Ухвала
від 09.06.2022 по справі 375/59/22
РОКИТНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 375/59/22

Провадження № 1-кп/375/45/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 червня 2022 року смт Рокитне

Рокитнянський районний суд Київської області в складі:

головуючої судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю:

прокурора ОСОБА_3 ,

особи, стосовно якої передбачається застосування

примусових заходів медичного характеру ОСОБА_4 ,

законного представника особи, стосовно якої передбачається

застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_5 ,

захисника особи, стосовно якої передбачається застосування

примусових заходів медичного характеру ОСОБА_6

потерпілого ОСОБА_7

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в смт Рокитне клопотання прокурора про застосування примусових заходів медичного характеру у кримінальному провадженні №12021116250000247,відомості прояке внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань 08грудня 2021 року, щодо

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродження смт Рокитне Рокитнянського району Київської області, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , громадянина України, з професійно-технічною освітою, одруженого, на утриманні неповнолітніх дітей не маючого, пенсіонера, інваліда війни ІІ групи, учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС категорії І, раніше не судимого, не депутата,

у зв`язку із вчиненням суспільно-небезпечного діяння, що підпадає під ознаки кримінального проступку, передбаченого частиною 1 статті 125 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Фактичні обставини суспільно небезпечного діяння, яке підпадає під ознаки діяння, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України.

До Рокитнянського районного суду Київської області надійшло клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру стосовно ОСОБА_4 у зв`язку із вчиненням ним суспільно-небезпечного діяння, що підпадає під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України, оскільки останній за станом здоров`я потребує застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

З клопотання вбачається, що 08 грудня 2021 року близько 08 години ОСОБА_7 , прибув до Кагарлицького відділення Рокитнянської дільниці АТ Київоблгаз, що за адресою: вул.Окружна, 1 смт Рокитне Білоцерківського району Київської області, де працює на посаді майстра аварійно-диспетчерської служби (АДС).

Цього ж дня близько 10 години отримавши наряд на роботу щодо здійснення заміни лічильників строком служби більше 5 років по інвестиційній програмі на нові ОСОБА_7 спільно з іншими двома працівниками ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебуваючи у форменому одязі аварійно-диспетчерської служби на службовому автомобілі Кагарлицького відділення Рокитнянської дільниці AT Київоблгаз поїхали по отриманим адресам абонентів, що проживають в смт Рокитне Білоцерківського району Київської області.

08 грудня 2021 року близько 10 години 00 хвилин ОСОБА_7 спільно з іншими працівниками прибув до місця знаходження абонента ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_2 , де їх зустріла ОСОБА_8 , яка проживає у вказаному будинку.

Під час бесіди з ОСОБА_8 , ОСОБА_7 відрекомендувався працівником ІНФОРМАЦІЯ_2 та пояснив причину прибуття, а саме здійснення заміни лічильника строком служби більше 5 років по інвестиційній програмі на нові на що ОСОБА_8 добровільно надала доступ до подвір`я та вказала місце знаходження лічильника газу.

В подальшому ОСОБА_7 провівши обстеження лічильника, не виявивши факту втручання в його роботу приступив до його демонтажу.

В цей час з будинку у подвір`я за адресою: АДРЕСА_2 , вийшов ОСОБА_4 , який став оскаржувати дії працівників ІНФОРМАЦІЯ_2 , висловлюючи своє невдоволення щодо їх перебування на території його домоволодіння та словесно виганяв останніх з території садиби.

Після цього ОСОБА_4 наблизившись до ОСОБА_7 бризнув дратівливою рідиною з балончика, який утримував у правій руці в обличчя ОСОБА_7 завдавши останньому фізичного болю та спричинивши тілесне ушкодження у виді хімічного опіку легкого ступення кон`юнктиви обох очей, яке відносяться до легких тілесних ушкоджень.

Дії ОСОБА_4 підпадають під ознаки суспільно небезпечного діяння, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України, а саме заподіяння умисного легкого тілесного ушкодження.

Проте встановлено, що ОСОБА_4 в період інкримінованих йому дій та на даний час страждає на органічний розлад особистості за МКХ F-07.0. і тому за своїм психічним станом не може усвідомлювати свої дії і керувати ними та потребує застосування до нього примусових заходів медичного характеру, передбачених частиною 2 статті 94 КК України - надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку, що підтверджується висновком судово-психіатричної експертизи № 3 від 05.01.2022.

Позиція сторін у справі

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання та пояснив, що досудовим слідством зібрано достатньо доказів на підтвердження того, що ОСОБА_4 вчинив суспільно-небезпечне діяння, передбачене частиною 1 статті 125 КК України, але під час досудового розслідування кримінального провадження було встановлено, що він неосудний, а тому просив клопотання задовольнити та застосувати до останнього примусові заходи медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

ОСОБА_4 визнав фактичні обставини справи та повідоми, що саме ним вчинено суспільно небезпечне діяння відносно потерпілого.

Враховуючи те, що ОСОБА_4 та інші учасники судового провадження вважають недоцільним дослідження доказів стосовно фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються і судом встановлено, що учасникисудового провадження правильно розуміють зміст цих обставин, відсутні будь-які сумніви у добровільності та істинності їх позиції, а також з`ясовано що вони усвідомлюють неможливість у подальшому оспорити фактичні обставини справи в апеляційному порядку, роз`яснивши учасникам процесу положення ч. 3ст. 349 КПК України, суд визнає недоцільним дослідження доказів щодо фактичних обставин справи.

Особа відносно якої розглядається клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_4 суду показав, що він вийшов з будинку та побачив сторонніх осіб у подвір`ї, після чого взяв балончик з рідиною для знищення бліх у собак та котів, бризнувши з цього балончика у вічі потерпілому. З показів ОСОБА_4 встановлено, що мало місце суспільно небезпечне діяння, передбачене ч. 1 ст. 125 КК України, та саме ОСОБА_4 таке діяння було вчинено.

Окрім того, з висновку судово-психіатричної експертизи №3 від 05.01.2022 встановлено, що на час вчинення суспільно-небезпечного діяння ОСОБА_4 страждав на органічний розлад особистості - за МКХ F - 07.0 та не був здатний повною мірою усвідомлювати свої дії та керувати ними. ОСОБА_4 потребує застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Потерпілий ОСОБА_7 підтвердив обставини, які зазначені в клопотанні, підтвердив факт нанесення йому ОСОБА_4 тілесних ушкоджень за вказаних обставин.

Законний представник ОСОБА_4 - ОСОБА_5 суду повідомив, що дійсно ОСОБА_4 на час вчинення суспільно небезпечного діяння хворів, та на даний час потребує лікування, а тому підтримує клопотання прокурора про застосування щодо ОСОБА_4 примусових заходів медичного характеру та просив його задовільнити.

Захисник особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру - адвокат ОСОБА_6 підтримав клопотання прокурора про застосування щодо ОСОБА_4 примусових заходів медичного характеру та просив його задовільнити.

Докази на підтвердження встановлених судом обставин.

Суд дослідивши характеризуючі матеріали на особу, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру, висновок судово-психіатричної експертизи, заслухавши думку сторін, прийшов до наступних висновків.

Причетність особи, стосовно якої вирішується питання про застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_4 у вчиненні суспільно небезпечного діяння, яке полягає у завданні легких тілесних ушкоджень, підтверджуються показами ОСОБА_4 , потерпілого ОСОБА_7 та висновком судово-психіатричного експерта № 3 від 05.01.2022 року.

Вислухавши потерпілого, враховуючи думку прокурора, законного представника, захисника, дослідивши письмові матеріали кримінального провадження, оцінюючи зібрані у справі докази, суд вважає, що суспільне небезпечне діяння, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України, а саме заподіяння умисного легкого тілесного ушкодження ОСОБА_7 мали місце і вчинене ОСОБА_4 .

Вказані дії суд кваліфікує за частиною 1 статті 125 КК України, як легке тілесне ушкодження, і з огляду на досліджені судом докази, вказане суспільно-небезпечне діяння було вчинено саме ОСОБА_4 .

Мотиви застосування примусових заходів медичного характеру

Відповідно до частини другої статті 19 КК України не підлягає кримінальній відповідальності особа, яка під час вчинення суспільно небезпечного діяння, передбаченого цим Кодексом, перебувала в стані неосудності, тобто не могла усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними внаслідок хронічного психічного захворювання, тимчасового розладу психічної діяльності, недоумства або іншого хворобливого стану психіки. До такої особи за рішенням суду можуть бути застосовані примусові заходи медичного характеру.

Відповідно до пункту першого частини першої статті 93 КК України примусові заходи медичного характеру можуть бути застосовані судом до осіб, які вчинили у стані неосудності суспільно небезпечні діяння.

Відповідно до частини третьої статті 94 КК України госпіталізація дозакладу знадання психіатричноїдопомоги іззвичайним наглядомможе бутизастосована судомщодо психічнохворого,який засвоїм психічнимстаном іхарактером вчиненогосуспільно небезпечногодіяння потребуєтримання узакладі знадання психіатричноїдопомоги ілікування упримусовому порядку.

Оскільки висновок комісії лікарів-психіатрів про необхідність застосування щодо ОСОБА_4 примусових заходівмедичного характерунаданняамбулаторної психіатричноїдопомоги упримусовому порядку не суперечить вимогам частини третьої статті 94 КК України, суд вважає за необхідне прийняти до уваги даний висновок та постановити рішення про застосування щодо ОСОБА_4 примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Як передбачено частиною 1 статті 18 КК України суб`єктом злочину є фізична осудна особа.

Згідно з частиною 1 та 2 статті 19 КК України, осудною вважається особа, яка під час вчинення злочину могла усвідомлювати свої дії / бездіяльність / і керувати ними. Не підлягає кримінальній відповідальності особа, яка під час вчинення суспільно небезпечного діяння, передбаченого цим Кодексом, перебувала в стані неосудності, тобто не могла усвідомлювати свої дії / бездіяльність / внаслідок хронічного психічного захворювання, тимчасового розладу психічної діяльності, недоумства або іншого хворобливого стану психіки. До такої особи за рішенням суду можуть бути застосовані примусові заходи медичного характеру.

Частиною 2 статті 513 КПК України передбачено, що визнавши доведеним, що особа вчинила суспільно небезпечне діяння у стані неосудності, суд постановляє ухвалу про застосування примусових заходів медичного характеру.

Відповідно до статтей 92, 93 КК України примусовими заходами медичного характеру є надання амбулаторної психіатричної допомоги, поміщення особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого Особливою частиною цього Кодексу, в спеціалізований лікувальний заклад з метою її обов`язкового лікування, а також запобігання вчинення нею суспільно небезпечних діянь. Примусові заходи медичного характеру можуть бути застосовані, зокрема, до осіб, які вчинили у стані неосудності суспільно небезпечні діяння.

З урахуванням наведеного, судом встановлено, що ОСОБА_4 вчинив суспільно небезпечне діяння, однак, на момент його вчинення він перебував в стані неосудності і внаслідок психічних розладів не міг усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. На даний час ОСОБА_4 також не може усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними, тому не підлягає кримінальній відповідальності.

Аналізуючи вищенаведене, суд приходить до висновку, що ОСОБА_4 є соціально небезпечним, не може керувати своїми діями, на теперішній час потребує застосування примусових заходів медичного характеру. Суд приходить до висновку про доцільність застосування до ОСОБА_4 примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Мотиви ухвалення інших рішень щодо питань, які вирішуються судом при ухваленні вироку, та положення закону, якими керувався суд.

Цивільний позов не заявлено. Судові витрати по провадженню відсутні.

Долю речових доказів необхідно вирішити в порядку ст. 100 КПК України.

З урахуванням вищевикладеного та керуючись статтями 512, 513 КПК України, статтею 19, статтею 93, частиною 2 статті 94 КК України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора про застосування примусових заходів медичного характеру у кримінальному провадженні №12021116250000247,відомості прояке внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань 08грудня 2021 року, щодо ОСОБА_4 , у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку - задовольнити.

Застосувати щодо ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який під час вчинення суспільно небезпечного діяння, передбаченого частиною 1 статті 125 КК України, перебував в стані неосудності, примусові заходи медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Запобіжний захід щодо ОСОБА_4 не обирався.

Речові докази у справі відсутні.

Цивільний позов не заявлено.

Судові витрати по провадженню відсутні.

Ухвала може бути оскаржена протягом тридцяти днів з дня її проголошення до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Рокитнянський районний суд Київської області.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Головуючиа суддя ОСОБА_9

Дата ухвалення рішення09.06.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу104695692
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти життя та здоров'я особи Умисне легке тілесне ушкодження

Судовий реєстр по справі —375/59/22

Ухвала від 19.10.2023

Кримінальне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 04.10.2023

Кримінальне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 11.04.2023

Кримінальне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 07.03.2023

Кримінальне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 05.10.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Худик Микола Павлович

Ухвала від 19.08.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Худик Микола Павлович

Ухвала від 20.07.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Худик Микола Павлович

Ухвала від 09.06.2022

Кримінальне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 10.05.2022

Кримінальне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 22.02.2022

Кримінальне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні