Ухвала
від 16.09.2022 по справі 686/10164/21
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/10164/21

Провадження № 1-кс/686/8428/22

УХВАЛА

Іменем України

16 вересня 2022 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , ознайомившись з клопотанням старшого слідчого СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_2 погодженого з прокурором, про продовження строку досудового розслідування, у кримінальному провадженні №12021240000000130 від 29.03.2021 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 239, ч.1 ст. 242 КК України,

ВСТАНОВИВ:

16.09.2022 року старший слідчий СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області з клопотанням погодженим з прокурором спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Хмельницької обласної прокуратури ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12021240000000130 від 29.03.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 239, ч.1 ст. 242 КК України.

Слідчий мотивуєклопотання тим,що встановленийстрок досудовогорозслідування закінчується,а завершитидосудове розслідуваннядо закінченнявказаного строкунеможливо,у зв`язкуз неможливістювчинення всіхпроцесуальних дійв провадженні. Зокрема необхідно: долучити висновок судової інженерно екологічної експертизи, за результатами висновку якої в подальшому необхідно провести слідчі (розшукові) дії, з метою встановлення об`єктивних обставин вчиненого кримінального правопорушення, всебічного, повного, неупередженого розслідування кримінального провадження.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в ході проведення позапланового заходу державного нагляду щодо законодавства в сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів виявлено порушення правил використання твердих побутових відходів, порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх видалення та захоронення підприємством ХКП «Спецкомунтранс» (код ЄРДПУ 03356565).

Окрім того, в ході позапланового заходу державного нагляду (контролю) працівниками екологічної інспекції у Хмельницькій області в діяльності Хмельницького комунального товариства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » встановлено, що суб`єкт господарювання неналежним чином здійснює заходи щодо попередження забруднення поверхневих вод під час експлуатації полігону ТПВ: з третього фільтраційного земляного басейну у вигляді поверхневого стоку по рельєфу виявлено факт потрапляння фільтрату на поверхневі водні об`єкти струмок без назви (ліва притока р. Південний Буг), який протікає в м. Хмельницький (мікрорайони Отрадне та Дивокрай) та впадає у ставок (мікрорайону Озерна), що в свою чергу призвело до забруднення поверхневих вод водних об`єктів.

Вище вказані кримінальні провадження прокурором відділу Хмельницької обласної прокуратури об`єднанні в одне кримінальне провадження.

Під час досудового розслідування проведено ряд слідчих дій з метою встановлення всіх об`єктивних обставин справи, а саме:

- підготовлено клопотання та отримано ухвалу Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області про тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ХКП «СПЕЦКОМУНТРАНС».

- проведено тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ХКП «СПЕЦКОМУНТРАНС», що стосуються полігону твердих побутових відходів (сміттєзвалища).

- допитано в якості свідка еколога ХКП « ОСОБА_5 та допитано працівників Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області;

- із залученням спеціалістів з Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області проведено огляд місця події, а саме: полігону ТПВ (сміттєзвалища) м. Хмельницький, під час якого вилучено зрази грунту.

- підготовлено клопотання та отримано ухвалу Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області про дозвіл на проведення огляду вище зазначених земельних ділянок.

- із залученням директора ХКП «Спецкомунтранс» та Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області проведено огляд земельних ділянок, які охоплюють територію експлуатації полігону твердих побутових відходів, що за адресою: АДРЕСА_1 та території від третього фільтраційного земляного басейну струмок без назви (ліва притока р. Південний Буг), який протікає в м. Хмельницький (мікрорайон Отрадне та Дивокрай) та впадає в ставок (мікрорайон Озерна між АДРЕСА_2 та АДРЕСА_3 , північна сторона) та відібрано необхідні зразки для проведення експертизи;

Проведено лабораторне дослідження вилучених зразків Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області.

- в порядку ст. 40 КПК України надано доручення оперативним працівникам сектору захисту інтересів суспільства і держави ГУНП в Хмельницькій області з метою допиту в якості свідків працівників ХКП «СПЕЦКОМУНТРАНС» та Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області, які проводили перевірку полігону ТПВ.

Долучено до матеріалів кримінального провадження матеріали виконаного доручення сектору захисту інтересів суспільства і держави ГУНП в Хмельницькій області.

-Допитано в якості свідка директора ХКП «Спенцкомунтранс» ОСОБА_6 та начальника полігону ТПВ ОСОБА_7 ;

-За участі начальника ХКП «Спецкомунтранс» ОСОБА_6 проведено огляд полігону ТПВ (сміттєзвалища);

-Направлено запити до ХКП «Спецкомунтранс», Хмельницької міської ради, Хмельницької обласної ради, ДПІ у Хмельницькій області, Держпродспоживслужбу та отримано відповіді на них;

-В порядку ст. 40 КПК України надано доручення сектору спеціальної поліції Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області;

-Долучено до матеріалів кримінального провадження матеріали виконаного доручення з сектору спеціальної поліції Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області;

Призначено експертизи:

- призначено судову інженерно екологічну експертизу, проведення якої доручено експертам КНІСЕ.

В ході досудового розслідування повідомлення про підозру у вчиненні даного кримінального правопорушення, згідно ст.ст. 276-279 нікому не вручалось.

Згідно з ч.2ст.219КПК України передбачено,що строкдосудового розслідуванняз моментувнесення відомостейпро кримінальнеправопорушення доЄдиного реєструдосудових розслідуваньдо дняповідомлення особіпро підозрустановить вісімнадцятьмісяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину, дванадцять місяців у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину.

Частиною 1ст. 294 КПК Українипередбачено, що якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, передбачений ст.. 219 цього Кодексу, то він може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого погодженого з прокурором, на строк встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Згідно ч.5ст.294КПК України клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленогостаттею 219 цього Кодексу. Строк що закінчився, поновленню не підлягає.

Ухвалою слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні було продовжено на 6 місяців.

Таким чином за твердженням слідчого строк у кримінальному провадженні №12021240000000130 від 29.03.2021 року закінчується 29.09.2022 року.

Згідно з частиною статті 295-1 КПК України у клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються: найменування (номер) кримінального провадження; всі слідчі (розшукові) дії , проведені під час кримінального провадження; обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше; строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій; інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування.

В силу ч.2 статті 295-1 КПК України слідчий суддя, встановивши, що клопотання подано без додержання вимог цієї статті повертає його прокурору, про що постановляє ухвалу.

Відповідно до положень ч.8 ст. 615 КПК України, у кримінальних провадженнях, в яких жодній особі не було повідомлено про підозру на дату введення в Україні або окремих її місцевостях воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав проти України, строк від дати введення до дати скасування або закінчення відповідного стану або заходів не зараховується до загальних строків, передбачених статтею 219 цього Кодексу.

Отже, твердження слідчого про закінчення строків досудового розслідування є помилковим і не відповідає вимогам ч.8 ст. 615 КПК України.

З огляду на викладене слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання є передчасним і таким, що не відповідає вимогам ч.2 ст. 295-1 КПК України, а тому підлягає поверненню ініціатору.

Керуючись ст. ст. 110, 219, 294, 295-1, 615 слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_2 про продовження строку досудового розслідування, у кримінальному провадженні №12021240000000130 від 29.03.2021 року за ознаками кримінальних правопорушень передбачених ч. 1 ст. 239, ч.1 ст. 242 КК України повернути слідчому.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення16.09.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу106416817
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —686/10164/21

Ухвала від 16.09.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 12.07.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 15.03.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

Ухвала від 02.06.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

Ухвала від 02.06.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

Ухвала від 27.04.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

Ухвала від 27.04.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

Ухвала від 26.04.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

Ухвала від 22.04.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

Ухвала від 22.04.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні