Ухвала
від 13.06.2022 по справі 953/20376/21
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 953/20376/21 Номер провадження 11-сс/814/506/22Головуючий у 1-й інстанції ОСОБА_1 Доповідач ап. інст. ОСОБА_2

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 червня 2022 року м. Полтава

Колегія суддів Судової палати з розгляду кримінальних справ Полтавського апеляційного суду у складі:

головуючого суддіОСОБА_2 суддів: за участю: секретаря судового засідання прокурораОСОБА_3 , ОСОБА_4 ОСОБА_5 ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні провадження за апеляційними скаргами захисників ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , в інтересах підозрюваного ОСОБА_9 , на ухвалу слідчого судді Київського районного суду м. Харків від 28 січня 2022 року,

встановила:

Цією ухвалою в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19жовтня 2021року за№12021220000001593, продовжено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави строком на 60 днів, а саме до 28 березня 2022 року, підозрюваному

ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянину України, уродженцю с. Онок Виноградського р-ну Закарпатської обл., проживаючому за адресою: АДРЕСА_1 , не судимому.

На ухвалуслідчого суддізахисники ОСОБА_7 та ОСОБА_8 ,в інтересахпідозрюваного ОСОБА_9 ,подали апеляційні скарги.

Між тим, захисники ОСОБА_7 та ОСОБА_8 не мають можливості брати участь у судовому засіданні апеляційної інстанції безпосередньо в залі суду або в режимі відеоконференції в силу воєнного стану та відсутності технічної можливості для здійснення дистанційного провадження, в поданих клопотаннях просили здійснювати апеляційний розгляд за їх відсутності.

Колегія суддів Судової палати з розгляду кримінальних справ заслухала суддю-доповідача, думку прокурора, який не заперечував щодо призначення ОСОБА_9 захисника для участі в провадженні щодо перегляду ухвали слідчого судді про продовження підозрюваному запобіжного заходу, перевірила матеріали провадження та дійшла висновку про таке.

Згідно з ч.2 ст.48КПК України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням у випадках та в порядку, визначених статями 49 та 53 цього Кодексу.

Відповідно до п.п. 1, 3 ч.1 ст.49 КПК України, суд зобов`язаний забезпечити участь захисника у кримінальному провадженні у випадку, якщо: відповідно до вимогстатті 52цього Кодексу участь захисника є обов`язковою, а підозрюваний, обвинувачений не залучив захисника; суд вирішить, що обставини кримінального провадження вимагають участі захисника, а підозрюваний, обвинувачений не залучив його.

За ст. 53 КПК України, в якій визначено регламентовано залучення захисника для проведення окремої процесуальної дії, слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд залучають захисника для проведення окремої процесуальної дії в порядку, передбаченому статтею 49 цього Кодексу, виключно у невідкладних випадках, коли є потреба у проведенні невідкладної процесуальної дії за участю захисника, а завчасно повідомлений захисник не може прибути для участі у проведенні процесуальної дії чи забезпечити участь іншого захисника або якщо підозрюваний, обвинувачений виявив бажання, але ще не встиг залучити захисника або прибуття обраного захисника неможливе.Запросити захисника до участі у окремій процесуальній дії має право і сам підозрюваний, обвинувачений. Якщо потреби у проведенні невідкладних процесуальних дій за участю захисника немає і коли неможливе прибуття захисника, обраного підозрюваним, обвинуваченим, протягом двадцяти чотирьох годин, слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд мають право запропонувати підозрюваному, обвинуваченому залучити іншого захисника. Під час проведення окремої процесуальної дії захисник має ті ж самі права й обов`язки, що й захисник, який здійснює захист протягом кримінального провадження. Захисник як до процесуальної дії, так і після неї має право зустрічатися з підозрюваним, обвинуваченим для підготовки до проведення процесуальної дії або обговорення її результатів. Здійснення захисту під час проведення окремої процесуальної дії не покладає на захисника обов`язку надалі здійснювати захист у всьому кримінальному провадженні або на окремій його стадії.

Приписами ж ч.2 ст. 49 КПК України встановлено, що у випадках, передбачених частиною першою цієї статті, суд постановляє ухвалу, якою доручає відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правової допомоги, призначити адвоката для здійснення захисту за призначенням та забезпечити його прибуття у зазначені в ухвалі час і місце для участі у кримінальному провадженні.

Згідно з положенням ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Зважаючи на те, що захисники ОСОБА_7 та ОСОБА_8 не мають об`єктивної змоги брати участь у судовому засіданні апеляційної інстанції, ураховуючи стислі строки щодо розгляду апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді про продовження запобіжного заходу, те, що ОСОБА_9 підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину, з метою недопущення порушення права на захист підозрюваного та забезпечення апеляційного розгляду в розумні строки, колегія суддів уважає за необхідне доручити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області призначити ОСОБА_9 захисника для проведення окремої процесуальної дії та забезпечити його прибуття для участі у розгляді провадження в апеляційній інстанції.

Керуючись ст.ст.139,140,401,405 КПК України, колегія суддів апеляційного суду,

ухвалила:

Доручити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області призначити ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,громадянинуУкраїни, захисника та забезпечити його прибуття для участі у розгляді провадження до Полтавського апеляційного суду на 15 годину 30 хвилин 01 липня 2022 року.

Копію ухвали направити директору Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області для виконання.

С У Д Д І :

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

СудПолтавський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення13.06.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу104861568
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —953/20376/21

Ухвала від 28.01.2022

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 28.01.2022

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 28.01.2022

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 17.01.2022

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 01.07.2022

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Корсун О. М.

Ухвала від 13.06.2022

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Корсун О. М.

Ухвала від 13.06.2022

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Корсун О. М.

Ухвала від 09.02.2022

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 28.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 28.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні