Рішення
від 15.07.2010 по справі 2-1885-10
ПРОЛЕТАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДОНЕЦЬКА

Спра ва № 2-1885/10

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 липня 2010 року Пролетарськ ий районний суд м. Донецька у складі:

Головуючої - судді Ульяніч І.В.,

при секретарі Л евченко В.О.

позивача ОСОБА_1

за участю представника поз ивача ОСОБА_2

представника відповідача Яценко В.О.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у в м. Донецьку цивільну спра ву за позовом ОСОБА_1 до Тр етьої державної нотаріально ї контори м. Донецька, третя ос оба: ОСОБА_4 «Про спонукан ня нотаріуса до здійснення н отаріальних дій»,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 зв ернулась до суду з позовом до відповідача - Третьої держав ної нотаріальної контори м.Д онецька, третя особа: ОСОБА _4 «Про спонукання нотаріус а до здійснення нотаріальних дій». В обґрунтування своїх п озовних вимог вказала, що вон а з 04.04.1980 року перебувала у заре єстрованому шлюбі з ОСОБА_5 та вони мешкали за адресою : АДРЕСА_1. За життя чоловік заповів їй, належну йому на п раві приватної власності час тину зазначеної квартири. І НФОРМАЦІЯ_1 чоловік позивач а ОСОБА_5 помер, після його смерті відкрилась спадщина у вигляді частини квартири з а адресою: АДРЕСА_1, яку вон а прийняла в установленому з аконом порядку, шляхом подан ня заяви про прийняття спадщ ини до нотаріальної контори. У померлого чоловіка позив ача є донька - третя особа ОСОБА_4, яка має право на обо в»язкову частину у спадщині, тому її частина у спадщині ст ановить 3/8 частини зазначеної квартири. Так як донька чолов іка ОСОБА_4 утримує правов становлюючі документи на ква ртиру, а нотаріус Третьої дер жавної нотаріальної контори відмовляється видати їй сві доцтво про право на спадщину за заповітом, у зв»язку із від сутністю правовстановлюючи х документів, позивач просил а понудити державного нотарі уса видати їй свідоцтво про п раво на спадщину за заповіто м на 3/8 частини квартири, розта шованої за адресою: АДРЕСА_ 1, яка залишилась після смер ті її чоловіка ОСОБА_5

В судовому засіданн і позивач ОСОБА_1 та її пре дставник ОСОБА_2 свої поз овні вимоги підтримали, прос или задовольнити в повному о бсязі, надавши пояснення ана логічні викладеним в позовні й заяві.

Представник відповідача - державний нотаріус Яце нко В.О. в судовому засідан ні позов не визнала, при цьом у пояснила, що позивач ОСОБ А_1 звернулась до нотконтор и з заявою про прийняття спад щини, позивачем не будо надан о правовстановлюючих докуме нтів на квартиру, тому вона не має можливості видати свідо цтво про право на спадщину за заповітом. При надані позива чем правовстановлюючих доку ментів вона оформить свідоцт во про право на спадщину.

Третя особа ОСОБА_4 у суд ове засідання не з»явилась, п ро час та місце розгляду спра ви була повідомлена належним чином, про причини своєї неяв ки суд не повідомила.

Суд, вислухавши пояснення позивача, його представника, представника відповідача, д ослідивши матеріали справи в важає, що у задоволенні позо ву необхідно відмовити, з нас тупних підстав.

У судовому засіданні вста новлено, що ? частини квартири за адресою: АДРЕСА_1, нале жала на праві власності ОС ОБА_5.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 по мер (а.с.5), після його смерті ві дкрилась спадщина у вигляді 1\2 частки у праві власності на вказану квартиру, яку він за ж иття заповів ОСОБА_1, що пі дтверджується копією запові та від 10.11.2008 року (а.с.4).

Згідно копії свідоцтва про шлюб, вбачається, що ОСОБА_5 та ОСОБА_6 04.04.1980 року заре єстрували шлюб та дружині бу ло привласнено прізвище ОС ОБА_5, актовий запис № 343 (а.с.7).

Згідно рішення Апеляційно го суду Донецької області в ід 09.03.2010 року рішення Пролетар ського районного суду м.Доне цька від 04.12.2009 року по справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА _4 «Про встановлення факту п рийняття спадщини та визнанн я права власності на нерухом е майно в порядку спадкуванн я» було скасовано та у задово лені позовних вимог позивача було відмовлено (а.с.9-10).

Згідно постанови про відмо ву у вчиненні нотаріальних д ій від 23.03.2010 року ОСОБА_1 у ви дачі свідоцтва про право на с падщину за заповітом на част ку квартири за адресою: АДР ЕСА_1, після смерті ОСОБА_5 було відмовлено, у зв»язку із ненаданням позивачем правов становлюючих документів на к вартиру (а.с.11).

Із оглянутої в судовому зас іданні спадкової справи № 1248 , відкритої після смерті ОС ОБА_5, померлого ІНФОРМАЦІ Я_1, вбачається, що ОСОБА_1 та ОСОБА_4 звернулись до нотконтори з заявами про при йняття спадщини. Правовстано влюючі документи в справі ві дсутні (а.с.28-33).

Інструкцією про порядок вч инення нотаріальних дій п. 20 п ередбачено, що у відповіднос ті до статті 46 Закону України “Про нотаріат” нотаріус упр аві витребувати від фізичних та юридичних осіб відомості та документи, необхідні для в чинення нотаріальних дій. Та кі відомості і (або) документи повинні бути подані в строк, у казаний нотаріусом. Проте це й строк не може перевищувати одного місяця. Ненадання від омостей або документів на ви могу нотаріуса є підставою д ля відкладення, зупинення но таріальної дії або відмови в її вчиненні.

Пунктом 27 Інструкції передб ачено, що документи, на підста ві яких вчинено нотаріальну дію, та документи або копії з н их, які необхідні для вчиненн я нотаріальної дії, обов' яз ково долучаються до примірни ка правочину, свідоцтва тощо , які залишаються у справах но таріуса. Згідно п. 28 - при видач і свідоцтв про право на спадщ ину на правовстановлювальни х документах, що повертаютьс я відчужувачам (співвласника м), здійснюється відмітка про перехід права власності на в ідчужувану частку (або частк у від частки) майна до набувач а чи спадкоємця, проставляют ься дата, підпис нотаріуса та його печатка. Про наявність о ригіналів зазначених докуме нтів робиться відмітка на пр имірниках правочинів, на зая вах про видачу свідоцтв про п раво на спадщину і свідоцтв п ро право власності або на інш их документах, що долучаютьс я до нотаріально оформлених документів, після чого оригі нали повертаються особі, яка їх подала.

Згідно п.31 Інструкціі - нота ріус відмовляє у вчиненні но таріальної дії, якщо: вчиненн я такої дії суперечить закон одавству України; не подано в ідомості (інформацію) та доку менти, необхідні для вчиненн я нотаріальної дії.

Згідно п. 216 Інструкції - вида ча свідоцтва про право на спа дщину на майно, яке підлягає р еєстрації, провадиться нотар іусом після подання правовст ановлювальних документів пр о належність цього майна спа дкодавцеві та перевірки відс утності заборони або арешту цього майна.

Якщо до складу спадкового м айна входить нерухоме майно, що підлягає реєстрації (за ви нятком земельної ділянки), но таріус вимагає, крім правовс тановлювального документа, в итяг з Реєстру прав власност і.

У тому випадку, коли правовс тановлювальний документ на м айно, що підлягає реєстрації , повертається спадкоємцеві (свідоцтво про реєстрацію чи технічний паспорт на автомо тотранспортний засіб, іншу с амохідну машину або механізм , судновий білет чи свідоцтво , договір комерційної концес ії тощо), нотаріус перевіряє д окумент, про що робить відміт ку на заяві про видачу свідоц тва про право на спадщину або на примірнику цього свідоцт ва, який залишається у справа х нотаріуса. Допускається пр иєднання до матеріалів спадк ової справи, засвідчених в ус тановленому порядку, фотокоп ій правовстановлювальних до кументів на майно, які поверт аються спадкоємцям.

Згідно ст. 49 Закон у України «Про нотаріа т» - нотаріус або посад ова особа, яка вчиняє нотаріа льні дії, відмовляє у вчиненн і нотаріальної дії, якщо: вчи нення такої дії суперечить з аконодавству України; не под ано відомості (інформацію) та документи, необхідні для вчи нення нотаріальної дії. На ви могу особи, якій відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, н отаріус або посадова особа, я ка вчиняє нотаріальні дії, зо бов' язані викласти причини відмови в письмовій формі і р оз' яснити порядок її оскарж ення. Про відмову у вчиненні н отаріальної дії нотаріус про тягом трьох робочих днів вин осить відповідну постанову.

Згідно ст . 67 Закон у - свідоцтво про право на спадщину видається за пис ьмовою заявою спадкоємців, я кі прийняли спадщину в поряд ку, встановленому цивільним законодавством, на ім' я всі х спадкоємців або за їх бажан ням кожному з них окремо.

Згідно ст. 69 Закону - нот аріус при видачі свідоцтва п ро право на спадщину за запов ітом перевіряє факт смерті с падкодавця, наявність запові ту, час і місце відкриття спад щини, склад спадкового майна .

В судовому засіданні в становлено, що позивачем не б уло надано правовстановлююч их документі на спадкове май но, що позбавило нотаріуса ви дати свідоцтво про право на с падщину за заповітом, тобто н отаріус діяв в межах своїх по вноважень та на підставі дію чого законодаства, та спонук ання до виконання нотаріальн их дій за зазначених обстави н не є правомірним.

Роз»язненим судом п равом про зміну позовних вим ог позивач ОСОБА_1 не скор исталась, а так як суд розгля дає справу у межах заявлених вимог на підставі доказів ст орін та інших осіб, які беруть участь у справі, згідно ст. 11 Ц ПК України, то суд проаналізо вавши надані докази, вважає, що у задоволені позову ОСО БА_1 «Про спонукання нотарі уса до здійснення нотаріальн их дій» необхідно відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст. 10, 11, 60, 212-215 ЦПК Украї ни,-

В И Р І Ш И В:

У задоволенні позовних в имог ОСОБА_1 до Третьої де ржавної нотаріальної контор и м.Донецька, третя особа: ОС ОБА_4 «Про спонукання нотар іуса до здійснення нотаріаль них дій» - відмовити.

Рішення може бути оскарж ене в апеляційному порядку д о Апеляційного суду Донецько ї області через суд першої ін станції шляхом подачі в 10-ден ний строк з дня проголошення рішення заяви про апеляційн е оскарження і поданням післ я цього протягом 20 днів апеляц ійної скарги, або в порядку с т. 295 ч. 4 ЦПК України.

Суддя: Ульяніч І.В.

Копія вірна: Суддя: Секретар:

Спр ава № 2-1885/10

Р І Ш Е Н Н Я

(вс тупна та резолютивна частини )

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 липня 2010 року Пролетарськ ий районний суд м. Донецька у складі:

Головуючої - судді Ульяніч І.В.,

при секретарі Л евченко В.О.

позивача ОСОБА_1

за участю представника поз ивача ОСОБА_2

представника відповідача Яценко В.О.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у в м. Донецьку цивільну спра ву за позовом ОСОБА_1 до Тр етьої державної нотаріально ї контори м. Донецька, третя ос оба: ОСОБА_4 «Про спонукан ня нотаріуса до здійснення н отаріальних дій»,-

На підставі викладеного, керуючись ст. 10, 11, 60, 212-215 ЦПК Украї ни,-

В И Р І Ш И В:

У задоволенні позовних в имог ОСОБА_1 до Третьої де ржавної нотаріальної контор и м.Донецька, третя особа: ОС ОБА_4 «Про спонукання нотар іуса до здійснення нотаріаль них дій» - відмовити.

Рішення може бути оскарж ене в апеляційному порядку д о Апеляційного суду Донецько ї області через суд першої ін станції шляхом подачі в 10-ден ний строк з дня проголошення рішення заяви про апеляційн е оскарження і поданням післ я цього протягом 20 днів апеляц ійної скарги, або в порядку с т. 295 ч. 4 ЦПК України.

Суддя: Ульяніч І.В.

СудПролетарський районний суд м.Донецька
Дата ухвалення рішення15.07.2010
Оприлюднено02.08.2010
Номер документу10505114
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1885-10

Рішення від 30.09.2010

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Щербань Л. С.

Рішення від 09.12.2010

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Розман Михайло Михайлович

Рішення від 13.07.2010

Цивільне

Першотравневий районний суд Донецької області

Трегубенко Сергій Васильович

Рішення від 15.07.2010

Цивільне

Пролетарський районний суд м.Донецька

Ульяніч Ірина Володимирівна

Рішення від 18.06.2010

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Клікунова Анастасія Сергіївна

Рішення від 01.06.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Донецька

Юр'єва Тамара Іванівна

Рішення від 19.04.2010

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Артемова Лілія Германівна

Ухвала від 25.01.2010

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Плужник Тетяна Федорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні