Ухвала
від 22.06.2022 по справі 308/2845/21
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/2845/21

1-кс/308/2486/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 червня 2022 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання СВ Ужгородського РУП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором Ужгородської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей та документів,-

ВСТАНОВИВ:

12 лютого 2020 року слідчим відділом Ужгородського РУП Головного управління Національної поліції в Закарпатській області розпочате досудове розслідування в кримінальному провадженні №42020071030000038, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

З клопотання слідує, що 11.02.2020 до Ужгородської місцевої прокуратури надійшла заява ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " про те, що невідомі особи шляхом обману заволоділи нерухомим майном площею 754, кв. м. та земельною ділянкою площею 0,0346 га за кадастровим номером 2110100000:02:001:0074 за адресою: АДРЕСА_1 , придбаними товариством на підставі цивільно-правових угод відповідно до норм чинного законодавства.

Так, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » набуло право власності на нерухоме майно, а саме об`єкт нерухомого майна (банківська установа) площею 754,1 кв.м та земельної ділянки площею 0,0346 га, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 .

Право власності набуто згідно:

- договору купівлі-продажу нерухомого майна від 09.01.2018р, посвідченого приватним нотаріусом Ужгородського нотаріального округу ОСОБА_5 та зареєстрованого в реєстрі за №40, згідно якого ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » придбало у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ( НОМЕР_1 ) нерухоме майно (банківську установу). 09.01.2018 року приватним нотаріусом Ужгородського нотаріального округу ОСОБА_5 був зроблений відповідний запис про право власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за номером 24324646.

- договору купівлі-продажу земельної ділянки від 09.01.2018р, посвідченого приватним нотаріусом Ужгородського нотаріального округу ОСОБА_5 та зареєстрованого в реєстрі за №39, згідно якого ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » придбало у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ( НОМЕР_1 ) земельну ділянку кадастровий номер 2110100000:02:001:0074. 09.01.2018 року приватним нотаріусом Ужгородського нотаріального округу ОСОБА_5 був зроблений відповідний запис про право власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за номером 24324444.

Згодом, а саме 28.02.2018 року з реєстру речових прав стало відомо, що 15.02.2018 року Державним реєстратором Комунального підприємства Главанської сільської ради « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Одеської області - ОСОБА_6 , внесено до Державного реєстру відомості про скасування за ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » права власності на об`єкт нерухомого майна (банківська установа) площею 754,1 кв.м та земельної ділянки площею 0,0346 га, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 .

При цьому, державним реєстратором ОСОБА_6 , були скасовані також інші реєстраційні дії щодо державної реєстрації права власності на даний об`єкт нерухомого майна, які були підставою переходу права власності. Цими реєстраційними діями, було відновлено право власності за гр.. ОСОБА_7 .

Отже, даними незаконними злочинними діями, державним реєстратором ОСОБА_6 , а саме рішеннями про державну реєстрацію щодо нерухомого майна здійснено з грубим порушенням та без належних на те, правових підстав, а саме на підставі підроблених документів, чим незаконно позбавлено ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » права власності на об`єкт нерухомого майна та земельної ділянки, з єдиною злочинною метою протиправним заволодінням майном підприємства шахрайським шляхом.

31.05.2021 року на підставі ухвали слідчого судді від 09.04.2021 року №308/2845/21 було проведено тимчасовий доступ за адресою АДРЕСА_2 , було вилучені документи що стосуються самого комунального підприємства Абсолют, однак документи які б стосувалися рішення про припинення права власності за вищевказаною земельною ділянкою були відсутні.

Клопотання мотивоване тим, що в ході допиту свідків, та здійснення запитів було встановлено що вищевказана документація знаходиться у ліквідатора вищевказаного комунального підприємства громадянки ОСОБА_8 , АДРЕСА_3 , а тому в органу досудового розслідування виникла необхідність на проведення тимчасового доступу до документів а саме:

- всієї документації, яка стосується прийняття рішення про скасування за ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » права власності на об`єкт нерухомого майна (банківська установа) площею 754,1 кв.м та земельної ділянки площею 0,0346 га, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 .

При цьому є достатні підстави вважати, що вказані документи містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, зокрема щодо обставин прийняття рішення про скасування права власності на об`єкт нерухомого майна за ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Слідчий зазначає, що документи на підставі яких можливо установити наявність чи відсутність фактів та обставин, мають значення для кримінального провадження та можуть бути процесуальним джерелом доказів при проведенні експертиз, висновки яких слугуватимуть доказами у кримінальному провадженні.

З огляду на викладене, слідчий просить надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні ліквідатора вищевказаного комунального підприємства громадянки ОСОБА_8 , АДРЕСА_3 , з можливістю їх вилучення, а саме: копії всієї документації, яка стосується прийняття рішення про скасування за ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » права власності на об`єкт нерухомого майна (банківська установа) площею 754,1 кв.м та земельної ділянки площею 0,0346 га, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 .

Слідчий в судове засідання не з`явився. Однак, надав суду заяву, в якій просить розглянути дане клопотання за його відсутності.

Представник особи, у володінні якої знаходяться запитувана інформація, у судове засідання, будучи належним чином повідомленим про час і місце розгляду клопотання, про що свідчить поданий слідчим рапорт, не з`явився, однак його неприбуття відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України не є перешкодою для розгляду клопотання.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Витягом з кримінального провадження № 42020071030000038 підтверджено, що органом досудового розслідуванням Ужгородським ВП ГУНП в Закарпатській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12.02.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, в ході якого досліджуються обставини того, що невідомі особи шахрайським шляхом заволоділи нерухомим майном площею 754, кв.м. та земельною ділянкою площею 0,0346 га за кадастровим номером 2110100000:02:001:0074 за адресою: АДРЕСА_1 , придбаними товариством на підставі цивільно-правових угод відповідно до норм чинного законодавства.

Ухвалою слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 09 квітня 2021 року надано стороні кримінального провадження слідчому СВ Ужгородського РУП ГУНП в Закарпатській області рядовому поліції ОСОБА_3 та прокурору Ужгородської місцевої прокуратури ОСОБА_9 , тимчасовий доступ до документів, з можливістю вилучення належним чином засвідчених їх копій, які перебувають у володінні Комунального підприємства Главанської сільської ради « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Одеської області ( АДРЕСА_2 ), а саме: всієї документації, яка стосується прийняття рішення про скасування за ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » права власності на об`єкт нерухомого майна (банківська установа) площею 754,1 кв.м, та земельної ділянки площею 0,0346 га, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 .

Слідчий в клопотанні вказує. що документи які б стосувалися рішення про припинення права власності за вищевказаною земельною ділянкою були відсутні. В ході допиту свідків, та здійснення запитів було встановлено що вищевказана документація знаходиться у ліквідатора комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » громадянки ОСОБА_8 , АДРЕСА_3 .

Статтею 84 КПК Українивизначено, що доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Відповідно до ч. 1ст. 92 КПК Україниобов`язок доказування обставин, передбаченихстаттею 91 цього Кодексу, за винятком випадків, передбачених частиною другою цієї статті, покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках,на потерпілого.

Згідно ч.5, 6ст. 163 КПК Українисуд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно вимогст. 132 КПК Українидля оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Тимчасовий доступ до документів є заходом забезпечення кримінального провадження, передбаченийст.131 ч.2 п.5 КПК України, органом досудового слідства доведено необхідність застосування цього заходу, що передбаченост. 132 КПК України. Вказані обставини є достатніми підставами, передбаченимист.163КПК України, для постановлення ухвали про надання тимчасового доступу до документів.

Враховуючи наведене та беручи до уваги, що слідчим доведено, що під час досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42020071030000038 з метою встановлення важливих обставин, які мають значення доказів у даному кримінальному провадженні, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів з можливістю вилучення належним чином засвідчених копій, які перебувають у володінні ліквідатора комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » громадянки ОСОБА_8 , за адресою : АДРЕСА_3 , та підтверджено неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, слідчий суддя приходить до переконання, що клопотання слід задовольнити.

Керуючись ст.ст.40, 131, 132, 159,-164, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати стороні кримінального провадження слідчому СВ Ужгородського РУП ГУНП в Закарпатській області лейтенанту поліції ОСОБА_3 та прокурору Ужгородської окружної прокуратури ОСОБА_9 , тимчасовий доступ до документів, з можливістю вилучення належним чином засвідчених копій, які перебувають у володінні ліквідатора комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » громадянки ОСОБА_8 , за адресою : АДРЕСА_3 , а саме: всієї документації, яка стосується прийняття рішення про скасування за ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » права власності на об`єкт нерухомого майна (банківська установа) площею 754,1 кв.м та земельної ділянки площею 0,0346 га, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали не може перевищувати двох місяців з дня її постановлення.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення22.06.2022
Оприлюднено16.05.2024
Номер документу105040543
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —308/2845/21

Ухвала від 05.05.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 21.10.2022

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 28.07.2022

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 28.07.2022

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 22.06.2022

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 25.02.2022

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 11.11.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 21.07.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 21.07.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 09.04.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні