Ухвала
від 01.06.2022 по справі 569/19461/20
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

Справа № 569/19461/20

1-кс/569/2382/22

01 червня 2022 року Рівненський міський суд Рівненської області

у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

прокурора ОСОБА_4 ,

підозрюваної ОСОБА_5 ,

захисника підозрюваної адвоката ОСОБА_6 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Рівне клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління національної поліції в Рівненській області підполковника поліції ОСОБА_3 про арешт майна,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління національної поліції в Рівненській області підполковник поліції ОСОБА_3 за погодженням із прокурором відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про накладення арешту на майно, належне підозрюваній ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючій за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , працюючій заступником директора з наукової роботи Інституту сільського господарства Західного полісся Національної академії аграрних наук України, а саме: земельна ділянка кадастровий номер 5624689800:11:044:0112 площею 0,573 га., цільове призначення для ведення особистого селянського господарства, що знаходиться в с.Гориньград другий, Рівненського району, Рівненської області; земельна ділянка кадастровий номер 5624680700:05:016:0513 площею 0,2 га., цільове призначення для індивідуального садівництва, що знаходиться на території Білокриницької сільської ради, Рівненського району, Рівненської області; земельна ділянка кадастровий номер 5624689800:02:015:0014 площею 0,25 га., цільове призначення для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), що знаходиться в с.Шубків, Рівненського району, Рівненської області; земельна ділянка кадастровий номер 5624689800:02:015:0015 площею 0,083 га., цільове призначення для ведення особистого селянського господарства, що знаходиться в с.Шубків, Рівненського району, Рівненської області; житловий будинок, об`єкт житлової нерухомості, з надвірними будівлями та спорудами загальною площею 122,1 кв.м., житловою площею 67,3 кв.м., що розташовані в АДРЕСА_1 .

В обґрунтування клопотання вказав, що слідчою групою СУ ГУНП в Рівненській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12020180000000339 від 20.11.2020 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України.

Із матеріалів клопотання вбачається, що Інститут сільського господарства Західного полісся Національної академії аграрних наук України (далі Інститут) відповідно до п.п. 1, 5 Статуту Інституту сільського господарства Західного полісся Національної академії аграрних наук України (далі Статут), затвердженого 19.07.2019 виконувачем обов`язків президента Національної академії аграрних наук України (далі - НААН України) є державною, бюджетною, неприбутковою установою, перебуває у віданні НААН України як органу управління державним майном, закріпленим за Інститутом.

Інститут створено з метою проведення наукових досліджень, їх апробації, трансферу інновацій у сільськогосподарське виробництво, а також популяризації, пропаганди, маркетингу наукових розробок, досягнень науково-технічного прогресу та передового досвіду.

Інститут є юридичною особою, зареєстрованою в порядку, визначеному законодавством, що регулює діяльність неприбуткових установ, та може від свого імені набувати права та обов`язки. Інститут заснований на державній власності. Інститут несе відповідальність за своїми зобов`язаннями згідно вимог законодавства. Укладаючи правочини, Інститут може брати на себе тільки такі фінансові зобов`язання, виконання яких забезпечується доходами від її діяльності.

Відповідно до п. 19 Статуту, майновий комплекс Інституту складають усі матеріальні та нематеріальні активи, що обліковуються на балансі Інституту і передані йому Національною академією аграрних наук України на праві оперативного управління, а також придбані Інститутом за рахунок бюджетних коштів та коштів від фінансово-господарської діяльності та/або набуті іншим шляхом, не забороненим законодавством.

Одним із джерел формування майнового комплексу Інституту є доходи, одержані від реалізації науково-технічної продукції та різних видів господарської діяльності, та майно, набуте на підставах, не заборонених законодавством.

Майном та коштами, одержаними Інститутом від діяльності, а також коштами і майном отриманими на інших підставах що не суперечать законодавству, інститут розпоряджається самостійно, відповідно до кошторису.

Відповідно до п. 29 Статуту, Інститут в межах статутних повноважень має право реалізовувати свою продукцію, роботи і послуги, залишки продукції з дослідних земельних ділянок за цінами, що формуються відповідно до умов економічної діяльності, а у випадках передбачених законодавством України-за встановленими державними цінами.

Інститут може мати фінансові надходження за науково-дослідні роботи, виконані за договорами з міністерствами, підприємствами та організаціями, а також від реалізації продукції та сировини, отриманої в результаті проведення науково-дослідних робіт та діяльності, пов`язаної з впровадженням науково-технічної продукції.

Згідно з п. 34 Статуту, управління Інститутом здійснює директор. Директор, діючи у межах законодавства, в інтересах Інституту, згідно з цим Статутом, самостійно вирішує питання діяльності Інституту, за винятком питань, віднесених до компетенції НААН України, зокрема: укладає договори, необхідні для виконання покладених на Інститут завдань, видає довіреності; у межах своєї компетенції видає накази і розпорядження, обов`язкові для всіх підрозділів та працівників Інституту.

Відповідно до п. 40 Статуту, заступник директора з наукової роботи Інституту призначається на посаду та звільняється з посади рішенням Президії за поданням відповідного відділення. Заступники директора здійснюють свої функції і повноваження відповідно до обов`язків, визначених у посадових інструкціях, затверджених наказом директора Інституту, і несуть відповідальність за стан справ у дорученій їм сфері діяльності перед директором, а заступник директора з наукової роботи, додатково перед Президією Академії.

Наказом Української академії аграрних наук України №251-К від 15 листопада 2007 року та наказом директора Рівненської державної сільськогосподарської дослідної станції від 15.11.2007 №21-К, яка в подальшому була перейменована в Інститут сільського господарства Західного полісся Національної академії аграрних наук України, ОСОБА_5 призначена на посаду заступника директора з наукової роботи. Відповідно до посадової інструкції заступника директора з наукової роботи Інституту, затвердженої директором Інституту, з якою ОСОБА_5 ознайомилася 16.01.2020, одним із завдань заступника директора з наукової роботи, є контроль виконання передбачених планом завдань, договірних зобов`язань, а також якість робіт, які виконують науковці і спеціалісти установи, та співвиконавці. Заступник директора з наукової роботи має право за відсутності директора представляти інтереси установи у взаємовідносинах із громадянами, юридичними особами та органами державної влади. Має право підпису фінансово-господарських та юридичних документів установи.

Відповідно до п. 4. посадової інструкції, заступник директора з наукової роботи несе відповідальність за неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов`язків, що передбачені цією посадовою інструкцією, в межах, визначених чинним законодавством України про працю, а також за правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності,- в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України.

Наказом директора Інституту від 10 січня 2018 року № 7, з метою організації та проведення ефективної реалізації продукції виробленої Інститутом, затверджено Комісію з ціноутворення (далі - Комісія) у складі ОСОБА_5 голова комісії, ОСОБА_7 заступник голови комісії, та членів комісії ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 . Цим же наказом затверджено Положення про комісію з ціноутворення Інституту.

Відповідно до п.п. 3, 4 даного Положення основним завданням Комісії є забезпечення ефективного використання продукції виробленої Інститутом. Комісія на основі аналізу цін та попиту на продукцію встановлює ціну продукції з ПДВ. В п. 12 вказаного Положення зазначено що пропозиції та рекомендації комісії реалізовуються шляхом прийняття відповідного наказу директором Інституту.

26 вересня 2019 року, протоколом № 8 засідання Комісії, за результатами моніторингу цін в регіоні та з урахуванням попиту, комісія ухвалила встановити ціну на товарне зерно жита високої якості (число падіння 220) вартістю 6500 гривень за тонну.

27 вересня 2019 року, наказом № 63 директора Інституту, на підставі протоколу №8 засідання Комісії з ціноутворення Інституту від 26.09.2019, встановлено ціну на вироблене Інститутом товарне зерно жита в розмірі 6500 гривень 1 тонну.

16 червня 2020 року, протоколом № 8 засідання Комісії з ціноутворення Інституту, за результатами моніторингу цін в регіоні та з урахуванням попиту, комісія ухвалила встановити ціну на товарне зерно пшениці 4 класу 5850 грн. за 1 тонну.

16 червня 2020 року, наказом № 43 директора Інституту, на підставі протоколу №8 засідання Комісії з ціноутворення Інституту від 16.06.2020, встановлено ціну на вироблене Інститутом товарне зерно пшениці 4 класу в розмірі 5850 гривень за 1 тонну.

07 серпня 2020 року, заступник директора з наукової роботи Інституту ОСОБА_5 , достовірно знаючи, що наказом директора Інституту від 27.09.2019 №63, встановлено ціну на вироблене Інститутом товарне зерно жита в розмірі 6500 гривень за тонну, всупереч інтересам служби, діючи із злочинною недбалістю, не передбачаючи можливості настання суспільно-небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинна була та могла їх передбачати, маючи реальну можливість виконати вказаний наказ належним чином, проте, неналежно виконуючи свої службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, діючи від імені Інституту, уклалаз ТОВ «Рівне-Борошно» договір поставки №07/08/02 Ж на постачання для вказаного товариства 46,98 тонн жита по ціні 4626,90 грн. за тонну, який підписала і скріпила відтиском печатки Інституту, та в цей же день, підписала та скріпила відтиском печатки Інституту видаткову накладну № 26 про поставку для ТОВ «Рівне-Борошно» 23,74 тонн жита 4 класу врожаю 2020 року по ціні 4626,90 грн з ПДВ за тонну на загальну суму 109842,61 грн. з ПДВ. На виконання умов зазначеного договору, 08 серпня 2020 року підписала та скріпила відтиском печатки Інституту видаткову накладну №27 про поставку для ТОВ «Рівне-Борошно» 23,24 тонн жита 4 класу врожаю 2020 року по ціні 4626,90 грн з ПДВ за тонну, на загальну суму 107529,16 гривень, на підставі яких зазначене зерно жита було відвантажено та доставлено для ТОВ «Рівне-Борошно» по ціні меншій ніж визначено наказом № 63 від 27.09.2019, що призвело до недоотримання Інститутом доходів (власних надходжень) на загальну суму 87998, 24 грн.

Крім цього, 12 серпня 2020 року, заступник директора з наукової роботи Інституту ОСОБА_5 достовірно знаючи, що наказом № 43 директора Інституту від 16.06.2020, встановлено ціну на вироблене Інститутом товарне зерно пшениці 4 класу в розмірі 5850 грн. за тонну, діючи із злочинною недбалістю, не передбачаючи можливості настання суспільно-небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинна була та могла їх передбачати, маючи реальну можливість виконати вказаний наказ належним чином, проте, неналежно виконуючи свої службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, діючи від імені Інституту, уклала з ТОВ «Рівне-Борошно» договір поставки №12/08-01 Пш на постачання для вказаного товариства 48,955 тонн пшениці по ціні 5100 гривень за тонну, який підписала і скріпила відтиском печатки Інституту, та в цей же день, підписала та скріпила відтиском печатки Інституту видаткову накладну № 28 про поставку для ТОВ «Рівне-Борошно» 48,955 тонн пшениці 4 класу по ціні 5100 грн з ПДВ за 1 тонну, на загальну суму 249 670,50 гривень, на підставі якої зазначене зерно пшениці було відвантажено та доставлено для ТОВ «Рівне-Борошно» по ціні меншій ніж визначено наказом №43 від 16.06.2019, що призвело до недоотримання Інститутом доходів (власних надходжень) на загальну суму 36716,25 грн.

Внаслідок неналежного виконання ОСОБА_5 своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, Інститутом сільського господарства Західного Полісся Національної академії аграрних наук України недоотримано доходів на суму 124714,49 грн., чим спричинено матеріальну шкоду державній установі у вказаному розмірі, яка відповідно до п. 3 примітки до ст. 364 КК України є істотною шкодою.

Таким чином, в діях ОСОБА_5 вбачаються ознаки кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України, а саме службова недбалість, тобто неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди державним інтересам.

27 травня2022 року ОСОБА_5 вручено письмове повідомлення про підозру у вчиненні службової недбалості, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 статті ст. 367 Кримінального кодексу України.

Крім цього, проведеними заходами встановлено що згідно даних з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, за підозрюваною ОСОБА_5 зареєстроване право приватної власності на наступне майно: земельна ділянка кадастровий номер 5624689800:11:044:0112 площею 0,573 га., цільове призначення для ведення особистого селянського господарства, що знаходиться в с.Гориньград другий, Рівненського району, Рівненської області; земельна ділянка кадастровий номер 5624680700:05:016:0513 площею 0,2 га., цільове призначення для індивідуального садівництва, що знаходиться на території Білокриницької сільської ради, Рівненського району, Рівненської області; земельна ділянка кадастровий номер 5624689800:02:015:0014 площею 0,25 га., цільове призначення для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), що знаходиться в с.Шубків, Рівненського району, Рівненської області; земельна ділянка кадастровий номер 5624689800:02:015:0015 площею 0,083 га., цільове призначення для ведення особистого селянського господарства, що знаходиться в с.Шубків, Рівненського району, Рівненської області; житловий будинок, об`єкт житлової нерухомості, з надвірними будівлями та спорудами загальною площею 122,1 кв.м., житловою площею 67,3 кв.м., що розташовані в АДРЕСА_1 .

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Старший слідчийвідділу розслідуванняособливо тяжкихзлочинів слідчогоуправління Головногоуправління національноїполіції вРівненській областіпідполковник поліції ОСОБА_3 та прокурор у судовому засіданні клопотання підтримали та просили задоволити.

Підозрювана та її захисник заперечували проти накладення арешту.

Заслухавши слідчого, прокурора, підозрюваної, захисника, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, оцінивши їх у сукупності з іншими доказами, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання слід задовольнити із наступних підстав.

Відповідно доч.ч.1,2ст.170КПКУкраїни арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Арешт майна допускається з метою забезпечення:

1) збереження речових доказів;

2) спеціальної конфіскації;

3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;

4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно із п. 4 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається, зокрема, з метою забезпечення відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно до ч. 6 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, фізичної чи юридичної особи, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності обґрунтованого розміру цивільного позову у кримінальному провадженні, а так само обґрунтованого розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, щодо якої здійснюється провадження.

Досудовим розслідуванням встановлено, що внаслідок вчинення кримінального правопорушення, яке інкриміновано ОСОБА_5 заподіяно матеріальну шкоду державній установі на загальну суму 124 714,49 грн., яка не відшкодована. Таким чином, з метою забезпечення відшкодування шкоди заподіяної кримінальним правопорушенням є необхідність накласти арешт на вищезазначене майно, яке належить на праві власності підозрюваній ОСОБА_5 .

Як убачається із п.7 ч. 2 ст.131 КПК України, що заходом забезпечення кримінального провадження для досягнення його дієвості є арешт майна.

Враховуючи, те що слідчим доведено, що з метою забезпечення відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), необхідним є накласти арешт на належне ОСОБА_5 майно за таких обставин слідчий суддя прийшов до висновку про наявність достатніх підстав для задоволення даного клопотання.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 131-132, 170-173, 174, 175 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задоволити.

Накласти арешт на майно, майно, належне підозрюваній ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючій за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , працюючій заступником директора з наукової роботи Інституту сільського господарства Західного полісся Національної академії аграрних наук України, а саме: земельна ділянка кадастровий номер 5624689800:11:044:0112 площею 0,573 га., цільове призначення для ведення особистого селянського господарства, що знаходиться в с.Гориньград другий, Рівненського району, Рівненської області; земельна ділянка кадастровий номер 5624680700:05:016:0513 площею 0,2 га., цільове призначення для індивідуального садівництва, що знаходиться на території Білокриницької сільської ради, Рівненського району, Рівненської області; земельна ділянка кадастровий номер 5624689800:02:015:0014 площею 0,25 га., цільове призначення для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), що знаходиться в с.Шубків, Рівненського району, Рівненської області; земельна ділянка кадастровий номер 5624689800:02:015:0015 площею 0,083 га., цільове призначення для ведення особистого селянського господарства, що знаходиться в с.Шубків, Рівненського району, Рівненської області; житловий будинок, об`єкт житлової нерухомості, з надвірними будівлями та спорудами загальною площею 122,1 кв.м., житловою площею 67,3 кв.м., що розташовані в АДРЕСА_1 .

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Рівненського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_11

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення01.06.2022
Оприлюднено16.05.2024
Номер документу104622185
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —569/19461/20

Ухвала від 01.06.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 01.06.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 01.06.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 12.05.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 16.04.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 26.01.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 11.01.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 11.01.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 05.01.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

Ухвала від 05.01.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні