозу суспільству. При визначенні ризиків закон не вимагає неспростовних доказів того, що підозрюваний однозначно, поза всяким сумнівом, здійснюватиме відповідні дії, однак вимагає обґрунтування, що він має реальну можливість їх здійснити. Отже ризики, які дають достатні підстави слідчому судді вважати, що підозрюваний може здійснити спробу протидії кримінальному провадженню у формах, передбачених ч. 1 ст. 177 КПК України, слід вважати наявними за умови достатньої їх ймовірності.

При вирішенні питання щодо існування ризиків, передбачених ч. 1 ст. 177 КПК України, слідчий суддя враховує обґрунтованість підозри у вчиненні ОСОБА_5 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України, тяжкість покарання, що загрожує підозрюваній у разі визнання її винуватою у вчиненні кримінальних правопорушень, те, що ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, за попередньою змовою групою осіб, що спричинили тяжкі наслідки, їх суспільно-небезпечний характер, який підриває авторитет органів державної влади та місцевого самоврядування.

Слідчий суддя враховує також, що в рамках даного кримінального провадження наявні особи свідків, на показання яких сторона обвинувачення на теперішній час посилається в обґрунтування існування в рамках даного кримінального провадження обґрунтованої підозри за фактом можливого вчинення ОСОБА_5 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України. Ризик незаконного впливу на свідків у даному кримінальному провадженні існує, оскільки є достатні підстави вважати, що підозрювана може на них впливати, з метою схилити їх не давати правдиві, послідовні показання у ході досудового розслідування та/або змінити свої показання у подальшому в суді, для уникнення або мінімізації можливої кримінальної відповідальності за вчинення тяжкого злочину.

Крім того, підозрювана ОСОБА_5 може здійснювати вплив на свідків, які працюють в управлінні освіти, культури, молоді та спорту Старокозацької сільської ради, зокрема, тих, які безпосередньо підпорядковуються ОСОБА_5 , та можуть повідомити важливі обставини вчинення кримінального правопорушення.

Наведені обставини свідчать про існування ризику вчинення підозрюваною ОСОБА_5 дій, направлених на незаконний вплив на свідків у вказаному кримінальному провадженні, враховуючи наявність достатніх підстав вважати, що перебування у статусі підозрюваної може викликати у ОСОБА_5 активні дії щодо впливу на свідків, з метою уникнення кримінальної відповідальності, оскільки свідки безпосередньо судом допитані не були, а показання, що надавалися на досудовому розслідуванні, не можуть лягти в обґрунтуванні судових рішень, зважаючи на положення ч. 4 ст. 95 КПК України, враховуючи положення ч. 4 ст. 95 КПК України, згідно яких суд може обґрунтовувати свої висновки лише на показаннях, які він безпосередньо сприймав під час судового засідання або отриманих у порядку, передбаченому статтею 225 цього Кодексу. Суд не вправі обґрунтовувати судові рішення показаннями, наданими слідчому, прокурору, або посилатися на них.

4.3. Можливість застосування більш м`якого запобіжного заходу.

Беручи до уваги обставини ймовірного вчинення підозрюваною кримінальних правопорушень, а також характеризуючи дані підозрюваної та встановлені в судовому засіданні обставини щодо існування ризиків, а також те, що застосування запобіжного заходу може призвести до тяжких наслідків, враховуючи наявність ряду захворювань в підозрюваної, слідчий суддя приходить до переконання про можливість запобігання встановленим ризикам та забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваної шляхом застосування запобіжного заходу у вигляді застави.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 182 КПК України, - застава полягає у внесенні коштів у грошовій одиниці України на спеціальний рахунок, визначений в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, з метою забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків, під умовою звернення внесених коштів у доход держави в разі невиконання цих обов`язків. Можливість застосування застави щодо особи, стосовно якої застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, може бути визначена в ухвалі слідчого судді, суду у випадках, передбачених частинами третьою або четвертою статті 183 цього Кодексу. Застава може бути внесена як самим підозрюваним, обвинуваченим, так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем). Заставодавцем не може бути юридична особа державної або комунальної власності або така, що фінансується з місцевого, державного бюджету, бюджету Автономної Республіки Крим, або у статутному капіталі якої є частка державної, комунальної власності, або яка належить суб`єкту господарювання, що є у державній або комунальній власності.

Згідно ч. 4 ст. 182 КПК України, розмір застави визначається слідчим суддею, судом з урахуванням обставин кримінального правопорушення, майнового та сімейного стану підозрюваного, обвинуваченого, інших даних про його особу та ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу. Розмір застави повинен достатньою мірою гарантувати виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків та не може бути завідомо непомірним для нього.

Згідно п. 3 ч. 5 ст. 182 КПК України, розмір застави щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні особливо тяжкого злочину, - від вісімдесяти до трьохсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У виключних випадках, якщо слідчий суддя, суд встановить, що застава у зазначених межах не здатна забезпечити виконання особою, що підозрюється, обвинувачується у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, покладених на неї обов`язків, застава може бути призначена у розмірі, який перевищує вісімдесят чи триста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб відповідно.

У рішенні «Мангурас проти Іспанії» від 20.11.2010 Європейський суд з прав людини зазначив, що гарантії, передбачені п. 3 статті 5 Конвенції, покликані забезпечити не компенсацію втрат, а зокрема явку обвинуваченого на судове засідання. Таким чином сума (застави) повинна бути оцінена враховуючи самого обвинуваченого, його активи та його взаємовідносини з особами які мають забезпечить його безпеку, іншими словами, розмір застави повинен визначатися тим ступенем довіри (впевненості) при якому перспектива втрати застави, у випадку відсутності на суді, буде достатнім стримуючим засобом, щоб унеможливити перешкоджання особою встановленню істини у кримінальному провадженні. При цьому має бути враховано наявність грошових засобів у обвинуваченого.

Так, із структури статті 5 Конвенції, в цілому, та її пункту 3, зокрема, випливає, що застава може вимагатись лише до тих пір, поки існують причини, що виправдовують затримання (§ 42 рішення ЄСПЛ у справі Musuc v. Moldova від 06.11.2007, заява №. 42440/06, та § 139 рішення ЄСПЛ у справі Олександр Макаров проти Росії від 12.04.2009, заява № 15217/07). Влада повинна бути уважною у встановленні відповідної застави, як і у вирішенні питання про необхідність продовження ув`язнення обвинуваченого. Більше того, сума застави повинна бути належним чином обґрунтована в рішенні суду, а також повинно бути враховано наявність грошових засобів у обвинуваченого (рішення ЄСПЛ у справі Mangouras v. Spain, заява № 12050/ 04, § 79).

Дослідивши клопотання та долучені в обґрунтування матеріали, слідчий суддя з урахуванням обставин кримінального правопорушення, майнового та соціального стану підозрюваної, доведених ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, вважає, що застава у межах, визначених ч. 5 ст. 182 КПК України не здатна забезпечити виконання підозрюваним покладених на нього обов`язків.

Так, ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, які мають корисливих характер. Особливий характер кримінального правопорушення, який слід врахувати при визначені розміру застави, пов`язаний із суспільним інтересом у цьому кримінальному провадженні, а також наслідки вчинення такого кримінального правопорушення.

При визначенні розміру застави слідчий суддя враховує наявність встановлених в судовому засіданні ризиків, передбачених ч. 1 ст. 177 КПК України, обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_5 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України, обставини вчинення кримінальних правопорушень, наслідки вчинення кримінальних правопорушень які полягають у завданій шкоді в розмірі 3453605,44 гривень, сума застави має перевищувати граничні розміри визначені у ст. 182 КПК України. Слід також врахувати характеризуючи дані підозрюваної, а саме майновий та сімейний стан підозрюваної.

Враховуючи наведені вище фактори, слідчий суддя вважає, що застава у розмірі 1392 (однієї тисячі трьохсот дев`яносто двох) прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 3 453 552 гривень, який дорівнює розміру завданої шкоди від вчинення кримінальних правопорушень, здатна у разі її внесення забезпечити виконання ОСОБА_5 процесуальних обов`язків, саме вказаний розмір застави здатний стримувати можливу протиправну поведінку підозрюваної, під загрозою звернення застави в дохід держави.

Керуючись ст. ст. 376, 176-178, 182, 193, 194, 196 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_6 , яке погоджене прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_7 , про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в рамках кримінального провадження №12021160000001473 від 30.12.2021 року відмовити.

Застосувати до ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 1392 (однієї тисячі трьохсот дев`яносто двох) прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 3 453 552 гривень.

Сума застави може бути внесена підозрюваним, або іншою фізичною або юридичною особою (заставодацем) на розрахунковий рахунок UA418201720355249001000005435, код отримувача (ЄДРПОУ) - 26302945, банк отримувача ДКСУ м. Київ, МФО 820172, отримувач Територіальне управління Державної судової адміністрації України в Одеській області.

Роз`яснити підозрюваній, що не пізніше п`яти днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави вона зобов`язана внести кошти на відповідний рахунок або забезпечити їх внесення заставодавцем та надати документ, що це підтверджує, слідчому, прокурору, суду. З моменту обрання запобіжного заходу у вигляді застави, в тому числі до фактичного внесення коштів на відповідний рахунок, підозрюваний зобов`язаний виконувати покладені на нього обов`язки.

Покласти на підозрювану строком до 20.06.2022 року,в межахстроку досудовогорозслідування, наступні процесуальні обов`язки, передбачені ст. 194 КПК України, а саме:

1. Прибувати до органу досудового розслідування та/або суду за першою вимогою;

2.Не відлучатисяіз населеного пункту, в якому він проживає без дозволу слідчого, прокурора та/або суду;

3. Повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

4. Утримуватись від спілкування зі свідками у вказаному кримінальному провадженні;

5. Здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Роз`яснити підозрюваній та заставодавцю, що у разі невиконання обов`язків заставодавцем, а також якщо підозрювана, будучи належним чином повідомлена, не з`явиться за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду без поважних причин чи не повідомить про причини своєї неявки, або якщо порушить інші покладені на нього при застосуванні запобіжного заходу обов`язки, застава може бути звернута в дохід держави.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

На ухвалу слідчого судді протягом п`яти днів з дня її оголошення може бути подана апеляційна скарга. Апеляційна скарга подається до Одеського Апеляційного суду.

Ухвала набирає законної сили після закінчення п`ятиденного строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала слідчого судді, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення25.04.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу104126062
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —947/1573/22

Ухвала від 02.06.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 02.06.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 18.05.2022

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Артеменко І. А.

Ухвала від 18.05.2022

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Артеменко І. А.

Ухвала від 03.05.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 03.05.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 25.04.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 25.04.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 25.04.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 25.04.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні