Ухвала
від 30.06.2022 по справі 2-488/10
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

01 липня 2022 року м. Чернівці

справа № 2-488/10

Чернівецький апеляційний суд у складі судді судової палати з розгляду цивільних справ Владичан А. І., ознайомившись з апеляційною скаргою ОСОБА_1 , від імені якого діє адвокат Дорошенко Олександр Олександрович, на ухвалу Першотравневого районного суду м. Чернівці від 10 березня 2022 року по справі за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Кредіт партнерс» про заміну сторони виконавчого провадження,-

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою Першотравневого районного суду м. Чернівці від 10 березня 2022 року вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Кредіт партнерс» про заміну сторони виконавчого провадження, задоволено.

Не погоджуючисьз вказанимсудовим рішенням ОСОБА_1 ,від іменіякого дієадвокат ДорошенкоОлександр Олександрович, подав апеляційну скаргу, за якою не може бути відкрито апеляційне провадження, оскільки апелянтом при подачі вищезазначеної апеляційної скарги пропущено строк на апеляційне оскарження ухвали суду першої інстанції.

Ухвалою Чернівецького апеляційного суду від 16 червня 2022 року апеляційну скаргу залишено без руху, апелянту надано строк (десять днів з моменту отримання ухвали) для усунення недоліків. Запропоновано особі, яка подала апеляційну скаргу, подати заяву про поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, в якій зазначити поважні причини пропуску строку на апеляційне оскарження ухвали суду та надати належні та допустимі докази, що підтверджують поважність пропуску такого строку.

27 червня 2022 року адвокат Дорошенко О.О., який діє від імені ОСОБА_1 , надіслав заяву про усунення недоліків в якій, разом із цією заявою, додав заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження та надав докази, а саме копію заяви де зазначено, що представник ОСОБА_1 адвокат Дорошенко О.О. отримав копію ухвали суду саме 27.05.2022 року.


Провадження 22ц/822/533/22

Однак, обставини, на які посилається скаржник в клопотанні про поновлення строку на апеляційне оскарження, апеляційний суд не може визнати поважними, за наступних підстав.

Недоліки апеляційної скарги зазначені в ухвалі Чернівецького апеляційного суду від 16.06.2022 року, належним чином не усунуто.

Згідно з ч.2 ст.127 ЦПК України встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Проаналізувавши матеріали справи, апеляційним судом встановлено, що оригінал заяви, копію якої долучено адвокатом Дорошенко О.О. на підтвердження обставин щодо отримання копії оскаржуваної ухвали, в матеріалах справи відсутня.

Крім того, як вбачається із трекінгу поштових відправлень за №5800110478440 апелянту ОСОБА_1 , копію ухвали Першотравневого районного суду м. Чернівці від 10.03.2022 року було вручено 12 квітня 2022 року.

Отже, строк на апеляційне оскарження ухвали Першотравневого районного суду м. Чернівці від 10 березня 2022 року для ОСОБА_1 починається 12 квітня 2022 року та закінчується 27 квітня 2022 року.

Колегія судді зазначає, що представник має повноваження на ведення справи в суді, здійснює від імені особи, яку він представляє, її процесуальні права та обов`язки.

Тобто подаючи апеляційну скаргу на ухвалу Першотравневого районного суду м. Чернівці від 10 березня 2022 року, адвокат Дорошенко О.О., повинен діяти в інтересах ОСОБА_1 , право апеляційного оскарження якого закінчилося строком подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з моменту вручення йому копії повного тексту судового рішення, а це 27 квітня 2022 року.

Всі дії які вчинені, ОСОБА_1 чи адвокатом Дорошенко О.О., який виступає в його інтересах, щодо оскарження ухвали Першотравневого районного суду м. Чернівці від 10 березня 2022 року, здійснені з пропуском процесуальних строків.

Представник, який має повноваження на ведення справи в суді, може вчиняти від імені особи, яку він представляє, усі процесуальні дії що їх має право вчиняти ця особа.

Отримання представником ОСОБА_1 адвокатом Дорошенко О.О. копії повного тексту оскаржуваної ухвали, як ним зазначено 27 травня 2022 року, не є поважною причиною для поновлення пропущеного процесуального строку, оскільки адвокат діє від імені ОСОБА_1 , а не в своїх інтересах.

Поважними причинами для поновлення строку на апеляційне оскарження визнаються лише ті обставини, які є об`єктивно непереборними і пов`язані із дійсними істотними труднощами для вчинення процесуальних дій.

Таким чином, саме звернення особи до суду із апеляційною скаргою не спричиняє безумовне відкриття апеляційного провадження у справі та початок стадії апеляційного провадження. Адже суд апеляційної інстанції, відкриваючи апеляційне провадження, перевіряє, зокрема, чи дотрималася особа, яка подала апеляційну скаргу, порядку здійснення права на звернення до суду апеляційної інстанції (умови реалізації права на звернення до суду апеляційної інстанції). Процесуальним наслідком недотримання заявником умов реалізації права на звернення до цього суду з апеляційною скаргою є залишення скарги без руху або її повернення в разі не усунення недоліків.

Отже заявнику необхідно подати до Чернівецького апеляційного суду заяву в якій зазначити інші причини пропуску строку апеляційного оскарження, які суд може визнати поважними, та надати належні та допустимі докази, що підтверджують поважність пропуску строку на апеляційне оскарження вказаного судового рішення.

Керуючись ст.ст. 127,183,260 ЦПК України, апеляційний суд,-

У Х В А Л И В :

Продовжити ОСОБА_1 , від імені якого діє адвокат Дорошенко Олександр Олександрович, строк для усунення недоліків апеляційної скарги на ухвалу Першотравневого районного суду м. Чернівці від 10 березня 2022 року, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення цієї ухвали.

У разі не виконання у встановлений строк вимог цієї ухвали настануть наслідки, передбачені законом.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя А.І. Владичан

СудЧернівецький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення30.06.2022
Оприлюднено04.07.2022
Номер документу105042468
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Інші справи позовного провадження

Судовий реєстр по справі —2-488/10

Постанова від 20.04.2023

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Кулянда М. І.

Ухвала від 28.03.2023

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Кулянда М. І.

Ухвала від 28.03.2023

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Кулянда М. І.

Постанова від 15.02.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Ухвала від 09.02.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Ухвала від 12.09.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Ухвала від 28.07.2022

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Владичан А. І.

Ухвала від 30.06.2022

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Владичан А. І.

Ухвала від 15.06.2022

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Владичан А. І.

Ухвала від 09.03.2022

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Федіна А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні