Рішення
від 09.05.2022 по справі 161/18542/21
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/18542/21

Провадження № 2/161/172/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 травня 2022 року місто Луцьк

Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі :

головуючого судді Філюк Т.М.

за участю помічника судді Коритнюк А.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Луцьку в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "ЯРОВИЦЯ" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В :

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "ЯРОВИЦЯ" в особі голови правління Романюк А.Б. звернулось до суду з позовом до відповідача ОСОБА_1 про стягнення заборгованості.

Свої позовні вимоги мотивує тим, що 16 травня 2018 року зареєстровано Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "ЯРОВИЦЯ", за адресою: м. Луцьк, вул. Яровиця,17.

Рішенням загальних зборів ОСББ «"ЯРОВИЦЯ", оформленими протоколом № 1 від 08 травня 2018 року, затверджено розмір внесків на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території в сумі 3грн.50 коп. за один квадратний метр загальної площі житлового приміщення. Рішенням загальних зборів ОСББ, оформленим протоколом № 2 від 11 липня 2018 року, будинок АДРЕСА_1 приєднано до ОСББ "ЯРОВИЦЯ". Відповідач ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_2 загальною площею 105,4 м2.

На підставі Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» та своїх статутних зобов`язань ОСББ "ЯРОВИЦЯ" надає відповідачу послуги з утримання будинку, споруд і прибудинкової території, послуги щодо здійснення ремонту та утримання будинку, за які відповідач має сплачувати членські внески. Оскільки відповідач за надані послуги оплату не здійснює, станом на 06.10.2021 утворилась заборгованість в розмірі 9668,30 грн. Також, з урахуванням ст. 625 ЦК України відповідач ОСОБА_1 , зобов`язана сплатити суму боргу з врахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. Відповідно до уточненого розрахунку, поданого представником позивача 23 березня 2022 року, сума інфляційних збитків за період з травня 2019 року по вересень 2021 року становить 13669,91 гривень, три проценти річних за період з 01.05.2019 року по 01.10.2021 року становить 4571,16 грн. Також, покликаючись на ст.549 ЦК України просить стягнути пеню за період з 01.04.2021 року по 01.10.2021 року у розмірі 1207,72 грн.

На підставі вищевикладеного, з урахуванням поданого уточненого розрахунку від 23.03.2022 року, просить стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "ЯРОВИЦЯ" заборгованість по сплаті внесків на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території 9668,30 гривень основний борг, 13669,91 грн. інфляційні втрати, 4571,16 грн . 3% річних та 1207,72 грн пеня.

Ухвалою від 03 листопада 2021 року прийнято до розгляду позовну заяву та відкрито провадження в справі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

У встановлений судом строк відповідач подала відзив на позовну заяву , в якому зазначає, що позовні вимоги не визнає у повному обсязі та просить у задоволенні позову Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "ЯРОВИЦЯ" відмовити. Зазначає, що заявлені вимоги позивачем є безпідставними, адже надані позивачем документи на підтвердження правомірності заявлених вимог про стягнення внесків на ОСББ не є належними доказами. Головою правління ОСББ "ЯРОВИЦЯ" Романюк А.Б., яка діє в інтересах ОСББ, не надано доказів, що рішенням Загальних зборів ОСББ були встановлені вказані в позовній заяві розміри внесків за спірний період, встановлено порядок їх сплати та перелік. Покликається, що рішення установчих зборів ОСББ "ЯРОВИЦЯ", проведені 22 квітня 2018 року, яке оформлене протоколом № 1 від 08 травня 2018 року, яким затверджено розміри внесків на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, не є рішенням Загальних зборів ОСББ і не може слугувати підставою для встановлення таких внесків, оскільки Законом передбачено, що лише до виключної компетенції Загальних зборів відноситься дане питання. Також вказує, що визначені законом та Статутом ОСББ "ЯРОВИЦЯ" мета і предмет діяльності ОСББ не передбачають провадження останнім господарської діяльності, а відтак відповідач не є суб`єктом господарювання і не може бути виконавцем житлово-комунальних послуг відповідно до ЗУ «Про житлово-комунальні послуги». Позивач не є управителем в розумінні ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» та не надає послуги по обслуговуванню будинку, а забезпечує утримання і експлуатацію багатоквартирного будинку за рахунок внесків і платежів в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання.

28 січня 2022 року на спростування аргументів відповідача представник позивача ОСББ "ЯРОВИЦЯ" адвокат Сидун О.С. подала відповідь на відзив відповідача.

04 лютого 2022 року від відповідача на адресу суду надійшли письмові заперечення на відповідь на відзив в порядку ст. 180 ЦПК України.

Від представника позивача ОСББ "ЯРОВИЦЯ" адвоката Сидун О.С. 23 березня 2022 року надійшла заява про розгляд справи за відсутності представника позивача.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилась, на адресу суду 09 травня 2022 року надійшла заява в якій просить розгляд справи проводити за її відсутності, позовні вимоги не визнає, просить відмовити у задоволенні позову в повному обсязі.

Дослідивши письмові докази у справі у їх сукупності, всебічно та повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають істотне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд прийшов до висновку, що позов підлягає до часткового задоволення, виходячи з наступного.

В силу ч. 1ст.15 ЦК Українита ч. 1ст. 4 ЦПК Україникожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором (ст.5 ЦПК України).

Способи захисту цивільних прав визначені ч.2ст. 16 ЦК України.

Відповідно до ч. 1ст.13 ЦПК Українисуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно з частинами першою, другою та п`ятоюстатті 263 ЦПК Українисудове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначеноЗаконом України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку"(в редакціїЗакону від 3 листопада 2005 року N 3053-IV, що діяв на час створення ОСББ).

Статтею 1 цього Законувстановлено, що ОСББ - це юридична особа, створена власниками для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання неподільного та загального майна.

Відповідно до статті 4цього Законуоб`єднання створюється для забезпечення і захисту прав його членів та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання неподільного і загального майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Об`єднання створюється як організація для здійснення функцій, визначених законом. Порядок надходження і використання коштів об`єднання визначається цим Законом та іншими законами України.

Основна діяльність ОСББ полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об`єднання, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам об`єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Отже, вищезазначений Закон визначає ОСББ як юридичну особу, створену власниками для сприяння використання їх власного майна, управління, утримання і використання неподільного та загального майна.

Відповідно дост. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»споживач зобов`язаний щомісячно оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

В порядку визначеномуст. 16 цього ЗаконуОСББ має право здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСББ "ЯРОВИЦЯ" зареєстроване в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань з 02.02.2021 року., є юридичною особою, що підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с. 9).

Згідно п. 1.1. Статуту, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку ОСББ "ЯРОВИЦЯ" створено власниками квартир та нежитлових приміщень (далі - співвласники) багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 , відповідно доЗакону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»(а.с.11).

Протоколом № 1 загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку ОСББ "ЯРОВИЦЯ",проведених 22 квітня 2018 року, від 08.05.2018 року, а саме пунктом 6 порядку денного вказаних зборів співвласників було затверджено розмір внесків співвласників на управління багатоквартирним будинком та прибудинкової території, що складає: 3,50 грн. за 1 м2 житлових приміщень; 5,00 грн. за 1 м2 комерційних приміщень; 2,00 грн. - за 1 м2 комори (а.с.30).

Протоколом № 2 загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку ОСББ "ЯРОВИЦЯ",проведених 11 липня 2018 року, від 11 липня 2018 року, будинок АДРЕСА_1 приєднано до ОСББ "ЯРОВИЦЯ" (а.с. 33).

Відповідно до пункту 4.2 розділу 4 Статуту ОСББ сплата встановлених загальними зборами об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до ремонтного, резервного фондів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами Об`єднання, є обов`язковими для всіх співвласників, окрім випадків, коли загальними зборами прийнято рішення про звільнення співвласників від сплати тих чи інших внесків.

Частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного,ремонтного та інших фондів, встановлюються загальними зборами Об`єднання відповідно до законодавства та цього Статуту.

Як вбачається з інформаційної довідки з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно від 09.02.2022 року, відповідач ОСОБА_1 , є власником нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_3 , - загальною площею 105,4 м2.

Отже, у відповідності дост. 1 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»відповідач ОСОБА_1 є співвласником вказаного багатоквартирного будинку.

Згідност.1 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - об`єднання) - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Відповідно до ч.2ст.382 ЦК Україниусі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Згідно із ч.2ст.7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Згідно положень п.11ст.10 Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку»рішення зборів співвласників є обов`язковими для всіх співвласників, включаючи тих, які набули право власності на квартиру чи нежитлове приміщення після прийняття рішення.

Згідно п.5 ч.1ст.7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»співвласники зобов`язані виконувати рішення загальних зборів.

Згідност.322 ЦК України, власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено законом.

Згідно зіст.151 ЖК УРСРгромадяни, які мають у приватній власності жилий будинок (квартиру), зобов`язані забезпечувати його схоронність, провадити за свій рахунок поточний і капітальний ремонт, утримувати в порядку прибудинкову територію.

Відповідно дост.179 ЖК УРСРкористування будинками (квартирами) державного і громадського житлового фонду, фонду житлово-будівельних кооперативів, а також приватного житлового фонду та їх утримання здійснюється з обов`язковим додержанням вимог Правил користування приміщеннями жилих будинків і прибудинковими територіями, які затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, згідно із зазначеними нормами закону споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг сам по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

Зазначений правовий висновок викладений у постанові ВСУ від 20.04.2016 у справі №6-2951цс15.

Відповідно до ст.ст.10,15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься, в тому числі, визначення порядку сплати, переліку та розміру внесків і платежів співвласників. Співвласник зобов`язаний, серед іншого, виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Згідно із ч. 1ст. 17 цього Законудля забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до ч. 6 ст. 21 Закону порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та статуту об`єднання.

Згідно з ч. 1ст. 526 ЦК Українизобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 525 ЦК Українивизначено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідачем за період з 01.07.2018 року по 01.10.2021 року не в повному обсязі оплачувалися внески на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, у зв`язку з чим утворилась заборгованість, яка згідно наданого представником позивача розрахунку від 23.03.2022 року становить 9668,30 грн. Суд погоджується з розміром суми заборгованості, оскільки будь-яких належних та допустимих доказів на підтвердження ненадання послуг або надання послуг неналежної якості, що б давало підстави для звільнення від їх оплати, відповідачем суду надано не було. Свого розрахунку на спростування розрахунку позивача відповідачем не представлено.

Доводи відповідача щодо того, що надані позивачем документи на підтвердження законності своїх вимог та тієї обставини, що відповідач ОСОБА_1 є боржником зі сплати внесків на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, не є належними доказами суд не приймає до уваги. Згідно довідки наданої представником позивача від 09.02.2022р №4 засвідченої підписом та печаткою голови правління/ОСББ «Яровиця» Романюк А.Б. вбачається, що відповідач ОСОБА_1 17.04.2021,12.05.2021.,07.07.2021, 12.08.2021,06.09.2021,07.10.2021,15.11.2021,08.12.2021 здійснювала оплати за утримання будинку та прибудинкової території, тим самим визнала сам факт надання послуг та необхыднысть оплати за надання послуг. Дана обставина підтверджується відповідними квитанціями, долученими до матеріалів справи.

Порядок оформлення претензій споживачів у разі ненадання, надання не в повному обсязі або неналежної якості комунальних послуг передбаченийст. 27 Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Судом не встановлено, що відповідач зверталась до управителя або правління ОСББ «ЯРОВИЦЯ» із заявами, претензіями щодо неправомірності прийнятих рішень правлінням щодо встановлення внесків та платежів на утримання будинку і прибудинкової території.

Самі лише заперечення проти наданих позивачем доказів, як помилково важає відповідач, не є достатніми підставами для їх неприйняття судом.

Відповідно до наведених норм чинного законодавства ОСОБА_1 ,яка є власницею квартири, в свою чергу, співвласником будинку, в якому створено ОСББ, зобов`язана брати участь у витратах на управління, утримання та збереження будинку, які були затверджені рішеннями загальних зборів, а об`єднання наділено правом у разі нездійснення нею таких дій звернутися до суду про стягнення нарахованих платежів по цим витратам.

Правові наслідки порушення грошового зобов`язання боржником визначеністаттею 625 ЦК України, яка передбачає відповідальність боржника та зобов`язує його сплати суму боргу кредитору.

Упункті 2ст. 625 ЦК Українипередбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три відсотки річних від простроченої суми, якщо інший розмір відсотків не встановлений договором або законом.

Так, приписами статті 625 ЦК України передбачено розрахунок індексу інфляції не за окремі інтервали часу, а в цілому за весь період прострочення і якщо індекс інфляції в окремі періоди є меншим за одиницю та має при цьому економічну характеристику - «дефляція», то це не змінює його правової природи та не може мати наслідком пропуску такого місяця, оскільки протилежне зруйнує послідовність математичного ланцюга розрахунків, визначену Порядком проведення індексації грошових доходів населення.

Встановлення компетентним органом (Кабінетом Міністрів України) механізму перемножування індексів інфляції за певний період для обрахування інфляційних збитків означає, що «вартість грошей з індексом інфляції за попередній період» є визначальною при індексації грошової суми за кожний наступний період. У математиці це називається «послідовність, утворена за певною закономірністю».

У судовій практиці часто виникають проблеми із застосуванням механізму розрахунку інфляційних збитків у випадку часткового помісячного погашення суми основного боргу. З огляду на таке Суд вважає за доцільне роз`яснити, що при зменшенні суми боргу у конкретному місяці «А» на певну суму (до прикладу 100 грн.) до уваги береться сума боргу на початок розрахункового періоду «Х», помножена на індекс інфляції у цьому місяці (до прикладу, « і-1»), і від зазначеного добутку необхідно віднімати суму погашення (100 грн.) Отже, у математичному викладі це можна відобразити такою формулою:

«Х» * «і-1» - 100 грн. = «ЗБ»,

де «Х» - залишок боргу на початок розрахункового періоду, «і-1» - офіційно встановлений індекс інфляції у розрахунковому місяці та 100 грн. - умовна сума погашення боргу у цьому місяці, а «ЗБ» - залишок основного боргу з інфляційною складовою за цей місяць (вартість грошей з урахуванням інфляції у цьому місяці та часткового погашення боргу у цьому ж місяці).

А за наступний місяць базовою сумою для розрахунку індексу інфляції буде залишок боргу разом з інфляційною складовою за попередній місяць («ЗБ» відповідно до наведеної формули), який перемножується на індекс інфляції за цей місяць, і від зазначеного добутку має відніматися сума погашення боржником своєї заборгованості у поточному місяці (якщо таке погашення відбувалося).

У випадку, якщо погашення боргу не відбувалося декілька місяців підряд, то залишок основного боргу з інфляційною складовою за перший розрахунковий місяць такого періоду («ЗБ») перемножується послідовно на індекси інфляції за весь період, протягом якого не відбувалося погашення боргу, та ділиться на 100%.

Для відокремлення інфляційних збитків за певний період від основної заборгованості від остаточного розрахунку основного боргу з інфляційною складовою, проведеного із застосуванням такої послідовності, необхідно відняти основний борг, який залишився непогашеним на кінець розрахункового періоду.

Суд зазначає, що такий спосіб розрахунку інфляції за статтею 625 ЦК України з точки зору математичного підходу не є єдиним, але вбачається найбільш простим для застосування юристами.

Отже, при зменшенні суми боргу внаслідок часткового виконання зобов`язання боржником, сума погашення має відніматися не від суми основного боргу, який існував на початок розрахункового місяця, а від суми основного боргу, помноженої на індекс інфляції у цьому місяці (фактичної вартості грошей на кінець розрахункового місяця з урахуванням інфляційних процесів). А подальший розрахунок інфляційних збитків здійснюється з урахуванням саме проіндексованого залишку основного боргу за попередній місяць у тій же послідовності (шляхом перемножування на індекс інфляції за наступний місяць та віднімання конкретної суми погашення боргу у новому розрахунковому місяці).

Вказана правова позиція викладена у постанові Верховного Суду у складі об`єднаної палати Касаційного господарського суду від 26.06.2020 у справі № 905/21/19.

Розрахунок інфляційних збитків у випадку часткового помісячного погашення суми основного боргу (Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду у Постанові від 24 вересня 2020 року по справі № 915/2095/19)

Саме такому алгоритму нарахування інфляційних втрат відповідає розрахунок, наданий представником позивача.

Згідно наданих позивачем розрахунків від 23.03.2022 року сума інфляційних збитків за період з травня 2019 року по вересень 2021 року становить 13669,91 гривень, три проценти річних за період з 01.05.2019 року по 01.10.2021 року становить 4571,16 грн.

Інфляційне нарахування на суму боргу за порушення боржником грошового зобов`язання та три проценти річних від простроченої суми є відшкодуванням кредитору понесених втрат за несвоєчасне повернення грошових коштів.

Правовідносини, які склалися між сторонами на підставі договору про надання житлово-комунальних та інших послуг, є грошовими зобов`язаннями, у яких, серед інших прав і обов`язків сторін, на боржника покладено виключно певний цивільно-правовий обов`язок з оплати отриманих житлово-комунальних послуг, якому кореспондує право вимоги кредитора (ч. 1ст. 509 ЦК України) вимагати сплату грошей за надані послуги. Таким чином, виходячи з юридичної природи правовідносин як грошових зобов`язань, на них поширюється дія ч. 2ст. 625 ЦК Українияк спеціальний вид цивільно-правової відповідальності за прострочення виконання зобов`язання.

Аналогічний висновок міститься у постанові Великої Палати Верховного Суду від 11 квітня 2018 року по справі №758/1303/15-ц.

В частині вимог позивача щодо стягнення пені у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України за несвоєчасне виконання грошового зобов`язання в розмірі 1207,72 грн. суд дійшов висновку що така вимога не підлягає до задоволення,виходячи з наступного.

Пеня - це неустойка, яка розраховується у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (ст.549ЦК України).

На період дії карантину і протягом 30 днів після його завершення Прикінцевими положеннями Закону від 17 березня 2020 року №530-IX забороняється нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги.

Правовідносини, які склалися між сторонами, є грошовим зобов`язанням, у якому, серед інших прав та обов`язків сторін, на боржників покладено певний цивільно-правовий обов`язок з оплати отриманих житлово-комунальних послуг, якому відповідає право вимоги кредитора (частина перша статті 509 ЦК України) - вимагати сплати грошей за надані послуги.

Отже, з огляду на юридичну природу правовідносин сторін як грошових зобов`язань на них поширюється дія частини другої статті 625 ЦК України як спеціальний вид цивільно-правової відповідальності за прострочення виконання зобов`язання.

Встановивши фактичні обставини справи на підставі доказів, яким надано належну оцінку, суд дійшов обґрунтованого висновку про те, що Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "ЯРОВИЦЯ", яке створено власниками квартир, зокрема і багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 з метою управління і забезпечення експлуатації єдиного комплексу нерухомого майна, фактично здійснювало управління вказаним житловим будинком та несло витрати по його утриманню, у тому числі і по оплаті внесків на утримання багатоквартирного будинку, а відповідач, яка є власником квартири у цьому будинку, не відмовлялась від таких послуг, отримувала їх та не в повному обсязі оплачувала їх вартість, а тому наявні підстави для стягнення заявленої позивачем заборгованості по сплаті внесків на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території у розмірі 9668,30 гривень та в на підставі ч.2 ст.625 ЦК України 13669,91 грн. інфляційні втрати та 4571,16 грн . 3% річних.

Згідно ст. ст.133,141 ЦПК Українисудові витрати, пов`язані зі сплатою позивачем судового збору при зверненні з позовом до суду, покладаються у разі задоволенні позову на відповідача.

Позивачем при подачі позову до суду було сплачено судовий збір в розмірі 2270 гривень, а тому сплачений судовий збір підлягає стягненню з відповідача в користь позивача.

Керуючись ст. ст.141,142,206,256,264,265 ЦПК України, ст.ст.509, 525,526,625 ЦК України,Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», суд ,-

У Х ВА Л И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 в користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "ЯРОВИЦЯ" заборгованість по сплаті внесків на утримання будинку в розмірі 9668 ( дев`ять тисяч шістсот шістдесят вісім) гривень 30 копійок, три відсотки річних від простроченої суми грошового зобов`язання, що становить 4571 ( чотири тисячі п`ятсот сімдесят одна) гривень 16 копійок та 13669 (тринадцять тисяч шістсот шісдесят дев`ять) гривень 91 копійку інфляційних втрат.

Стягнути з ОСОБА_1 в користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "ЯРОВИЦЯ" понесені судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 2 270 (дві тисячі двісті сімдесят) гривень.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення, в разі проголошення вступної та резолютивної частини рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "ЯРОВИЦЯ" (місцезнаходження: 43006, м. Луцьк, вул. Яровиця,17; код в ЄДРПОУ 42137265);

Відповідач: ОСОБА_1 ( зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_4 ).

Дата складання повного тексту рішення 13 травня 2022 року.

Суддя

Луцького міськрайонного суду Т.М.Філюк

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення09.05.2022
Оприлюднено28.06.2022
Номер документу104350593
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —161/18542/21

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Повістка від 30.11.2022

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Постанова від 07.10.2022

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Ухвала від 26.07.2022

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Ухвала від 10.07.2022

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Ухвала від 21.06.2022

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Рішення від 09.05.2022

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Філюк Т. М.

Ухвала від 03.11.2021

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Філюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні