Ухвала
від 12.07.2022 по справі 686/10164/21
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/10164/21

Провадження № 1-кс/686/6096/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 липня 2022 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором, про тимчасовий доступ до речей та документів, у кримінальному провадженні № 12021240000000130 від 29.03.2021, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 239 та ч. 1 ст. 242 КК України,

встановив:

11.07.2022 року старший слідчий СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області із клопотанням погодженим прокурором відділу Хмельницької обласної прокуратури ОСОБА_5 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 ).

В обґрунтування даного клопотання слідчим зазначено, що в провадженні слідчих СУ ГУНП в Хмельницької області перебувають матеріали досудового розслідування № 12021240000000130 від 29.03.2021 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 239 та ч. 1 ст. 242 КК України.

Досудовим розслідування встановлено, що в ході проведення позапланового заходу державного нагляду щодо законодавства в сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів виявлено порушення правил використання твердих побутових відходів, порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх видалення та захоронення підприємством ХКП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄРДПУ НОМЕР_1 ).

Крім того, в ході позапланового заходу державного нагляду (контролю) працівниками екологічної інспекції у Хмельницькій області в діяльності Хмельницького комунального товариства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » встановлено, що суб`єкт господарювання неналежним чином здійснює заходи щодо попередження забруднення поверхневих вод під час експлуатації полігону ТПВ: з третього фільтраційного земляного басейну у вигляді поверхневого стоку по рельєфу виявлено факт потрапляння фільтрату на поверхневі водні об`єкти струмок без назви (ліва притока р. Південний Буг), який протікає в м. Хмельницький (мікрорайони Отрадне та Дивокрай) та впадає у ставок (мікрорайону Озерна), що в свою чергу призвело до забруднення поверхневих вод водних об`єктів.

Вище вказані кримінальні провадження прокурором відділу Хмельницької обласної прокуратури об`єднанні в одне кримінальне провадження.

Під час досудового розслідування вказаного кримінального провадження встановлено, що на адресу ГУНП в Хмельницькій області надійшли матеріали з ІНФОРМАЦІЯ_3 про те, що ними, під час виконання доручення Прем`єр міністра України від 29.01.2020 № 2777/1/1-20, проведено позаплановий захід з державного нагляду (контролю) щодо додержання ХКП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄРДПУ НОМЕР_1 ) вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.

За результатами проведеного заходу виявлено порушення Правил експлуатації полігонів твердих побутових відходів, порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх видалення та захоронення, а також забруднення земельної ділянки.

Хмельницьке комунальне підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_2 » є комунальним унітарним підприємством, створеним відповідно до рішення дванадцятої сесії ІНФОРМАЦІЯ_4 від 24.06.2003 року № 7 на базі відокремленої частини комунальної власності територіальної громади м. Хмельницький. Власником ХКП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » є територіальна громада м. Хмельницький в особі ІНФОРМАЦІЯ_4 . Дане підприємство експлуатує полігон твердих побутових відходів, що розташований в північному напрямку від м. Хмельницький на відстані 2,0 км. Полігон твердих побутових відходів розташований на земельній ділянці загальною площею 8,88 га., кадастровий номер № 6810100000:33:001:0109 (Держаний акт на право постійного користування землею ІІ-ХМ № 821).

ІНФОРМАЦІЯ_3 за результатами планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів складено акт № 225/02 від 17.03.2020, де зафіксовано порушення вимог законодавства/

Слідчий зазначив, що в ході досудового розслідування виникла необхідність у отриманні інформації про працевлаштованих працівників у ХКП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » із зазначенням їх повних анкетних даних, посад та дати працевлаштування.

З цією метою 13.06.2022 направлено запит до ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Згідно з листом відповіддю ІНФОРМАЦІЯ_5 від 20.06.2022 вбачається те, що надати відомості з Державного реєстру по працівниках, що рахуються за ХКП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », віднесені до складу персональних даних та доступ до яких обмежено згідно з законодавством, а надати таку інформацію вони можуть лише за письмовою згодою суб`єкта персональних даних або у законодавчо визначеному порядку, у зв`язку з чим і виникає необхідність у отриманні тимчасового доступу до зазначеної інформації.

За позицією органу досудового розслідування, відомості, які містяться у вище вказаних документах, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин провадження, яке розслідується, можуть бути доказами під час судового розгляду, сприяючи достовірному встановленню обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, з`ясуванню усіх інших обставин, в цілому допомагаючи всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини вищевказаного кримінального провадження, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних, обґрунтованих і неупереджених процесуальних рішень у розумні та/або передбаченні КПК України строки.

Слідчий в судове засідання не з`явився, проте в клопотанні міститься заява про проведення розгляду клопотання за його відсутності, клопотання підтримує в повному обсязі. Також, слідчий просить розглянути дане клопотання за відсутності представника ІНФОРМАЦІЯ_1 , у володінні якого перебувають речі та документи, з причин негайної потреби отримання вказаної інформації та реальній загрозі зміни або знищення документів.

Дослідивши матеріали клопотання, приходжу до висновку, що воно не підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до положень ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором ч.1 ст.160 КПК України.

Відповідно до пунктів 5 та 6 ч.2 ст.160 КПК України у клопотанні повинно бути зазначено зокрема значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні та можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

У своєму клопотанні слідчий просить надати доступ до документів, які містять інформацію про працевлаштування працівників Хмельницького комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що по АДРЕСА_2 , із зазначенням їх повних анкетних даних, дати працевлаштування, посади та дати призначення на посаду.

Як вбачається з матеріалів клопотання, досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні здійснюється стосовно обставин забруднення земельної ділянки та порушення Правил експлуатації полігонів твердих побутових відходів, порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх видалення та захоронення.

Разом з цим слідчий суддя звертає свою увагу на те, що слідчим не доведено значення вищезазначених документів для даного кримінального провадження, зокрема, яким чином із відомостей що у них містяться можливо встановити обставини кримінального правопорушення, відповідно до його кваліфікації.

За таких обставин відсутні підстави для задоволення клопотання.

Керуючись ст.ст.159-164КПК України, слідчий суддя,

постановив:

У задоволенні клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів, у кримінальному провадженні № 12021240000000130 від 29.03.2021, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 239 та ч. 1 ст. 242 КК України - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення12.07.2022
Оприлюднено16.05.2024
Номер документу105196109
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —686/10164/21

Ухвала від 16.09.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 12.07.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 15.03.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

Ухвала від 02.06.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

Ухвала від 02.06.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

Ухвала від 27.04.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

Ухвала від 27.04.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

Ухвала від 26.04.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

Ухвала від 22.04.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

Ухвала від 22.04.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні