Ухвала
від 09.05.2022 по справі 307/2407/20
ТЯЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 307/2407/20

Провадження № 2/307/1309/20

УХВАЛА

про закриття провадження у справі

10 травня 2022 року м. Тячів

Тячівський районний суд Закарпатської області в складі головуючого судді Бряник М.М., секретар судового засідання Мельник Б.В., за участі представника позивача, адвоката Решетар В.В., розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Тячів цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Вільхівецької сільської ради, Державного реєстратора Вільховецької сільської ради Маркуш Олесі Іванівни, ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , де третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів ОСОБА_6 , приватний нотаріус Тячівського районного нотаріального округу Чербаник Ф.М. та Тячівська державна нотаріальна контора, про скасування рішення суб`єкта владних повноважень, зобов`язання його вчинити дію та прийняти рішення,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою судді Тячівського районного суду Закарпатської області Чопик В.В. від 27.08.2020 року відкрито провадження за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до сільського голови с. Вільхівці ОСОБА_7 та Вільховецької сільської ради де третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів ОСОБА_6 , про скасування рішення суб`єкта владних повноважень, зобов`язання його вчинити дію та прийняти рішення.

Постановленою в судовому засіданні ухвалою суду від 9.09.2021 р., закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

Ухвалою Тячівськогорайонного судуЗакарпатської областівід 30.11.2021р.,постановленою настадії судовогорозгляду,задоволено самовідвідголовуючого суддіу справіза позовом ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до Державного реєстратора Вільховецької сільської ради Маркуш О.І., ОСОБА_3 , Маринець М.А., Дьордяй Г.В. де третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів ОСОБА_6 та треті особи приватного нотаріуса Чербаник Ф.М. та Тячівська державна нотаріальна контора, про скасування рішення суб`єкта владних повноважень, зобов`язання його вчинити дію та прийняти рішення, а справу в порядку ст. 33 ЦПК України передано на розгляд іншому судді Тячівського районного суду.

Ухвалою Тячівського районного суду Закарпатської області від 8.12.2021 року, призначено у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до Вільховецької сільської ради, Державного реєстратора Вільховецької сільської ради Маркуш О.І., ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 де треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів ОСОБА_6 , приватний нотаріус Тячівського районного нотаріального округу Чербаник Ф.М. та Тячівська державна нотаріальна контора, про скасування рішення суб`єкта владних повноважень, зобов`язання його вчинити дію та прийняти рішення, підготовче засідання.

В підготовчому засіданні 13.01.22 з наданого представником позивача ОСОБА_1 , адвокатом Решетар В.В. копії свідоцтва про смерть, серії НОМЕР_1 від 7.07.2018 р. було встановлено, що позивач ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що виконавчим комітетом Вільховецької сільської ради Тячівського району Закарпатської області 7.07.2018 року було складено актовий запис за №65.

Враховуючи, що на момент отримання судом відомостей про смерть позивача, визначений ч. 1 ст. 1270 ЦК строк для прийняття спадщини сплив, постановленою 13.01.22 в підготовчому судовому засіданні ухвалою суду, з метою встановлення правонаступників, витребувано інформацію про наявність спадкової справи після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Листом державного нотаріуса Тячівської державної нотаріальної контори за №12/02-14 від 14.01.2022 р. повідомлено, що після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , заведена спадкова справа №568/2018, на підставі заяви на прийнятття спадщини за законом поданою дружиною померлого гр. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , мешканкою АДРЕСА_1 .

Відтак судом встановлено, що спадкоємцем за померлим позивачем ОСОБА_2 є його дружина ОСОБА_1 , яка також є позивачем у даній цивільній справі.

В підготовчому засіданні, представник позивача ОСОБА_1 , адвокат Решетар В.В. заявив, що оскільки його довірителька ОСОБА_1 є позивачем у даній цивільні справі, він не вбачає підстав для правонаступництва за померлим та заміни позивача у справі. На підтвердження вказаної позиції подав заяву у якій, просить закрити провадження у справі щодо заявлених ОСОБА_2 позовних вимог у порядку п.7 ч.1 ст. 255 ЦПК України.

Відповідачі Вільховецька сільська рада, Державний реєстратор Вільховецької сільської ради Маркуш О.І., ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та треті особи, ОСОБА_6 , приватний нотаріус Тячівського районного нотаріального округу Чербаник Ф.М. та представник Тячівської державної нотаріальної контори, будучи належним чином повідомленими про дату час та місце проведення підготовчого засідання в судове засідання не з`явилися та про причини неявки не повідомили.

Дослідивши обставини справи, суд дійшов наступного висновку.

З свідоцтвапро смертьвбачається,що позивач ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що виконавчим комітетом Вільховецької сільської ради Тячівського району Закарпатської області 7.07.2018 року було складено актовий запис за №65, а відтак строк для прийняття спадщини після його смерті, сплив 4.01.2019 року (том 3 а.с.15).

Відповідно до листа державного нотаріуса Тячівської державної нотаріальної контори за №12/02-14 від 14.01.2022 р., після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , заведена спадкова справа №568/2018, на підставі заяви на прийнятття спадщини за законом поданою дружиною померлого гр. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , мешканкою АДРЕСА_1 .

Відповідно до положень ст.48 ЦПК України сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач. Позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

Фізичною особою вважається людина як учасник цивільних правовідносин (ст.24 ЦК України). Цивільна правоздатність фізичної особи припиняється з моменту її смерті (ч.4 ст.25 ЦК України).

Частинами 1 та 2 ст.55 ЦПК України передбачено, що в разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

Згідно приписів ч. 1 ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно до ч.1 ст.1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Згідно ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно п.7 ч.1 ст. 255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Судом встановлено, що дружина померлого ОСОБА_1 прийняла спадщину за померлим ОСОБА_2 , а відтак спірні правовідносини допускають правонаступництво.

Разом зцим,враховуючи поданняпредставником ОСОБА_1 заяви відповіднодо якоїпозивачка невиявила бажаннящодо підтриманнязаявленного ОСОБА_2 позовних вимог,які врезультаті неодноразово збільшувалися, уточнення та зміни позовних вимог, а також зміни предмету та підстав позову представником позивача - ОСОБА_1 , адвокатом Решетар В.В, відрізнялися від позовних вимог ОСОБА_2 , а також наявність заяви про закриття провадження у справі, суд враховуючи визначені ст.ст. 43, 49 ЦПК України права позивача, відсутність інших правонаступників, приходить до висновку, що провадження у справі за позовом ОСОБА_2 підлягає закриттю на підставі п.7 ч.1 ст. 255 ЦПК України, у зв'язку зі смертю позивача.

Керуючись ст. ст. 43, 48, 49, 55, 247, п.7 ч.1 ст. 255, 260 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Провадження у справі за позовом ОСОБА_2 до Вільховецької сільської ради, Державного реєстратора Вільховецької сільської ради Маркуш О.І., ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 де треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів ОСОБА_6 , приватний нотаріус Тячівського районного нотаріального округу Чербаник Ф.М. та Тячівська державна нотаріальна контора, про скасування рішення суб`єкта владних повноважень, зобов`язання його вчинити дію та прийняти рішення- закрити у зв`язку зі смертю позивача ОСОБА_2 .

Закриття провадження у справі, у разі наявності спадкоємців, які прийняли спадщину після смерті ОСОБА_2 не позбавляє їх права звернутися до суду з аналогічним позовом.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено ЦПК України.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Учасник справи,якому повнаухвала судуне булавручена удень їїпроголошення абоскладення,має правона поновленняпропущеного строкуна апеляційнеоскарження на ухвали суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення (підписання) безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду.

Головуючий М.М. Бряник

Дата ухвалення рішення09.05.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу104225371
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання незаконним акта, що порушує право власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —307/2407/20

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Фазикош Г. В.

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Куштан Б. П.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Куштан Б. П.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Куштан Б. П.

Рішення від 06.06.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

Рішення від 06.06.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

Ухвала від 05.04.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

Ухвала від 05.04.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

Ухвала від 09.05.2022

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

Ухвала від 09.05.2022

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні