Ухвала
від 24.06.2022 по справі 947/37402/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/37402/21

Провадження № 1-кс/947/5348/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.06.2022 року слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , захисника підозрюваного адвоката ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі клопотання прокурора відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_3 , про продовження строку відстороненні від посади ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в рамках кримінального провадження №12021160000001069 від 21.07.2021 року, -

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді Київського районного суду м. Одеси надійшло клопотання прокурора про продовження строку відсторонення від посади.

Як вбачається з клопотання, слідчим управлінням ГУНП в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021160000001069 від 21.07.2021 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

26.04.2022 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 191 КК України, за кваліфікуючими ознаками: заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, вчинене повторно та за ч.1 ст. 366 КК України, за кваліфікуючими ознаками складання службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів.

Ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Одеси від 29.04.2022 підозрюваного ОСОБА_5 тимчасово відсторонено від посади Ширяївського селищного голови Березівського району Одеської області, строком до 26.06.2022, в межах строку досудового розслідування.

На даний час органом досудового розслідування зібрані докази, що підтверджують обґрунтованість підозри ОСОБА_5 у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень, однак, завершити досудове розслідування у передбачений п. 4 ч. 3 ст. 219 двомісячний строк, тобто до 26.06.2022 не представляється можливим, у зв`язку з особливою складністю провадження, яка викликана необхідністю проведення значного обсягу слідчих та процесуальних дій, зокрема на даний час необхідно провести наступні слідчі (розшукові) та процесуальні дії:

- здійснити тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні службових осіб Ширяївської селищної ради;

- здійснити тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні управління державної казначейської служби України в Ширяївському районі Одеської області;

- отримати висновок судової почеркознавчої експертизи;

- отримати висновок судової комп`ютерно технічної експертизи;

- отримати висновок комплексної судової будівельно технічної та економічної експертиз;

- за результатами проведення вказаних вище слідчих (розшукових) та процесуальних дій вирішити питання про складання обвинувального акту.

Провести зазначені слідчі та процесуальні дії у вказаний строк досудового розслідування не видається можливим через їх значний обсяг та особливу складність провадження.

Водночас, проведення зазначених слідчих та процесуальних дій забезпечить повне та неупереджене розслідування кримінального провадження, прийняття у ньому законного та обґрунтованого рішення та забезпечення права на захист.

До обставин, що перешкоджали здійснити вищевказані процесуальні дії раніше, можна віднести обсяг раніше проведених слідчих (розшукових) дій, строки проведення раніше призначених експертиз, складність та тривалість проведення яких потребували значного часу; значний обсяг та строки проведення призначених на даний час судових почеркознавчої, комп`ютерно технічної та комплексної будівельно технічної та економічної експертиз, що пов`язано із необхідністю надання експерту значної кількості додаткових матеріалів, шляхом їх попереднього витребування.

У зв`язку з чим прокурор звертається до слідчого судді з даним клопотанням.

В судовому засіданні прокурор клопотання про продовження строку відсторонення підозрюваного від посади підтримав у повному обсязі.

Захисник підозрюваного в судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання, вказавши, що ризики відсутні.

Підозрюваний в судовому засіданні підтримав думку захисника.

Дослідивши клопотання та долучені в його обґрунтування матеріали, заслухавши думку учасників судового засідання, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 154 КПК України, відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину - щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу.

Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців. Строк відсторонення від посади може бути продовжено відповідно до вимог статті 156 цього Кодексу.

Як вбачається з матеріалів клопотання, 26.04.2022 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 191 КК України, за кваліфікуючими ознаками: заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, вчинене повторно та за ч.1 ст. 366 КК України, за кваліфікуючими ознаками складання службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів.

Так, слідчий суддя зазначає, що стандарт доказування «обґрунтована підозра» передбачає існування фактів чи інформації, які б переконали об`єктивного спостерігача, що відповідна особа могла вчинити кримінальне правопорушення (п. 32 рішення ЄСПЛ у справі Fox, Campbell and Hartley v. the United Kingdom, п. 175 рішення ЄСПЛ у справі Нечипорук і Йонкало проти України, п. 161 рішення ЄСПЛ у справі Selahattin Demirtaє v. Turkey, п. 88 рішення ЄСПЛ у справі Ilgar Mammadov v. Azerbaijan, п. 51 рішення ЄСПЛ у справі Erdagoz v. Turkey).

Враховуючи наявні у слідчого судді матеріали, якими обґрунтовується подане клопотання, з огляду на вищенаведену практику ЄСПЛ, слідчий суддя приходить до переконання про існування в рамках даного кримінального провадження обґрунтованої підозри за фактом можливого вчинення ОСОБА_5 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

Відповідно до долученої до матеріалів клопотання ухвали слідчого судді Київського районного суду м. Одеси від 29.04.2022 року, ОСОБА_5 тимчасово відсторонено від посади Ширяївського селищного голови Березівського району Одеської області, строком до 26.06.2022 року.

Ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Одеси від 24.06.2022 року продовжено строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні до 26.07.2022 року.

Так,слідчий суддявраховує наявністьобґрунтованої підозриза фактомможливого вчиненняпідозрюваним ОСОБА_5 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України, враховуючи кваліфікуючі ознаки даних діянь, які ставляться у вину підозрюваному, зокрема зловживання службовою особою своїм службовим становищем, слідчий суддя приходить до переконання про продовження існування ризику у вигляді можливого впливу підозрюваного на свідків, які можуть повідомити важливі обставини вчинення інкримінованого підозрюваним кримінального правопорушення.

Окрім того, враховуючи, що характер посади підозрюваного дає йому можливість вільного доступу до усієї документації, що виникає в результаті діяльності Ширяївської селищної ради Березівського району Одеської області, слідчий суддя приходить до переконання про продовження існування ризику у вигляді можливого знищення, приховання або спотворення підозрюваним речей та документів, які мають значення для досудового розслідування та можуть бути використані як докази в рамках даного кримінального провадження.

Слідчий суддя вважає доведеним в судовому засіданні, з огляду на обґрунтованість підозри у вчиненні ОСОБА_5 інкримінованих йому кримінальних правопорушень, що займана ним посада сприяла можливому вчиненню останнім кримінальних правопорушень.

Отже ризики, які існували на момент застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення підозрюваного ОСОБА_5 від займаної посади продовжують існувати.

Прокурором в судовому засіданні доведено необхідність проведення в рамках даного кримінального провадження процесуальних дій, перелік яких міститься в клопотанні.

З урахуванням викладеного, вбачається наявність достатніх підстав вважати, що для запобігання протиправній поведінці підозрюваного, який, перебуваючи на посаді, може незаконними засобами впливати на свідків кримінального провадження, знищити, сховати речі та документи, які мають значення для кримінального провадження, існує необхідність в продовженні заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення ОСОБА_5 від займаної посади, слідчий суддя приходить до переконання, що клопотання сторони обвинувачення є обґрунтованим, а тому підлягає задоволенню.

Таким чином, керуючись ст.ст. 154, 156, 158 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_3 , про продовження строку відстороненні від посади ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в рамках кримінального провадження №12021160000001069 від 21.07.2021 року задовольнити.

Продовжити строк відсторонення підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади Ширяївського селищного голови Березівського району Одеської області, строком до 26.07.2022 року, в межах строку досудового розслідування.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її проголошення.

Копію ухвали вручити прокурору відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_6 для виконання, та направити до Ширяївської селищної ради Березівського району Одеської області.

Апеляційна скарга, на ухвалу слідчого судді може бути подана протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення24.06.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу104956579
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку відсторонення від посади

Судовий реєстр по справі —947/37402/21

Ухвала від 26.08.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 17.08.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 26.07.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 26.07.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 26.07.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 24.06.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 24.06.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 24.06.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 30.05.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 02.06.2022

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні