Ухвала
від 24.05.2022 по справі 554/7150/21
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 24.05.2022 Справа № 554/7150/21

Провадження № 1-кс/554/4730/2022

Ухвала

іменем України

24.05.2022 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

слідчого ОСОБА_4 ,

підозрюваного ОСОБА_5 , його захисника ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Полтаві клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_3 про продовження запобіжного заходу у виді домашнього арешту відносно

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт. Ромодан, Миргородського району, Полтавської області, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 ,

встановила:

прокурор звернувся до суду із вищезазначеним клопотанням, яке обґрунтовує тим, що слідчим управління ГУНП в Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12021170000000454 від 25.06.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190, ч. 1 ст. 209 КК України.

21.03.2022 повідомлено про підозру ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт. Ромодан, Миргородського району, Полтавської області, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 .

Причетність ОСОБА_5 , до вчинення злочинів підтверджується зібраними під час досудового розслідування доказами.

03.02.2022 підозрюваному ОСОБА_7 обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, строком на 2 місяці.

24.03.2022 слідчим суддею Октябрського районного суду м. Полтави продовжено строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12021170000000454 від 25.06.2021 до шести місяців.

25.03.2022 підозрюваному ОСОБА_5 обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, строком на 2 місяці, тобто до 25.05.2022 року.

Причетність ОСОБА_7 до вчиненнязлочинів підтверджуєтьсязібраними підчас досудовогорозслідування доказами в їх сукупності.

Отже, строк запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту у нічний час закінчується 25.05.2022 року,однак закінчитидосудове розслідуваннядо даноготерміну непредставляється можливим внаслідок особливої складності провадження. Необхідно провести ряд слідчих (розшукових) та процесуальних дій, що потребує додаткового часу.

Результати слідчих (розшукових) та процесуальних дій мають важливе значення для досудового розслідування та можуть бути використані як докази під час судового розгляду даного кримінального провадження.

У зв`язку із продовженням строку досудового розслідування, а також необхідністю провести ряд слідчих дій, виникла необхідність у продовженні строку дії запобіжного заходу вигляді домашнього арешту в нічний період доби, а саме з 20:00 год. до 07:00 год., застосованого до підозрюваного ОСОБА_7 , ухвалою слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави. На даний час ризики, які встановлені під час судового засідання Октябрського районного суду м. Полтави та обумовлюють застосування вказаного запобіжного заходу, не змінились та не зменшились.

Підставами застосування до підозрюваного ОСОБА_7 запобіжного заходуу виглядідомашнього арештуу нічнийчас єнаявність ризиків: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду, впливати на свідків у цьому кримінальному провадженні, вчинити інше кримінальне правопорушення.

Інші більш м`які запобіжні заходи не доцільно застосувати до підозрюваного.

Ураховуючи наведене, лише застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під домашнім арештом забезпечить виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків.

У судовому засіданні слідчий та прокурор підтримали заявлене клопотання, прохали його задовольнити, підозрюваний та його захисник не заперечували проти задоволення клопотання.

Заслухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали справи, слідчий суддя дійшла висновку про задоволення клопотання з наступних підстав.

Згідно зі змістом ст.ст.131-132КПК України запобіжні заходи є заходами забезпечення кримінального провадження і застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду. Згідно ст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків.

Відповідно до вимог ст.181КПК України домашній арешт полягає в забороні підозрюваному, обвинуваченому залишати житло цілодобово або у певний період доби. Домашній арешт може бути застосовано до особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за вчинення якого законом передбачено покарання у виді позбавлення волі.

Згідно з ч. 6 ст. 181 КПК України, строк дії ухвали слідчого судді про тримання особи під домашнім арештом не може перевищувати двох місяців. У разі необхідності строк тримання особи під домашнім арештом може бути продовжений за клопотанням прокурора в межах строку досудового розслідування в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу. Сукупний строк тримання особи під домашнім арештом під час досудового розслідування не може перевищувати шести місяців. По закінченню цього строку ухвала про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту припиняє свою дію і запобіжний захід вважається скасованим.

У ході розгляду клопотання встановлено, що підозрюваний обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України, існують ризики того, що підозрюваний під загрозою майбутнього покарання може переховуватися від органів досудового розслідування та може незаконно впливати на свідків, а також встановлена неможливість запобігання цим ризикам шляхом застосування до підозрюваного більш м`яких запобіжних заходів.

З огляду викладеного, з метою забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків і запобігання зазначеним ризикам підозрюваному слід продовжити запобіжний захід у виді домашнього арешту з покладенням певних обов`язків відповідно до ч. 5 ст. 194 КПК України.

Керуючись вимогами ст. ст. 181, 184, 194, 195 КПК України, слідчий суддя

ухвалила:

клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_3 про продовження запобіжного заходу у виді домашнього арешту відносно ОСОБА_5 , - задовольнити.

Продовжити строкдії запобіжногозаходу увигляді домашньогоарешту,в нічнийперіод доби,з 20:00до 07:00год.,відносно підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на два місяці в межах строку досудового розслідування, з 24.05.2022 року до 25.07.2022 року.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_5 обов`язки:

прибувати за кожним викликом до слідчого, прокурора, суду;

не відлучатись з Полтавської області без дозволу слідчого, прокурора та суду.

повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

утримуватися від спілкування зі свідками, потерпілими та іншими підозрюваними у кримінальному провадженні;

не залишати місце постійного проживання без дозволу слідчого, прокурора, або суду в період часу з 20 год. 00 хв. до 07 год. 00 хв.

Роз`яснити ОСОБА_5 , що в разі невиконання вказаних обов`язків до нього може бути застосовано більш жорсткий запобіжний захід.

Роз`яснити підозрюваному, що відповідно до ч. 5ст. 181 КПК України, працівники органу внутрішніх справ з метою контролю за його поведінкою, мають право з`являтися в житло, під арештом в якому він перебуває, вимагати надання усних чи письмових пояснень з питань, пов`язаних із виконанням покладених на нього зобов`язань, використовувати електронні засоби контролю.

Запобіжний захід діє по 25.07.2022 року включно.

Контроль за виконанням ухвали слідчого судді покласти на слідчого та прокурора у кримінальному провадженні.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її проголошення.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.05.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу104467922
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження запобіжного заходу у виді домашнього арешту відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт. Ромодан, Миргородського району, Полтавської області, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2

Судовий реєстр по справі —554/7150/21

Ухвала від 24.05.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 24.05.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 10.05.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 18.04.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 03.02.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 03.02.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 25.03.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 25.03.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 24.03.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 23.02.2022

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Рябішин А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні