Ухвала
від 26.05.2022 по справі 335/11359/19
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/11359/19 1-кс/335/1259/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 травня 2022 року м. Запоріжжя

Слідчий суддяОрджонікідзевського районногосуду м.Запоріжжя ОСОБА_1 ,за участюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 ,прокурора ОСОБА_3 ,захисника ОСОБА_4 ,підозрюваної ОСОБА_5 , розглянувшиу відкритомусудовому засіданнів залісуду вм.Запоріжжі клопотанняслідчого прозастосування запобіжногозаходу увигляді особистого зобов`язання укримінальному провадженні № 12019080040001781 від 25.09.2019 року відносно :

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Запоріжжя, українки, громадянки України, яка має вищу освіту, провідного експерта оцінювача ТОВ «Оціночна консалтингова фірма «Бізнес Експерт Сервіс», зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої, -

підозрюваної у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 364, ч.2 ст. 28 ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 28 ч. 3 ст. 365-2, ч. 1 ст. 28 ч. 2 ст. 365-2 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

З наданих слідчому судді матеріалів вбачається, що dідповідно до ст.19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст.10 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Згідно зі ст. 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»сільські, селищні, міські ради правомочні розглядати і вирішувати питання, віднесеніКонституцією України, цим та іншими законами до їх відання.

Згідно з ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються, зокрема, питання регулювання земельних відносин.

Відповідно до статті 29 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до віданнявиконавчих органівсільських,селищних,міських радналежать: управління в межах, визначених радою, майном, що належить до комунальної власності відповідних територіальних громад.

Згідно зіст.33Закону України«Про місцевесамоврядування вУкраїні» довідання виконавчихорганів сільських,селищних,міських радналежать: підготовка і внесення на розгляд ради пропозицій щодо вилучення (викупу), а також надання під забудову та для інших потреб земель, що перебувають у власності територіальних громад; здійснення контролю за додержанням земельного та природоохоронного законодавства, використанням і охороною земель, природних ресурсів загальнодержавного та місцевого значення, відтворенням лісів; координація діяльності місцевих органів земельних ресурсів.

Відповідно до ч.5 ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об`єктами права комунальної власності, в тому числі виконують усі майнові операції, можуть передавати об`єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, укладати договори в рамках державно-приватного партнерства, у тому числі концесійні договори, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження, визначати в угодах та договорах умови використання та фінансування об`єктів, що приватизуються та передаються у користування і оренду.

Згідно зіст.76Закону України«Про місцевесамоврядування вУкраїні» органи та посадові особи місцевого самоврядування несуть відповідальність у разі порушення ними Конституції або законів України.

Відповідно до Регламенту міської ради по розгляду заяв громадян та юридичних осіб з питань оформлення земельних ділянок у м. Запоріжжя затвердженого рішенням Запорізької міської ради №37 від 05.11.2014 року (далі Регламент 2014 року) заяви (клопотання) від фізичних та юридичних осіб приймаються та реєструються в виконавчому комітеті міської ради.

Відповідно до п.5.2.2 Регламенту 2014 року до заяви (клопотання) додаються: копія технічного паспорту на нерухоме майно, складеного за результатами інвентаризації; копії документів, що підтверджують право власності на нерухоме майно, яке знаходиться на земельній ділянці (договір купівлі-продажу, договір міни, рішення суду, свідоцтво про право власності, витягу про реєстрацію права власності та ін.); копія договору оренди землі із додатками та додатковими угодами; копії правовстановлюючих документів юридичної особи (свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи, або виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, довідка з єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ); копія паспорту громадянина України; копія довідки (картки) про присвоєння ідентифікаційного номеру (коду); свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи підприємця, або виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців;

Відповідно до Регламенту 2014 року встановлено наступну послідовність дій:

- п. 5.2.4 отримання Управлінням доручення міськвиконкому (10 днів), реєстрація та видача заявнику заяви та доручення міськвиконкому для укладання договорів із землевпорядною ліцензованою організацією.

- п.5.2.5 підготовка Управлінням проекту рішення про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки та про підготовку матеріалів щодо прийняття рішення Запорізької міської ради про продаж земельної ділянки (до 14 днів);

- п. 5.2.6 узгодження проекту рішення постійною комісією міської ради з питань комунальної власності, ресурсів, приватизації та земельних відносин (в термін згідно регламенту роботи комісії);

- п. 5.2.7. прийняття рішення сесії Запорізької міської ради з цього питання.

- п. 5.2.11 укладання Запорізькою міською радою договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки (до 14 днів).

-п. 5.2.12 укладання Запорізькою міською радою договору із землевпорядною ліцензованою організацією на проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки.

-п. 5.2.14 виконання землевпорядною ліцензованою організацією експертної грошової оцінки земельної ділянки та підготовка матеріалів щодо продажу земельної ділянки (в термін згідно договору, укладеному Запорізькою міською радою із ліцензованою землевпорядною організацією).

- п. 5.2.15 проведення землевпорядною організацією рецензування звіту з експертної грошової оцінки земельної ділянки.

- п. 5.2.16 Розгляд Управлінням матеріалів, звіту з експертної грошової оцінки та підготовка проекту рішення про продаж земельної ділянки.

- п. 5.2.17 узгодження проекту рішення постійною комісією міської ради з питань комунальної власності, ресурсів, приватизації та земельних відносин (в термін згідно регламенту роботи комісії);

Згідно з п. 5.2.18 Регламенту 2014 року прийняття рішення сесії Запорізької міської ради з цього питання (в термін згідно регламенту сесії).

- п. 5.2.23 укладання Запорізькою міською радою договору купівлі-продажу земельної ділянки, здійснення заявником державної реєстрації права на земельну ділянку та отримання свідоцтва про право власності на нерухоме майно.

Згідно із ч.2 ст.14 Регламенту Запорізької міської ради затвердженим рішенням Запорізької міської ради №64 від 25.08.2016 року (далі Регламент 2016 року) проект рішення має бути обов`язково погоджений (на звороті останнього аркушу):

- заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, відповідно до розподілу обов`язків;

- суб`єктом подання проекту рішення.

Відповідно до ч.3 ст.14 Регламенту 2016 року за наявності у того, хто погоджує (візує), зауважень і пропозицій, вони викладаються на окремому аркуші у формі зауважень до проекту рішення або окремої думки.

Встановлено, що 01.03.2011 року ОСОБА_6 призначено на посаду начальника Управління з питань земельних відносин Запорізької міської ради.

Згідно з положенням про управління з питань земельних відносин Запорізької міської ради, затвердженого рішенням Запорізької міської ради №52 від 25.01.2017, Управління з питань земельних відносин Запорізької міської ради (далі Управління) створене Запорізькою міською радою та її виконавчим органом. Управління реалізує повноваження виконавчих органів міської ради у галузі земельних відносин.

Згідно з пунктом 1.3. Положення Управління є підзвітним і підконтрольним Запорізькій міській раді, підпорядковане її виконавчому комітету, Запорізькому міському голові.

Відповідно до п. 2.3 Положення до основних завдань Управління належить здійснення самоврядного контролю за використанням і охороною земель.

Згідно із п. 3 Положення до основних функцій Управління належить:

- виконання повноважень із вилучення (викупу) земельних ділянок, передачі земельних ділянок у власність городянам та юридичним особам;

- на підставі необхідних документів, матеріалів та розрахунків, що обґрунтовують необхідність відведення земельної ділянки або оформлення прав на неї, підготовка пропозицій (доповідні записки) за результатами розгляду заяв громадян та клопотань юридичних осіб про можливість вилучення, передачі у власність або надання в користування земельних ділянок;

- надання матеріалів на розгляд постійної комісії міської ради з питань комунальної власності, ресурсів, приватизації та земельних відносин про передачу у власність або надання в користування земельних ділянок;

- координація, організація і здійснення землеустрою на території міста;

- підготовка проектів рішень про надання дозволу або відмову у наданні дозволу фізичним та юридичним особам на розроблення документації із землеустрою;

- складання та оформлення договорів купівлі-продажу земельних ділянок;

- організація і здійснення самоврядного контролю за використанням і охороною земель;

Пунктом «а» ч. 1 ст. 12 Земельного Кодексу України визначено, що до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить розпорядження землями територіальних громад.

Відповідно до ч. 1 ст. 127 ЗК України органи державної влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, здійснюють продаж земельних ділянок державної чи комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) громадянам, юридичним особам та іноземним державам на підставах та в порядку, встановлених цим Кодексом.

Згідно з ч.1 ст. 128 ЗК України продаж громадянам і юридичним особам земельних ділянок державної (крім земельних ділянок, на яких розташовані об`єкти, які підлягають приватизації) та комунальної власності для потреб, визначених цим Кодексом, провадиться місцевими державними адміністраціями, Радою міністрів Автономної Республіки Крим або органами місцевого самоврядування в межах їх повноважень.

Відповідно до ч. 2 ст. 128 ЗК України громадяни та юридичні особи, зацікавлені у придбанні земельних ділянок у власність, подають заяву (клопотання) до відповідного органу виконавчої влади або сільської, селищної, міської ради чи державного органу приватизації. У заяві (клопотанні) зазначаються місце розташування земельної ділянки, її цільове призначення, розміри та площа, а також згода на укладення договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки.

До заяви (клопотання) додаються:

а) документ, що посвідчує право користування земельною ділянкою (у разі його наявності), та документи, що посвідчують право власності на нерухоме майно (будівлі та споруди), розташоване на цій земельній ділянці (у разі наявності на земельній ділянці будівель, споруд);

б) копія установчих документів для юридичної особи, а для громадянина - копія документа, що посвідчує особу.

Згідно з ч. 3 ст. 128 ЗК України орган державної влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим або орган місцевого самоврядування у місячний строк розглядає заяву (клопотання) і приймає рішення про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (якщо такий проект відсутній) та/або про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки (крім земельних ділянок площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд) чи про відмову в продажу із зазначенням обґрунтованих причин відмови.

Відповідно до ч. 6 ст.128 ЗК України рішення Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевої державної адміністрації, сільської, селищної, міської ради про продаж земельної ділянки є підставою для укладання договору купівлі-продажу земельної ділянки.

Згідно з ч. 8 ст.128 ЗК України ціна земельної ділянки визначається за експертною грошовою оцінкою, що проводиться суб`єктами господарювання, які є суб`єктами оціночної діяльності у сфері оцінки земель відповідно до закону, на замовлення органів державної влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим або органів місцевого самоврядування. Фінансування робіт з проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки здійснюється за рахунок внесеного покупцем авансу, що не може бути більшим ніж 20 відсотків вартості земельної ділянки, визначеної за нормативною грошовою оцінкою земельної ділянки.

Сума авансового внеску зараховується до ціни продажу земельної ділянки. У разі відмови покупця від укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки сума авансового внеску не повертається.

Відповідно до ч.11 ст. 128 ЗК України кошти, отримані від продажу земельних ділянок державної або комунальної власності, зараховуються органами державної влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим або органами місцевого самоврядування відповідно до державного та/або місцевих бюджетів у порядку, визначеному законом.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про оцінку земель» експертна грошова оцінка земельних ділянок - результат визначення вартості земельної ділянки та пов`язаних з нею прав оцінювачем (експертом з питань оцінки земельної ділянки) із застосуванням сукупності підходів, методів та оціночних процедур, що забезпечують збір та аналіз даних, проведення розрахунків і оформлення результатів у вигляді звіту.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про оцінку земель» правове регулювання оцінки земель здійснюється відповідно до Конституції України, Земельного кодексу України, Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні", цього Закону, законів України, інших нормативно-правових актів, прийнятих відповідно до них.

Згідно із ст. 5 Закону України «Про оцінку земель» експертна грошова оцінка земельних ділянок та прав на них проводиться з метою визначення вартості об`єкта оцінки.

Експертна грошова оцінка земельних ділянок використовується при здійсненні цивільно-правових угод щодо земельних ділянок та прав на них, крім випадків, визначених цим Законом, а також іншими законами.

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про оцінку земель» суб`єктами оціночної діяльності у сфері оцінки земель є:

юридичні особи суб`єкти господарювання незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності, що мають у своєму складі оцінювачів з експертної грошової оцінки земельних ділянок та які зареєстровані у Державному реєстрі сертифікованих інженерів-землевпорядників;

фізичні особи суб`єкти підприємницької діяльності, які отримали кваліфікаційне свідоцтво оцінювача з експертної грошової оцінки земельних ділянок та ліцензію на виконання землеоціночних робіт у встановленому законом порядку;

юридичні особи суб`єкти господарювання незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності, що мають у своєму складі сертифікованих інженерів-землевпорядників.

Відповідно до ст. 11 ЗУ «Про оцінку земель» діяльність у сфері оцінки земель включає:

- реєстрацію у Державному реєстрі сертифікованих інженерів-землевпорядників;

Згідно зі ст. 13 ЗУ «Про оцінку земель» експертна грошова оцінка земельних ділянок проводиться у разі:

- відчуження та страхування земельних ділянок, що належать до державної або комунальної власності, крім випадку, передбаченого абзацом сьомим частини першої цієї статті;

Відповідно до ст. 15 ЗУ «Про оцінку земель» підставами для проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки є договір, який укладається заінтересованими особами в порядку, встановленому законом, а також рішення суду.

Згідно зі ст. 19 ЗУ «Про оцінку земель» експертна грошова оцінка земельних ділянок проводиться суб`єктами оціночної діяльності у сфері оцінки земель відповідно до вимог цього Закону, Закону України «Про оцінку майна, майнових прав і професійну оціночну діяльність в Україні», а також інших нормативно-правових актів та державних стандартів, норм і правил.

Відповідно до ст. 20 ЗУ «Про оцінку земель» за результатами проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок складається звіт.

Згідно зі ст. 27 ЗУ «Про оцінку земель» суб`єкти оціночної діяльності у сфері оцінки земель несуть відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері оцінки земель відповідно до закону.

Відповідно до ст. 4 ЗУ «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» професійна оціночна діяльність (далі оціночна діяльність) діяльність оцінювачів та суб`єктів оціночної діяльності, визнаних такими відповідно до положень цього Закону, яка полягає в організаційному, методичному та практичному забезпеченні проведення оцінки майна, розгляді та підготовці висновків щодо вартості майна.

Згідно зі ст. 6 ЗУ «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» оцінювачами можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які склали кваліфікаційний іспит та одержали кваліфікаційне свідоцтво оцінювача відповідно до вимог цього Закону.

Оцінювачу забороняється використовувати свої повноваження з метою одержання неправомірної вигоди або прийняття обіцянки чи пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб.

Відповідно до ст. 9 ЗУ «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» методичне регулювання оцінки майна здійснюється у відповідних нормативно-правових актах з оцінки майна: положеннях (національних стандартах) оцінки майна, що затверджуються Кабінетом Міністрів України, методиках та інших нормативно-правових актах, які розробляються з урахуванням вимог положень (національних стандартів) і затверджуються Кабінетом Міністрів України або Фондом державного майна України.

Відповідно до ст. 12 ЗУ «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» звіт про оцінку майна є документом, що містить висновки про вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна суб`єктом оціночної діяльності суб`єктом господарювання відповідно до договору. Звіт підписується оцінювачами, які безпосередньо проводили оцінку майна, і скріплюється підписом керівника суб`єкта оціночної діяльності.

Вимоги до змісту звіту про оцінку майна, порядку його оформлення та рецензування встановлюються положеннями (національними стандартами) оцінки майна. Зміст звіту про оцінку майна повинен містити розділи, що розкривають зміст проведених процедур та використаної нормативно-правової бази з оцінки майна.

Зміст, форма, порядок складання, затвердження та строк дії акта оцінки майна встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Згідно зі ст. 17 ЗУ «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» Фонд державного майна України веде Державний реєстр оцінювачів, які отримали кваліфікаційне свідоцтво.

Відповідно до ст. 18 ЗУ «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» сертифікат суб`єкта оціночної діяльності суб`єкта господарювання (далі сертифікат) є документом, що засвідчує право суб`єкта оціночної діяльності на внесення його до Державного реєстру суб`єктів оціночної діяльності, які здійснюють оціночну діяльність у формі практичної діяльності з оцінки майна та які визнані суб`єктами оціночної діяльності за напрямами оцінки майна, що в ньому зазначені.

Відповідно до ст. 30 ЗУ «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» суб`єкти оціночної діяльності мають право:

- доступу до майна, що оцінюється, документації та іншої інформації, яка є необхідною або має суттєве значення для оцінки;

-отримувати роз`яснення та додаткові відомості, необхідні для проведення оцінки майна, майнових прав та складання звіту про оцінку майна, від замовника оцінки та інших осіб щодо інформації, яка містить державну або комерційну таємницю, за наявності у суб`єкта оціночної діяльності (оцінювачів, які працюють у його штатному складі) відповідного дозволу або угоди про конфіденційність інформації;

- відмовитися від проведення оцінки майна у разі виникнення обставин, які перешкоджають проведенню об`єктивної оцінки, у тому числі будь-яких форм примусу;

- залучати додатково у разі необхідності до участі у проведенні оцінки майна інших оцінювачів або інших фахівців, а також суб`єктів підприємницької діяльності.

Згідно зі ст. 31 ЗУ «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» оцінювачі та суб`єкти оціночної діяльності зобов`язані:

- дотримуватися під час здійснення оціночної діяльності вимог цього Закону та нормативно-правових актів з оцінки майна;

- забезпечувати об`єктивність оцінки майна, повідомляти замовника про неможливість проведення об`єктивної оцінки у зв`язку з виникненням обставин, які цьому перешкоджають;

Відповідно до ст. 32 «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» оцінювачі та суб`єкти оціночної діяльності несуть відповідальність за порушення вимог цього Закону в порядку, встановленому законами. Оцінювачі та суб`єкти оціночної діяльності - суб`єкти господарювання несуть відповідальність за невиконання або неналежне виконання умов договору, зокрема за недостовірність чи необ`єктивність оцінки майна, відповідно до умов договору та закону.

01.10.1998 ОСОБА_7 призначений на посаду директора ТОВ «Оціночно-консалтінгова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» ЄДРПОУ 30105722.

19.04.2005 ОСОБА_7 отримав свідоцтво № НОМЕР_1 про включення інформації про оцінювача до Державного реєстру оцінювачів Фонду державного майна України.

04.03.2006 ОСОБА_7 успішно склав кваліфікаційний іспит (рішення екзаменаційної комісії від «04» березня 2006 року №4), засвідчивши достатній фаховий рівень підготовки оцінювача за програмою базової підготовки з експертної грошової оцінки земельних ділянок та отримав кваліфікаційне свідоцтво оцінювача з експертної грошової оцінки земельних ділянок Серія ЦХ №00123 від 04.03.2006.

21.10.1998 ОСОБА_5 призначена на посаду провідного експерта-оцінювача ТОВ «Оціночно-консалтінгова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» ЄДРПОУ 30105722.

04.05.2005 ОСОБА_5 отримала свідоцтво №2738 про включення інформації про оцінювача до Державного реєстру оцінювачів Фонду державного майна України.

04.03.2006 року ОСОБА_5 успішно склала кваліфікаційний іспит (рішення екзаменаційної комісії від «04» березня 2006 року №4), засвідчивши достатній фаховий рівень підготовки оцінювача за програмою базової підготовки з експертної грошової оцінки земельних ділянок та отримала кваліфікаційне свідоцтво оцінювача з експертної грошової оцінки земельних ділянок Серія ЦХ №00135 від 04.03.2006.

В ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 , діючи у групі із директором суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Оціночно-консалтінгова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» ОСОБА_7 , у зв`язку із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків, протиправно, всупереч вищевказаних норм законодавства, діючи з прямим умислом, використовуючи своє службове становище всупереч інтересам служби в інтересах третіх осіб покупців земельних ділянок на території м. Запоріжжя, з метою одержання ними неправомірної вигоди у вигляді отримання заниженої вартості земельної ділянки, розуміючи протиправність своїх дій і настання внаслідок їх вчинення суспільно небезпечних наслідків через завдання шкоди, у вигляді недоотримання коштів місцевим бюджетом м.Запоріжжя, та, бажаючи настання таких наслідків, вчинив за попередньою змовою із начальником управління з питань земельних відносин Запорізької міської ради ОСОБА_6 протиправні дії за наступних обставин.

Крім того, ОСОБА_6 розуміючи, що не може самостійно скласти Звіти про експертну грошову оцінку земельних ділянок, в 2016 році, у невстановлений в ході досудового розслідування більш точний час та місце, за невстановлених обставин та спосіб, з метою одержання покупцями земельних ділянок на території м. Запоріжжя неправомірної вигоди у вигляді заниженої вартості земельної ділянки, за попередньою змовою, залучила в якості співвиконавців своїх дій директора суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Оціночно-консалтингова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» ОСОБА_7 та оцінювача суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Оціночно-консалтингова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» ОСОБА_5 .

Так, ОСОБА_6 , керуючись єдиним умислом на нанесення матеріальної шкоди місцевому бюджету, у складі групи, будучи організатором цієї групи, у ролі організатора та співвиконавця, діючи в інтересах покупців земельних ділянок, залучила до своєї злочинної схеми по продажу земельних ділянок комунальної власності за заниженої вартістю в якості співвиконавців директора суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Оціночно-консалтингова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» ОСОБА_7 та оцінювача вказаного суб`єкта оціночної діяльності ОСОБА_5 , з якими узгодила дії внесення останніми до Звіту про експертну грошову оцінку земельних ділянок заниженої вартості земельних ділянок.

Таким чином ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_5 , за попередньою змовою, умисно, вступили у злочинну співучасть між собою, направлену на вчинення кримінального правопорушення, вчинене за наступних обставин:

21.03.2011 ТОВ «Запорізьке регіональне зовнішньоекономічне агентство» в особі генерального директора ОСОБА_8 звернулось до Запорізького міського голови із заявою про передачу ТОВ «Запорізьке регіональне зовнішньоекономічне агентство» у приватну власність земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:05:006:0222 площею 0,0253 га ,яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , для функціонування адміністративного будинку, який знаходиться у власності вказаного товариства.

В подальшому, Запорізькою міською радою прийнято рішення №49/9 від 10.12.2014 «Про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки по АДРЕСА_2 , що надана в оренду ТОВ «Запорізьке регіональне зовнішньоекономічне агентство» для розташування адміністративної будівлі».

Відповідно до п. 2 рішення № 49/9 від 10.12.2014 Запорізька міська рада вирішила після укладання договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки замовити проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки площею 0,0277 га по АДРЕСА_2 , яка згідно рішення міської ради від 29.08.2007 № 77/168 «Про передачу в оренду ЗАТ «Запорізька регіональна зовнішньоекономічна асоціація» земельної ділянки по АДРЕСА_2 , для розташування адміністративної будівлі» надана в оренду ЗАТ «Запорізька регіональна зовнішньоекономічна асоціація» для розташування адміністративної будівлі, з метою її подальшого продажу.

Відповідно до п. 3 рішення № 49/9 від 10.12.2014 Запорізька міська рада вирішила зобов`язати ТОВ «Запорізьке регіональне зовнішньоекономічне агентство» ( ОСОБА_8 , м.Запоріжжя, бул. Центральний, 4) укласти договір про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки.

Згідно з п. 4 рішення №49/9 від 10.12.2014 Запорізька міська рада вирішила доручити управлінню з питань земельних відносин Запорізької міської ради ( ОСОБА_6 ) забезпечити укладання договорів про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки та на проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки.

Відповідно до ст. 2 ЗУ «Про публічні закупівлі» під час здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг, вартість яких є меншою за вартість, що встановлена в абзацах другому і третьому цієї частини, замовники повинні дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель, установлених цим Законом, та можуть використовувати електронну систему закупівель з метою відбору постачальника товару (товарів), надавача послуги (послуг) та виконавця робіт для укладення договору.

Згідно зі ст. 3 ЗУ «Про публічні закупівлі» закупівлі здійснюються за такими принципами: добросовісна конкуренція серед учасників, максимальна економія та ефективність, відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель, недискримінація учасників, об`єктивна та неупереджена оцінка тендерних пропозицій, запобігання корупційним діям і зловживанням.

В подальшому, на виконання спільного злочинного наміру, за попередньою змовою із ОСОБА_7 та ОСОБА_5 , ОСОБА_6 у період з грудня 2014 по жовтень 2016року, у невстановлений в ході досудового розслідування більш точний час та місце, за невстановлених обставин та у невстановлений спосіб, діючи з прямим умислом, використовуючи своє службове становище всупереч інтересам служби в інтересах третіх осіб ТОВ «Запорізьке регіональне зовнішньоекономічне агентство», маючи достатній освітній рівень та професійні знання у галузі земельного законодавства, в порушення вимог ст.ст.2,3 Закону України «Про публічні закупівлі», без використання електронної системи закупівель, без додержання принципів публічних закупівель щодо добросовісної конкуренції серед учасників, максимальної економії та ефективності, відкритості та прозорість на всіх стадіях закупівель, об`єктивної та неупередженої оцінки тендерних пропозицій, запобігання корупційним діям і зловживанням залучила ТОВ «Оціночно-консалтингова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» як виконавця робіт з експертної грошової оцінки земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:05:006:0222, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 .

На виконання спільного злочинного плану із ОСОБА_7 та ОСОБА_5 , приблизно в жовтні 2016 року ОСОБА_6 , будучи службовою особою, зловживаючи службовим становищем, діючи умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для інших осіб, на виконання п. 4 рішення Запорізької міської ради №49/9 від 10.12.2014 у невстановлені досудовим слідством час, місці та спосіб, забезпечила підготовку проекту договору №1/16-042 про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки з метою забезпечення подальшого укладання договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки та проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки.

При цьому ОСОБА_6 , достовірно знаючи про порядок фінансування робіт з проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки, в порушення вимог ч. 8 ст. 128 Земельного кодексу України, у невстановлені досудовим слідством час, місці та спосіб, забезпечила зазначення в проекті договору №1/16-042 про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки платником ТОВ «Запорізьке регіональне зовнішньоекономічне агентство», в особі генерального директора ОСОБА_8 .

Крім того, ОСОБА_6 , розуміючи, що проект договору № 1/16-042 про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки, не відповідає вимогам чинного законодавства, зокрема ч. 8 ст. 128 Земельного Кодексу України, остання умисно не передала його для надання відповідних висновків до Департаменту правового забезпечення Запорізької міської ради.

Між Запорізькою міською радою в особі міського голови ОСОБА_9 (замовник), ТОВ «Оціночно-консалтингова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» в особі директора ОСОБА_7 (виконавець) та ТОВ «Запорізьке регіональне зовнішньоекономічне агентство», в особі генерального директора ОСОБА_8 (платник) 18.10.2016 був укладений договір № 1/16-042 про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки.

Відповідно до п.1.1. вказаного договору Замовник доручає, а Виконавець приймає на себе зобов`язання по виконанню робіт з експертної грошової оцінки земельної ділянки площею 0,0277 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно з п.3.2.1 договору виконавець зобов`язаний виконати оцінку станом на 01.10.2016.

Відповідно до п. 3.2.2. договору у термін, визначений цим Договором, надати Замовнику звіт про оцінку, виконаний згідно діючого законодавства.

04.11.2016, ТОВ «Оціночно-консалтингова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» в особі директора ОСОБА_7 та оцінювача ОСОБА_5 , діючи на виконання спільного злочинного наміру та з метою пособництва у вчиненні ОСОБА_6 кримінального правопорушення, на виконання умов договору № 1/16-042 від 18.10.2016, склав Звіт про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:05:006:0222, площею 0,0277 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , згідно з яким ринкова вартість вказаної земельної ділянки станом на 01.10.2016 року складає 165200(сто шістдесят п`ять тисяч двісті) гривень, яка є умисно ними заниженою, і не відповідає фактичній ринковій вартості такої землі, про що ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_5 було достовірно відомо.

Відповідно до рецензії на звіт про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:05:006:0222, площею 0,0277 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , складеної ГО «Всеукраїнська спілка оцінювачів землі», останній відповідно до вимог п.67 Національного стандарту №1 «Загальні засади оцінки майна та майнових прав» не відповідає вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, є неякісним та не професійним і не може бути використаним.

Відповідно до висновку за результатами проведення судової оціночно-земельної експертизи № 1204/1205-21 від 07.04.2021, звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:05:006:0222, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , виконаний станом на 01.10.2016 оцінювачами ОСОБА_5 , ОСОБА_7 в складі суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Оціночно-консалтингова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс», не відповідає вимогам нормативно правових актів з оцінки майна, методології, методам, оціночним процедурам.

У період з листопада 2016 року по травень 2017 року, ОСОБА_6 , у невстановлений в ході досудового розслідування більш точний час та місце, діючи за попередньою змовою із ОСОБА_7 та ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді начальника Управління з питань земельних відносин Запорізької міської ради, знаходячись у приміщені управління з питань земельних відносин Запорізької міської ради за адресою: м. Запоріжжя, вул. Зелінського 3, маючи достатній освітній рівень та професійні знання у галузі земельного законодавства, для фахового виконання своїх службових обов`язків, у законний спосіб, згідно із вищевказаними нормами законодавчих і нормативних актів, діючи умисно, протиправно, зловживаючи своїм службовим становищем, всупереч інтересам служби, порушуючи закон, достовірно розуміючи протиправність своїх дій у вигляді сприяння ТОВ «Запорізьке регіональне зовнішньоекономічне агентство» в отриманні земельної ділянки завідомо для себе, у спосіб не передбачений законом і за значно заниженою вартістю земельної ділянки комунальної власності м.Запоріжжя, прийняла Звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки, кадастровий номер 2310100000:05:006:0222, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , виконаний оцінювачами ОСОБА_5 , ОСОБА_7 в складі суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Оціночно-консалтингова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс».

В подальшому, у травні 2017 року, ОСОБА_6 , перебуваючи на посаді начальника Управління з питань земельних відносин Запорізької міської ради, знаходячись у приміщені Управління з питань земельних відносин Запорізької міської ради за адресою: м.Запоріжжя, вул. Зелінського, 3, розуміючи, що вищевказаний Звіт не відповідає вимогам нормативно правових актів з оцінки майна, є неякісним та непрофесійним і не може бути використаний та достовірно знаючи, що вартість зазначеної земельної ділянки значно занижена, діючи умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для інших фізичних осіб, використала своє службове становище всупереч інтересам служби, а саме розробила, погодила та внесла на розгляд Запорізької міської ради проект рішення «Про продаж товариству з обмеженою відповідальністю «Запорізьке регіональне зовнішньоекономічне агентство» земельної ділянки по АДРЕСА_2 , для розташування адміністративної будівлі», а також склала відповідну пояснювальну записку про можливість передачі у власність земельної ділянки.

При цьому проект рішення «Про продаж товариству з обмеженою відповідальністю «Запорізьке регіональне зовнішньоекономічне агентство» земельної ділянки по АДРЕСА_2 , для розташування адміністративної будівлі», а також відповідну пояснювальну записку про можливість передачі у власність земельної ділянки, ОСОБА_6 власноруч завірила своїми підписами.

Окрім того, ОСОБА_6 , діючи на виконання спільного злочинного наміру та за попередньою змовою із ОСОБА_7 і ОСОБА_5 , в порушення вимог ч.3ст.14 Регламенту Запорізької міської ради, умисно не виклала на окремому аркуші, у формі своїх зауважень до вказаного проекту рішення або своєї окремої думки, інформацію про невідповідність документів для продажу ТОВ «Запорізьке регіональне зовнішньоекономічне агентство» земельної ділянки по АДРЕСА_2 , для розташування адміністративної будівлі, про те, що вартість земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:05:006:0222, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , зазначена у Звіті про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки, який складено ТОВ «Оціночно-консалтингова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс», є значно заниженою, а сам Звіт про проведення експертної грошової оцінки не відповідає вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, є неякісним та непрофесійним і не може бути використаний.

Внаслідок вищевказаних дій ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_5 31.05.2017 Запорізькою міською радою прийнято рішення № 57/38 «Про продаж товариству з обмеженою відповідальністю «Запорізьке регіональне зовнішньоекономічне агентство» земельної ділянки по АДРЕСА_2 , для розташування адміністративної будівлі».

На підставі вказаних проекту рішення Запорізької міської ради, пояснювальної записки до нього та Звіту про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:05:006:0222, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , між Запорізькою міською радою, в особі міського голови ОСОБА_9 та ТОВ «Запорізьке регіональне зовнішньоекономічне агентство», в особі генерального директора ОСОБА_8 , 23.06.2017 укладено договір купівлі продажу зазначеної земельної ділянки, згідно з яким Запорізька міська рада продала та передала у власність зазначеного товариства земельну ділянку із кадастровим номером 2310100000:05:006:0222, площею 0,0277 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 .

На підставі договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки від 01.04.2015 № б/н ТОВ «Запорізьке регіональне зовнішньоекономічне агентство»06.04.2015 перераховано авансовий платіж на рахунок Запорізької міської ради №31519941700007, відкритий в Головному управлінні Державної казначейської служби України у Запорізькій області в сумі 12901,39 грн.

В подальшому, 23.06.2017 ТОВ «Запорізьке регіональне зовнішньоекономічне агентство» на рахунок Запорізької міської ради №31519941700007, відкритий в Головному управлінні Державної казначейської служби України у Запорізькій області перераховано залишок вартості земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:05:006:0222, площею 0,0277 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , у сумі 152298,61грн.

Відповідно до висновку комплексної судової оціночно-земельної та економічної експертизи № 841/842-20 від 26.03.2021 ринкова вартість земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:05:006:0222, площею 0,0277 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , станом на 01.10.2016 складала (з округленням) 345636,00 грн.

Різниця між ринковою вартістю земельної ділянки із кадастровим 2310100000:05:006:0222, площею 0,0277 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , визначеною за результатами оціночно-земельної експертизи та вартістю сплаченою ТОВ «Запорізьке регіональне зовнішньоекономічне агентство» згідно договору купівлі продажу від 23.06.2017 складає 180436,00 грн. (345636,00 165200,00 = 180436,00 грн.).

Таким чином, ОСОБА_5 , в порушення вимог ст. 31 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», зловживаючи своїм службовим становищем, діючи умисно, за співучасті начальника Управління з питань земельних відносин Запорізької міської ради ОСОБА_6 , з метою одержання неправомірної вигоди для третіх осіб ТОВ «Запорізьке регіональне зовнішньоекономічне агентство», у вигляді заниженої вартості земельної ділянки, використала своє службове становище всупереч інтересам служби, що виразилось у недотриманні під час здійснення оціночної діяльності вимог Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» та нормативно-правових актів з оцінки майна, та незабезпеченні об`єктивності оцінки майна, в результаті чого територіальній громаді міста Запоріжжя в особі Запорізької міської ради спричинено шкоду на суму 180 436,00 грн., що у сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Своїми умисними діями ОСОБА_5 вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 364 КК України, а саме: вчинене за попередньою змовою групою осіб зловживання службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для іншої фізичної особи використання службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом громадським інтересам.

Крім того, в ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 , здійснюючи професійну діяльність, пов`язану з наданням публічних послуг з оцінки земельних ділянок, протиправно, всупереч вищевказаних норм законодавства, діючи у групі із директором суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Оціночно-консалтінгова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» ОСОБА_7 , з прямим умислом, в інтересах третіх осіб покупців земельних ділянок на території м.Запоріжжя, з метою одержання ними неправомірної вигоди у вигляді отримання заниженої вартості земельної ділянки, розуміючи протиправність своїх дій і настання внаслідок їх вчинення суспільно небезпечних наслідків через завдання шкоди, у вигляді недоотримання коштів місцевим бюджетом м.Запоріжжя, та, бажаючи настання таких наслідків, вчинила протиправні дії за наступних обставин:

21.03.2011 ТОВ «Запорізьке регіональне зовнішньоекономічне агентство» в особі генерального директора ОСОБА_8 звернулось до Запорізького міського голови із заявою про передачу ТОВ «Запорізьке регіональне зовнішньоекономічне агентство» у приватну власність земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:05:006:0222 площею 0,0253 га, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , для функціонування адміністративного будинку, який знаходиться у власності вказаного товариства.

В подальшому, Запорізькою міською радою прийнято рішення №49/9 від 10.12.2014 «Про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки по АДРЕСА_2 , що надана в оренду ТОВ «Запорізьке регіональне зовнішньоекономічне агентство» для розташування адміністративної будівлі».

Відповідно до п. 2 рішення № 49/9 від 10.12.2014 Запорізька міська рада вирішила після укладання договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки замовити проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки площею 0,0277 га по АДРЕСА_2 , яка згідно рішення міської ради від 29.08.2007 № 77/168 «Про передачу в оренду ЗАТ «Запорізька регіональна зовнішньоекономічна асоціація» земельної ділянки по АДРЕСА_2 , для розташування адміністративної будівлі» надана в оренду ЗАТ «Запорізька регіональна зовнішньоекономічна асоціація» для розташування адміністративної будівлі, з метою її подальшого продажу.

Між Запорізькою міською радою в особі міського голови ОСОБА_9 (замовник), ТОВ «Оціночно-консалтингова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» в особі директора ОСОБА_7 (виконавець) та ТОВ «Запорізьке регіональне зовнішньоекономічне агентство», в особі генерального директора ОСОБА_8 (платник) 18.10.2016 був укладений договір № 1/16-042 про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки.

Відповідно до п.1.1. вказаного договору Замовник доручає, а Виконавець приймає на себе зобов`язання по виконанню робіт з експертної грошової оцінки земельної ділянки площею 0,0277 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно з п.3.2.1 договору виконавець зобов`язаний виконати оцінку станом на 01.10.2016.

Відповідно до п. 3.2.2. договору у термін, визначений цим Договором, надати Замовнику звіт про оцінку, виконаний згідно діючого законодавства.

Відповідно до статей 9, 31 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» ОСОБА_7 був зобов`язаний дотримуватися під час здійснення оціночної діяльності вимог цього Закону та нормативно-правових актів з оцінки майна, забезпечувати об`єктивність оцінки майна, повідомляти замовника про неможливість проведення об`єктивної оцінки у зв`язку з виникненням обставин, які цьому перешкоджають, у тому числі за відсутності всіх необхідних для цього вихідних даних та документів.

04.11.2016, у невстановлений в ході досудового розслідування більш точний час, за невстановлених обставин та спосіб, оцінювач ОСОБА_5 , діючи у групі із директором суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Оціночно-консалтінгова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» ОСОБА_7 , перебуваючи за місцем реєстрації ТОВ «Оціночно-консалтінгова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» за адресою: м. Запоріжжя, бул. Центральний, 21, в порушення зазначених вище вимог Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» та Закону України «Про оцінку земель», зловживаючи своїми службовими повноваженнями, діючи умисно, з метою отримання неправомірної вигоди склала звіт про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:05:006:0222, площею 0,0277 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , який відповідно до вимог п.67 Національного стандарту №1 «Загальні засади оцінки майна та майнових прав» не відповідає вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, є неякісним та не професійним і не може бути використаним.

При цьому вказаний звіт був підписаний ОСОБА_5 та директором суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Оціночно-консалтінгова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» ОСОБА_7 .

Зокрема, відповідно до рецензії на звіт про експертну грошову оцінку вказаної земельної ділянки, складеною 12.08.2020 ГО «Всеукраїнська спілка оцінювачів землі» встановлені наступні порушення:

1. Щодо зібраних виконавцем вихідних даних:

1.1 в звіті відсутні підтверджувальні документи посилання або викопіровки з рішень місцевої ради про продаж об`єктів порівняння, що використовуються за методом зіставлення цін продажу подібних земельних ділянок.

1.2. В Звіті відсутній аналіз цінового діапазону пропозицій-продажу земельних ділянок на відкритому ринку. Розрахунок базується на даних первинного продажу (приватизації) земельних ділянок, що не підтверджений даними вторинного ринку. В розділі 4.1.2. Звіту «Аналіз ринкової ситуації» вказано, що «у Запоріжжі вкрай обмежений первинний ринок продажу ділянок комерційного призначення та майже зовсім відсутній вторинний ринок». Оцінювачем не проведений аналіз ринкових цін пропозицій продажу земельних ділянок або аналітична інформація щодо вторинного ринку продажу землі, що не дає уявлення про рівень ринкових цін, і приводяться дані тільки первинного ринку

Отже, зібраних в звіті даних не в повній мірі достатньо для того, щоб зробити висновок відносно ринкової вартості об`єкту оцінки.

2. Щодо відповідності і правильності застосування під час проведення оцінки методичних підходів та оціночних процедур:

При розрахунку вартості об`єкта оцінки оцінювачем було використано методичний підхід, що ґрунтується на врахуванні витрат на земельні поліпшення, із застосуванням методу залишку. Оцінювачем не було використано методичний підхід, що ґрунтується на зіставлені цін продажу подібних земельних ділянок, який би підтверджував ринкові ціни продажу подібної нерухомості.

Зауваження до методичного підходу, що ґрунтується на врахуванні витрат на земельні поліпшення, із застосуванням методу залишку.

Вартість земельної ділянки за методом залишку для землі визначається в Звіті як різниця між капіталізованим чистим операційним доходом від використання земельної ділянки та витратами на земельні поліпшення. Об`єкт оцінки забудована земельна ділянка з розташованою на ній окремою адміністративною (офісною) будівлею.

Зауваження до вибору об`єктів порівняння та розрахунку вартості земельної ділянки наступні:

- оцінювачем для розрахунку вартості земельної ділянки за об`єкти порівняння для розрахунку вартості поліпшень були обрані нежитлові приміщення, в яких не виділені окремо земельні ділянки, тоді як поліпшення об`єкта оцінки окрема триповерхова будівля з підвалом. Згідно до п. 36 «Методики експертної грошової оцінки земельних ділянок» № 1531 від 11.10.2002 р. при зіставленні цін продажу подібними визначаються забудовані земельні ділянки, що мають однакову функцію використання землі і характер земельних поліпшень (будівлі, споруди тощо). Отже, дані об`єкти порівняння не є співставними з об`єктом оцінки.

- при описі об`єктів порівняння земельних ділянок з поліпшенням, не зазначено правовий статус земельних ділянок, на яких знаходяться об`єкти нерухомості земельні ділянки можуть бути як у власності, так і в оренді, що потребує відповідних коригувань;

- при розрахунку не зазначені площі земельних ділянок, на яких розташовані поліпшення, та відповідно не проведені коригування на величину площ земельних ділянок об`єктів порівнянь;

- за об`єкти порівняння обрані приміщення площами від 25 до 310 кв.м; площа об`єкта оцінки 488 кв.м. Оцінювачем не проведено коригувань на величину площі;

- об`єкт оцінки триповерхова будівля з підвалом; розташування об`єктів порівняння по поверхах оцінювачем не описано в розрахунку і коригування не проведені.

При визначенні витрат на земельні поліпшення до розрахунку наступні зауваження:

- при визначенні вартості заміщення поліпшень земельної ділянки Оцінювачем враховується тільки фізичний знос, хоча згідно до Національного Стандарту № 1 «Залишкова вартість заміщення (відтворення) - це вартість заміщення (відтворення) об`єкта оцінки за вирахуванням усіх видів зносу», тобто оцінювачем не враховані економічний та функціональний зноси;

- фізичний знос об`єктів нерухомості прийнятий на рівні 5-10% - в будівлі проведений ремонт, тоді будівля 1975 року побудови і основні несучі конструкції (фундамент, стіни перекриття) мають більший знос;

- при розрахунку не врахований прибуток Забудовника (підприємницький прибуток) та витрати на пайову участь в розвитку інфраструктури міста.

Відповідно до Загального висновку про достовірність оцінки майна, Звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки кадастровий номер 2310100000:05:006:0222 площею 0,0277 га (277 м2), що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , виконаний станом на 01 жовтня 2016 року оцінювачами ОСОБА_5 та ОСОБА_7 в складі суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «ОЦІНОЧНО-КОНСАЛТИНГОВА ФІРМА «БІЗНЕС-ЕКСПЕРТ-СЕРВІС», за результатами якого ринкова вартість об`єкта оцінки склала 165200,00 (сто шістдесят п`ять тисяч двісті гривень) 00 копійок без ПДВ, класифікується рецензентами відповідно до вимог п. 67 Національного стандарту № 1 «Загальні засади оцінки майна та майнових прав» за наступною ознакою: звіт не відповідає вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, є неякісним та непрофесійним і не може бути використаний.

Достовірно знаючи про неповноту інформації або відсутності її взагалі у звіті про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:05:006:0222 площею 0,0277 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , ОСОБА_5 , діючи у групі із ОСОБА_7 , не зазначила про вплив цих факторів на результати оцінки. Під час проведення оцінки не зібрала та не проаналізувала всі істотні відомості про об`єкт оцінки.

04.11.2016, у невстановлений в ході досудового розслідування більш точний час, за невстановлених обставин та спосіб, оцінювач ОСОБА_5 , діючи у групі із директором суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Оціночно-консалтінгова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» ОСОБА_7 , перебуваючи за місцем реєстрації ТОВ «Оціночно-консалтінгова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» за адресою: м. Запоріжжя, бул. Центральний, 21, в порушення зазначених вище вимог Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» та Закону України «Про оцінку земель», зловживаючи своїми службовими повноваженнями, діючи умисно, з метою отримання неправомірної вигоди, склала звіт про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:05:006:0222 площею 0,0277 га (277 м2), що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , згідно з яким ринкова вартість вказаної земельної ділянки станом на 01.10.2016 року складає 165 200 (сто шістдесят п`ять тисяч двісті) гривень.

При цьому вказаний звіт був підписаний ОСОБА_5 та директором суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Оціночно-консалтінгова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» ОСОБА_7 .

На підставі вказаного звіту про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:05:006:0222, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , між Запорізькою міською радою, в особі міського голови ОСОБА_9 та ТОВ «Запорізьке регіональне зовнішньоекономічне агентство», в особі генерального директора ОСОБА_8 , 23.06.2017 укладено договір купівлі продажу зазначеної земельної ділянки, згідно з яким Запорізька міська рада продала та передала у власність зазначеного товариства земельну ділянку із кадастровим номером 2310100000:05:006:0222, площею 0,0277 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 .

На підставі договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки від 01.04.2015 № б/н ТОВ «Запорізьке регіональне зовнішньоекономічне агентство»06.04.2015 перераховано авансовий платіж на рахунок Запорізької міської ради №31519941700007, відкритий в Головному управлінні Державної казначейської служби України у Запорізькій області в сумі 12901,39 грн.

В подальшому, 23.06.2017 ТОВ «Запорізьке регіональне зовнішньоекономічне агентство» на рахунок Запорізької міської ради №31519941700007, відкритий в Головному управлінні Державної казначейської служби України у Запорізькій області перераховано залишок вартості земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:05:006:0222, площею 0,0277 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , у сумі 152298,61грн.

Відповідно до висновку комплексної судової оціночно-земельної та економічної експертизи № 841/842-20 від 26.03.2021 ринкова вартість земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:05:006:0222, площею 0,0277 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , станом на 01.10.2016 складала (з округленням) 345 636,00 грн.

Різниця між ринковою вартістю земельної ділянки із кадастровим 2310100000:05:006:0222, площею 0,0277 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , визначеною за результатами оціночно-земельної експертизи та вартістю сплаченою ТОВ «Запорізьке регіональне зовнішньоекономічне агентство» згідно договору купівлі продажу від 23.06.2017 складає 180 436,00 грн. (345 636,00 165 200,00 = 180436,00 грн.).

Відповідно до висновку за результатами проведення судової оціночно-земельної експертизи № 1204/1205-21 від 07.04.2021, звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:05:006:0222, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , виконаний станом на 01.10.2016 оцінювачами ОСОБА_5 , ОСОБА_7 в складі суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Оціночно-консалтингова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс», не відповідає вимогам нормативно правових актів з оцінки майна, методології, методам, оціночним процедурам.

Внаслідок зловживання оцінювачами ОСОБА_7 та ОСОБА_5 своїми повноваженнями під час складання звіту про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:05:006:0222, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , було занижено вартість вказаної земельної ділянки, в результаті чого територіальній громаді міста Запоріжжя в особі Запорізької міської ради спричинено шкоду на суму 180 436,00 грн., що у сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, що завдало істотної шкоди громадським інтересам.

Своїми умисними діями ОСОБА_5 вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 28 ч. 1 ст. 365-2 КК України, а саме: зловживання своїми повноваженнями оцінювачем, який не є державним службовцем, посадовою особою місцевого самоврядування, але здійснює професійну діяльність, пов`язану з наданням публічних послуг, з метою отримання неправомірної вигоди, якщо це завдало істотної шкоди охоронюваним законом громадським інтересам, вчинене групою осіб.

Крім того, ОСОБА_6 розуміючи, що не може самостійно скласти Звіти про експертну грошову оцінку земельних ділянок, в 2016 році, у невстановлений в ході досудового розслідування більш точний час та місце, за невстановлених обставин та спосіб, з метою одержання покупцями земельних ділянок на території м. Запоріжжя неправомірної вигоди у вигляді заниженої вартості земельної ділянки, за попередньою змовою, залучила в якості співвиконавців своїх дій директора суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Оціночно-консалтингова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» ОСОБА_7 та оцінювача суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Оціночно-консалтингова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» ОСОБА_5 .

Так, ОСОБА_6 , керуючись єдиним умислом на нанесення матеріальної шкоди місцевому бюджету, у складі групи, будучи організатором цієї групи, у ролі організатора та співвиконавця, діючи в інтересах покупців земельних ділянок, залучила до своєї злочинної схеми по продажу земельних ділянок комунальної власності за заниженої вартістю в якості співвиконавців директора суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Оціночно-консалтингова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» ОСОБА_7 та оцінювача вказаного суб`єкта оціночної діяльності ОСОБА_5 , з якими узгодила дії внесення останніми до Звіту про експертну грошову оцінку земельних ділянок заниженої вартості земельних ділянок.

Таким чином ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_5 , за попередньою змовою, умисно, вступили у злочинну співучасть між собою, направлену на вчинення кримінального правопорушення, вчинене за наступних обставин:

27.10.2016 ФОП ОСОБА_10 звернулась до голови Запорізької міської ради із заявою про надання дозволу на продаж (шляхом викупу) земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:07:044:0177 площею 0,1624 га, з цільовим призначенням «Для розташування магазину, кафе з літнім майданчиком», яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 (без розстрочення платежу).

Запорізькою міською радою 31.05.2017 прийнято рішення №57/74 «Про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки по АДРЕСА_3 ФОП ОСОБА_10 для розташування торговельного комплексу, кафе з літнім майданчиком».

Відповідно до рішення № 57/74 від 31.05.2017, Запорізька міська рада вирішила після укладання договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки замовити проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки площею 0,1624 га по АДРЕСА_3 , яка раніше передана в оренду ФОП ОСОБА_10 для розташування магазину, кафе з літнім майданчиком рішенням виконавчого комітету міської ради від 23.09.2004 №373/16 «Про передачу в оренду приватному підприємцю ОСОБА_10 земельної ділянки по АДРЕСА_3 для розташування магазину, кафе з літнім майданчиком, з метою її подальшого продажу.

Відповідно до п.3 рішення № 57/74 від 31.05.2017 Запорізька міська рада вирішила зобов`язати ФОП ОСОБА_10 ( АДРЕСА_4 ) укласти договір про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки.

Згідно з п. 4 рішення № 57/74 від 31.05.2017 Запорізька міська рада вирішила доручити управлінню з питань земельних відносин Запорізької міської ради ( ОСОБА_6 ) забезпечити укладання договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки та на проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки.

Відповідно до ст. 2 ЗУ «Про публічні закупівлі» під час здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг, вартість яких є меншою за вартість, що встановлена в абзацах другому і третьому цієї частини, замовники повинні дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель, установлених цим Законом, та можуть використовувати електронну систему закупівель з метою відбору постачальника товару (товарів), надавача послуги (послуг) та виконавця робіт для укладення договору.

Згідно зі ст. 3 ЗУ «Про публічні закупівлі» закупівлі здійснюються за такими принципами: добросовісна конкуренція серед учасників, максимальна економія та ефективність, відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель, недискримінація учасників, об`єктивна та неупереджена оцінка тендерних пропозицій, запобігання корупційним діям і зловживанням.

В подальшому, на виконання спільного злочинного наміру, за попередньою змовою із ОСОБА_7 та ОСОБА_5 , у період з травня 2017року по липень 2017 року, ОСОБА_6 у невстановлений в ході досудового розслідування більш точний час та місце, за невстановлених обставин та у невстановлений спосіб, діючи з прямим умислом, використовуючи своє службове становище всупереч інтересам служби в інтересах третіх осіб ФОП ОСОБА_10 , маючи достатній освітній рівень та професійні знання у галузі земельного законодавства, в порушення вимог ст.ст.2, 3 Закону України «Про публічні закупівлі», без використання електронної системи закупівель, без додержання принципів публічних закупівель щодо добросовісної конкуренції серед учасників, максимальної економії та ефективності, відкритості та прозорість на всіх стадіях закупівель, об`єктивної та неупередженої оцінки тендерних пропозицій, запобігання корупційним діям і зловживанням, залучила ТОВ «Оціночно-консалтингова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» як виконавця робіт з експертної грошової оцінки земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:07:044:0177, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 .

На виконання спільного злочинного плану із ОСОБА_7 та ОСОБА_5 , приблизно в липні 2017 року, ОСОБА_6 , будучи службовою особою, зловживаючи службовим становищем, діючи умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для інших осіб, на виконання п. 4 рішення Запорізької міської ради № 57/74 від 31.05.2017 у невстановлені досудовим слідством час, місці та спосіб, забезпечила підготовку проекту договору №1/17-024 про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки з метою забезпечення подальшого укладання договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки та проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки.

При цьому ОСОБА_6 , достовірно знаючи про порядок фінансування робіт з проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки, в порушення вимог ч.8ст.128Земельного кодексу України, у невстановлені досудовим слідством час, місці та спосіб, забезпечила зазначення в проекті договору №1/17-024 про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки платником ФОП ОСОБА_10 .

Крім того, ОСОБА_6 , розуміючи, що проект договору №1/17-024 про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки, не відповідає вимогам чинного законодавства, зокрема ч.8ст.128 Земельного Кодексу України, умисно не передала його для надання відповідних висновків до Департаменту правового забезпечення Запорізької міської ради.

12.11.2018 між Запорізькою міською радою в особі міського голови ОСОБА_9 (замовник), ТОВ «Оціночно-консалтингова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс», в особі директора ОСОБА_7 (виконавець) та ПП «ВІЗА-СЕРВІС», в особі директора ОСОБА_11 (платник) був укладений договір № 1/18-059 про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки.

Відповідно до п.1.1. вказаного договору Замовник доручає, а Виконавець приймає на себе зобов`язання по виконанню робіт з експертної грошової оцінки земельної ділянки площею 0,1624 га, кадастровий номер 2310100000:07:044:0177, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 .

Згідно з п.3.2.1 договору виконавець зобов`язаний виконати оцінку станом на 01.06.2017.

Відповідно до п.3.2.2. договору у термін, визначений цим Договором, надати Замовнику звіт про оцінку, виконаний згідно діючого законодавства.

31.07.2017 ТОВ «Оціночно-консалтингова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» в особі директора ОСОБА_7 та оцінювача ОСОБА_5 , діючи на виконання спільного злочинного наміру та з метою пособництва у вчиненні ОСОБА_6 кримінального правопорушення, на виконання умов договору № 1/17-024 від 20.07.2017, склали Звіт про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:07:044:0177, площею 0,1624 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , згідно з яким ринкова вартість вказаної земельної ділянки станом на 01.06.2017 року складає 262 440 (двісті шістдесят дві тисячі чотириста сорок) гривень 00 копійок, яка є умисно ними заниженою, і не відповідає фактичній ринковій вартості такої землі, про що ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_5 було достовірно відомо.

Відповідно до рецензії на звіт про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:07:044:0177, площею0,1624 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , складеної ГО «Всеукраїнська спілка оцінювачів землі» останній відповідно до вимог п.67 Національного стандарту №1 «Загальні засади оцінки майна та майнових прав» не відповідає вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, є неякісним та не професійним і не може бути використаним.

Відповідно до висновку за результатами проведення судової оціночно-земельної експертизи №1220/1221-21 від 22.04.2021 звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки, кадастровий номер 2310100000:07:044:0177, площею 0,1624 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , виконаний станом на 01.06.2017 оцінювачами ОСОБА_7 , ОСОБА_5 в складі суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Оціночно-консалтингова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс», не відповідає вимогам нормативно правових актів з оцінки майна, методології, методам, оціночним процедурам.

У період з липня 2017 року по серпень 2017 року, у невстановлений в ході досудового розслідування більш точний час та місце, діючи за попередньою змовою із ОСОБА_7 та ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , перебуваючи на посаді начальника Управління з питань земельних відносин Запорізької міської ради, знаходячись у приміщені управління з питань земельних відносин Запорізької міської ради за адресою: м. Запоріжжя, вул.Зелінського 3, маючи достатній освітній рівень та професійні знання у галузі земельного законодавства, для фахового виконання своїх службових обов`язків, у законний спосіб, згідно із вищевказаними нормами законодавчих і нормативних актів, діючи умисно, протиправно, зловживаючи своїм службовим становищем, всупереч інтересам служби, порушуючи закон, достовірно розуміючи протиправність своїх дій у вигляді сприяння ФОП ОСОБА_10 в отриманні земельної ділянки завідомо для себе у спосіб не передбачений законом і за значно заниженою вартістю земельної ділянки комунальної власності м. Запоріжжя, прийняла Звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки, кадастровий номер 2310100000:07:044:0177, площею 0,1624 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , виконаний оцінювачами ОСОБА_7 , ОСОБА_5 в складі суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Оціночно-консалтингова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс».

В подальшому у серпні 2017 року ОСОБА_6 , перебуваючи на посаді начальника Управління з питань земельних відносин Запорізької міської ради, знаходячись у приміщені Управління з питань земельних відносин Запорізької міської ради за адресою: м. Запоріжжя, вул. Зелінського,3 розуміючи, що вищевказаний Звіт не відповідає вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, є неякісним та непрофесійним і не може бути використаний та достовірно знаючи, що вартість зазначеної земельної ділянки значно занижена, діючи умисно, з метою одержання неправомірної вигоди третім особам, використала своє службове становище всупереч інтересам служби, а саме розробила та погодила проект рішення «Про продаж ФОП ОСОБА_10 земельної ділянки по АДРЕСА_3 , для розташування торговельного комплексу, кафе з літнім майданчиком», а також склала відповідну пояснювальну записку про можливість передачі у власність земельної ділянки.

При цьому проект рішення «Про продаж ФОП ОСОБА_10 земельної ділянки по АДРЕСА_3 , для розташування торговельного комплексу, кафе з літнім майданчиком», а також відповідну пояснювальну записку про можливість передачі у власність земельної ділянки, ОСОБА_6 власноруч завірила своїми підписами.

Окрім того, ОСОБА_6 , діючи на виконання спільного злочинного наміру та за попередньою змовою з ОСОБА_7 і ОСОБА_5 , в порушення вимог ч.3ст.14 Регламенту Запорізької міської ради, умисно не виклала на окремому аркуші у формі своїх зауважень до вказаного проекту рішення або своєї окремої думки інформацію про невідповідність документів для продажу ФОП ОСОБА_10 земельної ділянки по АДРЕСА_3 для розташування торговельного комплексу, кафе з літнім майданчиком, про те, що вартість земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:07:044:0177, площею 0,1624 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , зазначена у Звіті про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки, який складено ТОВ «Оціночно-консалтингова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс», є значно заниженою, а сам Звіт про проведення експертної грошової оцінки не відповідає вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, є неякісним та непрофесійним і не може бути використаний.

Внаслідок вищевказаних дій ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_5 . Запорізькою міською радою прийнято рішення №89/63 від 30.08.2017 «Про продаж ФОП ОСОБА_10 земельної ділянки по АДРЕСА_3 , для розташування торговельного комплексу, кафе з літнім майданчиком».

На підставі вказаних проекту рішення Запорізької міської ради, пояснювальної записки до нього та Звіту про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:07:044:0177, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , 02.11.2017 між Запорізькою міською радою, в особі міського голови ОСОБА_9 та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_10 укладено договір купівлі продажу зазначеної земельної ділянки, згідно з яким Запорізька міська рада продала та передала у власність зазначеного підприємця земельну ділянку із кадастровим номером 2310100000:07:044:0177, площею 0,1624 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 .

На підставі договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки від 20.07.2017 №0177 покупцем 24.07.2017 року перераховано авансовий платіж на рахунок Запорізької міської ради №31517941700009, відкритий в Управлінні Державної казначейської служби України у Шевченківському районі м. Запоріжжя в сумі 79046,46гривень.

Покупцем 26.10.2017 на рахунок Запорізької міської ради №31517941700009, відкритий в Управлінні Державної казначейської служби України у Шевченківському районі м. Запоріжжя перераховано залишок вартості земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:07:044:0177, площею 0,1624, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , у сумі 183393,54 грн.

Відповідно до висновку комплексної судової оціночно-земельної та економічної експертизи №837/838-20 від 26.03.2021 ринкова вартість земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:07:044:0177, площею 0,1624, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , станом на 01.06.2017 складала 807567,00 грн.

Різниця між ринковою вартістю земельної ділянки із кадастровим 2310100000:07:044:0177, площею 0,1624, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , визначеною за результатами оціночно-земельної експертизи та вартістю сплаченою ФОП ОСОБА_10 згідно із договором купівлі-продажу від 02.11.2017 складає 545127,00 грн. (807 567,00-262440,00 = 545127,00 грн.).

Таким чином, ОСОБА_5 в порушення вимог ст. 31 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», зловживаючи своїм службовим становищем, діючи умисно, за співучасті начальника управління з питань земельних відносин Запорізької міської ради ОСОБА_6 , з метою одержання неправомірної вигоди для третіх осіб ФОП ОСОБА_10 у вигляді заниженої вартості земельної ділянки, використала своє службове становище всупереч інтересам служби, що виразилось у недотриманні під час здійснення оціночної діяльності вимог Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» та нормативно-правових актів з оцінки майна, та незабезпеченні об`єктивності оцінки майна, в результаті чого територіальній громаді міста Запоріжжя в особі Запорізької міської ради спричинено шкоду на суму 545127,00грн., що у двісті п`ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Своїми умисними діями ОСОБА_5 вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК України, а саме: вчинене за попередньою змовою групою осіб зловживання службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для іншої фізичної особи використання службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом громадським інтересам.

Крім того, в ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 , здійснюючи професійну діяльність, пов`язану з наданням публічних послуг з оцінки земельних ділянок, протиправно, всупереч вищевказаних норм законодавства, діючи у групі із директором суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Оціночно-консалтінгова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» ОСОБА_7 , з прямим умислом, в інтересах третіх осіб покупців земельних ділянок на території м.Запоріжжя, з метою одержання ними неправомірної вигоди у вигляді отримання заниженої вартості земельної ділянки, розуміючи протиправність своїх дій і настання внаслідок їх вчинення суспільно небезпечних наслідків через завдання шкоди, у вигляді недоотримання коштів місцевим бюджетом м.Запоріжжя, та, бажаючи настання таких наслідків, вчинила протиправні дії за наступних обставин:

27.10.2016 року ФОП ОСОБА_10 звернулась до голови Запорізької міської ради із заявою про надання дозволу на продаж (шляхом викупу) земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:07:044:0177 площею 0,1624 га, з цільовим призначенням «Для розташування магазину, кафе з літнім майданчиком», яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 (без розстрочення платежу).

Запорізькою міською радою 31.05.2017 прийнято рішення №57/74 «Про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки по АДРЕСА_3 ФОП ОСОБА_10 для розташування торговельного комплексу, кафе з літнім майданчиком».

Відповідно до рішення № 57/74 від 31.05.2017, Запорізька міська рада вирішила після укладання договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки замовити проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки площею 0,1624 га по АДРЕСА_3 , яка раніше передана в оренду ФОП ОСОБА_10 для розташування магазину, кафе з літнім майданчиком рішенням виконавчого комітету міської ради від 23.09.2004 №373/16 «Про передачу в оренду приватному підприємцю ОСОБА_10 земельної ділянки по АДРЕСА_3 для розташування магазину, кафе з літнім майданчиком, з метою її подальшого продажу.

12.11.2018 між Запорізькою міською радою в особі міського голови ОСОБА_9 (замовник), ТОВ «Оціночно-консалтингова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс», в особі директора ОСОБА_7 (виконавець) та ПП «ВІЗА-СЕРВІС», в особі директора ОСОБА_11 (платник) був укладений договір № 1/18-059 про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки.

Відповідно до п.1.1. вказаного договору Замовник доручає, а Виконавець приймає на себе зобов`язання по виконанню робіт з експертної грошової оцінки земельної ділянки площею 0,1624 га, кадастровий номер 2310100000:07:044:0177, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 .

Згідно з п.3.2.1 договору виконавець зобов`язаний виконати оцінку станом на 01.06.2017.

Відповідно до п.3.2.2. договору у термін, визначений цим Договором, надати Замовнику звіт про оцінку, виконаний згідно діючого законодавства.

Відповідно до статей 9, 31 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» ОСОБА_5 була зобов`язана дотримуватися під час здійснення оціночної діяльності вимог цього Закону та нормативно-правових актів з оцінки майна, забезпечувати об`єктивність оцінки майна, повідомляти замовника про неможливість проведення об`єктивної оцінки у зв`язку з виникненням обставин, які цьому перешкоджають, у тому числі за відсутності всіх необхідних для цього вихідних даних та документів.

31.07.2017, у невстановлений в ході досудового розслідування більш точний час, за невстановлених обставин та спосіб, оцінювач ОСОБА_5 , діючи у групі із директором суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Оціночно-консалтінгова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» ОСОБА_7 , перебуваючи за місцем реєстрації ТОВ «Оціночно-консалтінгова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» за адресою: м. Запоріжжя, бул. Центральний, 21, в порушення зазначених вище вимог Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» та Закону України «Про оцінку земель», зловживаючи своїми службовими повноваженнями, діючи умисно, з метою отримання неправомірної вигоди, склала звіт про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:07:044:0177, площею 0,1624 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , який відповідно до вимог п.67 Національного стандарту №1 «Загальні засади оцінки майна та майнових прав» не відповідає вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, є неякісним та не професійним і не може бути використаним.

При цьому вказаний звіт був підписаний ОСОБА_7 та провідним експертом оцінювачем ТОВ «Оціночно-консалтінгова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» ОСОБА_5 .

Зокрема, відповідно до рецензії на звіт про експертну грошову оцінку вказаної земельної ділянки, складеною 07.08.2020 ГО «Всеукраїнська спілка оцінювачів землі» встановлені наступні порушення:

1.Щодо зібраних виконавцем вихідних даних:

Після детального дослідження ринку та об`єктів порівняння, що приймають участь в розрахунку, було виявлено, що в Звіті відсутні підтверджувальні документи - посилання або викопіровки з рішень місцевої ради про продаж об`єктів порівняння, що використовуються за методом зіставлення цін продажу подібних земельних ділянок.

В Звіті відсутній аналіз цінового діапазону пропозицій-продажу земельних ділянок на відкритому ринку. Розрахунок базується на даних первинного продажу (приватизації) земельних ділянок, що не підтверджений даними вторинного ринку. В розділі 4.1.2. Звіту «Аналіз ринкової ситуації» вказано, що «у Запоріжжі вкрай обмежений первинний ринок продажу ділянок комерційного призначення та майже зовсім відсутній вторинний ринок». Оцінювачем не проведений аналіз ринкових цін пропозицій продажу земельних ділянок або аналітична інформація щодо вторинного ринку продажу землі, що не дає уявлення про рівень ринкових цін, і приводяться дані тільки первинного ринку.

Отже, зібраних в звіті даних недостатньо для того, щоб зробити висновок відносно вартості об`єкту оцінки.

2. Щодо відповідності і правильності застосування під час проведення оцінки методичних підходів та оціночних процедур

При розрахунку вартості об`єкта оцінки оцінювачем було використано методичний підхід, що ґрунтується на зіставлені цін продажу подібних земельних ділянок, із застосуванням методу попарного зіставлення, та методичний підхід, що ґрунтується на врахуванні витрат на земельні поліпшення, із застосуванням економічного методу.

Зауваження до методичного підходу, що ґрунтується на зіставлені цін продажу подібних земельних ділянок .

Розрахунок базується на даних первинного продажу - приватизації земельних ділянок комунальної власності, що не підтверджений даними вторинного ринку. На сьогоднішній день на вторинному ринку нерухомості присутні пропозиції продажу земельних ділянок комерційного призначення в м. Запоріжжя, що дозволяє провести розрахунок за підходом зіставлення цін продажу подібних земельних ділянок. Дані ринку нерухомості за 2017 рік сьогодні в джерелах масової інформації недоступні.

В додатках до Звіту відсутні підтверджувальні документи - посилання або викопіровки з рішень місцевої ради про продаж об`єктів порівняння земельних ділянок, що використовуються за методом зіставлення цін продажу подібних земельних ділянок.

Для розрахунку Оцінювачами в якості об`єктів порівняння обрано п`ять земельних ділянок комунальної власності, які були реалізовані протягом 2015 року з 04.2015 р. по 09.2015 р. на первинному ринку, тоді як дата оцінки в Звіті 01.06.2017 р. За два роки ринок нерухомості міг зазнати істотних змін, що не було проаналізовано в Звіті. За поправку на дату оцінки при проведенні коригувань було обрано індекси інфляції - індекс споживчих цін, які не відображають стан ринку нерухомості.

Зауваження до методичного підходу, що ґрунтується на врахуванні витрат на земельні поліпшення, із застосуванням економічного методу:

Вартість земельної ділянки за методом витрат на земельні поліпшення економічним методом повинна визначатись як різниця між очікуваним доходом від продажу поліпшеної ділянки та витратами на земельні поліпшення. Оцінювачем при виборі об`єктів порівняння та розрахунку не враховано наступне.

Зауваження до вибору об`єктів порівняння та розрахунку вартості земельної ділянки:

Оцінювачем для розрахунку вартості земельної ділянки за об`єкти порівняння для розрахунку вартості поліпшень були обрані в більшості нежитлові приміщення, в яких не виділені окремо земельні ділянки, тоді як поліпшення об`єкта оцінки окрема будівля. Згідно до п. 36 «Методики експертної грошової оцінки земельних ділянок» № 1531 від 11.10.2002 р. при зіставленні цін продажу подібними визначаються забудовані земельні ділянки, що мають однакову функцію використання землі і характер земельних поліпшень (будівлі, споруди тощо). Отже, дані об`єкти порівняння не є співставними з об`єктом оцінки.

- при описі об`єктів порівняння земельних ділянок з поліпшенням, не зазначено правовий статус земельних ділянок, на яких знаходяться об`єкти нерухомості земельні ділянки можуть бути як у власності, так і в оренді, що потребує відповідних коригувань;

- при розрахунку в більшості об`єктів порівняння не зазначені площі земельних ділянок, на яких розташовані поліпшення, та відповідно не проведені коригування на величину площ земельних ділянок об`єктів порівнянь.

При визначенні витрат на земельні поліпшення до розрахунку наступні зауваження:

- при визначенні вартості заміщення поліпшень земельної ділянки Оцінювачем враховується тільки фізичний знос, хоча згідно до Національного Стандарту № 1 «Залишкова вартість заміщення (відтворення) це вартість заміщення (відтворення) об`єкта оцінки за вирахуванням усіх видів зносу», тобто оцінювачем не враховані економічний та функціональний зноси.

- при розрахунку не врахований прибуток Забудовника (підприємницький прибуток) та витрати на пайову участь в розвитку інфраструктури міста.

Відповідно до Загального висновку про достовірність оцінки майна, звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:07:044:0177, площею 0,1624 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , виконаний станом на 01.06.2017 оцінювачами ОСОБА_5 та ОСОБА_7 в складі суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Оціночно-консалтингова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс», за результатами якого ринкова вартість об`єкта оцінки склала 262 440,00 (двісті шістдесят дві тисячі чотириста сорок гривень) 00 копійок без ПДВ, класифікується рецензентами відповідно до вимог п. 67 Національного стандарту № 1 «Загальні засади оцінки майна та майнових прав» за наступною ознакою: звіт не відповідає вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, є неякісним та непрофесійним і не може бути використаний.

Достовірно знаючи про неповноту інформації або відсутності її взагалі у звіті про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:07:044:0177, площею 0,1624 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , діючи у групі із ОСОБА_7 , не зазначила про вплив вказаних факторів на результати оцінки. Під час проведення оцінки не зібрала та не проаналізувала всі істотні відомості про об`єкт оцінки.

31.07.2017, у невстановлений в ході досудового розслідування більш точний час, за невстановлених обставин та спосіб, оцінювач ОСОБА_5 , діючи у групі із директором суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Оціночно-консалтінгова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс», перебуваючи за місцем реєстрації ТОВ «Оціночно-консалтінгова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» за адресою: м. Запоріжжя, бул. Центральний, 21, в порушення зазначених вище вимог Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» та Закону України «Про оцінку земель», зловживаючи своїми службовими повноваженнями, діючи умисно, з метою отримання неправомірної вигоди, склала звіт про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:07:044:0177, площею 0,1624 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , згідно з яким ринкова вартість вказаної земельної ділянки станом на 01.06.2017 року складає 262 440 (двісті шістдесят дві тисячі чотириста сорок) гривень 00копійок.

При цьому вказаний звіт був підписаний ОСОБА_7 та провідним експертом - оцінювачем ТОВ «Оціночно-консалтінгова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» ОСОБА_5 .

На підставі вказаного звіту про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:07:044:0177, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , 02.11.2017 між Запорізькою міською радою, в особі міського голови ОСОБА_9 та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_10 укладено договір купівлі продажу зазначеної земельної ділянки, згідно з яким Запорізька міська рада продала та передала у власність зазначеного підприємця земельну ділянку із кадастровим номером 2310100000:07:044:0177, площею 0,1624 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 .

На підставі договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки від 20.07.2017 №0177 покупцем 24.07.2017 року перераховано авансовий платіж на рахунок Запорізької міської ради №31517941700009, відкритий в Управлінні Державної казначейської служби України у Шевченківському районі м. Запоріжжя в сумі 79046,46гривень.

Покупцем 26.10.2017 на рахунок Запорізької міської ради №31517941700009, відкритий в Управлінні Державної казначейської служби України у Шевченківському районі м. Запоріжжя перераховано залишок вартості земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:07:044:0177, площею 0,1624, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , у сумі 183393,54 грн.

Відповідно до висновку комплексної судової оціночно-земельної та економічної експертизи № 837/838-20 від 26.03.2021 ринкова вартість земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:07:044:0177, площею 0,1624, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , станом на 01.06.2017 складала 807 567,00 грн.

Різниця між ринковою вартістю земельної ділянки із кадастровим 2310100000:07:044:0177, площею 0,1624, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , визначеною за результатами оціночно-земельної експертизи та вартістю сплаченою ФОП ОСОБА_10 згідно із договором купівлі-продажу від 02.11.2017 складає 545127,00 грн. (807 567,00-262 440,00 = 545 127,00 грн.).

Відповідно до висновку за результатами проведення судової оціночно-земельної експертизи №1220/1221-21 від 22.04.2021 звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки, кадастровий номер 2310100000:07:044:0177, площею 0,1624 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , виконаний станом на 01.06.2017 оцінювачами ОСОБА_7 , ОСОБА_5 в складі суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Оціночно-консалтингова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс», не відповідає вимогам нормативно правових актів з оцінки майна, методології, методам, оціночним процедурам.

Внаслідок зловживання оцінювачами ОСОБА_7 та ОСОБА_5 своїми повноваженнями під час складання звіту про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки із кадастровим номером 2310100000:07:044:0177, площею 0,1624 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , було занижено вартість вказаної земельної ділянки, в результаті чого територіальній громаді міста Запоріжжя в особі Запорізької міської ради спричинено шкоду на суму 545 127,00 грн., що у двісті п`ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, чим спричинено тяжкі наслідки громадським інтересам.

Своїми умисними діями ОСОБА_5 вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 28 ч. 3 ст. 365-2 КК України, а саме: зловживання своїми повноваженнями оцінювачем, який не є державним службовцем, посадовою особою місцевого самоврядування, але здійснює професійну діяльність, пов`язану з наданням публічних послуг, з метою отримання неправомірної вигоди, якщо це спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом громадським інтересам, вчинене повторно, групою осіб.

ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 364 КК України, ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК України, ч. 1 ст. 28 ч. 1 ст. 365-2 КК України, ч. 1 ст. 28 ч. 3 ст. 365-2 КК України.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_5 у вчиненні нею вищевказаних кримінальних правопорушень підтверджується зібраними в ході досудового розслідування доказами, в тому числі: Звітами про проведення експертної грошової оцінки вищезазначених земельних ділянок, Рецензіями на звіти про експертну грошову оцінку вказаних земельних ділянок, складених ГО «Всеукраїнська спілка оцінювачів землі», висновками комплексної судової оціночно-земельної та економічної експертизи, висновками за результатами проведення судової оціночно-земельної експертизи, та іншими матеріалами кримінального провадження. Під час досудового слідства встановлено наявність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України і в обґрунтування застосування запобіжного заходу щодо ОСОБА_5 покладається необхідність запобігання спробам переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду, вчинення підозрюваною іншого кримінального правопорушення та перешкоджання кримінальному провадженню іншим способом.

Згідно із вимогами п. 4 ч. 1 ст. 184 КПК України, під час проведення досудового розслідування встановлено наявність ризиків, передбачених п.п. 1, 3, 4 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме ОСОБА_5 : переховуватиметься від органів досудового розслідування; може незаконно впливати на свідків у цьому ж кримінальному провадженні; може перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Досудове слідство вважає, що усвідомлюючи ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення і наступного покарання, а також розмір завданої матеріальної шкоди, підозрюваний ОСОБА_5 , з метою уникнення притягнення до кримінальної відповідальності за вчинене кримінальне правопорушення може ухилятися від явки в органи досудового слідства та/або суду, без поважних причин не з`являтись, затягувати проведення слідчих дій, що дає підстави вважати, що ОСОБА_5 буде умисно переховуватись від органів досудового розслідування, чим перешкодить встановленню істини по справі.

Враховуючи сукупність викладених обставин, беручи до увагу, що органом досудового слідства встановлені докази скоєння підозрюваною ОСОБА_5 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 364 КК України, ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК України, ч. 1 ст. 28 ч. 1 ст. 365-2 КК України, ч. 1 ст. 28 ч. 3 ст. 365-2 КК України, санкціями яких передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк до двох років та у вигляді позбавлення волі на строк до шести років, відповідно, які згідно зі ст. 12 КК України віднесені до категорії злочинів середньої тяжкості та тяжких злочинів, а також те, що існують ризики, передбачені п.п. 1, 3, 4 ст. 177 КПК України, у разі незастосування запобіжного заходу щодо підозрюваної ОСОБА_5 існують ризики, що вона може ухилятися від явки в органи досудового слідства та/або суду, без поважних причин не з`являтись, затягувати проведення слідчих дій, що дає підстави вважати, що ОСОБА_5 буде умисно переховуватись від органів досудового розслідування, чим перешкодить встановленню істини по справі, до підозрюваної доцільно застосовувати запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

Таким чином, досудове слідство приходить до висновку, що для забезпечення належної явки підозрюваної ОСОБА_5 в слідчі органи, органи прокуратури і суд, можливості виконання у відношенні неї процесуальних рішень, слідчий проситьт застосувати запобіжний захід особисте зобов`язання з покладання на підозрювану обов`язків не відлучатися за межі м. Запоріжжя без дозволу слідчого, прокурора або суду, залежно від стадії кримінального провадження, повідомляти слідчого, прокурора або суд, залежно від стадії кримінального провадження, про зміну свого місця проживання, прибувати за кожною вимогою до суду, слідчого та прокурора.

Прокурор та слідчий клопотання підтримали, надавши відповідні письмові заяви.

Підозрюваний та захисник проти задоволення клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання заперечували, вважають що не доведено існування ризиків, передбачених ст. 177 КПК України,при цьому просили в порядку ст.194 КПК України покласти на підозрювану обов`язок прибувати по першому виклику до слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду на визначений час.

Перевіривши надані матеріали кримінального провадження, дослідивши докази по даних матеріалах, вислухавши поясненняучасників кримінальногопровадження,оцінивши у сукупності всі обставини, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання відносно ОСОБА_5 підлягає задоволенню у зв`язку з наступним.

Відповідно до ч. 1 ст. 194 КПК України, під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Не вирішуючи питання про доведеність вини та правильність кваліфікації дій ОСОБА_5 , виходячи лише з фактичних даних, зазначених у доданих до клопотання документах, слідчий суддя приходить до висновку про наявність обґрунтованої підозри про причетність ОСОБА_5 до вчинення кримінальнихправопорушень за викладених у клопотанні обставин.

Згідно ст.178КПК України при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених у статті 177 КПК України,слідчийсуддя на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів зобов`язанийв сукупності оцінити тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі, дані про особу підозрюваного.

При застосуванні запобіжного заходу слідчий суддя оцінює в сукупності такі обставини: тяжкість покарання, що загрожує підозрюваній у разі визнання її винною, її вік, міцність соціальних зв`язків: офіційно працевлаштована, заміжня, має постійне місце проживання та реєстрації, хворіє на гіпертонічну хворобу, раніше не засуджена.

Під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу встановлено, що надані слідчому судді докази доводять обставини, які свідчать про обґрунтовану підозру у вчиненні ОСОБА_5 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 364 КК України, ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК України, ч. 1 ст. 28 ч. 1 ст. 365-2 КК України, ч. 1 ст. 28 ч. 3 ст. 365-2 КК України.

Виходячи з того, що ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні тяжких та не тяжких злочинів за вчинення яких передбачено покарання у вигляді позбавлення волі, слідчий суддя приходить до висновку про наявність ризиків, передбачених ч. 1,3,4 ст. 177 КК України, про який зазначено у клопотанні слідчого.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого слід задовольнити та застосувати до підозрюваної ОСОБА_5 запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання з покладенням обов`язків, передбачених ч.5 ст. 194 КПК України.

У відповідності до вимог ст. 194 КПК України, слідчий суддя вважає за необхідне покласти на підозрювану ОСОБА_5 наступні обов`язки: прибувати на виклик до слідчого, в провадженні якого знаходяться матеріали досудового розслідування, прокурора, суду, залежно від стадії кримінального провадження; не відлучатися без дозволу слідчого, прокурора чи суду з Запорізької області; повідомляти про зміну місця проживання слідчого, прокурора, або суд.

Враховуючи вимоги ст. 219 КПК України, слідчий суддя вважає за необхідне покласти на підозрювану ОСОБА_5 обов`язки, передбачені ст. 194 КПК України, в межах строку досудового розслідування до 11.07.2022 року.

Керуючись ст.ст. 177, 178, 180, 183, 184, 192-194, 196, 197, 309, 376, 395 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_12 про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання відносно ОСОБА_5 задовольнити.

Застосувати до ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваної у вчиненнікримінальних правопорушень,передбачених ч.2ст.28ч.1ст.364,ч.2ст.28ч.2ст.364,ч.1ст.28ч.3ст.365-2,ч.1ст.28ч.2ст.365-2КК Українизапобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

Покласти на підозрювану ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 обов`язки, передбачені ст. 194 КПК України, строком до 11 липня 2022 року включно, а саме:

- прибувати на виклик до слідчого, в провадженні якого знаходяться матеріали досудового розслідування, прокурора, суду, залежно від стадії кримінального провадження;

- не відлучатися без дозволу слідчого, прокурора чи суду з Запорізької області;

- повідомляти про зміну місця проживання слідчого, прокурора, або суд.

Роз`яснити підозрюваній ОСОБА_5 , положення ч. 2 ст. 179 КПК України, у відповідності до якої, у разі невиконання покладених обов`язків, до неї може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і на неї може бути накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Ухвала можебути оскарженабезпосередньо доЗапорізького апеляційногосуду протягом пяти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення26.05.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу104699213
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів

Судовий реєстр по справі —335/11359/19

Ухвала від 03.06.2024

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 16.04.2024

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Мінаєв М. М.

Ухвала від 15.02.2024

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Мінаєв М. М.

Ухвала від 14.07.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 11.07.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 11.07.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 11.07.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 09.12.2022

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 30.06.2022

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні