Ухвала
від 19.10.2023 по справі 375/59/22
РОКИТНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 375/59/22

Провадження №1-в/375/46/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 жовтня 2023 року смт Рокитне

Рокитнянський районний суд Київської області у складі

головуючої судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участі прокурора ОСОБА_3 ,

заявника лікара-психіатра ОСОБА_4 ,

особи, стовсовно якої передбачається застосування

примусових заходів медичного характеру ОСОБА_5 ,

законного представника особи, стовсовно якої передбачається

застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_6 ,

захисника ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Рокитне, заяву Комунального некомерційного підприємства Рокитнянської селищної ради Білоцерківського району Київської області "Рокитнянська багатопрофільна лікарня" про припинення застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку щодо засудженого ОСОБА_5 по матеріалах кримінального провадження №12021116250000247, відомості про яке внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань 08грудня 2021 року, -

В С Т А Н О В И В:

04жовтня 2023року доРокитнянськогго районногосуду Київськоїобласті надійшлазаява Комунального некомерційного підприємства Рокитнянської селищної ради Білоцерківського району Київської області "Рокитнянська багатопрофільна лікарня" про припинення застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку щодо засудженого ОСОБА_5 по матеріалах кримінального провадження №12021116250000247, відомості про яке внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань 08грудня 2021 року.

Заява мотивована тим, що 09 червня 2022 року ухвалою Рокитнянського районного суду Київської області задоволено клопотання прокурора про застосування примусових заходів медичного характеру у кримінальному провадженні №12021116250000247 щодо ОСОБА_5 , у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку (унікальний номер справи 357/59/22).

Прокурором у кримінальному провадженні подано апеляційну скаргу на ухвалу Рокитнянського районного суду Київської області від 09 червня 2022 року, яку ухвалою Київського апеляційного суду від 05 жовтня 2022 року залишено без задоволення, а ухвалу Рокитнянського районного суду Київської області від 09 червня 2022 року про застосування щодо ОСОБА_5 примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку, без змін.

11 квітня 2023 року Ухвалою Рокитнянського районного суду Київської області продовжено застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в КНП Рокитнянської селищної ради Білоцерківського району Київської області «Рокитнянська багатопрофільна лікарня» у примусовому порядку на строк 6 (шість) місяців ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , який скоїв суспільно небезпечне діяння, передбачене ч. 1 ст.125 КК України (унікальний номер справи 375/59/22).

До кабінету психіатра КНП Рокитнянська БЛ ОСОБА_5 звертався 05.05.2023, 13.06.2023, 05.07.2023, 11.08.2023. При огляді: скарги на болі в ногах, головний біль, шум в голові, зниження пам`яті. Контакту доступний, охоче спілкується. Орієнтований всебічно правильно. Мова гучна. Емоційно нестійкий. Мислення в уповільненому темпі, ригідне, в`язке. Пам`ять знижена. Підтримуюче лікування приймав згідно рекомендацій.

11 серпня 2023 року ОСОБА_5 був направлений в Комунальне некомерційне підприємство Київської обласної ради «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання» для вирішення питання про продовження/припинення примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

02 жовтня 2023 року лікарем психіатром ОСОБА_4 отримано Висновок ЛКК КНП КОР Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання щодо ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , яким визначено діагноз "Органічне ураження головного мозку (судинно-інтоксикаційного) ґенезу, психоорганічний синдром, змішаний варіант, з помірно вираженим інтелектуально-мнестичним зниженням, вираженими характерологічними змінами особистості. Запис про отримання висновку лікарем зроблено в медичній картці ОСОБА_5 .

Комісія лікарів психіатрів у складі (голова комісії - ОСОБА_8 , члени комісії - ОСОБА_9 , ОСОБА_10 ) просить суд відмінити АППЛ (албулаторне примусове психіатричне лікування) з послідуючим наглядом психіатра та родини.

У судовому засіданні представник заявника лікар-психіатр КНП "Рокитнянськабагатопрофільна лікарня" ОСОБА_4 заяву підтримала з підстав, що зазначені у ній.

На думку прокурора є всі необхідні підстави для задоволення заяви про припинення застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

ОСОБА_5 , законний представник ОСОБА_6 та захисник ОСОБА_7 також вважали за можливе задовольнити клопотання та припинити застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку .

Заслухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ухвали Рокитнянського районного суду Київської області від 09 червня 2022 року до ОСОБА_5 застосовано примусові заходи медичного характеру у виді надання амбулаторної примусової психіатричної допомоги в примусовому порядку.

11 квітня 2023 року ухвалою Рокитнянського районного суду Київської області продовжено застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в КНП Рокитнянської селищної ради Білоцерківського району Київської області «Рокитнянська багатопрофільна лікарня» у примусовому порядку на строк 6 (шість) місяців ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , який скоїв суспільно небезпечне діяння, передбачене ч. 1 ст.125 КК України (унікальний номер справи 375/59/22).

Згідно з висновком ЛКК КНП КОР Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання від 28 вересня 2023 року, комісія лікарів психіатрів у складі (голова комісії - ОСОБА_8 , члени комісії - ОСОБА_9 , ОСОБА_10 ) просить суд відмінити АППЛ (албулаторне примусове психіатричне лікування) застосоване до ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з послідуючим наглядом психіатра та родини.

Статтею 19 Закону України «Про психіатричну допомогу» передбачено, що питання про продовження, зміну або припинення застосування примусового заходу медичного характеру вирішується судом у разі такої зміни стану психічного здоров`я особи, за якої відпадає необхідність застосування раніше призначеного заходу та виникає необхідність у призначенні іншого примусового заходу медичного характеру чи якщо особа видужала. Продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів. Зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру може здійснюватися судом також за заявою особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру, або її захисника чи іншого законного представника, у разі якщо така особа за своїм станом здоров`я не може усвідомлено подати до суду відповідну заяву. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів закладу, в якому особі надається психіатрична допомога, або, у разі наявності, висновок обраного особою незалежного лікаря-психіатра. Особи, до яких застосовані примусові заходи медичного характеру, підлягають огляду комісією лікарів-психіатрів не рідше одного разу на 6 місяців для вирішення питання про наявність підстав для звернення до суду із заявою про припинення, продовження або про зміну застосування таких заходів. Після проведення огляду представник закладу з надання психіатричної допомоги (лікар-психіатр), який надає особі психіатричну допомогу, направляє до суду за місцезнаходженням закладу з надання психіатричної допомоги заяву, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що містить обґрунтування необхідності продовження зміни або припинення застосування примусового заходу медичного характеру відповідно. У подальшому продовження застосування примусового заходу медичного характеру проводиться кожного разу на строк, що не перевищує 6 місяців

Відповідно до вимог ст. 95 КК України, продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника психіатричного закладу (лікаря-психіатра), який надає особі таку психіатричну допомогу, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Жодних відомостей про те, що на момент судового розгляду ОСОБА_5 внаслідок змін у стані його здоров`я виникла потреба у продовженні застосування примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку, до суду не подано.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що заява КНП «Рокитнянська багатопрофільна лікарня», підтримана лікарем-психіатром ОСОБА_4 про припиненнязастосування примусовихзаходів медичногохарактеру увигляді наданняамбулаторної психіатричноїдопомоги впримусовому порядкуОСОБА_5 є обґрунтованою, а тому її слід задовольнити.

Відповідно до ч. 2 ст. 515 КПК України постановлення ухвали суду про припинення застосування примусових заходів медичного характеру є підставою для проведення досудового розслідування чи судового провадження.

Відповідно до п. 22 Пленуму Верховного Суду України від 03 червня 2005 року № 7 «Про практику застосування судами примусових заходів медичного характеру та примусового лікування», одночасно зі скасуванням (припиненням) примусових заходів медичного характеру щодо особи, яка захворіла на психічну хворобу після вчинення злочину, а потім одужала, суд має вирішити питання про відновлення кримінальної справи. При цьому, за відсутності підстав для закриття, кримінальну справу щодо особи, психічна хвороба якої була встановлена судом при розгляді справи з обвинувальним висновком і яка в подальшому одужала, необхідно надіслати за підсудністю суду першої інстанції для розгляду по суті, а в усіх інших випадках - прокуророві для проведення досудового слідства.

За таких обставин суд доходить висновку про необхідність повідомлення прокурора про продовження проведення досудового слідства.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.92-95 КК України, ст.ст. 512, 514, 515 КПК України, ст.19 Закону України «Про психіатричну допомогу», суд -

П О С Т А Н О В И В :

Заяву КНП «Рокитнянська багатопрофільна лікарня» Рокитяннської селищнох ради Білоцерківського району Київської області, підтриману лікарем-психіатром ОСОБА_4 про припиненнязастосування примусовихзаходів медичногохарактеру увигляді наданняамбулаторної психіатричноїдопомоги впримусовому порядкущодо засудженого ОСОБА_5 поматеріалах кримінальногопровадження №12021116250000247,відомості прояке внесенідоЄдиногореєстру досудовихрозслідувань08грудня2021року- задовольнити.

Припинити застосування примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в КНП Рокитнянської селищної ради Білоцерківського району Київської області "Рокитнянська багатопрофільна лікарня" у примусовому порядку застосованих до ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Повідомити прокурора про продовження проведення досудового слідства.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційногосуду черезРокитнянський районнийсуд Київськоїобластіпротягом 7 днів з дня її оголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Повний текст ухвали виготовлено 19 жовтня 2023 року.

Головуюча суддя Олена ЧОРНЕНЬКА

Дата ухвалення рішення19.10.2023
Оприлюднено27.10.2023
Номер документу114420073
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань 08грудня 2021 року

Судовий реєстр по справі —375/59/22

Ухвала від 19.10.2023

Кримінальне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 04.10.2023

Кримінальне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 11.04.2023

Кримінальне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 07.03.2023

Кримінальне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 05.10.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Худик Микола Павлович

Ухвала від 19.08.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Худик Микола Павлович

Ухвала від 20.07.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Худик Микола Павлович

Ухвала від 09.06.2022

Кримінальне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 10.05.2022

Кримінальне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 22.02.2022

Кримінальне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні