Ухвала
від 07.06.2022 по справі 520/7624/18
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 520/7624/18

Провадження № 1-кс/947/2870/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.06.2022 року

Слідчий суддя Київського районного суду м.Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю адвоката ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , розглянувши скаргу адвоката ОСОБА_3 ,діючого в інтересах ОСОБА_5 , подану в порядку ст.303 КПК України,

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді Київського районного суду м.Одеси надійшли матеріали скарги адвоката ОСОБА_3 ,діючого в інтересах ОСОБА_5 , поданої в порядку ст.303 КПК України.

Як вбачається з поданої скарги, предметом оскарження є постанова слідчого від 26.01.2022 року про зупинення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12014160020000076 від 24.02.2014 року, так як на думку особи, яка подала скаргу винесення прокурором 26.01.2022 року зазначеної постанови є невмотивованим, а сама постанова винесена із порушеннями норм КПК України.

Адвокат ОСОБА_3 в судовому засіданні наполягав на задоволенні своєї скарги.

Прокурор заперечував проти задоволення скарги, надавши суду процесуальні документі в обгрунтування своїх заперечень.

Дослідивши скаргу та долучені в її обґрунтування матеріали, вислухавши учасників провадження, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені, зокрема, рішення слідчого, прокурора про зупинення досудового розслідування потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження.

Відповідно до ч.1 ст.304 КПК України, скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчиненні дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Згідно ст.306 КПК України, скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора розглядаються слідчим суддею місцевого суду згідно з правилами судового розгляду, передбаченими статтями 318-380 цього Кодексу, з урахуванням положень цієї глави. Розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов`язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.280 КПК України, досудове розслідування може бути зупинене після повідомлення особі про підозру у разі, якщо, зокрема, наявна необхідність виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва.

Згідно ч.4 ст.280 КПК України, досудове розслідування зупиняється вмотивованою постановою прокурора або слідчого за погодженням з прокурором, відомості про що вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Копія постанови надсилається стороні захисту, потерпілому, представнику юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які мають право оскаржити її слідчому судді.

Як вбачається з долученої до матеріалів скарги постанови про зупинення досудового розслідування кримінального провадження № 12014160020000076 від 24.02.2014 року, підставою для зупинення досудового розслідування кримінального провадження є наявність необхідності у виконанні процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва.

Щодо посилання скаржника на те, що прокурором всупереч вимог КПК України було нібито направлено клопотання до компетентних органів Британських Віргінських Островів та Республіки Панами, тобто, наведені прокурором мотиви прийняття постанови про зупинення досудового розслідування не відповідають дійсності, оскілки, звернення прокурора у кримінальному провадженні безпосередньо до компетентних органів іноземної держави з клопотанням про надання міжнародної правої допомоги не передбачені КПК України та нормам міжнародного договору, слідчий суддя зазначає.

Відповідно до ст.551 КПК України, суд, прокурор або слідчий за погодженням з прокурором надсилає до уповноваженого (центрального) органу України запит про міжнародну правову допомогу у кримінальному провадженні, яке він здійснює.

Уповноважений (центральний) орган України розглядає запит на предмет обґрунтованості і відповідності вимогам законів та міжнародних договорів України.

У разі прийняття рішення про направлення запиту уповноважений (центральний) орган України протягом десяти днів надсилає запит уповноваженому (центральному) органу запитуваної сторони безпосередньо або дипломатичним шляхом.

У разі відмови у направленні запиту всі матеріали протягом десяти днів повертаються відповідному органу України з викладом недоліків, які потрібно усунути, або з поясненням причин неможливості направлення запиту.

Так, прокурором під час розгляду скарги було надано запити уповноваженим органам Британських Віргінських Островів та Республіки Панами про надання міжнародної правової допомоги від 21.12.2021 року, які відповідно до листа офісу Генерального прокурора, підтримані Департаментом міжнародно-правового співробітництва та які було скеровано до Міністерства закордонних справ України для передання компетентним органам Британських Віргінських Островів та Республіки Панами дипломатичним шляхом.

Тобто, під час проведення досудового розслідування було виконано вимоги щодо запиту про міжнародну правову допомогу та порядок звернення до запитуваної сторони з таким запитом.

Таким чином, відповідно до змісту оскаржуваної постанови, прокурором відповідно до вимог ч.4 ст.280 КПК України, викладено мотиви прийняття такої постанови та обгрунтування прийняття відповідного рішення про зупинення досудового розслідування, які дійсно існували.

Посилання адвоката ОСОБА_3 на те, що постанова прокурора не містить вказівки на час її прийняття, слідчий суддя вважає необґрунтованими, так як постанова містить дату прийняття, а саме 26.01.2022 року.

Крім того, відсутність в резолютивній частині постанови вказівок на місце та час (строки) її виконання, а також про особу, якій належить виконати постанову, не може бути підставою для визнання такої постанови незаконною та її скасування.

На підставі вищевикладених мотивів, слідчий суддя приходить до переконання, що подана скарга задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 280,303,304,395 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні скарги адвоката ОСОБА_3 ,діючого в інтересах ОСОБА_5 , поданої в порядку ст.303 КПК України відмовити.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.06.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу104723594
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —520/7624/18

Ухвала від 12.07.2023

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 07.06.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 07.06.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 06.01.2022

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 10.01.2022

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Яковлєва Світлана Володимирівна

Ухвала від 20.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 20.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 23.11.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 17.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 14.12.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Фомін Сергій Борисович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні