Постанова
від 07.10.2022 по справі 161/18542/21
ВОЛИНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 161/18542/21 Головуючий у 1 інстанції: Філюк Т. М. Провадження № 22-ц/802/690/22 Категорія: 36 Доповідач: Осіпук В. В.

ВОЛИНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 жовтня 2022 року місто Луцьк

Волинський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого - судді Осіпука В. В.,

суддів - Матвійчук Л. В., Федонюк С. Ю.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЯРОВИЦЯ» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, за апеляційною скаргою відповідача ОСОБА_1 на рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області від 10 травня 2022 року,

В С Т А Н О В И В:

У жовтні 2021 року ОСББ «ЯРОВИЦЯ» звернулася в суд із зазначеним позовом.

Покликалось на ті обставини, що 16 травня 2018 року зареєстровано Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЯРОВИЦЯ», за адресою: м. Луцьк, вул. Яровиця,17, яке надає жильцям цього будинку послуги з утримання вказаного будинку та прибудинкової території, за що останні сплачують внески за встановленими тарифами. Розмір внесків на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території в сумі 3 грн 50 коп. за один квадратний метр загальної площі житлового приміщення, було затверджено рішенням загальних зборів ОСББ «ЯРОВИЦЯ» і оформлено протоколом № 1 від 08 травня 2018 року. Рішенням загальних зборів ОСББ, оформленим протоколом № 2 від 11 липня 2018 року до ОСББ «ЯРОВИЦЯ» приєднано будинок АДРЕСА_1 .

Також позивач вказував, що відповідач ОСОБА_1 з 07 лютого 2019 року є одноосібним власником квартири АДРЕСА_2 .

Оскільки ОСОБА_1 є споживачем послуг з утримання будинку та прибудинкової території, але тривалий час з травня 2019 року по вересень 2021 року не сплачувала кошти за надані послуги, то у неї утворилась заборгованість на загальну суму 9998 грн 30 коп.

За наведених обставин ОСББ «ЯРОВИЦЯ» просило суд стягнути з відповідача ОСОБА_1 на свою користь заборгованість станом на 06 жовтня 2021 року на загальну суму 16952 грн 01 коп., що скаладається з 9998 грн 30 коп. основного боргу, 1355 грн 56 коп. інфляційних втрат, 726 грн 3% річних, 4872 грн 15 коп. пені, і відшкодувати йому понесені судові витрати.

Рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області від 10 травня 2022 року позов задоволено. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь ОСББ «ЯРОВИЦЯ» заборгованість по сплаті внесків на утримання будинку в розмірі 9998 грн 30 коп., три відсотки річних від простроченої суми грошового зобов`язання, що становить 4571 грн 16 коп. та 13669 грн 91 коп. інфляційних втрат. Вирішено питання розподілу судових витрат.

Вважаючи рішення суду першої інстанції незаконним і необґрунтованим, ухваленим з порушенням норм матеріального і процесуального права, відповідач ОСОБА_1 подала апеляційну скаргу та просила його скасувати і відмовити в позові, відшкодувати їй понесені судові витрати.

Апеляційна скарга мотивована тим, що під час розгляду справи судом першої інстанції не було повно з`ясовано обставини, які мають істотне значення для її вирішення, а зроблені судом висновки не відповідають вимогам чинного законодавства.

Відзив на апеляційну скаргу не подавався.

Відповідно до частини першої статті 368 ЦПК України у суді апеляційної інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи судом першої інстанції в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи з урахуванням статті 369 цього Кодексу.

Перевіривши законність і обґрунтованість оскаржуваного рішення суду, дослідивши обставини справи та перевіривши їх доказами, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає до задоволення частково, шляхом зміни рішення в окремій його частині.

Встановлено, що згідно інформаційної довідки з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, від 09 лютого 2022 року, наявної в матеріалах справи, відповідач ОСОБА_1 , з 07 лютого 2019 року, є власником квартири за адресою: АДРЕСА_3 , - загальною площею 105,4 м2. (а.с. 92).

Як убачається з протоколу № 2 загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку ОСББ «ЯРОВИЦЯ», проведених 11 липня 2018 року, будинок АДРЕСА_1 , перебуває в обслуговуванні даного ОСББ, яке зареєстроване в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ідентифікаційний код юридичної особи 42137265 (а.с. 9, 32-34).

Крім того встановлено, що протоколом № 1 загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку ОСББ «ЯРОВИЦЯ», проведених 22 квітня 2018 року, від 08.05.2018 року, а саме пунктом 6 порядку денного вказаних зборів, було затверджено розмір внесків співвласників на управління багатоквартирним будинком та прибудинкової території, що складає: 3,50 грн. за 1 м2 житлових приміщень; 5,00 грн. за 1 м2 комерційних приміщень; 2,00 грн. - за 1 м2 комори (а.с.28-31).

Оскільки відповідач ОСОБА_1 своєчасно не сплачувала кошти за послуги надані ОСББ «ЯРОВИЦЯ» з утримання будинку та прибудинкової території, в одній із квартир якого вона проживає, то згідно розрахунку наданого позивачем, за період з 01 травня 2019 року по 01 жовтня 2021 року, у неї виникла заборгованість з розмірі 9998 грн 30 коп. (а.с. 5-8).

Відповідно до ст.322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

На підставі вимог ст.ст.66, 67, 162 ЖК України плата за користування житлом (квартирна плата) обчислюється, виходячи із загальної площі квартири, а плата за комунальні послуги/водопостачання, газ, та інші послуги береться, крім квартирної плати, за затвердженими в установленому порядку тарифами у відповідності до кількості проживаючих в квартирі осіб.

Згідно з ст.1 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - це юридична особа, яка створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Відповідно до ст.10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання. Вищим органом управління об`єднання є загальні збори.

Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Відповідно до ст.15 Закону співвласники, зокрема, зобов`язані своєчасно і в повному обсязі сплачувати внески і платежі та виконувані обов`язки передбачені Статутом об`єднання.

Згідно з ч.1 ст.14 України «Про житлово-комунальні послуги», за рішенням співвласників багатоквартирного будинку (уповноваженого органу управління об`єднання співвласників багатоквартирного будинку), прийнятим відповідно до закону, договір про надання комунальної послуги укладається з виконавцем відповідної комунальної послуги, визначеним статтею 6 цього Закону: 1) кожним співвласником багатоквартирного будинку самостійно (індивідуальний договір); 2) від імені та за рахунок усіх співвласників багатоквартирного будинку управителем або іншою уповноваженою співвласниками особою (колективний договір); 3) об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку або іншою юридичною особою, яка об`єднує всіх співвласників такого будинку та в їхніх інтересах укладає відповідний договір про надання комунальних послуг, як колективним споживачем.

Тобто, утримання будинку та прибудинкової території, забезпечується як самим ОСББ, так і відповідними підприємствами виконавцями послуг з утримання будинку на підставі договору з ОСББ.

Такі послуги підприємства надають ОСББ за тарифами, встановленими органами місцевого самоврядування.

У статті ст.16 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» зазначено, що об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників.

Згідно з ч.1 ст.17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до ст.21 вказаного Закону порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та статуту об`єднання.

Згідно вимог ст.7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» співвласники багатоквартирного будинку, зокрема, зобов`язані: забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку; забезпечувати технічне обслуговування та у разі необхідності проведення поточного і капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку; виконувати рішення зборів співвласників; своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги.

Основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов`язки, регулюються Законом України «Про житлово-комунальні послуги».

Частиною першою ст.9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачено, що споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Згідно ст.23 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», розмір внеску на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Відповідно до пункту 4.2 розділу 4 Статуту ОСББ «ЯРОВИЦЯ» сплата встановлених загальними зборами об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до ремонтного, резервного фондів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами Об`єднання, є обов`язковими для всіх співвласників, окрім випадків, коли загальними зборами прийнято рішення про звільнення співвласників від сплати тих чи інших внесків.

Частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного,ремонтного та інших фондів, встановлюються загальними зборами Об`єднання відповідно до законодавства та цього Статуту.

Враховуючи наведене, а саме встановлені обставини справи та вимоги зазначених норм матеріального права, колегія суддів вважає, що оскільки відповідач, будучи власником квартири багатоквартирного будинку, який перебуває на обслуговуванні позивача ОСББ «ЯРОВИЦЯ», за період з 01 травня 2019 року по 01 жовтня 2021 року, не сплачувала внески на утримання будинку та прибудинкової території, тим самим допустила заборгованість по даних платежах на загальну суму 9998 грн 30 коп., то суд першої інстанції цілком підставно і обґрунтовано задовольнив вимоги позивача, стягнувши з останньої на його користь вказану заборгованість.

Щодо доводів відповідача ОСОБА_1 про не врахування судом першої інстанції положення п. 3 Розділу II Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів» від 17 березня 2020 року № 530-ІХ, відповідно до якого на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов`язаних із поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни забороняється нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги.

Суд апеляційної інстанції зазначає, що за змістом статті 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. А пенею - неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (частини друга та третя цієї статті).

А в розумінні частини другої статті 625 ЦК України нарахування інфляційних втрат на суму боргу та трьох процентів річних входять до складу грошового зобов`язання і є особливою мірою відповідальності боржника за прострочення грошового зобов`язання, оскільки виступають способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів унаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Таким чином вирішуючи спір в частині стягнення інфляційних втрат та 3% річних у відповідності до ст. 625 ЦК України, суд першої інстанції правильно виходив із того, що наслідки прострочення боржником грошового зобов`язання у вигляді інфляційних нарахувань та 3% річних не є штрафними санкціями, а виступають способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів унаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові, ці кошти нараховуються незалежно від вини боржника.

Враховуючи викладене, колегія суддів погоджується з вищезазначеними висновками суду першої інстанції та вважає, що на підставі наявних у справі, наданих її учасниками і досліджених у судовому засіданні доказів, суд дійшов вірного висновку про необхідність задоволення позову ОСББ в частині стягнення з відповідача заборгованості за надані послуги та 3 % річних із заборгованої суми. Доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду в цій частині.

Разом з тим, вирішуючи спір, в частині стягнення з відповідача інфляційних втрат та 3% річних, суд першої інстанції невірно визначив їх розмір та вийшов за межі заявлених позивачем вимог, стягнувши на користь останнього інфляційні втрати в сумі 13669 грн 91 коп. та 3% річних в сумі 4571 грн 16 коп. хоча позивач просив стягнути на свою користь інфляційні втрати в розмірі 1355 грн 56 коп., та 3 % річних від простроченої суми грошового зобов`язання, в розмірі 726 грн.

У зв`язку із чим рішення суду в цій частині, на думку колегії суддів, підлягає зміні щодо розміру інфляційних втрат та трьох відсотків річних, що підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Згідно вимог ст. 376 ЦПК України суд апеляційної інстанції змінює рішення суд першої інстанції у відповідній частині у випадку невідповідності висновків, викладених цим судом у своєму рішенні обставинам справи, та порушенням судом норм процесуального права.

Відповідно до ст. 375 ЦПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

З урахуванням наведеного, колегія суддів вважає, що рішення суду першої інстанції в частині стягнення з відповідача на користь позивача суми інфляційних втрат та трьох відсотків річних підлягає зміні.

В решті оскаржуване рішення судом першої інстанції ухвалене з додержанням норм матеріального і процесуального права, а тому підстав для його скасування чи зміни в іншій частині колегія суддів не вбачає.

Керуючись статтями 374, 375, 376, 381-384, 389 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу відповідача ОСОБА_1 задовольнити частково.

Рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області від 10 травня 2022 року в даній справі в частині розміру стягнутих судом з відповідача на користь позивача інфляційних втрат та трьох відсотків річних змінити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЯРОВИЦЯ» 1355 (одну тисячу триста п`ятдесят п`ять) грн 56 коп. - інфляційних втрат, 726 (сімсот двадцять шість) грн - три відсотки річних.

В решті рішення залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і оскарженню в касаційному порядку не підлягає, крім випадків, визначених у п. 2 ч. 3 ст.389 ЦПК України.

Головуючий

Судді

СудВолинський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення07.10.2022
Оприлюднено17.10.2022
Номер документу106754568
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —161/18542/21

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Повістка від 30.11.2022

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Постанова від 07.10.2022

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Ухвала від 26.07.2022

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Ухвала від 10.07.2022

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Ухвала від 21.06.2022

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Рішення від 09.05.2022

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Філюк Т. М.

Ухвала від 03.11.2021

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Філюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні