Ухвала
від 02.06.2022 по справі 522/3546/20
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №522/3546/20

Провадження №2-а/522/105/22

УХВАЛА

03 червня 2022 року м.Одеса

Приморський районний суд м.Одеса у складі:

головуючогосудді - Домусчі Л.В.,

за участі секретарясудового засідання Семешиної Л.В.,

розглянувши усудовому засіданнізаяву представника Державної інспекціїархітектуритамістобудування України про проведення засідання в режимі відеоконференції по адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Державної інспекціїархітектури та містобудування України, за участю третьої особи Управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради, про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Приморського районного суду м.Одеси знаходиться справа за позовом ОСОБА_1 до Державної інспекціїархітектури тамістобудування України, за участю третьої особи Управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради, про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення.

Судове засідання по справі призначено на 08.06.2022 року на 10 год. 15 хв.

На електронну адресу суду 03.06.2022 року надійшла заява представника Державної інспекціїархітектури та містобудування України, згідно якого просили провести судове засідання в режимі відеоконференції поза межами суду з використанням власних технічних засобів «EasyCon».

Дослідивши подану заяву, суд дійшов до наступного висновку.

Згідно ст.195ЦПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Указом Президента України Зеленського В.О. №64/2022 від 24 лютого 2022 року «Про введення воєнного стану в Україні» у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" постановлено ввести в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

Указом Президента України Зеленського В.О. №133/2022 від 14.03.2022 року продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 год.30 хв. 26.03.2022 року строком на 30 діб.

21.04.2022 року Верховною Радою України прийнято ЗУ «Про затвердження Указу Президента України «Про Продовження строку дії в Україні» від 19.04.2022 року №7300, за яким воєнний стан в Україні продовжують з 25.04.2022 року строком на 30 діб до 25.05.2022 року.

Указом Президента України від 17.05.2022 року №341/2022 «Про Продовження строку дії воєнного стану в Україні» щодо продовження строку дії воєнного стану в Україні з 05 год. 30 хв. 25.05.2022 року строком на 90 діб.

Воєнний стан в Україні особливий правовий режим, що вводиться у разі загрози національній безпеці. У зв`язку з введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачених статтями 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах і обсязі, які необхідні для забезпечення можливості впровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, передбачені частиною першою статті 8 Закону України „Про правовий режим воєнного стану». Серед цих прав і свобод таємниця телефонних розмов і листування, недоторканність житла, свобода пересування і самовираження. Ці права можуть обмежуватися в межах і обсязі, обмежених ч.1 ст.8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану.

Правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами. На цій території діють суди, створені відповідно до Конституції України. Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється (ст.12-2 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»).

Наказом Державної судової адміністрації №196 від 23 квітня 2020 року «Про внесення змін до Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду» затверджено Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, відповідно до п.2 Розділу І якого учасники судового процесу беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі, у порядку встановленому процесуальним законодавством.

У п.2 Розділу II Порядку визначено, що система відеоконференцзв`язку комплекс технічних засобів та програмного забезпечення (за посиланням на офіційному веб-порталі судової влади України vkz.court.gov.ua) або інші доступні суду та учасниками судового процесу засоби, що забезпечують проведення судових засідань в режимі відеоконференцзв`язку та відповідають вимогам законодавства.

Згідно листа ДСА України в судах наявні та є доступними ліцензійні програмні системи відеоконференцзв`язку Еаsy con, True conf. При цьому щодо некоректної роботи програмного забезпечення для відеоконференцзв`язку Еаsy con у взаємодії з технічними засобами фіксації судового процесу було направлено лист до ДП «Центр судових сервісів» щодо усунення недоліків.

Пунктами 1, 2 розділу ІІІ Порядку передбачено, що для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в Системі на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою www.court.gov.ua та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, наведеним в додатку 1 до цього Порядку.

Таким чином, для забезпечення реалізації процесуальних прав представника відповідача, забезпечення швидкого та ефективного правосуддя, суд дійшов до висновку про задоволення заяви про участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою комплексу технічних засобів та програмного забезпечення «EasyCon».

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.195 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву представника відповідача про проведення засідання в режимі відеоконференції задовольнити.

Судове засіданняпризначенена 08червня 2022рокуо10год.15хв. по адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Державної інспекціїархітектури та містобудування України, за участю третьої особи Управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради, про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення, провести врежимівідеоконференціїпоза межамиприміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою комплексу технічних засобів та програмного забезпечення «EasyCon».

Відеоконференція буде проведена за допомогою додатку ««EasyCon», за веб-посиланням https://easycon.com.ua.

Попередити представника заявника, що підтвердження особи учасника відбувається шляхом його авторизації в Системі із застосуванням електронного підпису.

Попередити представника відповідача, що відповідно до ч.4 ст.195КАС України ризики технічної неможливості участі у відео конференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються в апеляційну скаргу на рішення суду.

Суддя: Домусчі Л.В.

Дата ухвалення рішення02.06.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу104604687
СудочинствоАдміністративне
Сутьнакладення адміністративного стягнення

Судовий реєстр по справі —522/3546/20

Ухвала від 26.12.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 27.10.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 03.10.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 12.09.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 12.09.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Рішення від 20.06.2022

Адміністративне

Приморський районний суд м.Одеси

Домусчі Л. В.

Рішення від 15.06.2022

Адміністративне

Приморський районний суд м.Одеси

Домусчі Л. В.

Ухвала від 09.06.2022

Адміністративне

Приморський районний суд м.Одеси

Домусчі Л. В.

Ухвала від 02.06.2022

Адміністративне

Приморський районний суд м.Одеси

Домусчі Л. В.

Ухвала від 17.04.2022

Адміністративне

Приморський районний суд м.Одеси

Домусчі Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні