Ухвала
від 11.04.2023 по справі 375/59/22
РОКИТНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 375/59/22

Провадження №1-в/375/14/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 квітня 2023 року смт Рокитне

Рокитнянський районний суд Київської області у складі

головуючої судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участі прокурора ОСОБА_3 ,

заявника лікара-психіатра ОСОБА_4 ,

особи, стовсовно якої передбачається застосування

примусових заходів медичного характеру ОСОБА_5 ,

законного представника особи, стовсовно якої передбачається

застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_6 ,

захисника ОСОБА_7

потерпілого ОСОБА_8

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Рокитне, заяву лікаря-психіатра Комунального некомерційного підприємства Рокитнянської селищної ради Білоцерківського району Київської області "Рокитнянська багатопрофільна лікарня" ОСОБА_4 про продовження надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку щодо засудженого ОСОБА_5 по матеріалах кримінального провадження №12021116250000247, відомості про яке внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань 08грудня 2021 року, -

В С Т А Н О В И В:

02березня 2023року доРокитнянськогго районногосуду Київськоїобласті надійшлазаява лікаря-психіатра Комунального некомерційного підприємства Рокитнянської селищної ради Білоцерківського району Київської області "Рокитнянська багатопрофільна лікарня" ОСОБА_4 про продовження надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку щодо засудженого ОСОБА_5 по матеріалах кримінального провадження №12021116250000247, відомості про яке внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань 08грудня 2021 року.

Заява мотивована тим, що 09 червня 2022 року ухвалою Рокитнянського районного суду Київської області задоволено клопотання прокурора про застосування примусових заходів медичного характеру у кримінальному провадженні №12021116250000247 щодо ОСОБА_5 , у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку (унікальний номер справи 357/59/22). До кабінету психіатра КНП Рокитнянська БЛ ОСОБА_5 звертався за запрошенням лікаря - психіатра лише 17.02.2023, 22.02.2023, 23.02.2023. Стан при огляді: похмурий, роздратований, конфліктний, критики до скоєного правопорушення немає. Не розуміє чому йому призначено примусове лікування. Мислення в уповільненому темпі, в`язке, торпідне, пам`ять знижена, відчуття дистанції знижене. 23.02.2023 з`явився самостійно в стані алкогольного сп`яніння. 22.02.2023 ОСОБА_5 в супроводі медичної сестри кабінету психіатра КНП Рокитнянська БЛ та в супроводі представника поліції направлено на огляд на ЛКК КНП КОР Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання. 23.02.2023 лікарем-психіатром ОСОБА_4 отримано висновок ЛКК КНП КОР Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання щодо ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , яким визначено діагноз F07.0 Органічний розлад особистості. Запис про отримання висновку лікарем зроблено в медичній картці ОСОБА_5 . Відомості які містить висновок: у зв`язку із вчинення ОСОБА_5 суспільно небезпечного діяння передбаченого ч.1 ст. 125 ККУ він потребує застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної примусової допомоги в примусовому порядку. При огляді: у свідомості агресивний, конфліктний, збуджений, незгідний з рішенням суду, своєї вини не визнає - категорично відмовляється від госпіталізації.

Враховуючи порушення режиму лікування в амбулаторних умовах, нестабільний психічний стан, акритичність, комісія лікарів - психіатрів у складі (голова комісії - ОСОБА_9 , члени комісії - ОСОБА_10 , ОСОБА_11 ) просять суд продовжити амбулаторну психіатричну допомогу в примусовому порядку.

У судовому засіданні заявник лікар-психіатр КНП "Рокитнянськабагатопрофільна лікарня" ОСОБА_4 заяву підтримлав з підстав, що зазначені у ній. Пояснила суду, що на даний час стан здоров`я ОСОБА_5 такий що потребує продовження застосування примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної примусової психіатричної допомоги в примусовому порядку терміном шість місяців у лікувальному закладі за місцем його проживання.

На думку прокурора є всі необхідні підстави для задоволення заяви про продовження застосування примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

ОСОБА_5 , законний представник ОСОБА_6 та захисник ОСОБА_7 також вважали за можливе задовольнити клопотання та продовжити застосування примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку терміном на шість місяців.

У судовому засіданні потерпілий ОСОБА_8 не заперечував щодо задоволення заяви про продовження застосування примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Заслухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ухвали Рокитнянського районного суду Київської області від 09 червня 2022 року застосовано примусові заходи медичного характеру у виді надання амбулаторної примусової психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Згідно з висновком комісія лікарів - психіатрів, що особа, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру від 09 червня 2022 року, по психічному стану ОСОБА_5 потребує продовження застосування примусових заходів медичного характеру у виді надання примусової психіатричної допомоги в амбулаторних умовах.

Статтею 19 Закону України «Про психіатричну допомогу» передбачено, що питання про продовження, зміну або припинення застосування примусового заходу медичного характеру вирішується судом у разі такої зміни стану психічного здоров`я особи, за якої відпадає необхідність застосування раніше призначеного заходу та виникає необхідність у призначенні іншого примусового заходу медичного характеру чи якщо особа видужала. Продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів. Зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру може здійснюватися судом також за заявою особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру, або її захисника чи іншого законного представника, у разі якщо така особа за своїм станом здоров`я не може усвідомлено подати до суду відповідну заяву. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів закладу, в якому особі надається психіатрична допомога, або, у разі наявності, висновок обраного особою незалежного лікаря-психіатра. Особи, до яких застосовані примусові заходи медичного характеру, підлягають огляду комісією лікарів-психіатрів не рідше одного разу на 6 місяців для вирішення питання про наявність підстав для звернення до суду із заявою про припинення, продовження або про зміну застосування таких заходів. Після проведення огляду представник закладу з надання психіатричної допомоги (лікар-психіатр), який надає особі психіатричну допомогу, направляє до суду за місцезнаходженням закладу з надання психіатричної допомоги заяву, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що містить обґрунтування необхідності продовження зміни або припинення застосування примусового заходу медичного характеру відповідно. У подальшому продовження застосування примусового заходу медичного характеру проводиться кожного разу на строк, що не перевищує 6 місяців

Згідно вимог ст.92 КК України, примусовими заходами медичного характеру є надання амбулаторної психіатричної допомоги, поміщення особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого Особливою частиною цього Кодексу, в спеціальний лікувальний заклад з метою її обов`язкового лікування, а також запобігання вчиненню нею суспільно небезпечних діянь.

Відповідно до вимог ст.95 КК України, продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника психіатричного закладу (лікаря-психіатра), який надає особі таку психіатричну допомогу, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Жодних відомостей про те, що на момент судового розгляду ОСОБА_5 видужав або внаслідок змін у стані його здоров`я відпала потреба у продовженні застосування примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку, до суду не подано.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що заява лікаря-психіатра КНП «Рокитнянська багатопрофільна лікарня» про продовження застосування примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку ОСОБА_5 є обґрунтованою, а тому її слід задовольнити.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.92-95 КК України, ст.ст. 512, 514 КПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

Заяву лікаря-психіатра КНП «Рокитнянська багатопрофільна лікарня» Рокитяннськоїселищнох ради Білоцерківського району Київської області про продовженнянадання амбулаторноїпсихіатричної допомогив примусовомупорядку щодо ОСОБА_5 поматеріалах кримінальногопровадження №12021116250000247,відомості прояке внесенідоЄдиногореєстру досудовихрозслідувань08грудня2021року- задовольнити.

Продовжити застосування примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в КНП Рокитнянської селищної ради Білоцерківського району Київської області "Рокитнянська багатопрофільна лікарня" у примусовому порядку на строк 6 (шість) місяців ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , який скоїв суспільно небезпечне діяння, передбачене ч.1 ст.125 КК України.

Ухвала може бути оскаржена протягом тридцяти днів з дня її проголошення до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Рокитнянський районний суд Київської області.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Повний текст ухвали виготовлено 11 квітня 2023 року.

Головуюча суддя Олена ЧОРНЕНЬКА

Дата ухвалення рішення11.04.2023
Оприлюднено13.04.2023
Номер документу110160697
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти життя та здоров'я особи Умисне легке тілесне ушкодження

Судовий реєстр по справі —375/59/22

Ухвала від 19.10.2023

Кримінальне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 04.10.2023

Кримінальне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 11.04.2023

Кримінальне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 07.03.2023

Кримінальне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 05.10.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Худик Микола Павлович

Ухвала від 19.08.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Худик Микола Павлович

Ухвала від 20.07.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Худик Микола Павлович

Ухвала від 09.06.2022

Кримінальне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 10.05.2022

Кримінальне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 22.02.2022

Кримінальне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні